Parhaat joulukirjat lapsille ja nuorille

Kärsimättömään joulun odotukseen on olemassa helpotus: joulukirja! Joulukirjat lapsille sisältävät tarinoita, joihin heittäytymällä saa ajan kulumaan edes hieman nopeammin. Lasten joulusadut voivat kertoa hyvinkin arkipäiväisistä tilanteista, kuten palaneista pipareista, vanhempien hulvattomia kommelluksia aiheuttavasta joulustressistä tai hetkellisesti kadonneen joulumielen metsästämisestä.


Joulusatuja löytyy myös mielikuvituksellisempaa tarinaa kaipaaville, niissä voidaan matkata vaikkapa tonttumaahan tai lähteä rekiretkelle itse Joulupukin kanssa. Muistathan myös iki-ihanat joulualenterin tavoin 24:äään osaan jaetut joulukalenterikirjat kuten Anna Krogeruksen uutuuden Tontun apulainen.

Joulukirjat lapsille pysyvät, vain teemat vaihtuvat

Lasten joulukirjat ovat olleet olemassa jo 1800-luvulta asti, mutta niiden teemat ovat toki muuttuneet ajan myötä. Hengellisyys ja uskonnollisuus ovat saaneet rinnalleen uusia teemoja kuten asioiden käsittely huumorin kautta. YLE:n artikkelissa kommentoidaan aihetta: “Vaikka joulukirjat ovat maallisempia ennen, niissä korostuvat rauhoittuminen ja sydämen puhtoisuus.” Ja sellaisia arvoja me Kirja-verkkokaupassa tahdomme uusille sukupolville korostaa. Ihanaa joulun odotusta kirjojen parissa!

Joulukirjat lapsille ja nuorille joulun odotukseen:

Joulukirjat pienille lapsille (3+)

Mervi Lindman, Tiina Nopola – Sii­rin jou­lu­yl­lä­tys

 

Siirin äiti sairastuu flunssaan aivan joulun alla. "Kuka nyt tekee piparkakkutalon?" Siiri ihmettelee. "Ja kuka hakee kuusen", äiti murehtii. "Tuleeko meille joulua ollenkaan?" Siiri suree.

 

Pikku-Otto, keski-Otto ja iso-Otto tapaavat Siirin ja kuulevat, että Siirin kotiin ei tule joulukuusta eikä piparkakkutaloa. Mitä tapahtuu, kun Otot päättävät, että Siirinkin kotiin on saatava joulu? Ja mikä oikein mahtaa olla Siirin jouluyllätys? 

Alex Haridi, Cecilia DavidssonFilippa Widlund – Jou­lu saa­puu Muu­mi­laak­soon

 

Muumiperhe herää odottamaan salaperäistä Joulua. Tove Janssonin klassikkotarinaan perustuvassa kuvakirjassa talvi yllättää muumit ja tuo mukanaan jännittävän uuden vieraan.

 

Muumiperheellä on tapana nukkua sikeää talviunta syksystä kevääseen. Tällä kertaa perhe kuitenkin herätetään kesken unien ihmettelemään vieraaksi muuttunutta, lumen peittämää kotilaaksoaan. Kaiken lisäksi he kuulevat, että Joulu on tulossa minä hetkenä hyvänsä. Mikä tai kuka on tämä merkillinen tulija, joka saa tuttavat käyttäytymään omituisesti, ja joka kuuleman mukaan vaatii ruokaa, lahjoja, koristuksia ja jopa kokonaisen puun? Jännitys tihenee – kuinka Joulusta selviydytään? 

Sven Nordqvist – Vii­ru ja Pe­so­nen saa­vat jou­lu­vie­rai­ta

 

Kuvakirja joulusta, joka ei mennytkään pilalle, vaikka sitä ei ehditty valmistella! Pesosen ja Viiru-kissan joulupäivät ovat jääneet viime tippaan, nyt on jo kiire ryhtyä valmisteluihin.

 

Pitäisi ostaa ruokaa, hakea kuusi ja leipoa piparkakkuja, onhan jo aatonaatto. Vaan ei ole onni myötä. Pesonen kaatuu pahasti mäessä. Ukkorassu käärii kipeän jalkansa pakettiin eikä pysty tekemään yhtään mitään. Viiru on jo aivan epätoivoinen, tuleeko joulu ollenkaan tänä vuonna! Mutta kas vain yllättäen on koossa tuvantäysi vieraita ja Viirun ja Pesosen joulusta tuleekin verraton. 

Sven Nordqvist – Vii­run ja Pe­so­sen jou­lu­puu­hat

 

Valkoinen lumipeite kattaa Pesosen talon, halkovajan, pikkulan, kanalan ja verstaan. Ei ole enää pitkälti jouluun, vain kaksikymmentäneljä päivää.

 

Viirun ja Pesosen on ehdittävä hoitaa vielä monta asiaa ennen joulua: on leivottava piparkakkuja, kaadettava kuusi ja keksittävä jokunen joululahjakin. Mutta tuleeko joulupukki tuomaan Viirulle lahjat? Niin Viiru ainakin toivoo.

 

Ukko Pesonen saa päähänsä merkillisen ajatuksen: hän päättää rakentaa pukkikoneen, jotta varmistaisi joulupukin vierailun Viirun luona, hän kun ei usko joulupukkiin. Lopulta tulee jouluaatto ja pukkikin, mutta onko koneesta mihinkään? 

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore – Saa­ris­ton lap­set: Jou­lu Nik­ka­ri­las­sa

 

Riemukas joululoma saaressa! Neljäs ihastuttava, Astrid Lindgrenin rakastettuun Saariston lapset -romaaniin pohjautuva kuvakirja Joulu Nikkarilassa kertoo joulunvietosta tutuissa saaristolaismaisemissa.

 

Melkersonin perhe saapuu Nikkarilan kesämökilleen Saltkråkaniin ensimmäistä kertaa viettämään joulua. Talvella saarella on ihan erilaista kuin kesällä. Pelle ja muu perhe ajelevat potkukelkalla, hakevat metsästä kuusen, nauttivat kaakeliuunin lämmöstä – ja näkevät joulupukinkin, kun tämä heittää lahjasäkin reestään laiturille. Vaikka Pelle väitti Pampulalle, ettei pukkia ole olemassakaan… 
 
Mutta entäs Jokke? Ei kai vain saarella hiiviskelevä kettu pääse vasikkakarsinaan ja Pellen rakkaan kaniinin kimppuun? 

Riikka Jäntti – Pik­ku hii­ren jou­lu

 

 - Äiti, milloin on joulu? Hiiru alkaa odottaa joulua jo marraskuussa, mutta onneksi odottaessa voi keksiä kaikenlaista hauskaa!

 

Lyly ja Hiiru leipovat yhdessä piparkakkuja ja kun joulukuu koittaa, Hiiru saa vihdoin avata ensimmäisen luukun joulukalenterista. Aika tuntuu vaan kuluvan niin hitaasti, tuleeko joulu ikinä? Sitten koittaa päivä, jolloin Hiiru jää tarhasta joululomalle ja joulu on jo paljon lähempänä. Hiiru ja äiti hakevat joulukuusen torilta ja käyvät jouluostoksilla. Jouluaattoaamuna he syövät riisipuuroa ja koristelevat kuusen. Mummihiiri ja Ukkihiiri tulevat kylään, ja Hiirun juhlailta voi alkaa!

 

Kolmas pikku hiiri -kirja kertoo aiheesta, joka on tuttu ja tärkeä jokaiselle lapselle: joulusta ja joulun odotuksesta. Kuvakirja sopii hyvin ääneen luettavaksi, innostaa keskustelemaan ja helpottaa joulujännitystä.  

Lasten joulukirjat (5+)

Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Salla Savolainen – Hei­nä­hat­tu, Vilt­ti­tos­su ja jou­lu­vin­tiö

 

Eikö Vilttitossu ole oikea joulun lapsi? Jouluun on viikko aikaa, ja Vilttitossu pelkää, että ei saa tarpeeksi joululahjoja.

 

Vilttitossu näkee kadulla Joulun lapsi -keräyksen vähävaraisten lasten hyväksi ja saa mielestään loistavan idean. Hän pukeutuu roskiksesta löytämäänsä palttooseen ja kirjoittaa kerjäyskylttiin "Antaka köyhäle lapsele lahjoja." Vilttitossun yritys ei kuitenkaan tuota tulosta ja seuraavaksi hän esiintyy katulaulajana tiernapojan roolissa - yhtä huonolla menestyksellä.

 

Kotona kilttiä ja ahkeraa Heinähattua kehutaan joulun lapseksi, mutta mitä ihmettä Vilttitossun pitäisi tehdä saavuttaakseen saman? Monta koomista kommellusta ja kahakkaa on edessä, ennen kuin joulupukki tulee ja koko perhe pääsee leikkimään tonttuja Isonavan ja Rillirouskun sekä Alibullenin neitien kanssa.  

J. R. R. Tolkien, Baillie Tolkien – Kir­jei­tä Jou­lu­pu­kil­ta

 

Joulun taikaa Tolkienin tapaan – nyt täydellisenä laitoksena! Fantasian suurmestari J. R. R. Tolkien kirjoitti ja kuvitti joka joulu yli 20 vuoden ajan ”kirjeen Joulupukilta” omille lapsilleen. Tähän isokokoiseen lahjakirjaan on koottu kaikki kirjeet kuvituksineen.

 

Kun joulu lähestyi, J. R. R. Tolkienin lapset saivat kirjeen, jossa oli Pohjoisnavan postimerkki. Kuoresta paljastui horjuvalla käsialalla kirjoitettu kirje ja kaunis värikuva. Kirjeet oli lähettänyt Joulupukki, ja niissä kerrottiin ihmeellisiä tarinoita elämästä Pukin kotona – karkuriporoista jotka sotkivat lahjat hujan hajan, Napakontiosta joka putosi katon läpi keskelle Joulupukin ruokapöytää, sodista talon alla majailevia hiisiä vastaan… 

Richard ScarryTou­hu­lan jou­lu­aa­ton aat­to

 

Voiko herra Karjula pelastaa Touhulan joulun? Richard Scarryn lennokkaassa joulutarinassa kiidetään ilmojen halki poroilla ja kurkkukiiturilla – ja ollaan oikeissa paikoissa aivan väärään aikaan!

 

Irronnut kalenterisivu saa aikaan väärinkäsityksen Korvatunturilla, ja Joulupukki lähtee matkaan liian aikaisin, keskeneräiset lahjat mukanaan! Kaiken kukkuraksi hän jää jumiin savupiippuun, joka onkin siivouskomero… Mikä nyt neuvoksi? Avuliaan herra Karjulan on astuttava Joulupukin suuriin saappaisiin. Mutta onko hänestä jouluaaton pelastajaksi, hän kun on myös tavattoman kömpelö ja huono-onninen? Hyvän mielen jouluseikkailu huokuu Richard Scarryn Touhulan tuttua, hyväntahtoista iloa! 

Lotta-Sofia Saahko, Christel Rönns – Lot­ta ja pap­pa. Jou­lun tai­ka

 

Jännittävää joulunodotusta ennen ja nyt. ”Jaksaakohan pukki kantaa noin paljon lahjoja?” pappa kysyy silmät pyöreinä. ”Tietenkin. Vai etkö sinä muka pienenä poikana saanut lahjoja?” Lotta ihmettelee.

 

Kun Lotta vierailee papan luona ja haaveilee isosta kasasta paketteja, pappa kertoo hänelle oman lapsuutensa joulusta. Pappaa jännitti silloin kovasti, mitä lahjoja joulupukki toisi ja minkä roolin hän saisi koulun näytelmässä. Oli myös ylimääräinen jännityksen aihe: tulisiko isä sotarintamalta kotiin jouluksi? 
 
Lotta-Sofia Saahkon kirjoittama ja Christel Rönnsin kuvittama lastenkirja kuvaa entisajan kutkuttavaa joulunodotusta suurella sydämellä, isoisän ja lapsenlapsen yhteisen hetken kautta. Miten paljon samaa heidän kokemuksissaan onkaan! 

Astrid Lindgren, Ilon Wikland – Me­lu­ky­län jou­lu

 

Joulun taikaa idyllisessä Melukylässä. Ihanat jouluperinteet kukoistavat Astrid Lindgrenin Melukylässä. Viehättävä kuvakirjaklassikko jälleen saatavilla!

 

Joulu vasta on hauskaa aikaa! Kaikki Melukylän lapset auttavat jouluvalmisteluissa. Pikkulinnuille laitetaan joululyhteitä, ja metsästä haetaan joulukuuset Ylätaloon, Välitaloon ja Alataloon. Sekä vielä ikioma pikkukuusi isoisälle. Koko Melukylä tuoksuu piparkakuilta, ja joka puolella on niin kaunista ja jouluista, että ihan vatsaan koskee. Lopulta koittaa sitten jouluaatto… 

Joulukirjat koululaisille (7+)

Liina Putkonen, Nora Surojegin – Mo­nen mut­kan tont­tu­mat­ka

 

Revontuulen selässä suoraan talven taikamaailmaan! Pelottavia kiusaajia pakenevan 11-vuotiaan Pyryn arki muuttuu hetkessä, kun hän saa rantakahvilassa eteensä erilaisen kermavaahtokaakaon. Pyry napsii juoman päälle ripotellut värilliset vaahtokarkit oikeassa järjestyksessä ja poksahtaa salaperäisen tonttulas Tuiskun luo. Yhdessä he hyppäävät revontuulen selkään ja ratsastavat suoraan Tonttujen tasavaltaan.

 

Pyry ja Tuisku päätyvät elämänsä hurjimpiin seikkailuihin, jotka vievät heidät pimeän Kalmakurun perukoille Hukkaholviin sekä petollisen kauniille Sirpalesuolle. Tonttujen tasavallassa on kamalia kolkkia, mutta myös niin ihania ihmeitä, ettei Pyry koskaan haluaisi palata takaisin huolien täyttämään ihmisarkeensa. Satavuotinen tietäjä Kuura Kukkanen paljastaa hänelle lopulta kaikkein suurimman salaisuuden, jonka myötä Pyryn koko perheen elämä mullistuu… 
 
Koukuttava seikkailu tarjoaa lukemisen iloa sekä uskoa hyvän voittoon pahasta niin ihmisessä itsessään kuin monimutkaisessa maailmassammekin. Vauhdikkaan tarinan kautta käsitellään myös syvempiä teemoja: rohkeuden ja arkuuden tasapainoa, ystävyyttä ja sen vaatimaa työtä sekä keinoja kohdata vaikeita asioita kuten surua. 

J.K. Rowling, Jim FieldJou­lu­pos­so

 

Maailman suosituimman lastenkirjailijan uutuus! Jouluyönä kaikki herää eloon, jopa lelut! Suuri, mieltä lämmittävä seikkailu, jossa joulun taika ja rakkauden voima näyttävät mahtinsa. Kahdeksanvuotiaan Jackin rakkain pehmo, Roteepossu eli RP, katoaa jouluaattona ja Jack on murheen murtama. Jackin uusi lelu, Jouluposso eli JP, keksii rohkean suunnitelman. Jack ja JP lähtevät taianomaiselle matkalle Hukattujen maahan etsiäkseen ja pelastaakseen Jackin parhaan ystävän. 
 
J. K. Rowlingin ensimmäinen lastenromaani Harry Potter -sarjan jälkeen on joulun suuri lukuelämys. Kirja nousee sellaisten ikimuistoisten klassikkojen rinnalle kuin Liisa ihmemaassa ja Pähkinänsärkijä. Se itkettää, naurattaa, koskettaa ja jännittää viimeiselle sivulle asti. 
 
Kirjassa on palkitun brittiläisen kuvittajan ja animaatio-ohjaajan, Jim Fieldin, taidokas mustavalkoinen kuvitus. Jaana Kapari-Jatan upea suomennos lisää lukunautintoa. 

Jii Roikonen, Jari Mäkipää – Et­si­vä­ker­ho Hur­ri­kaa­ni ja paha poro

 

Etsiväkerho Hurrikaani jouluisen mysteerin kimpussa! 24 luvusta koostuvan jouludekkarin voi nauttia luku kerrallaan joulukalenterimaisesti tai halutessaan ahmaista kerralla. Taattua Hurrikaania – vauhtia, vaaraa ja aimo annos huumoria!

 

Pihlakylän suosittu joulutori Porokylä on avattu! Etsiväkerho Hurrikaanikin nauttii torin tunnelmasta, kunnes Aurajuusto-Anitan kahvilakojulta kantautuu tuskaisia huutoja. Sinihome-piparipuusteihin on ujutettu tulista chilijauhetta! 
 
Viivi, Avi, Julius ja Raisa ryhtyvät selvittämään tapausta, mutta kumma kiusanteko vain yltyy. Etsivien löytämät vihjeet johtavat heidät kovan kysymyksen eteen: löytyykö toria piinaava paha poro oman lauman sisältä? 

Nuorten joulukirjat (15+)

Alice Oseman – Char­lien jou­lu 

 

Aika esittää tavallista perhettä. Heartstopper-sarjakuvaromaaneista ja Netflix-sarjasta tutun Charlie Springin joulumieli on kateissa. Hänellä on ollut rankka talvi, ja lähestyvä joulu nostaa ahdistuksen pintaan.

 

Joulu ei ole kaikille iloista aikaa. Charlie on kamppaillut syömishäiriönsä kanssa, ja juhlapyhät aterioineen tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Isosisko Tori yrittää olla pikkuveljensä tukena, mutta Charlie lähtee viettämään joulua Nickin luo. Onko poikaystävänkään luona silti helpompaa? 
 
Alice Osemanin miniromaanissa tarinaa kerrotaan Torin, Charlien ja Charlien pikkuveljenkin näkökulmasta, ja joulupäivä tuo mukanaan uusia oivalluksia. 

Siinäpä ihanimmat lasten joulukirjat. Kurkista myös vinkit aikuisten joulukirjoihin! 🎁

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.