Matkusta kirjan kanssa: kotimaan matkakohteet

Siinä, missä ensimmäinen Matkusta kirjan kanssa -artikkelimme keskittyi puhtaasti klassikkomatkakohteisiin, kuten sumuinen Lontoo tai vallaton Pariisi, toisessa osassa matkasimme kirjan siivin eksoottisempiin paikkoihin. Otimme haltuun mm. Soulin ja Jerusalemin. Tällä kertaa nojatuolimatkustelemme ylpeästi läpi kotimaan matkakohteet, joiden joukossa on varsin tuttuja paikkoja pääkaupungistamme Helsingistä aina Karjalaan asti. Valmistaudu näkemään kotimaasi eri valossa kuin yleensä, sillä kirjallisuudessa mielikuvitus voi lisätä tuttuun paikkaan ihan outoja elementtejä. Aurinkoisessa Hangossako murhia? Ja Lappeenrantako jymähti yhtäkkiä 50-luvulle?


Kun uppoudut kirjaan, voit unohtaa hetkeksi sinua ympäröivän todellisuuden ja antaa mielikuvituksesi kuljettaa uusiin paikkoihin. Hyvä tarina voi herättää matkakuumeen ja inspiroida tulevia matkaideoita. Käy läpi kotimaan matkakohteet ilman, että sinun täytyy poistua mukavasta nojatuolistasi.

Parhaat kotimaan matkakohteet kirjallisuudessa:

Lappeenranta

Pirjo Tuominen – Puu­ta­lo­kau­pun­gin nai­set


Puu­ta­lo­kau­pun­gin nai­set on Suomalaisten naisten tarina lähimenneisyydestä. Lämminhenkinen romaani puutaloyhteisöstä ja suurperheen naisista, jotka jättivät jälkensä toistensa elämään. Yhä laajemman lukijakunnan rakastama Pirjo Tuominen sijoittaa uuden romaaninsa lähihistoriaan. 1940–50-lukujen nostalgia elää sen sivuilla ja hurmaa myös nuoret lukijat.


Vienan ja hänen sukunsa lappeenrantalainen koti on kaupunkilaisversio ikivanhasta suurperhemallista. Sen turvissa saattaa jopa jatkosodan ankarina aikoina elää onnellisen lapsuuden. Perillistenkatu 10 oli myös kirjailijan oma lapsuudenkoti.


Kirjan jatko-osassa Hyvästit vinttikamareille matkustetaankin sitten opiskelemaan 1960-luvun Helsinkiin. Jos suuressa Helsingissä odottaakin ahdas alivuokralaishuone, kiukkuinen vuokraemäntä ja huoli rahasta, niin myös Kauppakorkeakoulu, kulttuurielämä ja romanssit. 

Turku

Ilona Tuominen  Seu­rus­te­lusa­la­liit­to


Ilona Tuominen avaa Seurustelusalaliitto-romaanillaan hauskan ja lämminhenkisen Kortteli-sarjan, jossa vanha turkulainen puutalokortteli tarjoaa kodin kaikille niille, jotka sinne tiensä löytävät. 


Sanni Virtanen on keskisuuren tukkukaupan surkein myyjä ja maailman onnellisin morsian, vaikka hääpuku kiristää ja morsiusneidot aiheuttavat kaaosta. Nyt hänen ja Maxin ei tarvitse enää tehdä muuta kuin sanoa tahdon! Yksi sana. Mutta hetkessä onnesta on jäljellä vain särkynyt sydän ja asuntokriisi. Onneksi Antero-pappa tulee hätiin, ja Sanni pääsee muuttamaan vanhaan puutalokortteliin, lapsuusajan mummolaansa. Seinänaapurikseen hän saa vanhan kiukkuisen Koistisen ukon, mutta yrmeä naapurikin on parempaa seuraa kuin Sannin ystävät, jotka ghostaavat tämän tylysti. 
 
Aika parantaa – jos se sattuu olemaan sillä tuulella. Sekä Koistisen että sisarensa usuttamana Sanni päättää lopulta hakea lääkettä haavoihinsa erotukiryhmästä, jossa hän kohtaa yllättävän kohtalotoverin. Maailma heittää kärrynpyörää, kun nämä kaksi hylättyä päättävät baari-illan idearikkaassa hengessä näyttää kaikille jättäjille ja pettäjille, miltä ”oikea” onni näyttää. 

Janakkala

Riikka-Maria Rosenberg – Ha­kois­ten Anna


Anna Magdalena Lilliebrunnin maineessa on tahra, ja kaiken lisäksi edessä häämöttää vanhanpiian osa. Jo kypsään ikään ehtineen Annan elämä kuitenkin saa uuden käänteen, kun naapurikartanon äkkiväärä upseeri Karl Gustaf Uggla nimetään hänen aviopuolisokseen.
 
Hakoisten kartanossa vastassa on hyinen tunnelma. Kylmäkiskoiset sukulaiset ja miehen rakastajatar pitävät huolen siitä, ettei tuore miniä pääse kotiutumaan saati nostamaan itseään talon rouvaksi. Kykeneekö omapäinen ja sinnikäs Anna silti elämään tavalla, johon uskoo?
 
Taiturimainen Hakoisten Anna -romaani aloittaa Riikka-Maria Rosenbergin Hakoisten naiset -sarjan, joka sukeltaa Hakoisten kartanon todellisiin naiskohtaloihin ja kertoo menneistä ajoista silmiähivelevän postikorttimaisin kuvin.
 

Helsinki

Lois Armas – Flo­ra


Miten selättää valtameren kokoinen ikävä ja juurtua uuteen maahan? Siitä kirjoittaa Lois ArmasFlora on raikas, oivaltava ja koskettava kuvaus siitä, mitä on koti. Ja siitä, miten kohtaamme toiset ihmiset. Miten usein katsommekaan ohi ja miten joskus, harvoin, toinen ihminen on se koti, jota olemme etsineet.


Flora muuttaa Suomeen poikaystävän perässä. Elämä toisella puolella maailmaa jää taakse, siitä muistuttavat vain jokaviikkoiset Skype-puhelut vanhempien kanssa. Uusi elämä Helsingissä hakee muotoaan. Etsinnässä ovat työ, ystävät, suomen kieli ja oma paikka tässä kaupungissa, jossa joka kadun kulmalla on kampaamo ja kaikilla vastaantulijoilla Marimekko-kassi olkapäällä. Floran ympärille muodostuu joukko ihmisiä, joista jokainen näkee Floran omalla tavallaan, sivuhenkilönä omassa elämässään. 

Kuopio

Jori Reijula – Lat­te­sa­mu­rai


Helvetti sentään, mitähän Dwayne ”The Rock” Johnson nyt tekisi? Kiperissä paikoissa Jiipee löytää vastauksen yllättävän usein Baywatchista. Ja vaikka Jiipee tunteekin testosteronirajoitteisuutta The Rockin rinnalla, virtuaalimaailmassa myös hän on alfauros, #yolosniper, jonka syliin lankeavat kauneimmat neidot. Reaalimaailmassa tämä puutarha-alalla työskentelevä diplomi-insinööri lankeaa parisuhteisiin Maija-nimisten neitojen kanssa, eikä niissä käy hyvin.
 
Kun suhde Maija kakkoseen on ohi, kaverit raahaavat apean Jiipeen huuruiselle reissulle susirajan taakse. Kuopion yössä Jiipee kohtaa Pamela Andersonin näköisen mysteeridaamin koboltinsinisen katseen. Sinisilmä esittäytyy Raijaksi, ja Jiipee huomaa tuntevansa maltillista intohimoa savolaiskaunotarta kohtaan. Mutta Raijassa ei ole mitään maltillista.
 
Jori Reijulan Lattesamurai aloittaa humoristisen romaanitrilogian ja hervottoman rehellisen tilanneanalyysin nykypäivän kolmekymppisten latteurosten elämästä. Lue myös toinen osa Tähtipylly ja trilogian hulvaton päätös Museokilvet.

Valkeakoski / Karjala

Lotta-Sofia Saahko – Papan kans­sa kah­vil­la


Suomen suosikkipapan tarina herkistää. Keväällä 2020 koko Suomi seurasi, kun Lotta ja pappa lauloivat vanhoja sävelmiä Facebookissa. Nyt kuulemme papan tarinan – Lotta-Sofia Saahkon kertomana kirjassa Papan kanssa kahvilla. Yksi Karjalan viimeisistä evakoista kertoo lapsenlapselleen kauan vaietusta tuskasta. Pappa jutustelee myös heinätöistä, kosiomatkasta ja ajatuksistaan nykymusiikista. Kaksikko herättää eloon tarinoita, jotka saavat lukijan pohtimaan omia isovanhempiaan.


Lotan ja papan erottaa kuusi vuosikymmentä. Pappa lähti pienenä poikana Karjalasta evakkoon, vietti lapsuutensa heinäpelloilla ja nykyään kuuntelee joka lauantaiaamu Radio Suomen Onnen säveltä. Lotta kyselee menneistä ajoista, ja pappa muistaa Karjalankin kultaiset puolet. Papan asenne on aina se, että sadehan se vain kastelee marjapensaat! Heidän hauskat ja samalla koskettavat keskustelunsa osoittavat, että eroavaisuuksista huolimatta nuori ja vanha voivat kohdata tarinan ja laulun merkeissä. 

Vaasa

Susanna Alakoski – Pumpulienkeli


Susanna Alakosken Pumpulienkeli aloittaa eeppisen ja aistivoimaisen kronikan neljän sukupolven naisista, joiden tarina kattaa koko kuohuvan 1900-luvun."Isoäiti teki 50 vuotta töitä tekstiilitehtaassa. Yhdestäkään työpäivästä hän ei koko elämänsä aikana puhunut."


Sarjan avausosa kertoo vuonna 1905 Pohjanmaalla syntyneen Hildan vaiheet. Maalaistalon tyttö joutuu pois kotoa saatuaan aviottoman lapsen. Tie vie Vaasan kaupunkiin, ja hänestä tulee puuvillatehtaan tyttö, pumpulienkeli. Matkasta tuleekin elämän pituinen, ja monien suomalaisten tavoin Hilda päätyy muuttamaan pysyvästi Ruotsiin. Naisten elämä ja työ ovat usein jääneet dokumentoimatta, varsinkin kun on muutettu maasta toiseen.


Alakoski antaa tarinansa naisille äänen kuin skandinaavinen Ferrante ikään. Lontoon tyttö jatkaa sarjaa, joka kertoo naisten työstä, rakkaudesta ja ystävyydestä. Se punoo taidokkaasti yhteen maailmanpolitiikan mullistukset ja arjen. 

Hanko

Matti Remes – Viittä vaille kuollut


Kotimaan matkakohteet voivat olla myös jännittäviä ja juuri jännitystä on luvassa Ruben Waaran ja tunnelmallisen Hangon ystäville. Hankolainen elämän sekatyöläinen Ruben Waara on uuden edessä. Hänen on käytävä lapionvarteen, sillä säästöt ovat loppu. Kun tytär Vera joutuu pahoinpidellyksi Bromarvin syrjäisellä kivilaiturilla, Waara löytää itsensä myös etsivän hommista. Hangossa ja sen lähiseuduilla on jälleen tapahtunut rikos, jonka Waara uskoo voivansa selvittää itse.
 
Matti Remeksen rikosromaanissa hehkuu elokuinen Hanko, jossa kovan luokan rikolliset pyörittävät laittomia bisneksiään kauniin kulissin suojissa. Viattomatkin saavat luvan varoa, mikäli haluavat säilyttää henkensä. Viittä vaille kuollut on Ruben Waara -sarjan kahdestoista rikosromaani. 

Tampere

Tapani Bagge – Rikospaikka Tampere


Miksi paha mies palaa Tampereelle vuosikymmenten jälkeen? Kuka on Sorin noita ja mitä tapahtuu ryöstäjälle, joka iskee Pieneen Pullapuotiin? Entä onko täydellinen keikka mahdollinen edes Tampereella?


Nämä ja monta muuta asiaa selviää Rikospaikka Tampere -novellikokoelmasta. Se sisältää 16 Tamperetta tavalla tai toisella sivuavaa novellia. Kirjoittajina ovat maan parhaat dekkaristit CrimeTime-kirjailijaosuuskunnasta. 

Lisäksi mukana on Hotel Torni Tampereen järjestelmän rikosnovellikilpailun voittajanovelli Neiti Vaahtera. Tampere Noir on yhtä synkkä ja kiero kuin mustamakkara. 

Turku

Jussi Marttila – Pimeä kuilu


Rikosten joki virtaa läpi kaupungin.

Kylmäverinen murhaaja saalistaa nuoria turvapaikanhakijoita. Yksityisetsivä Janatuinen palaa kehiin. Kovaksikeitetty dekkari paljastaa Turun raadollisen puolen.


Halisten lähiössä liikkuu murhaaja, joka tuntee alueen kuin omat taskunsa. Surmat kuumentavat tunteita niin kaupungin asukkaiden kuin äärioikeistonkin parissa. Rauhoittaakseen tilannetta poliisi on valmis tekemään pidätyksen heppoisin perustein. Tuttu rikostoimittaja palkkaa yksityisetsivän hommat lopettaneen Janatuisen selvittämään tapausta. Vaikka järkisyyt haraavat vastaan, tutkinta vetää miestä puoleensa kuin pimeä kuilu.


Jussi Marttilan toinen romaani Pimeä kuilu jatkaa Turkuun sijoittuvaa Aurajoki-sarjaa. Ensimmäinen osa Veden varaan tarttui kylmäävään urbaanilegendaan sarjahukuttajasta. Marttilaa on kiitetty nasevasta ilmaisusta, todentunnusta ja vahvasta Turun kuvauksesta.

Ota kotimaan matkakohteet haltuun avaamalla kirja!   

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.