12 X Kansainvälinen elämäkerta, jonka haluat lukea

Hän saattaa olla lapsuuden suosikkibändisi laulaja tai kansainvälisesti tunnetun, suositun tv-sarjan tähti. Et luultavasti ole koskaan tavannut häntä tai edes nähnyt hänestä vilausta ihmismassojen seassa. Kansainväliset tähdet saattavat vaikuttaa jopa satuolennoilta, koska heidän elämänsä tuntuu niin kaukaiselta. Kansainvälinen elämäkerta saattaa myös olla vähemmän samaistuttava kuin kotimaisen henkilön, mutta ehkäpä näiden kirjojen välistä löytyy ripaus Hollywoodin tähtipölyä? Jos kuitenkin suosit enemmän kotimaisia elämäkertoja, löydät niitä tästä artikkelista.

12 x kansainvälinen elämäkerta: Britney Spearsista Elon Muskiin

Britney Sears – nainen minussa

 

Pop-ikonin sykähdyttävät muistelmat. Britney Spears kertoo elämäntarinansa omilla ehdoillaan - avoimesti, vilpittömästi ja rohkeasti. Nainen minussa on kertomus kuuluisuudesta, äitiydestä ja vimmaisesta pyristelystä vapauteen. Se kertoo maailmanmaineeseen nousseesta teinitähdestä, josta kasvoi yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä artisteja.

 

Spears kertoo musiikin parantavasta voimasta ja siitä, minkälaisen matkan hän on kulkenut kasvaakseen naiseksi, joka hän tänä päivänä on. Spears kertoo myös menneisyytensä myrskyisistä käänteistä ja elämästä salamavalojen välkkeen ulkopuolella. Mutta ennen kaikkea Spears kertoo viimeinkin itse elämästään, jota muut ovat hallinneet aivan liian kauan. Toimitukset alkaen 24.10.2024.

 

 

Pamela Anderson – Rak­kau­del­la Pa­me­la

 

Pamela Anderson kertoo omaelämäkerrassaan Rakkaudella, Pamela, miten ujosta, eläinrakkaasta tytöstä tuli puolivahingossa maailman tunnetuin seksisymboli sekä miten hän säilytti järkensä ja uskonsa ihmisiin hullunmyllyssä nimeltä Hollywood.

 

Pamela Anderson varttui Vancouver Islandilla Kanadassa villin luonnon ympäröimänä teinivanhempiensa sekä suomea puhuneen lempeän isoisänsä kanssa. Eläinrakkaan poikatytön matka tähtiin alkoi, kun televisiokamera osui häneen paikallisessa jalkapallo-ottelussa. Nuori Pamela muutti Hollywoodiin, esiintyi Playboyssa, sai roolin Baywatch-tv-sarjassa, tuli äidiksi sekä rakastui ja erosi rokkari Tommy Leestä koko maailman seuratessa sivusta. Kaikilla oli mielipide Pamelasta, kaikki halusivat palan Pamelaa. Anderson palasi taannoin takaisin kotiseudulleen, puutarhanhoidon ja lukemisen pariin. Siellä hän myös kirjoitti eriskummallisen tarinansa, joka on täynnä valoa ja varjoja, mutta ennen kaikkea lapsenomaista ihmetystä arvaamattoman elämän edessä. Toimitukset alkaen 2.10.2023.

James Gavin – Geor­ge Mic­hael: Elä­mä

 

Koskettava ja säväyttävä elämäkerta George Michaelista kertoo legendaarisen supertähden koko tarinan. George Michael (1963–2016) oli lahjakas laulaja ja lauluntekijä, jonka musiikki villitsi maailmaa 1980-luvun alkupuoliskolta saakka. Hän nousi suursuosioon Wham!-yhtyeen myötä ja jatkoi sittemmin menestyksekkäälle soolouralle. Hitit seurasivat toisiaan: “Wake Me Up Before You Go Go”, “Careless Whisper”, “Last Christmas”, “Faith” ja “Father Figure”. 

Michael tunnettiin lämminsydämisenä ihmisenä, seksiä tihkuvana machohenkisenä idolina ja monien päiväunien kohteena, mutta oman seksuaali-identiteettinsä hän piti pitkään salassa. James Gavinin kirjoittama George Michael: Elämä kertoo ujon brittiläis-kyproslaisen pojan noususta parrasvaloihin sekä hänen kunnianhimon ja kärsimyksen täyteisestä elämästään. Kirja piirtää kuvan ikonisesta poplaulajasta hänen valtavaa luomiskykyään unohtamatta.

Mark Manson, Will Smith – Will

 

Will Smithin ja Mark Mansonin teos Will on rohkea ja inspiroiva kuvaus pelokkaan pojan matkasta maailmantähdeksi. Will Smith on yksi aikamme tunnetuimmista viihdyttäjistä. Hän eli lapsuutensa alkoholisoituneen, kurinalaisen isän sekä lempeän, korkeaa koulutusta arvostavan äidin siipien alla. Nuoruuden kasvukivuista huolimatta pelokkaasta lapsesta kasvoi lopulta yksi aikakautensa suurimpia rap-artisteja ja valkokankaiden näyttelijätähtiä.

 

Toisaalta Hollywoodin parrasvaloissa elämisessä on ollut myös varjopuolensa. Samalla kun Willin ura lähti nousukiitoon, muuttui myös hänen perheensä elämä hektiseksi ja työntäyteiseksi. Usein Smithin läheisistä onkin tuntunut, että he ovat olleet vain eräänlaisia esiintyjiä Willin ympärillä pyörivässä sirkuksessa. Yhdessä Mark Mansonin kanssa kirjoittamassaan elämäkerrassa Smith johdattaa seuraamaan polkua aina Länsi-Philadelphian rosoisilta seuduilta Hollywoodin valokeilaan saakka. Will on mukaansatempaava kertomus miehestä, joka rankoista kokemuksistaan huolimatta on oppinut selviämään vaikeistakin tilanteista huumorin avulla.

BonoSur­ren­der

 

Bonon tarina omin sanoin. Artisti-aktivisti Bono, irlantilaisbändi U2:n laulaja, on kirjoittanut muistelmateoksen, joka on rehellinen ja nöyristelemätön, intiimi ja syvällinen. Surrender on tarina Bonon ainutlaatuisesta elämästä, hänen kohtaamistaan vaikeuksista ja haasteista sekä ystävistä ja läheisistä, jotka ovat muokanneet ja kannatelleet häntä. 

Muistelmissaan Bono kirjoittaa itse ensimmäistä kertaa elämästään ja ihmisistä, jotka ovat jakaneet sen hänen kanssaan. Bono vie lukijan varhaisvuosiensa Dubliniin, kirjoittaa äitinsä äkillisestä kuolemasta, U2:n epätodennäköisestä tiestä maailman suurimmaksi yhtyeeksi sekä aktivismistaan aidsia ja äärimmäistä köyhyyttä vastaan ONE- ja (RED)-järjestöjen kautta. Rehellisen itsetutkiskelevaan sekä humoristiseen sävyyn kirjoitettu teos tarjoaa näkökulman Bonon elämään sekä perheeseen, ystäviin ja uskoon, jotka ovat kannatelleet, koetelleet ja muokanneet häntä. 

Surrender-kirjan alaotsikko ”40 laulua, yksi elämä” viittaa kirjan neljäänkymmeneen lukuun, jotka on kaikki nimetty U2-kappaleiden mukaan. Bono on myös luonut teokseen 40 alkuperäispiirustusta.

Humphrey Carpenter – J. R. R. Tol­kien: Elä­mä­ker­ta

 

Tarutaiturin elämän sykähdyttävä syväluotaus. Humphrey Carpenterin J. R. R. Tolkien: Elämäkerta esittelee kattavasti hobittien ja Keski-Maan luojan matkan köyhästä orpopojasta maailman suosituimmaksi fantasiakirjailijaksi.

 

J. R. R. Tolkienin omiin arkistoihin ja suvun sekä ystävien haastatteluihin perustuva elämäkerta kertoo kiehtovan tarinan muinaiskielistä kiinnostuneesta pojasta, joka kehitteli omia ”haltiakieliään” ja niiden puhujille sankarillisen historian. Aineksista syntyi miljoonien lukijoiden rakastama Taru Sormusten herrasta, jonka maailmaa Tolkien hienosääti koko ikänsä ja toimi samalla arvostettuna professorina Oxfordissa. 


J. R. R. Tolkien: Elämäkerta julkaistiin vuonna 2022 tarkistettuna suomennoksena Tolkienin syntymän 130-vuotisjuhlan kunniaksi.

Zlatan Ibrahimović, Luigi Garlando – Adre­na­lii­ni

 

”Olen neljäkymmentä. Olen jumala, mutta vanheneva sellainen.”

 

”Jalkapalloilija Ibran tuntevat kaikki, mutta eivät miestä sen takana. Tässä iässä on tapana vetää viiva paperille, ynnätä yhteen ja tehdä ensimmäinen välitilinpäätös."

 

Nelikymppinen Zlatan kertoo muistelmissaan, miltä tuntuu kun ura jalkapalloilijana on pian takana eikä tulevasta ole tietoa; kuinka takaraivossa jomottaa pelko, mistä vastedes saa adrenaliinia ja potkua elämään. Zlatan Ibrahimovićin ja Luigi Garlandon Adrenaliini. Ennenkuulemattomat tarinani paljastaa, miten tinkimättömästi Zlatan itse suhtautuu pelaamiseen ja odottaa myös joukkuetovereiltaan samanlaista panosta harjoituksista ja peleistä toisiin. Zlatan avautuu myös rankoista uhrauksista, joita urheilija joutuu tekemään, siitä miten elää yhä parhaita hetkiään saapuessaan meluavalle stadionille – ja siitä kuinka hän sai vihdoin italialaiset puolelleen Sanremon musiikkifestivaalin lavalla.

Me­la­nie C – Kaikki mitä olen - Minun tarinani

 

Omaelämäkerta täynnä Girl Poweria. Melanie C kertoo huiman elämäntarinansa ja kuvaa elävästi, millaista elämä Spice Girls -yhtyeessä todella oli. Inspiroiva, voimauttava ja viihdyttävä lukukokemus.

 

Melanie C kertoo Kaikki mitä olen - Minun tarinani -muistelmissaan paitsi menestyksestä ja yhtyeen huippuhetkistä, myös kuuluisuuden pimeästä kääntöpuolesta. Hän puhuu myös kiusaamisesta, kehonkuvasta, mielenterveydestä ja tavasta, jolla media kohtelee nuoria naisia.Spice Girls oli maailmanlaajuinen ilmiö, kaikkien aikojen menestynein brittiyhtye sitten Beatlesin. Spice Girls -vuosien jälkeen Melanie C ryhtyi sooloartistiksi, ja hänen levyjään on myyty 23 miljoonaa kappaletta. Hän on myös saanut jotakuinkin kaikki popmusiikkialan tärkeimmät palkinnot. Huikean uran hintana on ollut paljon ahdistavia kokemuksia, häpeää ja vähättelyä.

 

Melanie C on ollut tärkeä roolimalli nuorille naisille. Hän on myös LGBTQ-yhteisön näkyvä puolestapuhuja ja kymmenien hyväntekeväisyysjärjestöjen tukija.

Måns Mosesson – Tim – Aviciin elä­mä­ker­ta

 

”Wake me up when it’s all over.”

 

Maailmankuulun musiikkilegendan traaginen elämä. Avicii oli 2010-luvun pop-sensaatio, jota ei pysäyttänyt mikään – paitsi hän itse. Lähes kymmenen vuoden ajan ruotsalainen Tim Bergling tehtaili listaykkösiä rikkoen ennätyksiä vasemmalta ja oikealta ja esiintyi jättiläismäisille yleisöille ympäri maailman. 
 

Toimittaja Måns Mosessonin virallinen Avicii-elämäkerta kertoo, millaisena Bergling koki elämänsä tähtitaivaalla, klubeilla ja keikkalavoilla, miten hän onnistui koskettamaan valtavia yleisömassoja elektronisella tanssimusiikillaan hitti toisensa jälkeen – ja miksi se kaikki oli Berglingille lopulta liikaa.

Alicia Keys, Michelle Burford – Mat­ka mi­nuk­si

 

Suositun R&B-laulajan herkkä ja kaunis muistelmateos. Matka minuksi on intiimi ja paljastava henkilökuva Alicia Keysista. New Yorkin pahamaineisesta Hell’s Kitchenin kaupunginosasta maailmanmaineeseen ponnistanut R&B-laulaja ja näyttelijä Alicia Keys on tunnettu koskettavista sanoituksistaan, hämmästyttävistä laulajan kyvyistään ja sielukkaista pianosävellyksistään. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat mm. Fallin', If I Ain’t Got You ja No One. 

Valojen loisteen ulkopuolella Keys on kuitenkin kamppaillut monien yksityiselämänsä haasteiden kanssa. Hyvin nuorena saavutettu kuuluisuus aiheutti myös sen, että Keys aikuistui suurien ammatillisten paineiden alla. Keys on vasta myöhemmällä iällä alkanut kysyä itseltään elämänsä kannalta merkittäviä kysymyksiä ja pohtia, kuka hän oikeastaan on. Matka minuksi -kirjassa hän kuvaa omaa taivaltaan musiikkimaailman huipulle ja antaa puheenvuoron myös ihmisille, joihin hän on elämänsä aikana tukeutunut. Tuloksena on ainutlaatuinen kuva, jonka vilpittömyys on samaa kuin Keysin taiteessakin.

Luca Caioli – Mes­si

 

Jalkapallovirtuoosin koko ura. Vuoden 2022 MM-kisoissa Lionel Messi päätti maajoukkueuransa hienoimmalla mahdollisella tavalla. Luca Caiolin Messi-kirjassa supertähden tiestä jalkapallomaailman huipulle kertovat Messin itsensä lisäksi mm. hänen vanhempansa ja sukulaisensa sekä hänen monet valmentajansa.

 

Lionel Messi (s. 1987) on valittu maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi ennätykselliset seitsemän kertaa vuosina 2009–2021. Messiä on usein luonnehdittu kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi. Mikä sitten on tehnyt hänestä niin hyvän pelaajan? Arvaamattomuus, nopeat, spontaanit ratkaisut, kyky lukea puolustajien liikkeitä ja ennen kaikkea – rakkaus jalkapalloon.

 

Pitkään näytti siltä, että Messin loisteliaalta uralta jää puuttumaan kaikkein himoituin palkinto: maailmanmestaruus. Hän onnistui siinä lopulta vuoden 2022 Qatarin MM-kilpailuissa ja päätti maajoukkueuransa Argentiinan paidassa hienoimmalla mahdollisella tavalla. Nykyään Messi edustaa ranskalaista Paris Saint-Germainia. Melkein koko uransa hän on kuitenkin pelannut Barcelonassa.

Walter Isaacson – Elon Musk

 

Visionääri vai arvaamaton öykkäri? Maailman rikkaimman miehen auktorisoitu elämäkerta Elon Musk paljastaa, millainen on mies Teslan ja SpaceX:n takana. Kaikilla on mielipide Elon Muskista, mutta mikä hän on miehiään? Sen paljastaa palkitun tietokirjailijan Walter Isaacsonin kattava elämäkerta Muskista, yhdestä aikamme merkittävimmästä ihmisestä. Hänen perustamansa sähköautoyhtiö Tesla mullisti autoilun, SpaceX avaruusmatkailun, ja lukuisilla lennokkailla innovaatioillaan, esimerkiksi aivoihin asennettavalla mikrosirulla, Musk aikoo mullistaa ihmiselämän sellaisena kuin sen tunnemme.

 

Musk varttui rikkinäisessä kodissa Etelä-Afrikassa, muutti 17-vuotiaana Kanadaan, teki miljoonia PayPalilla ja perusti lopulta Teslan. Viime ajat Musk on pysynyt otsikoissa Twitterin uutena, äkkivääränä omistajana. Elämäkerturi Isaacson on seurannut Muskia kahden vuoden ajan ja päässyt niin ystävien kuin vihamiesten puheille. Tuloksena on vauhdikas ja syvällinen henkilökuva, joka paljastaa mikä Muskia ajaa eteenpäin ja mikä on hänen menestyksensä salaisuus. Toimitukset alkaen 12.9.2023.

Haussa seuraava kansainvälinen elämäkerta luettavaksi? Löydät parhaat elämäkerrat TÄSTÄ kategoriasta!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.