Matkusta kirjan kanssa: eksoottiset matkakohteet

Ensimmäinen Matkusta kirjan kanssa -artikkelimme oli menestys! Moni teistä kertoi lähteneensä sen jälkeen nojatuolimatkalle kuvankauniiseen Ranskaan, huumaavaan Italiaan tai sumuiseen Englantiin. Mutta entäpä, jos unelmien matkakohde onkin hieman eksoottisempi? Kirjat ovat oiva keino tutustua eri maiden ainutlaatuisiin maisemiin ja jopa historiaan, ja niiden avulla voi paeta arjen kiireitä. Ellei kyseessä ole jännittävä rikosmysteeri, nojatuolimatkat auttavat myös rentoutumaan. 
 

Kun uppoudut kirjaan, voit unohtaa hetkeksi sinua ympäröivän todellisuuden ja antaa mielikuvituksesi kuljettaa uusiin paikkoihin. Voit valita teoksen, jonka tapahtumat sijoittuvat jonnekin maailman upeimmista kaupungeista, viehättävistä maaseutupaikoista tai jopa johonkin eksoottiseen ja tuntemattomaan paikkaan, missä luonto on koskematonta. Hyvä tarina voi herättää matkakuumeen ja inspiroida tulevia matkaideoita. Matkusta maailman ympäri ja käy läpi eksoottiset matkakohteet ilman, että sinun täytyy poistua mukavasta nojatuolistasi. 

Parhaat eksoottiset matkakohteet kirjallisuudessa:

Libanon, Vietnam ja Ranska

Pierre Lemaitre – Lois­ta­vat vuo­det


Seikkailukertomuksen aineksia taitavasti yhdistelevä perhesaaga Pierre Lemaitren  vauhdikkaaseen ja koukuttavaan tyyliin. Eletään vuotta 1948. Varakas Pelletierin perhe omistaa Beirutissa menestyvän saippuatehtaan. Perheyrityksen jatko on vaakalaudalla, sillä jokainen perheen neljästä lapsesta palaa halusta lähteä Libanonista ja elää omaa elämäänsä. Yksi kerrallaan he kaikkoavat maailmalle. Jean, François sekä pikkusisko Hélène Pariisiin, Etienne Indokiinan sodassa kadonneen rakastettunsa perässä Saigoniin. Jokainen heistä kohtaa todellisuuden, joka on kaukana siitä, mitä he olivat suunnitelleet.


Loistavat vuodet on ihmiskohtaloiden kudelma, johon mahtuu eksotiikkaa, rakkautta, intohimoa, petosta ja keinottelua. Ja muutama murha. Hienot henkilöhahmot, vahva tarina ja historiallisen ajankuvan värikkyys tekevät romaanista jännittävän ja nautinnollisen elämyksen. Taitava juonenkuljetus cliffhangereineen suorastaan pakottaa lukijan ahmimaan luvun toisensa jälkeen. 

Israel

Sini Ezer – Je­rusa­le­min mor­sian


Jerusalemin morsian on historiallinen viihderomaani sodasta ja rakkaudesta roomalaisten piirittämässä Jerusalemissa. Lumoava tarina hajusteentekijän tyttärestä ja mahdottomasta rakkaudesta. Historiallinen Jerusalem toreineen, tuoksuineen, kylpylöineen ja värikkäine ihmisineen elää vahvasti Sini Ezerin viihdyttävässä romaanissa.


Nuori Shira lähtee salaa öiselle kävelylle Jerusalemin kaupungin muurille ja tapaa siellä Galileasta kotoisin olevan Eitanin. Hän ihastuu tähän nuoren tytön ensirakkauden voimalla. Mutta kun Shira tulee naimaikään, hänen isänsä päättää naittaa hänet toiselle miehelle. Shira ei voi kuitenkaan unohtaa Eitania, joten osapuolten välille syntyy kolmiodraama täynnä tunteita, valheita, rakkautta ja petoksia. Sitten roomalaiset hyökkäävät Jerusalemiin kukistaakseen alkavan kapinan, ja Shiran elämä mullistuu perusteellisesti. Toimitukset alkaen 5.9.2023. 

Soul

Gu Byeong-Mo – Nai­nen ja veit­si 


Nainen ja veitsi on eteläkorealaisen Gu Byeong-Mon toimintatrilleri uransa päättävästä palkkamurhaajasta, jonka suunnitelmat yksi pieni virhe muuttaa peruuttamattomasti. 65-vuotiaan Sarvikynnen työura alkaa lähestyä päätepistettään. Hän asuu pienessä asunnossaan Soulissa rescuekoiransa kanssa ja kamppailee yhteiskunnan odotusten kanssa, sillä hänen työnsä ei katsota sopivan ikääntyvälle naiselle. Sarvikynsi on nimittäin ammatiltaan palkkamurhaaja, ja erittäin hyvä työssään. 

 
Neljän vuosikymmenen ajan Sarvikynsi on jahdannut ja päästänyt päiviltä huijareita, liikepomoja ja pettäviä puolisoita tekemättä yhtäkään virhettä. Viimeistä työtehtäväänsä suorittaessaan hän kuitenkin tekee yllättävän erehdyksen, jonka seurauksena Sarvikynsi vedetään mukaan täysin viattoman sivullisen ja tämän perheen elämään. Palkkamurhaajan ammatissa tunteet ovat heikkous, mutta ensimmäistä kertaa ikinä tunteet vievät voiton ja Sarvikynsi päätyy suojelemaan tuntematonta perhettä. Se ei tiedä hyvää hänen uralleen. Tai elämälleen. 

Färsaaret

Holly Ringland – Est­her Wil­din­gin seit­se­män sa­lai­suut­ta


Holly Ringlandin Esther Wildingin seitsemän salaisuutta on sydämeenkäyvä tarina sisarusrakkaudesta, menetyksen tuskasta ja rohkeudesta kokea niin suru kuin ilokin pohjia myöten.


Esther Wildingin sisar Aura nähtiin viimeisen kerran, kun tämä käveli rannalla merta kohti. Auran katoamisen jälkeen perhe on murheen murtama.Saadakseen selville totuuden sisarensa kuolemasta Estherin on matkustettava kotoaan Tasmaniasta Kööpenhaminaan ja Färsaarille. Oppaanaan matkalla Estherillä on vain sisaren päiväkirjasta löytyneet seitsemän tarinaa ja seitsemän kryptistä lausetta, jotka Aura on antanut tatuoida ihoonsa.

Australia

Lizzie Pook – Hel­men­ka­las­ta­jan ty­tär


Lizzie Pookin Helmenkalastajan tytär on Australian myrskyisän 1800-luvun lopulle sijoittuva huikaiseva ja aistivoimainen tarina nuoresta naisesta, jonka täytyy oppia tuntemaan itsensä löytääkseen kadonneen isänsä. Läntinen Australia vuonna 1886. Kuukausien mittaisen merimatkan jälkeen yksinäinen troolari saapuu Bannin Bayn satamaan. Punaruskeiden kallioiden varjossa, mangrovesuon äärellä nuori Eliza Brightwell perheineen tähyää tätä uutta ja vierasta maata, jonka ankara luonto kuiskailee lupauksia merenpohjassa odottavista helmiaarteista.
 
Kymmenen vuotta myöhemmin Elizan omalaatuinen yrittäjäisä katoaa epämääräisissä olosuhteissa. Kyläläisten huhut maalaavat pelottavia kuvia murhasta, ja kun etsinnät päätyvät umpikujaan, jää kadonneen isän kohtalo sisukkaan Elizan selvitettäväksi. Etsiessään totuutta Eliza huomaa, että hänelle rakas Bannin Bay on pullollaan korruptiota, ennakkoluuloja ja kiristystä. Rakkaansa pelastaakseen Elizan täytyy kohdata perheensä vaietut salaisuudet ja päättää, kuinka pitkälle hän on etsinnässään lopulta valmis menemään. 

Alaska

Kristin Hannah – Alas­kan tai­vaan alla


Kristin Hannah palaa Alaskan taivaan alla -kirjassaan miljoonat lukijat lumonneisiin teemoihinsa: rakkauteen, menetykseen ja selviytymisviettiin, joka uhmaa kaikkia esteitä. Arvaamaton tuuli ja kesyttämätön luonto: kun Ernt Allbright palaa Vietnamin sodasta traumatisoituneena miehenä vuonna 1974, hän päättää hetken mielijohteesta muuttaa Alaskaan ja ottaa vaimonsa Coran ja tyttärensä Lenin mukaan, halusivat nämä tai eivät. Alaskan pitkät, valoisat kesäpäivät saavat elämän tuntumaan ensin paratiisilta, mutta talven edetessä ja pimeyden laskeutuessa Leni ja Cora huomaavat olevansa oman onnensa nojassa, kun ihmismieli osoittautuu villiä luontoa vaarallisemmaksi. 

Tansania

Abdulrazak Gurnah – Paratiisi


Nobelisti Abdulrazak Gurnahin läpumurtoromaani Paratiisi on kasvukertomus, traaginen rakkaustarina ja kuvaus kolonialismin julmasta marssista. Isä myy 12-vuotiaan Yusufin häijylle Aziz-sedälle. Vuodet orjana kuljettavat poikaa läpi Saksan Itä-Afrikan ja opettavat karuja totuuksia niin kotimaasta kuin siirtomaavalloista.


Yusufin tarina kuvaa ansiokkaasti vieraiden voimien ja yksilön kohtaamista sekä kokonaisen mantereen murrosta aikana ennen maailmansotia. Ennen kaikkea se kuitenkin kertoo toivosta ja nuoren pojan suuresta unelmasta. Vuoden 2021 nobelisti Abdulrazak Gurnah on unohdetun Afrikan ääni, mestarikertoja, joka löytää hiljaista kauneutta toivottomistakin tilanteista. 

Marokko

Leila Slimani – Katsokaa kun tanssimme


Kiitetyn kirjailijan voimallinen jatko perhesaagalle. Leïla Slimanin suvun naisten tarinaan perustuvan trilogian toinen osa Katsokaa kun tanssimme kertoo kaunistelematta elämästä Marokossa 1960- ja 1970-luvulla. Itsenäinen Marokko etsii uutta identiteettiään länsimaisen modernin elämäntavan ja oman kulttuurinsa välillä. Muutokset tapahtuvat hitaasti, ja erityisesti naisten nouseminen tasa-arvoisiksi kansalaisiksi tuntuu vielä kaukaiselta unelmalta. Aminen ja Mathilden lapset ovat aikuistuneet; heidän silmäteränsä Aïcha opiskelee lääketiedettä Strasbourgissa, Aïchan veljeä Selimiä taas ei opiskelu kiinnosta. Uuden sukupolven on tehtävä valintoja, jotka määräävät heidän – ja heidän jälkeläistensä – elämän suunnan. 

Nigeria

Akwaeke Emezi – Rakas Senthuran


Voimakasääninen ja ajatuksia herättävä muistelmateos. Kriitikoiden ylistämän Akwaeke Emezin kirjemuotoon kirjoitettu muistelmateos on riipaiseva kuvaus kirjailijan omasta, igbo-heimon uskomusjärjestelmän, perheen sisäisten jännitteiden ja vapauden kaipuun määrittämästä todellisuudesta.


Ystäville, rakastajille ja perheenjäsenille kirjoitettujen intiimien kirjeiden kautta Emezi piirtää Rakas Senthuran -teoksessaan kuvan itsen muodostumisesta ja siitä, miten hänen luova henkensä löytää täyden voimansa ihmisten maailmassa. Emezin tarina on kudelma transformatiivisia päätöksiä omasta sukupuolesta ja kehosta, menestyksen käsittelyä ja ihmissuhteissa vaikeilua. Tuloksena on herkkä ja todistusvoimainen teos. 

Kongo

Denis Mukwege – Naisten voima


Rauhannobelistin rohkea ja pysäyttävä teos. Koskettava elämäkerta haastaa lukijan pohtimaan suhtautumista seksuaaliseen väkivaltaan. Naisten voima kertoo naisista väkivallan ja traumojen keskellä.


Denis Mukwege on tehnyt elämäntyönsä lääkärinä ja haavoitettujen naisten auttajana. Kirjassaan hän kertoo myös oman elämänsä dramaattisista käänteistä. Korruptio, väkivalta ja raiskaus ovat aseita sotaa käyvissä maissa, ja globaalilla yhteisöllä on velvollisuus auttaa hädänalaisia ja väärin kohdeltuja. Mukwege rohkaisee myös miehiä osallistumaan taisteluun seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Toimitukset alkaen 29.8.2023. 

Marjo Mäenpää – Tulivuorikaupunki Kongossa


Tulivuorikaupunki Kongossa kertoMarjo Mäenpään elämästä luonnonkauniissa ja vastakohtien täyteisessä Goman kaupungissa Afrikan suurten järvien alueella. Marjo Mäenpää oli kolmekymppinen innokas avustustyöntekijä, kun hän matkusti uudelle asemapaikalleen Goman kaupunkiin, Nyiragongo-tulivuoren juurelle. Kyseessä oli hänen ensimmäinen työkomennuksensa sotatoimialueella.Vaikka Goma ja Itä-Kongo olivat kriisialueita, seutu vaikutti Mäenpäästä ajoittain myös paratiisilta: ympäröivä luonto oli kaunis ja ilmanala afrikkalaisittain viileä. Ihmiset olivat ystävällisiä ja mutkattomia, tosin myös kulttuurierot afrikkalaisen ja eurooppalaisen ajattelun välillä tulivat Mäenpäälle hyvin selviksi.


Vuodet Gomassa olivat Mäenpäälle osittain kuin matka menneeseen maailmaan. Kaupungissa yhdistyivät siirtomaa-ajan perintö kauniine huviloineen ja ikiaikainen afrikkalainen kulttuuri. Mutta toisin kuin siirtomaa-ajan Belgian Kongossa, Mäenpää ja muut eurooppalaiset olivat tulleet kohentamaan paikallisten elinolosuhteita. He saivat kuitenkin huomata, etteivät hyvät tarkoitukset aina johtaneet parhaimpiin lopputuloksiin.Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo sodan runtelemasta paratiisista, kriisialueiden ihmisistä ja kehitysavun todellisuudesta nuoren naisen vaiherikkaan elämän näkökulmasta. 

Japani

Haruki Murakami – Ensimmäinen persoona


Legendan omakohtaisin teos. Paljastavat, omaääniset tarinat yksikön ensimmäisessä persoonassa avaavat Murakamin mysteeriä lähempää kuin koskaan ennen. Kaikki mitä et tähtikirjailijasta tiennyt! Ensimmäinen persoona -novellikokoelma antaa ainutlaatuisen tilaisuuden kurkistaa suosikkikirjailijan kulisseihin. Puhuuko Haruki Murakami omasta elämästään, kun hän puhuu yhden yön jutuista, baseballista ja keskusteluista apinan kanssa?
 
Novellien huumaava keitos syntyy maagisista aineksista, mestarillisesta tarinankerronnasta ja kummallisista käänteistä. Hämmentävyydellään teksti kietoo lukijan pikkusormensa ympärille. Murakamin kyky sukeltaa syvälle tavanomaiseen ja tuoda mukanaan pintaan jotain outoa, jotain uskomatonta ja jotain käsittämättömän kiehtovaa on lumonnut lukijat ympäri maailman. 

Israel

Hila Blum – Kuinka rakastaa tytärtään


Tytär on äidilleen aina arvoitus, jokainen äiti tyttärelleen tuntematon. Kuinka rakastaa tytärtään kuvaa tarkasti ja empaattisesti naista, joka ei voi itselleen mitään halussaan olla täydellinen äiti. Yksinäinen nainen seisoo pimeällä kadulla tuhansien kilometrien päässä kotimaastaan ja tuijottaa ikkunasta sisään. Siellä asuu hänen tyttärensä tuntemattoman miehen kanssa, siellä leikkivät hänen lapsenlapsensa, joita hän ei ole koskaan tavannut. Nainen kysyy itseltään mitä tapahtui, miksi tytär lähti. Hehän rakastivat toisiaan enemmän kuin mitään muuta. Israelilainen Hila Blum luotaa hienovaraisesti äitiyden kirkkaimpia tavoitteita ja kätketyimpiä, pimeimpiä motiiveja. 

Argentiina

Mariana Enriquez – Mitä liekit meiltä veivät


Mariana Enriquezin omaääninen, aikamme idolien suosittelema kiihkeä tarinakokoelma Buenos Airesin sydämen sykkeestä. Naisia, jotka sytyttävät itsensä tuleen protestina lähisuhdeväkivaltaa vastaan. Pohjoisargentiinalaista taikauskoa. ”Likaisen sodan” aikaisia katoamistapauksia. Särkyneitä sydämiä, ihastuksia ja myötätuntoa. Mitä liekit meiltä veivät on poliittisen historian ja pop-kulttuurin läpitunkemaa sukupolvikirjallisuutta. Väkevät, trillerimäiset tarinat jäävät kummittelemaan lukijansa mieleen pitkäksi aikaa. 

Ota eksoottiset matkakohteet haltuun avaamalla kirja!  

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.