Keltainen kirjasto: parhaat syysuutuudet 2023

Keltainen kirjasto syntyi Jarl Hellemannin aloitteesta vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli kuin raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö.

 

Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Tästä artikkelista löydät niin syksyn uudet kovakantiset kirjat kuin vihdoin pokkareina julkaistut teoksetkin. Tilaa luettavaa suosikkikirjailijaltasi tai tutustu itsellesi uuteen kirjailijaan. On myös ihan okei valita kirja pelkän nimen tai kansikuvan perusteella. 

Syksyn 2023 Keltainen kirjasto -uutuudet:

John Irving – Vii­mei­nen tuo­li­his­si

 

Napakymppi Keltaisen kirjaston suosituimmalta kirjailijalta. Hersyvää huumoria ja sydämeenkäyvää haikeutta limittävä Viimeinen tuolihissi -romaani on rakkaustarina, kummitusjuttu ja kirjallinen nyrkinpuinti elämälle, jonka juoni polveilee miten lystää.

 

On joitakin asioita, joita voi muuttaa paremmaksi. Ja joitakin jotka eivät voi enää huonommaksi muuttua. Sen saa kokea kirjailija Adam Brewster matkattuaan Aspeniin etsimään vastauksia kysymyksiin, joita hänen alppihiihtäjä-äitinsä vältteli koko ikänsä. Eikä ihme: löytääkseen elämänsä punaisen langan Adamin on kohdattava joukko aaveita. Osa hauskoja, osa lohdullisia ja osa vain puoliksi kuolleita, mutta kaikki ne kertovat pohjimmiltaan samaa: John Irving painii edelleen amerikkalaisen nykykirjallisuuden raskaassa sarjassa. Toimitukset alkaen 20.10.2023.

Claire Keegan – Nämä pie­net asiat

 

Unohtumaton kertomus myötätunnosta ja toivosta. Claire Keeganin palkittu ja kiitetty Nämä pienet asiat hohtaa valoa keskellä suvaitsemattomuuden pimeyttä. 

Joulu lähestyy, irlantilainen pikkukaupunki on hiljainen varhain aamulla. Bill Furlong lähtee toimittamaan hiiliä luostariin ja kohtaa nuoren tytön, jonka kohtalo järkyttää häntä sydänjuuria myöten. Kohtaaminen saa miehen asettumaan kirkkoa ja tuomitsevaa ilmapiiriä vastaan, vaikka oma perhe ja koko kaupunki toivovat hänen unohtavan näkemänsä ja vaikenevan. 

 

Voit tilata jo ennakkoon vuonna 2024 imestyvän Kasvatin. Se on kokoaan suurempi kertomus osattomuudesta, huolenpidosta ja sen puutteesta, pyyteettömästä rakkaudesta ja suuresta kaipauksesta. Toimitukset alkaen 6.11.2023.

Jennifer Egan – Pi­par­kak­ku­ta­lo

 

Internet tietää salaisuutesi, mutta se on vasta alkua. Jennifer Eganin Piparkakkutalo ansaitsee paikkansa vuoden merkittävimpien kirjojen joukossa.

 

Bix Boutonilla on liikeidea: lataa tietoisuutesi pilveen ja selaa muistojasi kuin valokuvia. Samalla saat pääsyn toisten ihmisten muistoihin, sillä jaettu tietoisuus on parempi tietoisuus. Mikä voisi mennä pieleen? Aika suuren hämäyksen sisarteos Piparkakkutalo on suuri amerikkalainen romaani, jossa Jennifer Egan luo terävän katseensa perhesuhteiden epätoimivuuteen, ihmisluonnon surkuhupaisuuteen sekä uuden teknologian houkuttaviin mutta joskus niin tuhoisiin seurauksiin. 

Ágota Kristóf – Kol­mas val­he

 

Nerokkaan trilogian kylmäävä päätösosa. Ágota Kristófin poikkeuksellisen voimakkaan romaanikokonaisuuden päätösosa Kolmas valhe jatkaa aikaisempien osien Ison vihkon ja Todisteen tunnelmissa tutkien minuuden rajoja ja ideologioiden tuhoisaa vaikutusta. 

 

Rajat ovat romahtaneet ja totalitarismin aika on päättynyt. Eri puolilla rajaa eläneet kaksoset kohtaavat jälleen toisensa ja muistonsa. Valheet ja todellisuus osoittautuvat häilyviksi, sillä kaksoset sekä salailivat että liioittelivat kertoessaan lapsuutensa tapahtumista. Vuosikymmenien ajan selviytyminen on edellyttänyt valehtelua, mutta uudelleen löydetty vapaus ei merkitse totuuden löytymistä. Entä jos heidän koko olemassaolonsa onkin valhetta? Toimitukset alkaen 2.10.2023.

Ágota Kristófin Kaksosten trilogia on vihdoin kokonainen!

Syksyn 2023 Keltaisen kirjaston pokkariuutuudet:

Emily St. John Mandel – Ase­ma 11 POKKARI

 

Kun pelkkä selviytyminen ei riitä. Asema 11 on kaunis ja kaihoisa romaani Emily St. John Mandelilta inhimillisyyden ja taiteen merkityksestä tragedian keskellä.

 

Kirsten on vasta lapsi, kun tappava virus saapuu Pohjois-Amerikkaan eikä mikään ole enää ennallaan. 20 vuotta myöhemmin hän on osa teatteriseuruetta, joka kiertää esittämässä Shakespearea pandemiasta selviytyneille. Mutta maailma on edelleen rauhaton paikka, ja pian teatteriseurue joutuu huomaamaan, ettei edes yhteiskuntajärjestyksen romahtaminen ole parantanut ihmisiä vallanhimosta. Asema 11 kuljettaa lukijaa taiturimaisesti läpi vuosien ja yhteen kietoutuvien ihmiskohtaloiden. Haikea mutta myös hellä tarina ei saa pelkäämään maailmanloppua vaan arvostamaan jokapäiväisen elämän suloa. Toimitukset alkaen 5.12.2023.

Kerstin Ekman – Ta­pah­tui ve­den ää­rel­lä

 

Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden ylittämätön klassikko. Kerstin Ekmanin Tapahtui veden äärellä teki rikoskirjallisuudesta laatukirjallisuutta. Se on vaikuttava murhatarina, mutta myös psykologinen romaani muistin petollisuudesta ja eristäytyneen yhteisön valtapeleistä.

 

Svartvattnetin kylässä surmataan kaksi nuorta tunturijärven rannalla 70-luvun alussa. Murha kummittelee kyläläisten mielessä, ja monimutkainen epäluulojen ja valheiden kudelma vääristää ihmisten suhteita ja kohtaloita vuosikymmenten ajan, kunnes joku alkaa aavistella totuutta. Silloin uhka tiivistyy äärimmilleen hiljaisten metsien keskellä. Pohjoisen muuttuva luonto, Ekmanin rikas kieli ja taitavasti kuvatut jännitteet henkilöiden välillä luovat poikkeuksellisen vahvan tunnelman, joka jää elämään lukijan mieleen. Toimitukset alkaen 3.10.2023.

Haruki Murakami – Rajasta etelään, auringosta länteen

 

Mannaa Murakamin faneille. Nuoruusvuosien rakkaus ei jätä rauhaan Murakamin lumoavassa romaanissa, jossa kuljetaan nostalgian poluilla ja kuunnellaan vinyyliltä Nat King Colea. 

Vangitsevaan tyyliinsä Haruki Murakami loihtii romaaniin Rajasta etelään, auringosta länteen mystisen tunnelman kertoessaan rakkaudesta, tunteiden voimasta ja elämästä illuusioiden tuolla puolen.

 

Hajime on saavuttanut keski-ikään mennessä paljon – perheen, kaksi omaa jazzklubia – ja kaikki on tavallaan hyvin. Silti oudon falskiuden tunteen riivaamana hän kaipaa elämäänsä merkitystä ja eritoten Shimamotoa, sielunkumppaniaan. Kun Shimamoto yllättäen palaa kuvioihin, Hajimen on valittava elääkö menneessä vai nykyhetken ehdoilla. 

Jhumpa Lahiri – Mis­sä mil­loin­kin

 

Suosikkikirjailija Roomassa. Amerikkalainen Pulitzer-voittaja Jhumpa Lahiri palaa kirjallisuuden maailmankartalle italialaisissa tunnelmissa Missä milloinkin -pokkarin sivuilla.

 

Nykyään Roomassa asuva Lahiri kuvaa tarkkailijan elämää tunnelmallisten tuokiokuvien kautta. Missä milloinkin koostuu 46 sirpaleesta roomalaisen naisen elämää. Hän on tytär, ystävä, yksineläjä, utelias matkailija ja yksinäinen tarkkailija. Hän haluaa olla itsellinen ja pitää yksinäisyyttä lähes ammattinaan, mutta toisaalta hän seuraa kiinnostuneena muiden elämää ja saa siitä iloa.

 

Etäisyydestä huolimatta elämä kulkee eteenpäin, ja muutos tarjoaa tilaisuuden ymmärtää itseään paremmin: paikalla ei ole väliä, tärkeää on liike – ja ehkä sittenkin ihmisten ystävällisyys toisiaan kohtaan. Lahirin kieli on kirkasta ja ilmavaa, ja melankolian kuvaajana hän on vertaansa vailla. 

Haruki Murakami – Suu­ri lam­mas­seik­kai­lu

 

Ilkikurinen, jännittävä ja lumoava tarina, joka ei helpolla unohdu. Tarinan kertoja, minä ilman nimeä, on tavallinen tokiolaiskaveri, 30-vuotias käännös- ja mainostoimiston osakas, keskivertoa älykkäämpi mutta kokonaan vailla kunnianhimoa. Odottamatta hänen tylsään elämäänsä ilmaantuu nuori nainen, jolla on niin ihmeelliset korvat, että kun hän paljastaa ne, kaikki ympärillä vaikenevat. Ja tämä nuori nainen osaa ennustaa, että kertoja joutuu pian tekemisiin lampaan kanssa.

 

Siitä alkaa Suuri lammasseikkailu, joka vie Hokkaidon jylhille lumisille vuorille, keskelle yksinäisyyttä ja mystisiä kokemuksia, odottamattomia oivalluksia ja paljastuksia. Hyppää Haruki Murakamin kyytiin! 

Kazuo Ishiguro – Men­neen maa­il­man maa­la­ri

 

Toisen maailmansodan jälkeiseen Japaniin sijoittuva Kazuon Ishuguron romaani taiteesta, politiikasta, kunniantunnosta, menneisyydestä ja nykyajasta on herkkä ja pelkistynyt kuin japanilainen tussimaalaus. Sellainen on Menneen maailman maalari.

 

 

On vuosi 1948 Nagasakissa. Toinen maailmansota on päättynyt, Japanin jälleenrakennus ja amerikkalaistuminen ovat hyvässä vauhdissa. Vanheneva taiteilija Masuji Ono asuu isossa, rappeutuvassa talossa yhdessä tyttärensä kanssa. Vaimo ja poika ovat kuolleet sodan aikana, vanhempi tytär on naimisissa toisessa kaupungissa. Ennen sotaa Ono oli maineikas taidemaalari, mutta nyt hänen teoksensa, joista hän oli niin ylpeä, ovat kadonneet seiniltä, sillä ne olivat sisällöltään propagandistisia, Japanin imperialismia ja militarismia palvelevia. Nuoremman polven ihmiset antavat ymmärtää, että hänen olisi syytä hävetä töitään, että hän niiden vuoksi on osaltaan syypää menneisyyden erehdyksiin, että hänen jopa olisi viisainta päättää päivänsä, kuten muutamat hänen kohtalotoverinsa ovat tehneet.

 

Ono joutuu ottamaan kantaa menneisyyteensä yrittäessään naittaa nuoremman tyttärensä. Edellinen avioliittohanke on epäonnistunut, ja Ono pelkää, että hänen tekemistensä vuoksi nyt voi käydä samoin. Muistoissaan hän palaa opiskeluaikoihinsa ja uransa kukoistuskauteen ja yrittää selvittää itselleen, missä kohden hän on tehnyt väärin. Kun ratkaisevan avioliittoneuvottelun aika tulee, Ono joutuu nielemään ylpeytensä pelastaakseen perheensä kunnian. 

Tutustu Keltainen kirjasto -kokoelmaamme ja tilaa parhaat uutuudet sekä ajattomat klassikot. Valikoimassa on kovakantisia kirjoja, jättipokkareita sekä pokkareita. 💛 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.