Seitsemän kertaa elämäkerta, jonka todella haluat lukea

Olet ehkä seurannut häntä jo vuosikymmeniä, mutta janoat tietää hänestä muutakin kuin mitä lööppilehtien otsikot kirjoittavat. Tai ehkä et ole koskaan uskaltanut edes toivoa saavasi lukea elämäkertaa hänestä, koska hän on ollut ihmisenä aina niin yksityinen. Henkilökuvat lumoavat ja koukuttavat. Hyvä elämäkerta tai muistelmateos sekä kasvattaa että tyydyttää tirkistelyhalua. Kaikista parhaat elämäkerrat ovat sellaisia, että ne luettuaan jää suu auki miettimään: “Ai, noinko se meni! 

Mikä elämäkerta oikeastaan edes on? Onko se totta vai tarua?

Elämäkertateoksessa kuvataan nimensä mukaisesti henkilön, joka voi olla elävä tai kuollut, elämää. Teoksen päähenkilö voi itse kirjoittaa omaelämäkerran tai joku toinen voi kirjoittaa sen hänestä. Joskus elämäkertoja tehdään myös haastattelematta kuvattavaa henkilöä lainkaan. Tähän voi olla syynä esimerkiksi se, ettei henkilö itse tai kukaan hänet tuntenut ei ole enää elossa. Muistelmissa, jotka nekin ovat eräänlaisia elämäkertoja, päähenkilöt itse tai haamukirjoittajat kertovat asiat kuten päähenkilö ne itse muistaa. Lopputulos on tällöin subjektiivinen.


Sekä elämäkerrat että muistelmat ovat henkilökuvia. Lisäksi on vielä yksi elämäkertatyyppi, jossa annetaan mielikuvituksen lentää. Fiktiivisissä elämäkerroissa nimittäin kerrotaan tunnetun ihmisen elämästä kaunokirjallisia vapauksia ottaen. Parhaimmillaan kirjojen sisältämä tieto ja kirjailijan kuvaus kohteestaan tuovat uutta näkökulmaa ja lukija voi vielä paremmin eläytyä tarinaan. On makuasia, pitääkö fiktiivisistä elämänkerroista vai ei. Suosittelemme kokeilemaan eri tyylisiä kirjoja, jotta löydät suosikkisi. Tämän artikkelin aiheena ovat suomalaiset elämäkertakirjat.

Hyviä elämäkertakirjoja – löytyykö seuraava suosikkisi näiden joukosta?

Jenni Haukio – Sinun tähtesi täällä 


Avoin muistelmateos vuosista isänmaan palveluksessa. Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemisen ja asemansa tasavallan presidentin puolisona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Sinun tähtesi täällä kertoo siitä näkyvästä ja näkymättömästä työstä, jota Haukio on isänmaan hyväksi tehnyt jo kymmenen vuoden ajan. 
 

Jenni Haukio kuvaa menneitä vuosia ainutlaatuisella tavalla, jossa yhdistyvät muistot, yhteiskunnalliset näkemykset, julkaistut kirjoitukset, lähetetyt kirjeet ja pidetyt puheet. Hän kirjoittaa kohtaamistaan ihmisistä, avaa presidentin puolison roolia sekä kertoo työstään itselleen läheisimpien teemojen parissa. Näihin lukeutuvat luonnon ja eläinten suojelu, lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, lottien ja veteraanien henkisen perinnön vaaliminen sekä suomalainen kirjallisuus, taiteet ja kulttuuriperintö. 
 
Jenni Haukio kertoo avoimesti vuosistaan Suomen palveluksessa ja vie lukijansa tilanteisiin, joista julkisuudessa nähtyjen kuvien taakse kätkeytyy runsaasti aiemmin sanomatonta. Haukion ääni on rehellinen ja herkkäviritteinen ja soljuu kuin runo. Toimitukset alkaen 29.5.2023. 

Heikki Mansikka – Hornet-lentäjä


Tämä elämäkerta on tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon. Kun psykiatriseksi sairaanhoitajaksi opiskeleva Heikki Mansikka kuuli ystävältään Ilmavoimista, hän tiesi vihdoin mitä halusi elämässään tehdä. Alkoi pitkä ja vaativa tie kohti F/A 18 Hornet -hävittäjän ohjaimia ja lopulta laivueen komentajuutta.


Lentäjäuransa aikana Mansikka oppi ennen kaikkea itsestään ja päätyi osaltaan muuttamaan simputuskulttuuria kohti ihmisläheistä johtajuutta. Nuorena lentäjänä hän halusi olla itse paras, mutta kouluttajana hän toivoi oppilaidensa lentävän itseään paremmin. Millaista on lentää Hornet-hävittäjää, jonka G-voimat voivat viedä tajunnan ja jonka ohjaimissa onnistumiseen tai kuolemaan johtavat päätökset pitää tehdä sekunnin murto-osissa? Entä miltä tuntuu, kun harjoittelun sijasta valmistaudutaan lähtemään suojaamaan Suomea tositilanteessa? Lue Hornet-lentäjä ja lennä tekstin siivin. 

Juha Hernesniemi – Ai­vo­ki­rur­gin muis­tel­mat


Aivokirurgin muistelmat on maailmankuulun neurokirurgin kiehtova elämäntarina. Juha Hernesniemi kertoo avoimesti, millaista on olla yksi parhaista maailman stressaavimmassa ammatissa ja mikä oli menestyksen hinta. 

Juha Hernesniemi nosti työuransa aikana Helsingin yliopistollisen sairaalan aivokirurgian kansainväliseksi mekaksi. Poikkeuksellinen kunnianhimo ja jatkuva halu kehittyä paremmaksi veivät pienen pohjalaiskylän pojan maailman huipulle. 


Elämäkerrassaan Hernesniemi kertoo avoimesti kovista oppivuosistaan ja lääkärintyöstään Suomessa, mutta myös eri puolilla maailmaa, Floridasta Nepaliin ja Kiinaan. Hän avautuu uransa huippuhetkistä ja pohjakosketuksista, armottomasta kilpailusta sekä hämmästyttävistä ja traagisistakin potilastapauksista, joita hän ei koskaan unohda. 

Mari Koppinen – Meiju


Mari Koppisen kirjoittama lämmin, rempseä ja kipeäkin tositarina siitä, kuinka helsinkiläisestä musiikkia rakastavasta nuoresta tuli koko kansan rakastama iskelmätähti. Mitä jos esiintyminen on jotain, josta ei voi saada kyllikseen? Nuori Meiju Suvas astui yleisön eteen Suosikki-lehden järjestämässä kilpailussa 1980-luvun alussa, eikä paluuta enää ollut. Sydämessä myrskysi.


Meiju on elämäkertakirja ja kertomus siitä, kuinka musiikki ja keikkaelämä veivät mukanaan turvattua lapsuutta Pohjois-Helsingin Tapanilassa eläneen tytön. Kilpailulavalla koetun ”sähköiskun” jälkeen kaikki oli toisin. Opinnot kauppaopistossa sekä työt toimistossa ja Frederikin taustalaulajana saivat jäädä, kun ensi hitti valloitti Suomen ja Meiju sai haaveidensa ammatin. Yhtäkkiä Meiju Suvaksesta oli tullut Suomen suosituin laulaja ja diskoiskelmän moderni tulkki, jonka hittien (Tahdon sinut, Oot paha, Tää onnea on) konesoundit muuttivat suomalaista iskelmää peruuttamattomasti. Eikä 1990-luvun musiikista voisi puhua ilman jättihittiä Pure mua, joka nosti Meijun takaisin pinnalle. Musiikkihistorian ohella teos on tarina suurista pettymyksistä, rakkaudesta, äitiydestä, sitkeydestä, elämänilosta sekä urasta, joka on jatkunut menestyksekkäänä jo yli 40 vuotta.

Tapio Lehtinen, Ari Pusa – Sel­viy­ty­jä


Merellinen tosielämän seikkailukertomus kertoo rohkeudesta, sisukkuudesta ja huumorin sävyttämästä elämänasenteesta, jolla selviää tiukoistakin paikoista. Tapio Lehtisen toinen purjehdus maailman vaativampana pidetyssä Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailussa katkesi 75 päivän jälkeen dramaattiseen onnettomuuteen Intian valtameren ja Eteläisen jäämeren rajalla, kaukana mantereesta. Asteria-vene upposi minuuteissa ilman näkyvää syytä.
 
Teoksessa Lehtinen kertoo sekä hienoista purjehduspäivistä että vaikeista tilanteista merellä jo ennen kohtalokasta haaksirikkoa ja pohtii perinpohjaisesti, mitkä syyt johtivat veneen uppoamiseen. Lehtinen kuvailee myös kokemuksiaan pelastuslautalla, jossa hän vietti vuorokauden Etelä-Afrikan kaakkoispuolella, joka on tunnettu maailman suurimmasta valkohaipopulaatiostaan. Selviytyjä-kirjan toinen tekijä on urheilutoimittaja Ari PusaToimitukset alkaen 15.6.2023. 

Tuomas Kyrö – Aleksi Suomesta


Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee. Aleksi taisteleeUkrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Hän menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa.
 
Kirjailija Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Syntyi Aleksi Suomesta. Se kertoo, kuinka koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikkupoika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä. 

Elina Hirvonen – Kat­ri He­le­na


Katri Helena on täällä! Vihdoinkin Katri Helena kertoo elämäntarinansa itse:

Kaikkien lehtijuttujen, kauniisti valaistujen kuvien ja jo unohtamieni yksityiskohtien takaa nousee yksi kysymys ylitse muiden: kuka minä olen? Siihen haluan löytää vastauksen.


Katri Helenan matka itärajan pikkukylästä tanssilavoille, konserttisaleihin ja suomalaisten sydämiin on ollut uraauurtava. Kuudenkymmenen musiikkibisneksessä ja julkisuudessa vietetyn vuoden myötä jokaisella suomalaisella on mielikuva Katri Helenasta. Kirjailija Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena kertoo tarinansa omasta näkökulmastaan ja omalla äänellään. Tämä on elämäkerta kuvia kumartamatta ja vaiettuja asioita kaihtamatta. Mitä laulaja on ajatellut silloin, kun omia ajatuksia ei ole voinut sanoa ääneen? Mikä on ollut elämässä tärkeää, ja kuka on Katri Helena? 

Haussa seuraava elämäkerta luettavaksi? Löydät parhaat elämäkerrat TÄSTÄ kategoriasta! 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.