Dieettireseptejä ja niksejä: keittokirja joka ruokavalioon

Moni ajattelee dieetin tarkoittavan laihdutuskuuria, vaikka todellisuudessa se viittaa yksinkertaisesti ruokavalioon. Nykyään erilaisten dieettien noudattaminen on helpompaa kuin koskaan: ravintolat huomioivat erityisruokavaliot erinomaisesti, ja keittokirjoja löytyy joka lähtöön – aina karnivorista villiruokaan. Tarjolla on vaikkapa tölkkiruokaa, mutta koska tölkkiruokavaliota ei liene vielä keksitty, keskitymme artikkelissa käsittelemään mm. VHH-ruokavalioon sopivia keittokirjoja sekä vegaanikeittokirjoja.

Dieettireseptejä eri ruokavalioille kansien välissä

Vegaaninen ruokavalio

Elina Innanen – Chococ­hi­lin ar­ki­ruo­kaa (Päi­vi­tet­ty lai­tos)


Huippusuositun vegaanikeittokirjan uusi versio! Suomen suosituimman vegaanibloggaajan Chocochilin uusi keittokirja tekee kasvissyönnistä helppoa, nopeaa ja herkullista. Chocochilin eli Elina Innasen odotettu uusi keittokirja koostuu toivotuista 30 minuutin vegaanisista arkiruokaresepteistä, jotka on suunniteltu erityisesti kiireiseen arkeen ja maistumaan monenlaisille ruokailijoille.


Elina Innasen teokset ja blogi ovat juurruttaneet itsensä suomalaiseen uuteen ruokakulttuuriin, ja hänen resepteistään on tullut monen suomalaisen kotikeittiön klassikkoja. Teos on päivitetty laitos Chocochilin arkiruokaa -kirjasta ja sisältää muun muassa viikkokalenterin, jonka avulla reseptit ja raaka-aineet saa hyötykäyttöön parhaalla mahdollisella tavalla. 

Suvi Auvinen, Elina Innanen – Lap­si­per­heen ve­gaa­ni­keit­to­kir­ja (Päi­vi­tet­ty lai­tos)


Maistuvaa kasvisruokaa koko perheelle. Suomen ensimmäinen vegaaninen keittokirja koko perheen makuun on täällä – nyt entistä kattavampana päivitettynä laitoksena! Ravitsemusterapeutin kanssa koostettu teos auttaa arjen kiireessä.


Jokainen haluaa ruokkia lapsensa mahdollisimman terveellisesti ja herkullisesti. Miten nämä kaksi asiaa yhdistetään? Entä miten lapset saa syömään enemmän kasviksia? Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan on koottu kuuden viikon ruokalista yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, herkuttelua unohtamatta. Reseptien lisäksi kirjasta löytyy tiiviisti perustieto lasten täysipainoisen vegaaniruokavalion toteuttamiseen sekä vinkkejä lapsiperheen arkiruokailun järjestämiseen ja helpottamiseen. Päivitetty laitos sisältää muun muassa enemmän tietoa perheen kaikista pienimpien ruokavaliosta ja vinkit sormiruokailuun. 

Johanna Kaipiainen – Ve­gaa­nin ra­vit­se­mus


Tähän kirjaan on koottu kaikki se, mitä vegaanien ravitsemuksesta ja terveydestä on tähän mennessä tutkittu. Se on myös opas vegaaniruokavalion täyspainoiseen koostamiseen. Mukana ovat sekä ne ravintoaineet, jotka jokaisen vegaanin on hyvä tietää, että ne, joista joskus huolehditaan turhankin paljon. Oma lukunsa on raskaana oleville, imettäville ja lapsille.

Kirjassa pohditaan myös vegaanejakin askarruttavia ajankohtaisia kysymyksiä, kuten soijan terveysvaikutuksia, riittävää D-vitamiinin määrää ja vegaaniruoan saatavuutta päiväkodeissa ja kouluissa.

Johanna Kaipiainen perusti vuonna 2016 vegaanin ravitsemukseen keskittyvän suositun vegaaniravitsemus.fi -sivuston. Hän on koulutukseltaan Elintarviketieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti ja vegaanin ravitsemukseen perehtynyt tunnettu asiantuntija. 

Carnivore- tai pegaaniruokavalio

Queen-kokit, Tarja Pelttari, Mervi Hongisto, Tove Björkström-Hillberg, Heta Tallgrén, Ira Saarela, Tia Valtonen, Mari Verronen – Keto Car­ni­vo­re


Carnivore-ruokavaliossa syödään ainoastaan eläinperäisiä tuotteita ja vähähiilihydraattisia kasviksia, ja jätetään pois kaikki muu.


Carnivore on erittäin vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio, joka polttaa rasvaa ja pitää sinut energisenä ja kylläisenä. 

Katriina Luotonen – Pe­gaa­ni-dieet­ti


Tässä kirjassa esitellään tohtori Mark Hymanin kehittelemä Pegaani-dieetti ja valmistetaan suussasulavia aterioita oikeista, luonnollisista, mahdollisiman vähän käsitellyistä ruoka-aineista.

Pegaani-dieetti risteyttää näennäisesti yhteensovittamattomat ruokavaliot vegaanidieetin ja paleoruokavalion - poimimalla molemmista parhaat palat:


• Paljon kasviksia vegaaneilta
• Paleosta parhaat lihanpalat ja ajatuksen luonnollisesta, oikeasta ruoasta

Mukana myös:


• viikon esimerkkiruokalista
• ruoka-annosten makroravinnemäärät
• herkulliset makuyhdistelmät 

Kasvisruokavalio

Alex Nieminen, Riikka Sukula, Andrew Taylor – Vege! Tuo­rei­ta ma­ku­ja ko­ti­keit­tiös­tä


Valtavan suosion saavuttanut Vege! -kirja on taas täällä!

Vege! on kattava kokoelma maistuvia reseptejä kahden ruokaa rakastavan kasvissyöjäystävyksen kotikeittiöistä. Mukana on innostavia ideoita tutuista raaka-aineista sekä paljon kokeiluihin kannustavia vinkkejä.

Kirjan ruoat ovat kotoisin pääosin Itämeren ja Välimeren väliltä, mutta myös eksoottisempia makuja mahtuu mukaan. Makunystyröitä kutkuttavat reseptit valmistuvat nopeasti, eikä niistä pitääkseen tarvitse olla kasvissyöjä. 

Vege - Ju­nio­ri­kok­ki


Oletko aloitteleva nuori kokki, joka rakastaa maukasta kasvisruokaa? Jos olet, tämä on täydellinen kirja sinulle!

Kirjan täynnä upeita makuja ja värejä olevat kasvisruokareseptit kutkuttavat makuhermoja ja näyttävät hyvältä lautasella.


Teet sitten supervälipaloja, suussa sulavia aterioita tai maukkaita jälkiruokia, saat aikaan herkullisia ja ravitsevia annoksia, jotka ovat uskomattoman helppoja tehdä. 

Linda Kovanen, Sami Piskonen – Liik­ku­jan kas­vis­ruo­kaa


Ainutlaatuinen teos, jossa yhdistyvät liikkujan kasvisruokavalion koostamisen teoria ja käytäntö. Kirja antaa selkeät ohjeet liikkujan kasvisruokavalion toteuttamiseen niin kestävyysliikkujan, kiinteytyjän kuin lihasmassan kasvattajankin näkökulmasta. Löydät vinkit mm. ruokailujen ajoittamiseen harjoituspäivinä sekä ohjeet miten syödä riittävästi ja monipuolisesti.

Kirjassa on noin 90 ravitsemuksellisesti järkevästi koostettua ja huolella testattua kasvisruokaohjettakeittiöösi. Näillä herkullisilla ruokaohjeilla on helppo lisätä kasvisruokapäiviä myös sekasyöjien keittiöön. Tämä on kasvisruokakirja kaikille aisteille ja sen ruoista tulee hyvä ja energinen olo!

Kirjan ruokaohjeet on laatinut pitkän linjan vegetaristi Linda Kovanen, jolla on kotitalousopettajan, ravintovalmentajan ja liikunta-alan koulutus. Liikkujan ruoka ei todellakaan tarkoita enää mautonta, tylsää ja väritöntä ruokaa. 

Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH)

Anna Koro – Hyvä VHH


Tämä keittokirja sisältää yli 80 käytännöllistä reseptiä, jotka auttavat lukijaa tekemään taloudellisesti, ravitsemuksellisesti ja ekologisesti järkevää ja maukasta ruokaa.

Ohjeisiin on merkitty ravintosisällöt sekä vinkkejä, miten ruokailun voi helposti järjestää perheessä, jossa kaikki eivät rajoita hiilihydraattien saantia.


Kirja sisältää tietoiskun vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, harvemmin käytetyistä raaka-aineista sekä toimivan keittiön työvälineistä. Kirja toimii oppaana aloittelijalle ja inspiraationa vähähiilihydraattisen ruokavalion jo
tuntevalle. 

Tiina Savolainen – Vä­hä­hii­li­hy­draat­tis­ta hy­vää - Ter­veel­li­set her­kut


Tervetuloa terveellisten herkkujen maailmaan! Tämä kirja on suunniteltu sinulle, joka haluat valmistaa herkullisia, mutta vähähiilihydraattisia aterioita helposti ja nopeasti.Kirja sisältää monipuolisia vaihtoehtoja aina makeista ja suolaisista herkuista leivontaresepteihin sekä ravitseviinaamupaloihin ja välipaloihin. Löydät myös runsaasti ideoita liha-, kala-, kana- ja kasvisruokiin.

Jokainen resepti on suunniteltu sopimaan kiireiseen arkeen – ne ovat yksinkertaisia toteuttaa ja täynnä makua. Tämä kirja tarjoaa sinulle uudenlaisia ja herkullisia vaihtoehtoja, jotka sopivat vähähiilihydraattiseen ruokavalioon tai sinulle joka kaipaat silloin tällöin lautasellesi vähähiilihydraattisempia vaihtoehtoja.

Olitpa sitten uusi vhh-ruokavalion parissa tai kokenut konkari, tämä kirja tarjoaa sinulle inspiroivia ja monipuolisiavaihtoehtoja, jotka auttavat sinua nauttimaan ruoasta ilman kompromisseja maun tai ravinteiden suhteen. Nauti herkullisista ja terveellisistä ruoista – helposti ja nopeasti! 

Ketogeeninen ruokavalio (ketoruokavalio)

Johanna Kangas, Marko Kangas – Keto-ruo­ka­va­lio


Tämä kirja sisältää opastuksen ketogeenisen ruokavalion maailmaan. Se tarkoittaa vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota, joka polttaa rasvaa ja pitää sinut energisenä ja kylläisenä.

Keto-Pariskunta on suunnitellut sinulle valmiiksi viikon esimerkkiateriakokonaisuuden ja herkulliset reseptit ruokiin pitkäksi aikaa. Löydät myös tietoa ketoruokavaliosta, päiväkirjan 4 viikolle, johon voit merkitä mittoja, aterioita, elektrolyyttien kulutusta, makroja, unta ja paljon muuta. Voit aloittaa ketoruokavalion helposti kirjan ohjeiden avulla.

Kirja sisältää yli 150 reseptiä, jotka sopivat myös viljattomaan, gluteenittomaan, sokerittomaan ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Mukana on myös paljon maidottomia reseptejä.

Helpoissa ja monipuolisissa resepteissä on käytetty kotimaisia ja ravintorikkaita raaka-aineita. Resepteissä käytettävät ruoka-aineet löytyvät helposti päivittäistavarakauppojen hyllyiltä. 

Sari Spåra – Keto Airfryer


Valmista airfryerilla konstailematonta ketoruokavalioon soveltuvaa ruokaa arkeen ja herkkuhetkiin.

Airfryerilla valmistaessasi säästät myös niin aikaa kuin sähköäkin. Kirjan reseptit on suunniteltu niin, että tarvittavat raaka-aineet löytyvät taatusti jokaisesta marketista.

Ketogeeninen ravintoterapeutti Sari Spåra johdattaa sinut kädestä pitäen herkullisten ketoruokien ja airfryerin saloihin.

Kirja sisältää muun muassa:

• Täydellisen pihvin paistaminen airfryerilla
• Waffburgerit
• Herkkusienirisotto paahdetulla kukkakaaliriisillä
• Fish and chips (halloumiranskalaiset parmesaanikuorrutetulla ahvenella)
• Mehevä kaalilaatikko
• Lanttukukko
• Kanaa tikka
• Kahden juuston lihapullat
• Ranskalaiset vihreistä pavuista 

Villiruokavalio

Sami Tallberg, Katariina Vuori, Tommi Anttonen – Vil­liä ve­geä


Villiä vegeä kattaa samaan pöytään modernin kasvisruoan ja suomalaisen designin herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Muotoilun juuret löytyvät usein luonnosta ja kirjaan valittujen esineiden tarinat pohjustivat villiyrttikokki  Sami Tallbergin vihreän makumatkan, joka istuttaa kotimaiset, puhtaat ja herkkäaromiset villiyrtit ja kasvikset suomalaisen muotoilun kaikkiruokaiseen maailmaan. Kirjassa esitellään 35 suolaista ja makeaa kasvisruokareseptiä; siirtolapuutarhassa nautitaan sukat makkaralla kermaista kirsikkaunelmaa, polun päässä rönsyilee villiyrttikimara ja kannon pinnalla helmeilee salmiakki. Resepteissä käytetyt villiyrtit ovat tuttuja Tallbergin Villiyrttikeittokirjasta.

Valokuvaaja Tommi Anttosen upeissa kuvissa raaka-aineet heräävät eloon ennennäkemättömällä runsaudella. Olkaa hyvä, villiyrttejä, vegeä ja designia- nautintoaineita kaikille aisteille! 

Sami Tallberg, Eija Lehmuskallio, Jouko Lehmuskallio – Vil­liyrt­ti­keit­to­kir­ja


Klassikkoteoksen merkittävästi uudistettu ja laajennettu painos! Vuonna 2010 ensimmäisen kerran julkaistussa ja koko ajan täydentyvässä klassikkoteoksessa esitellään nyt 128 villikasvia resepteineen. Hyödynnettäviä villikasveja löytää niin meren rannoilta, metsistä, niityiltä kuin pihapiiristäkin.

Sami Tallberg on työskennellyt jo toistakymmentä vuotta alan merkittävissä ravintoloissa ympäri maailman keräten kokemuksia villiyrttien käytöstä ruoissa.

Palkitun luontoportti.com:in Jouko Lehmuskallion ottamat erinomaiset tunnistuskuvat, tiivistetty kasvikohtainen informaatio sekä keittiömestarin sesonginmukaiset, yksinkertaiset ja herkulliset reseptit kullekin villiyrtille tekevät tästä kirjasta uniikin.

Mitään korvikkeita nämä kasvit eivat ole, vaikka moni niin saattaakin kuvitella. Samin valmistamat annokset näistä villiyrteistä ovat olleet järjestään myyntihittejä hänen työskentelemissä ravintoloissaan ja näyttelevät oleellista roolia myös hänen kotikeittiössään. 

Sokeriton ruokavalio

Sari Spåra – So­ke­ri­de­tox


Koe sokerittomuuden voima ravintoterapeutti Sari Spåran opastuksella! Sokeridetox ei ole pelkkä kirja, vaan kattava opas kohti parempaa hyvinvointia.

Tämä kirja tarjoaa sinulle kattavan sokeridetox-ohjelman, joka auttaa sinua parantamaan energiatasojasi, mielialaasi ja yleistä hyvinvointiasi. Olitpa sitten matkalla kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia, tavoittelemassa painonhallintaa tai haluamassa yksinkertaisesti vähentää sokerin kulutusta, tämä kirja on suunniteltu juuri sinulle. Opit, mitä detox todella tarkoittaa, ja saat selville, miksi sokerikoukusta irrottautuminen voi olla haastavaa. Kirja tarjoaa tietoa sokerin psyykkisistä ja fyysisistä vaikutuksista ja vieroittautumisen tuomista hyödyistä.

Sokeridetox-kirja toimii oppaanasi matkalla kohti terveellisempää ja sokerittomampaa elämää. Kirjassa käydään askel askeleelta läpi detox-ohjelma, ja saat tueksesi 21 päivän ateriaehdotukset sekä herkullisia leivonnaisreseptejä, joissa ei ole käytetty lainkaan lisättyä sokeria.

Sari Spåra on ravintoterapeutti, joka on itse kokenut sokerittomuuden terveyshyödyt jo monen vuoden ajan. Hän on syventynyt detoxifikaatioon ja opiskellut aihetta. Sari yhdistää kirjassaan omakohtaiset kokemuksensa ja asiantuntijuutensa, jotta sinä voit saavuttaa energisemmän ja terveellisemmän elämän. 

Tiina Hälvä, Daniel Larsson – Elä­män­ta­pa­re­mont­ti


Pysy nuorekkaana kirja perustuu pH-ruokavalioon ja kirjan ohjelma pohjautuu luonnon omiin keinoihin pysyä nuorekkaana ilman lääkkeitä ja leikkauksia.

Ikääntymistä ei voi estää mutta miten ikäännymme siihen voi vaikuttaa, sokeri, passiivisuus ja stressi vanhentavat meitä ennen aikojaan. Kirja sisältää elämän-taparemontin, jota on helppo toteuttaa läpi elämän.

Kirjassa on runsaasti reseptejä, terveellinen tyttöjen ilta, tapas-kattaus, ihonhoito ohjeita, jne. Tiina Hälvä on valmentanut yli 6 000 naista pH-dieetille ja toimii ravitsemusasiantuntijana sekä Suomessa että Ruotsissa. 

Sekasyöjän ruokavalio (sekaani)

Mika Remes, Mikko Takala, Sami Rekola – Se­kaa­ni! Syö pa­rem­min, vih­reäm­min ja il­mas­to­ys­tä­väl­li­sem­min


Vain luomu on oikeaa ruokaa. Kasvisruoka pelastaa maailman. Älä syö punaista lihaa - paitsi riistaa. Syö kalaa mutta älä kasvatettua...

Yli 95 prosenttia suomalaisista on sekasyöjiä, joille maistuu niin liha, kala kuin kasvikset, yhdessä ja erikseen. Ruokakeskustelua seuratessa tulee tunne, että rehti sekasyöminen on synneistä suurin ja sekasyöjä eli sekaani syntisin. Syömisestä ei kuitenkaan ole eikä tule yhtä totuutta.

Evoluutio on tehnyt meistä sekasyöjiä, miksemme sellaisina pysyisi jatkossakin? Ilmastonmuutos on kuitenkin tosiasia eikä sitä pidä syömällä pahentaa. Ruoalla on aina hiilijalanjälki, mutta voimme valinnoillamme vaikuttaa merkittävästi sen kokoon. Suositaan kasviksia, syödään kalaa kahdesti viikossa, lihaa harvemmin mutta laadukkaammin. Syödään fiksusti sekaisin.

Sekaani! auttaa tekemään ruokakaupassa arkipäivän valintoja, joilla jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon ilmastotalkoissa sekä syömään monipuolisesti. Suosimme ohjeissa suomalaista aina kuin mahdollista. Siksi kerromme myös siitä, miten ruokaa Suomessa tuotetaan vastuullisesti ja innovatiivisesti. 

Jos kaipaat lisää dieettireseptejä ja keittokirjoja, jotka sopivat ruokavalioosi, selaa keittokirjoja! 📚

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.