Lotta-Sofia Saahko: Vinkkejä matkalaukkuperheille

Kirjablogimme Vieraskynä-kategorian seuraava kirjailija on Lotta-Sofia Saahko. Hän on monipuolinen taitaja, jolla on pitkä kokemus kirjoittamisesta, musiikkiteatterilavoilta ja sosiaalisesta mediasta. Lotta-Sofia kirjoittaa kirjoja matkalaukkulapsuudesta ja pitää aiheesta myös puheita ja koulutuksia. Tässä artikkelissa Saahko jakaa parhaat vinkkinsä matkalaukkuperheille.

"Helpotti lukea, etten ollut yksin ajatusteni ja pelkojeni kanssa."

TEKSTI: Lotta-Sofia Saahko

Vinkkejä matkalaukkuperheille

Kun olin lapsi, perheeni muutti jatkuvasti; maasta toiseen, kaupungista toiseen tai talosta toiseen. Perheeni lisäksi pysyvää olivat vain kirjat. Kirjojen hahmot olivat ystäviäni, ja turvaa kaikkien muutosten keskellä antoivat tutut tarinat. Varsinkin ne, jotka muistuttivat omaani, vaikka niitä ei ollutkaan paljon.


Vihervaaran Anna (Annan nuoruusvuodet, L.M. Montgomery) oli orpolapsi ja siirtyi perheestä toiseen. Saara (Pikku prinsessa, Frances Hodgson-Burnett) joutui lastenkotiin, jossa kaikki oli uutta ja tuntematonta. Mary (Salainen puutarha, Frances Hodgson-Burnett) löytää uudessa kodissa turvaa salaisesta puutarhasta. Sekä Saara että Mary olivat aikaisemmin eläneet Intiassa. Helpotti lukea, etten ollut yksin ajatusteni ja pelkojeni kanssa.

Kirjojen hahmoista vertaistukea

Olen viime vuosina keskittynyt kirjoittamaan kirjoja nimenomaan matkalaukkulapsuudesta eli kansainvälisestä lapsuudesta. Meitä matkalaukkulapsia, jotka muuttavat vanhempiensa työn tai poliittisen tilanteen vuoksi ulkomaille, on yhä enemmän ja enemmän. Siksi aiheesta kirjoittaminen on ollut minulle tärkeää. Kirjoitusprosessin myötä olen tehnyt laajasti tutkimustyötä, haastatellut kymmeniä toisia matkalaukkulapsia sekä lukenut tietokirjallisuutta, jonka kautta olen oppinut ymmärtämään itseäni ja kohtalotovereitani paremmin.

Viisi tärkeintä vinkkiä matkalaukkuperheille:

1. Lapsen pitää saada surra. Jos hänelle sanotaan jatkuvasta: “älä itke, saat varmasti uusia kavereita”, hän oppii piilottamaan tai tukahduttamaan tunteensa. On parempi, jos mennyttä kotia ja entisiä ystäviä muistellaan yhdessä ja vanhemmat myötäilevät lapsen tunteita. Patoutunut suru voi muuttua pitkäaikaiseksi masennukseksi aikuisiässä, jos sitä ei saa käsitellä.


2. Mieti, kuka lapsesi on ja miten voit tukea hänen identiteettiään myös muuton jälkeen. Kun perheeni muutti Kiinaan, kaikki harrastukseni loppuivat kuin seinään. Kirjakaupoissa oli vain kiinankielisiä kirjoja enkä löytänyt englanninkielistä tanssiryhmää tai kuoroa. Uudessa kulttuurissa olin jo ennestään hukassa, mutta pahinta oli tunne, ettei vanhasta identiteetistäni ei ollut muuton jälkeen enää mitään jäljellä.


3. Takaa, että muutosta huolimatta, ihan kaikki ei muutu. Ulkomaanmuuton myötä moni asia muuttuu: kaverit, tutut paikat, harrastukset, koulu, kieli, käytöstavat, kulttuuri, ruoka. Tärkein vinkkini on, että edes muutaman asian kannattaa pysyä samana. Nämä voivat olla niinkin pieniä asioita kuin iltasaturutiini tai aamupuuro.


4. Tutustukaa uuteen kotipaikkaan yhdessä. Kokeilkaa paikallisia ravintoloita, käykää museoissa tai teatterissa ja tutustukaa paikallisten elämään esimerkiksi puistoissa. Ja kun kenties palaatte jonakin päivänä takaisin Suomeen, muistakaa, että lapselle Suomi saattaa olla se tuntematon paikka. Myös silloin kannattaa tutustua kulttuuriin ja ympäristöön ajan kanssa, vaikka se olisikin vanhemmille tuttua.


5. Kun perhe on lapsuuden ainut pysyvä tekijä, siitä on vaikea päästää irti. Älä hoputa matkalaukkulasta aikuistumaan tai muuttamaan pois kotoa. Matkalaukkulapsen kehitysvaiheet viivästyvät usein toisiin ikätovereihin verrattuna ja vanhempien on hyvä tiedostaa se.

Lastenkirja syntyi halusta auttaa muita matkalaukkulapsia


Uusin kirjani Lilja muuttaa maailmalle käsittelee juuri tätä. Koska lapset ja vanhemmat lukevat usein kuvakirjaa yhdessä, olen ujuttanut tarinaan kaikki parhaat vinkkini: äiti ja Lilja puhuvat yhdessä koti-ikävästä, Lilja saa Suomessa ja Kiinassa katsoa Pikku Kakkosta sekä potkulautailla, ja yhteys mummoonkin pysyy.


Samalla kirja avaa vanhemmille lapsen mielenmaailmaa ja kysymyksiä, joita muuton yhteydessä syntyy, niin että he toivottavasti voivat vastata niihin mahdollisimman hyvin. Ja kaikille, jotka eivät ole muuttamassa minnekään, kirja on hauska kurkistus Kiinan kulttuuriin. Tilaa Lilja muuttaa maailmalle Kiina-postikortin kera signeerattuna TÄSTÄ!

KUVA: Essi Lamppu

Lue myös Lotta-Sofia Saahkon kirjat aikuisille

Lastenkirjojen lisäksi Lotta-Sofia Saahko on kirjoittanut useita kirjoja matkalaukkulapsuudesta. Tutustu vaikkapa Lotan muistelmateokseen hänen omasta lapsuudestaan maailmalla kirjassa Koti kulttuurien välissä tai lue viiden muun matkalaukkulapsen tarinat kirjasta Matkalaukkulapsuus.


Kaipaatko lisää vinkkejä matkalaukkuperheille? Kaikki Lotta-Sofian kirjat löydät TÄÄLTÄ. 🎒


Tästä löydät Lotta-Sofia Saahkon kotisivun. 

Takaisin blogiin

Lotta Sofia-Saahko kertoi omasta matkalaukkulapsuudestaan kustantamon tapahtumassa 13.5.2024:

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.