Kirjahyllyjen klassikkokirjat tarjoavat aina ajankohtaista luettavaa

Klassikkokirjoja nuorille ja aikuisille

Kirjallisuuden klassikkokirjat tarjoavat ajatuksia vuosikymmenestä ja lukukerrasta toiseen ja pysyvät aina ajankohtaisina. Vaikka maailma muuttuu, säilyy vähintäänkin ihmisluonto, ja siinä jos missä riittää sanoitettavaa yhdelle, jos toisellekin teokselle. Mikäli vastaukset jäisivätkin saamatta, voi jo oikeiden kysymysten äärelle pääseminen liikauttaa sisintä. Tutustu WSOY:n ja Tammen kirjahyllyjen klassikoihin. 

Tove Jansson: Kesäkirja 50-vuotis juhlalaitos (WSOY)

Tove Jansson: Kesäkirja (WSOY)

Tove Janssonin ikonisesta Kesäkirjasta ilmestyi sopivasti kesän kynnyksellä 50-vuotis juhlalaitos. Inhimillisyyttä ja lämpöä huokuvassa klassikkoteoksessa valkean pohjoisen kesän unelma kietoutuu ympärille kuin pehmeä viltti. Kirja kertoo Suomenlahden saarella kesää viettävästä perheestä, mutta ennen kaikkea Kesäkirja on kertomus vanhan isoäidin ja pienen Sofia-tytön ystävyydestä. Tove Jansson kuvaa vanhuutta ja lapsuutta suorasti, mutta lempeää huumoria ja viisautta anteliaasti viljellen. Koskettava kesäkirja sopii erinomaisesti myös nuorille.

Kesäkirja julkaistiin ensimmäisen kerran ruotsiksi vuonna 1972 ja Kristiina Kivivuoren suomennos ilmestyi seuraavana vuonna. Nykyään teos on käännetty kymmenille kielille.

Mika Waltari: Sinuhe Egyptiläinen (WSOY) 

Mika Waltari: Sinuhe Egyptiläinen (WSOY)

Sinuhe egyptiläinen on Mika Waltarin pääteos ja yksi käännetyimmistä suomalaisista romaaneista. Historiallinen teos on monille tuttu koulun äidinkielentunneilta, mutta kirja ansaitsisi tulla luetuksi myös sen jälkeen. Vaikka teos sijoittuu muinaiseen Egyptiin, sen sanoma on hämmästyttävän universaali ja ajaton. Sotaa ja mullistuksia, ystävyyttä ja rakkautta kuvatessaan Waltari on onnistunut kiteyttämään ihmisestä olennaisen.

Kirjan kertoja Sinuhe on löytölapsi, joka kasvaa köyhän lääkärin poikana ja ryhtyy itsekin lääkäriksi. Kohtalo kuljettaa häntä uskomattomissa seikkailuissa silloisen maailman merkittävissä valtakunnissa. Monien myrskyisten vaiheiden, rakkauksien ja pettymyksien jälkeen Sinuhe muistelee maanpakolaisena elämäänsä eikä lukija voi muuta kuin seurata.

Väinö Linna: Tuntematon sotilas (WSOY)

Väinö Linna: Tuntematon sotilas (WSOY)

Sotateema on tullut Euroopassakin pitkästä aikaa iholle. Luita ja ytimiä koskettava aihe voi kuitenkin kirjallisuudessa tarkoittaa upeita teoksia. Vuonna 1954 ensimmäisen kerran ilmestynyt Tuntematon sotilas on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista romaaneista. Väinö Linnan kuolematon teos kertoo sodan ikiaikaisesta tuhovoimasta, suomalaisesta sotilaasta, elämästä ja kuolemasta, mutta inhimillisellä ja helposti lähestyttävällä otteella. Kirja kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa, ja sen esikuvana oli Väinö Linnan oma sodanaikainen yksikkö. Kuten sanottu: ”Aika velikultia”.

William Shakespeare: Juhannusyön uni (WSOY) 

William Shakespeare: Juhannusyön uni (WSOY)

Entä houkuttaisiko palaaminen kaunokirjallisuuden juurille? Tiettävästi lukutaidottomien vanhempien pojasta kehkeytyi yksi historian merkittävimmistä ja inspiroivimmista kirjailijoista. Keskiajalla eläneen William Shakespearen tuotanto kattaa runoja, sonetteja ja näytelmien koko tyyliskaalan tragediasta komediaan. Taiturimaisen kielenkäytön, draaman rakentamisen ja psykologisen henkilökuvauksen ansiosta hänen teoksensa ovat eläneet läpi aikakausien ja niitä esitetään edelleen ympäri maailmaa.

Shakespearen hauskin ja lyyrisin näytelmä Juhannusyön uni kertoo Ateenan herttuan Theseuksen ja amatsonien kuningatar Hippolytan häävalmisteluista. Käsityöläiset, "känsäkourat Ateenan miehet" harjoittelevat näytelmää, nuoret rakastavaiset selvittelevät pahoin sotkeutuneita välejään ja keijujen kuningas ja kuningatar käyvät metsän pimennossa valtataistelua. Kirjan avaa Mirkka Rekolan essee "Theseus ja kesäyön uni".

Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys (WSOY)

Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys (WSOY)

Virtuoosiksi tituleeratun Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys on eurooppalaisen kirjallisuuden huikea voimannäyte. Se on neljän paikkaansa etsivän ihmisen tarina, filosofinen kertomus rakkaudesta ja seksistä rautaesiripun halkomassa Euroopassa, keväällä 1968. Kirjan päähenkilö Tomás on prahalainen kirurgi ja naistenmies. Hänen vaimonsa, herkkä Tereza puolestaan häpeää kehoaan. Sabina on Tomásin rakastajatar ja ystävä, taiteilija, joka pyrkii eroon kaikesta sovinnaisesta. Ihmiskohtalot kutoutuvat romaanissa kuvioksi, jonka moraaliset, intellektuaaliset, eroottiset ja poliittiset kosketuskohdat ovat ainutlaatuiset.

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (WSOY) 

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (WSOY)

Klassikoista puhuttaessa ei voi ohittaa venäläistä kirjallisuutta. Yksi itänaapurimme kirjallisuuden helmistä, Saatana saapuu Moskovaan, oli Neuvostoliitossa kielletty kirja miltei kolmekymmentä vuotta. Sen riehakas fantasia ja salakavala huumori ovat edelleen vertaansa vailla ja lukija tempautuu Moskovan katujen ja tarinan huimiin sokkeloihin heti ensiaukeamalta. Mustan komiikan mestariteoksessa Pimeyden Ruhtinaan vierailu 1930-luvun Moskovassa rinnastuu vaikeuksiin joutuneen neuvostokirjailijan ja hänen rakastettunsa lyyriseen rakkaustarinaan sekä Pontius Pilatuksen ja Jeesuksen välienselvittelyyn kahdentuhannen vuoden takaisessa Jerusalemissa.

Klassikkokirjoja lapsille

Kirsi Kunnas: Hanhiemon iloinen lipas (WSOY)

Kirsi Kunnas: Hanhiemon iloinen lipas (WSOY)

Kirsi Kunnas (1924–2021) muistetaan suomalaisen lastenkirjallisuuden uranuurtajana ja yhtenä rakastetuimpia kirjailijoitamme. Hänen huumorintäyteiset, rallattelevat runonsa puhuttelevat kaiken ikäisiä, ja ne ovat tarjonneet riemastuttavia koko perheen lukuhetkiä jo vuosikymmenien ajan!

Herkullinen runokokoelma Hanhiemon ilmoinen lipas sisältää 102 runoa, jotka Kirsi Kunnas on riimitellyt enimmäkseen vanhojen kuuluisien englantilaisten lastenlorujen aiheista. Tämä kirja on tallennettu ja kuuluu tallentaa jokaisen suomalaisen lapsen lorumuistiin!

 

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus (WSOY) 

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus (WSOY)

Kuten Kesäkirja todistaa, Tove Jansson oli monipuolinen kirjailija, mutta tunnetuimpia hänen teoksistaan ovat varmasti silti lapsille suunnatut, läpeensä rakastetut Muumi-tarinat. Tarkasti kiteytetyt henkilöhahmot ja taiturimainen tarinankerronta pitävät huolen siitä, että Muumi-kirjat vetävät mukanaan seikkailuihinsa aina uudet lukijat -ja vanhatkin kerta toisensa jälkeen.

Kesäiseen teeman osuvassa klassikossa Vaarallinen juhannus vesi valtaa Muumilaakson eikä mikään ole enää paikoillaan. Muumiperhe on pelastautunut Muumitalon katolle ja kapuaa ohi ajelehtivan omituisen rakennuksen kyytiin. Uusi koti paljastuu teatteriksi, jossa tapahtuukin hyvin outoja asioita! Vaikka jännitystä riittää, päättyy kaikki silti aina hyvin kuten muumilaakson henkeen kuuluu. Kun juhannusyön taika ja teatterin lumoava maailma kohtaavat, mikä tahansa voikin olla mahdollista.

George Lucas: Star Wars. Tähtien sota (Tammi)

George Lucas: Tähtien sota (Tammi)

Mikäli toiminta ja tähtien väliset avaruudet ovat lähellä sydäntä, kannattaa tarttua kaikkien avaruusseikkailujen äitiin: Alkuperäisen, ikonisen Tähtien sota -klassikkotrilogian ensimmäinen osa esittelee tapahtumat, josta kaikki alkoi. George Lucasin kuolemattomaan kulttimaineeseen kohonnut tieteisseikkailu on herättänyt eloon kaukaisten galaksien jännitysnäytelmät jo lukemattomille jännityksen ystäville. Kirja kertoo nuoren Luke Skywalkerin vaiheista ja perustuu vuonna 1977 ensi-iltansa saaneeseen elokuvaan Tähtien sota (Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo), joka kuuluu maailman kaikkien aikojen menestyneimpiin elokuviin.

Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi (WSOY)

Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi (WSOY)

Viisas ja hellyttävä, lukemattomia tulkintoja tarjoava klassikko lumoaa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Pikku Prinssi on ranskalaisen kirjailijan Antoine de Saint-Exupéryn kaunis, filosofinen satu pienestä avaruuden matkaajasta ja pakkolaskun tehneestä lentäjästä. Kirjaa suositellaan viisivuotiaasta alkaen, mutta se sisältää tasoja ja ajatuksen aiheita aina aikuisikään ehtineille lukijoille. Tarinan lempeä irvailu aikuisten keksimille säännöille ja koskettava kerronta on saanut vastakaikua kaikkialla, minne yksi maailman tunnetuimmista satuhahmoista on kulkenut. Tässä Pikku Prinssin alkuperäisessä laitoksessa on mukana lisäksi tekijän oma, runollinen kuvitus.

Klasikkokirja nuorille

Maria Laakso (kuv. Johanna Rojola): Taltuta klassikko! (Tammi)

Maria Laakso: Taltuta klassikko (Tammi)

Olemme kaikki lukijoina erilaisia, ja joitakin pelkkä klassikkokirjan mainitseminen alkaa haukotuttaa. Jos aihepiiriin pitäisi kuitenkin tutustua, Maria Laakson hillitön Taltuta klassikko! on urakkaan juuri oikea kirja!

Taltuta klassikko! tulkkaa kirjallisuuden merkkiteokset nykynuorille ymmärrettävään muotoon ja hersyvän tekstin periaatteena on, että hauska tyyli ja tiukka sisältö eivät sulje toisiaan pois. Kirjassa kesytetään kahdeksan kotimaista klassikkoteosta, mm. Aino Kallaksen Sudenmorsian, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Kirjan kuvituksen on laatinut teräväkynäinen sarjakuvataiteilija Johanna ”Roju” Rojola. Tutustu kirjaan ja sen jatko-osaan tässä artikkelissa.

Klassikkokirjat antavat lukukokemuksia, jotka jäävät osaksi itseä ja joihin haluaa palata yhä uudelleen. Maailmankirjallisuuden aateliston ja kotimaisen kirjallisuuden kulmakivet saat omaksesi Kirja-verkkokaupasta.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.