Paras lahjavinkki: anna kirja äitienpäivälahjaksi!

Äitienpäivää juhlitaan tänä vuonna sunnuntaina 12. toukokuuta. Muista silloin äitiä tai äitihahmoa lahjalla. Kirja on erinomainen äitienpäivälahja, sillä se tarjoaa henkilökohtaisen ja kestävän tavan osoittaa arvostusta ja rakkautta. Kirja voi tarjota äidille arvokasta omaa aikaa, rikastuttaa hänen henkistä maailmaansa ja tuoda uusia näkökulmia.


Valitsemalla kirjan, joka resonoi äidin kiinnostuksen kohteisiin tai tarjoaa inspiraatiota ja lohtua, lahja muuttuu henkilökohtaiseksi ja eri tavalla merkitykselliseksi. Kirja on myös helppo yhdistää äidin harrastuksiin tai lempiaiheisiin, mikä tekee lahjasta erityisen harkitun ja mieleenpainuvan. Anna tänä vuonna kirja äitienpäivälahjaksi, saatathan saada sen seuraavaksi itsellesi luettavaksi.

10 x kirja äitienpäivälahjaksi:

Hanna Brotherus, Nico Backström – Äi­ti­ni, tyt­tä­re­ni


Kokemuksia elämän hauraimmasta ja vahvimmasta suhteesta. Hanna Brotherus kutsui äitejä ja tyttäriä keskusteluihin löytääkseen näkökulmia ja tarinoita äidin ja tyttären suhteesta. Hän oppi jokaiselta jotakin ainutlaatuista – siitä syntyi tämän kauniin kirjan selkäranka.

Brotherus kutsui mukaan sodan erottamat äidin ja tyttären sekä iäkkäänä synnyttäneen naisen tyttärineen. Hän tapasi adoptioperheitä ja sateenkaarivanhempia. Elinkautiseen tuomitun äidin sekä hänen vankilassa syntyneen tyttärensä. Pareja, joille yhdessä kasvaminen on ollut tasapainoinen matka, sekä heitä, joiden suhde on loputon vuoristorata. Hän halusi löytää tavallisia äitejä ja tyttäriä, mutta huomasi ettei ”tavallista” ole. Jokainen äiti–tytär-suhde on ainutlaatuinen ja täysin omanlaisensa.

Brotherus teki haastateltavien kanssa kehollisia harjoitteita löytääkseen kohtaamisiin syvyyttä ja avoimuutta. Valokuvaaja Nico Backström dokumentoi prosessin valokuvin, joista tuli keskeinen osa tätä upean visuaalista kirjaa. Kirjaan liittyy myös erillinen keskustelusarja, joka julkaistaan äänikirjapalveluissa. 

Saara Turunen – Hyee­nan päi­vät


Onko mahdollista saada lapsi ja säilyttää silti itsensä? Hyeenan päivät on tarkka ja suorasukainen tarina lapsettomuudesta ja lisääntymisen ristiriitaisuudesta. Se kuvaa elämän yllätyksellisyyttä, ruumiiseen liittyvää häpeää sekä ajankulun väistämättömyyttä.


Raikas ja omaperäinen teos johdattaa pohtimaan ihmiselämän lihallista ulottuvuutta, se kysyy, ovatko taiteilijuus ja lapsen saaminen yhteensovitettavissa ja mitä jälkeläiset oikeastaan merkitsevät.


Ja toisaalta miksi mielikuvat äitiydestä herättävät niin usein vastenmielisyyttä, vaikka lasta kuitenkin toivoisi? Onko mahdollista antautua äitiydelle ja säilyttää samalla itsensä? 

Tommi Kinnunen – Kaar­na


He kiertävät poron etäältä. Se pysähtyy hetkeksi ja katselee heitä tuskaisin silmin, mutta laskeutuu sitten maahan ja koettaa pyöriä kutiavien jalkojensa päällä. Lainasta näyttää kuin se tanssisi yksin vääristynyttä, pelottavaa tanssia, jota se ei saa taukoamaan.

Laina on ollut jo vuosikausia muissa maailmoissa. Hän makaa sairaalassa, kun hänen kolme lastaan tulevat vierailulle. Sisarukset Martti, Eeva ja Maija pohtivat hautajaisjärjestelyjä ja riipivät muistikuvia yhteisestä menneisyydestään, kukin omanlaisiaan. Martti tekee kunnalla auraustöitä ja asuu yhä poikamiehenä kotikylällään, Eevalla ja Maijalla on etelässä vilkkaat elämänsä.

Martti toivoisi siskojen yöpyvän hänen luonaan, kun nyt kerrankin ovat pohjoiseen asti tulleet, mutta heillä on muita suunnitelmia. Vaikka sisaruksilla on aina ollut hyvät välit, on Martti kokenut olevansa kuin ylimääräinen, jakojäännös.

Lainan tarinassa Tommi Kinnunen kuljettaa lukijaansa 2000-luvulta kohti traagisia sotakokemuksia. Partisaanien hyökkäys kesällä 1944 muutti Lainan elämän peruuttamattomasti. Hän on kieltäytynyt muistamasta tapahtuneita ja samalla vienyt muistamisen ja toipumisen mahdollisuuden myös lapsiltaan. ”Vain miesten sodasta saa puhua, sillä naisten sota on äänetön ja kielletty.” Äitinsä kuoleman lähestyessä Martti hakee yhteyttä sisaruksiinsa ja koettaa täyttää tarinan aukkokohtia, mutta onko jo liian myöhäistä? 

Salman Rushdie – Veit­si


Salman Rushdien uusin kirja muistuttaa meitä sanojen ja taiteen voimasta. Omaelämäkerrallinen, koskettava Veitsi on kertomus siitä, miten Rushdie selvisi murhayrityksestä yli kolmekymmentä vuotta fatwan langettamisen jälkeen.


Elokuun 12. päivänä 2022 Salman Rushdie joutui puukotuksen uhriksi astuttuaan lavalle puhujatapahtumassa Chautauqua-instituutissa New Yorkin osavaltiossa. Rushdien saamat vammat olivat hengenvaarallisia ja toipuminen kesti pitkään.


”Minun oli pakko kirjoittaa tämä kirja: tämä on tapani ottaa ohjat omiin käsiini siitä, mitä tapahtui ja vastata väkivaltaan taiteen keinoin”, Rushdie on todennut. Veitsi on vangitseva, intiimi ja toivoa antava kirja elämästä, menetyksistä, rakkaudesta ja peräänantamattomuudesta. 

Millariikka Rytkönen – Täy­sin auki


Millainen on vahva nainen? Suoraa puhetta kätilöltä, josta tuli yksi Suomen kovimpia ay-neuvottelijoita ja nainen, joka uskoo että kaikki on mahdollista.


”Kun naistenlehden toimittaja kysyi kesken tiukan työmarkkinaväännön, miten minusta on tullut näin vahva, jotain liikahti. En tunnistanut itseäni siitä rohkeuden jalustalle nostamisesta. Aloin kirjoittaa talteen asioita, joista ei kysytä naistenlehtien haastatteluissa.

Nuorena kirjoitin Suosikin Eki-sedälle ja SinäMinän Isosiskolle mutta en koskaan lähettänyt kirjeitä. Silti janosin jonkun katsovan kohti. Halusin jonkun näkevän minut minuna. Nyt kirjoitan itselleni. Ja sinulle.

Miksi helvetissä ihmisenä oleminen ja sen näyttäminen on niin pelottavaa? Siitä mä kirjoitan. Niistä lehtijutuissa kysymättä jätetyistä asioista.

Tässä on sulle kipua, ajatuksia, iloa, naurua, näkökulmia ja historiaa.”

– Milla 

Kirsi Etula, Sunna Valkeapää-Ikola, Krista Keltanen – Hel­mat 2


Upea mekkokesä edessä! Ompele ihanimmat kesävaatteet Mekkotehtaan uusilla ohjeilla. Mekkotehtailijoiden viides ompelu- ja kaavakirja jatkaa huippusuositun Helmat-kirjan jalanjäljissä. Tällä kertaa mukana on kuuden ihastuttavan ja ajattoman mekkomallin lisäksi ohjeet hameeseen, shortseihin, haalariin, toppiin ja huppariin.


Kaikkiin kirjan malleihin on kaavat sekä aikuisille (koot 34–52) että lapsille (koot 86–140 cm). Ommeltavaa riittää teet vaatteita sitten itselle, lapselle tai molemmille. Kirja on selkeine ohjeineen ja huolellisesti tehtyine kaavoineen takuuvarmaa Mekkotehtailijat-laatua. 

Pirjo Tuominen – Kurt­tu­ruusut


Neljä elämänhalua hehkuvaa leskinaista. Lämminhenkinen romaani ystävyksistä, jotka eivät anna iän rajoittaa elämäänsä. On aika tehdä haaveista totta.


Heitä on neljä. Paula, Eini, Sirkka ja Erika. He kutsuvat ystäväporukkaansa kurtturuusuiksi. Vaikka tarmokkailla naisilla riittää tekemistä eivätkä he hautaudu terveysongelmiin, jotain puuttuu. Sydän kaipaa rakkautta. Kun Paula Kinos päättää kokeilla nettideittailua, ystävättäret nauravat ajatukselle. Vaan miksipä ei! Naiset ryhtyvät toimeen, suhtautuvat haaveisiinsa huvittuneina ja osaavat niellä pettymykset. Aikaa ei ole tuhlattavaksi. Juuri nyt on toteutettava unelmat ja tehtävä kaikki se, mikä on vielä kokematta.


Anna tämä Pirjo Tuomisen viimeiseksi jäänyt kirja äitienpäivälahjaksi esimerkiksi hänelle, jolla on jo enemmän ikää, mutta sisua kuin pienessä kylässä.

Joanna Quinn – Va­laan­luu­teat­te­ri


Suuri lukuromaani, jonka ei soisi koskaan päättyvän. Nuoren naisen lumoava kasvukertomus laajenee voimallisten tunteiden historialliseksi sukusaagaksi.


Valaanluuteatteri loihtii esiin kauan sitten kadotetun maailman. Pauhaavana myrsky-yönä rantautuu Dorsetin rannikolle valas. Sen luisen rintakehän suojiin 12-vuotias Cristabel perustaa teatterin. Hän on aina halunnut elämänsä olevan suuri Tarina, mutta saa surukseen huomata, että orvon tytön näkymät 1930-luvun Englannissa eivät ole hohdokkaat.

Sota syttyy Euroopassa eivätkä yhteiskunnan säännöt enää päde. Pelottomaksi varttunut Cristabel päätyy kuriiriksi natsien miehittämään Ranskaan, missä roolit vaihtuvat kuin Shakespearen näytelmissä. Repivän sodan jälkeen kukaan ei ole entisensä, mutta teatteri pysyy ja niin pysyy myös Cristabelin kyky rakastaa rajattomasti. Koko maailma on näyttämö, mutta jokaisen pitää itse kirjoittaa oma tarinansa. 

Colleen Hoover – Muis­to­ja hä­nes­tä


Sydäntävihlovan kaunis romaani tunteikkaiden kertomusten taiturilta ja naiselta CoHo-ilmiön takaa.


Vankilasta vapauduttuaan Kenna Rowanin ainoa toive on saada vihdoin olla äiti pienelle tyttärelleen. Tyttären kotikaupungin asukkaista ainoastaan baarinpitäjä Ledger suostuu edes puhumaan Kennalle, ja vastoin kaikkia hyviä aikeitaan Kenna ei voi vastustaa miehen vetovoimaa.


Tunteiden syventyessä Kennan on löydettävä keino hyvittää menneisyyden erheet hinnalla millä hyvänsä. Voiko uuden tulevaisuuden rakentaa silkalle toivolle ja rakkaudelle? 

Anna-Riikka Carlson – Ra­kas Eeva Kil­pi. Nämä juh­lat jat­ku­vat vie­lä


Rakastetun kirjailijan Eeva Kilven elämästä, elämän rajallisuudesta, kirjallisuuden voimasta sekä rajat ylittävästä ystävyydestä.


Kaikki alkaa siitä, kun kustantaja Anna-Riikka Carlson aloittaa säännölliset vierailut kirjailija Eeva Kilven luona. Alkaa kahden eri sukupolven naisen ystävyys, jonka ylläpitävänä voimana on rakkaus kirjallisuuteen ja elämään. Nämä juhlat jatkuvat vielä kertoo ystävysten sielukkaista kohtaamisista ja Eeva Kilven monivaiheisesta, pitkästä elämästä. Kirjassa palataan Eevalle rakkaisiin paikkoihin, ihmisiin ja elämäntapahtumiin, mutta samalla eletään nykyajassa, maailmassa, joka olisi köyhempi ilman Eeva Kilven poikkeuksellista tuotantoa. Kilven teokset rakkaudesta, luonnosta ja koti-ikävästä ovat entistä ajankohtaisempia ja ne puhuttelevat kaikenikäisiä. Samalla kun Kilven elämänlanka on ohentunut, hänen teostensa elinvoima on vahvistunut.


Eeva Kilven perinnöstä kertovat kaikki ne viestit, joita Anna-Riikka kuljettaa maailman ja Eevan välillä. Haikeankauniisti kirjoitettu kirja on ylistys aidoille kohtaamisille, pakahduttavalle ystävyydelle ja kirjallisuudelle. ”Sinä sanoit, että tämä, mitä tässä tapahtuu, on lahja ja että tässä on jotain pyhää. Ettei tällaista tapahdu ihmisille. Tapahtuu! Sinä tämän kaiken sysäsit liikkeelle, vaikka luulet, että se olen minä. Sanoit, että olen satu. Voiko ystävälle kauniimmin sanoa?” 

Tee verkkokauppatilaus jo tänään ja anna kirja äitienpäivälahjaksi! 🌹📖

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.