Paketoi lasten klassikkokirjat pukinkonttiin

Mitä sinulle luettiin lapsena? Asuitko mielikuvissasi Huvikummussa Peppi Pitkätossun kanssa vai haaveilitko liittyväsi partioon luettuasi Sudenpentujen käsikirjaa peiton alla taskulampun valossa? Tai ehkä olit vähän kateellinen Onnelille ja Annelille, joilla oli oma talo. Saatoit jopa joskus pohtia elämän isoja kysymyksiä Pikku Prinssin tavoin tai eläytyä oman elämäsi Marikiksi. Mikä lapsuutesi kirja teki suuren vaikutuksen sinuun? Mikä on se kirja, jonka muistat aina?

 

Monien nykykirjailijoidenkin teokset ovat jo kivunneet klassikon asemaan, mutta nyt matkaamme hieman ajassa ja muistelemme kirjoja, joita on luettu jo vuosikymmeniä. Mitkä lasten klassikkokirjat sykähdyttävät vielä tänäkin vuonna? Tietysti mikä tahansa lastenkirjallisuuden klassikko meiltä tai maailmalta! Osta sellainen lahjaksi suvun pienelle lukutoukalle tai vaikka nostalgiseksi muistoksi itsellesi. 

Lasten klassikkokirjat: muista ainakin nämä 13 teosta!

Astrid Lindgren, Ingrid Vang Nyman – Pep­pi Pit­kä­tos­su

 

Astrid Lindgrenin syntymän 110-vuotisjuhlan kunniaksi kuuluisat tarinat maailman vahvimmasta tytöstä saavat tuoreen ja raikkaan asun Kristiina Rikmanin uusina suomennoksina. Nyt on oikea aika uusien lukijapolvien tutustua Peppi Pitkätossuun ja vanhojen palata tuttujen kirjojen pariin uusin silmin.

 

Peppi Pitkätossu on maailman vahvin ja kiltein ja hauskin ja rikkain tyttö. Hän asuu ypöyksin talossa nimeltä Huvikumpu, seuranaan vain hevonen sekä marakatti, jonka nimi on herra Tossavainen. Lisäksi hänellä on kapsäkki täynnä kultarahoja. Naapurissa asuvat Tommi ja Annika, ja heidän elämänsä on ollut paljon hauskempaa sen jälkeen, kun Peppi muutti kaupunkiin. Peppi kun leipoo pipareja lattialla, kanniskelee hevostaan ja leikkii kuurupiiloa poliisien kanssa. 

Roald Dahl, Quentin Blake – Ma­til­da

 

Riemukas klassikkosuosikki! Roald Dahlin viisas ja kurittoman hauska romaani kirjoja rakastavasta ihmelapsi Matildasta uutena laitoksena kirjan 30-vuotisjuhlan kunniaksi, Quentin Blaken mainiolla kuvituksella.

 

Matilda Wormwoodin isä on huijariautokauppias, jonka mielestä Matilda on sietämätön kiusankappale. Hänen äitinsä taas viettää kaikki päivät bingohallissa. Ja Matildan koulua johtava neiti Trunchbull se vasta tapaus onkin. Raivopäärehtori vihaa jokaista oppilastaan ja telkeää heidät pahamaineiseen Poteroon pienimmästäkin rikkeestä. Mutta Matildallapa onkin paitsi veitsenterävä pää, myös yliluonnollisia kykyjä. Ja nyt hän on saanut mahdottomista aikuisista tarpeekseen. Varokoon koko sakki – Matilda aikoo antaa heille sellaisen opetuksen, jota he eivät ihan heti unohdakaan! 

Kirsi Kunnas, Maija Karma – Tii­tiäi­sen sa­tu­puu

 

Suomen rakastetuin lastenlorukokoelma, ajaton klassikko, joka viehättää yhtä lailla niin tämän päivän kuin eilispäivän lapsiakin. Kirsi Kunnaksen lapsen maailmaan syvältä eläytyvät lorut on taidokkaasti kuvittanut Maija Karma. Tunnetuimpia loruja 43 runon kokoelmassa lienevät Haitula, Tunteellinen siili, Tiitiäisen tuutulaulu, Herra Pii Poo ja Ville ja Valle.

 

“Oi, sanoi siili, olen tunteellinen siili, olen hyvä, kiltti, hellä. Ja kelläpä, kellä on vastaansanomista? Se vain on surullista, että piikkikuoren alla siilin hellyys piili. Oi, sanoi siili, olen surullinen siili, niin yksinäinen jotta! Ja se on aivan totta: Se yksinänsä eli ja piikein piikitteli, ja piikkikuoren alla sitten itkeskeli.” 

 

Kirjailija ja akateemikko Kirsi Kunnas mullisti suomalaisen runouden. Hänet muistetaan modernin suomalaisen lastenkirjallisuuden uranuurtajana ja yhtenä rakastetuimpia kirjailijoitamme. Hänen nonsense-henkiset, huumorilla maustetut runonsa ovat jo käsite ja puhuttelevat aikuisia sekä lapsia.

 

Astrid Lindgren, Ilon WiklandMio, poi­ka­ni Mio

 

Jännittävä ja samalla hellä tarina hyvän ja pahan taistelusta. Eräänä iltana kotoaan katoaa Jussi, yhdeksänvuotias orpopoika. Hänestä tulee prinssi Mio, ja hän elää nyt Kaukaisuuden maassa isänsä, kuninkaan luona. Kaikki rakastavat pientä Mioa, mutta kukaan ei voi vapauttaa häntä tehtävästä, joka hänelle on aikojen alussa määrätty: yksin ja kenenkään auttamatta hänen on taisteltava kivisydämistä ritari Kaamoa vastaan. 
 
Mio, poikani Mio on hyvän ja pahan välisestä taistelusta kertova tarina, jossa on totinen pohjavire ja syvää vertauskuvallisuutta. 

Antoine de Saint-Exupéry – Pik­ku Prins­si

 

Viisas ja hellyttävä klassikko. Pikku Prinssi on Antoine de Saint-Exupéryn kaunis, filosofinen satu pienestä avaruuden matkaajasta ja pakkolaskun tehneestä lentäjästä.

 

Muistathan kuuluisan taivaankappaleen, jolla on kolme polvenkorkuista tulivuorta, jättiläismäisiksi kasvavia baobabeja ja oikullinen, turhamainen ja epäluuloinen kukka, jota ei pidä koskaan kuunnella, vain hoitaa ja suojella? Se on Pikku Prinssin oma tähti, Asteroidi B 612, jolta on kotoisin yksi maailman tunnetuimmista satuhahmoista. 
 
Saint-Exupéryn kuuluisan tarinan lempeä irvailu aikuisten keksimille säännöille on saanut vastakaikua kaikissa maanosissa. Tässä Pikku Prinssin alkuperäisessä laitoksessa on mukana tekijän oma, runollinen kuvitus. 

Astrid Lindgren, Ilon Wikland – Vel­je­ni, Lei­jo­na­mie­li

 

Veljeni, Leijonamieli kertoo kahdesta veljeksestä, Joonatan ja Kalle Leijonasta. Sairas pikkupoika Kaalle eli Korppu ihailee suuresti isoveljeään Joonatania. Isoveli pelastaa Korpun palavasta talosta mutta menehtyy itse. Pian myös Korppu kuolee sairauteensa ja seuraa veljeään kauniiseen maahan, Nangijalaan. Veljeni, Leijonamieli on sekä jännittävä kertomus vihreiden laaksojen, sadun ja leiritulien maasta että hyvän ja pahan kamppailusta, kaiken voittavasta ystävyydestä ja kuolemasta. Mielikuvitusta siivittää osaltaan Ilon Wiklandin lumoavan kaunis alkuperäiskuvitus. 

Colin King – Va­koi­li­jan kä­si­kir­ja

 

Pidä salaisuudet turvassa vihollisvakoojilta! Vakoilutiedon klassikko sellaisena kuin jo 1980-luvun lapset sen muistavat – nyt alkuperäisasussaan myös uusien vakoilijasukupolvien iloksi ja opiksi.

 

Taitava vakoilija osaa olla täysin huomaamaton ja havaitsee pienimmätkin merkitykselliset seikat ympäristössään. Vakoilijan käsikirjan avulla opit naamioitumaan, varjostamaan, kirjoittamaan salakielisanomia ja kätkemään viestejä aivan kuin oikea vakooja! Kirjan tehtävät ja hauskat harjoitukset harjaannuttavat käytännössä vakoilemisen nikseihin ja niiden parissa riittää jännittävää tekemistä yhdessä kavereiden kanssa. Käsikirjojen klassikkosarjassa ovat uusintapainoksina ilmestyneet myös Salapoliisin käsikirja sekä vain rohkeimmille soveltuva kauhun kulttiklassikko Noidan käsikirja. 

Astrid Lindgren, Ilon Wikland – Mei­dän Ma­rik­ki

 

Marikki asuu Kesäkummussa isän, äidin, Alvan ja pikkusiskonsa Liisan kanssa. Parempaa paikkaa ei voisi olla! Mutta pieniä harmeja ja kommelluksiakin riittää, ja koulussa päänvaivaa tuottaa itsepintaisesti päänsä pitävä Miia, joka lopulta on kuitenkin ystävä. Liisa seuraa isosiskon kannoilla uskollisesti, keksipä tämä mitä hassua tahansa. Ja voi sitä riemua, kun joululahjaksi saadaan uusi, yhteinen pikkusisko!

 

Rakastettu kokoelmateos Meidän Marikki sisältää kirjat Marikki ja Marikki ja Kesäkummun Tuikku. 

Disney – Su­den­pen­tu­jen kä­si­kir­ja

 

Kuuluisa kaiken kattava käsikirja! Supersuositun Sudenpentujen käsikirjan parhaat klassikkovinkit nyt myös uusien sudenpentusukupolvien huviksi ja hyödyksi.

 

Olipa edessä millainen pulma tahansa, Ankkalinnan tunnetuimmat neuvokkaat sudenpennut Tupu, Hupu ja Lupu turvautuvat partiojärjestönsä käsikirjaan. Ajaton klassikko on aina ajankohtainen: kirja sisältää uskomattoman määrän tietoa, niksejä ja muita sudenpentupartiolaisten monipuolisiin ja luonnonläheisiin käytännön taitoihin kuuluvia asioita. Sudenpentujen käsikirjan parissa tiedot ja taidot karttuvat, ja kiinnostavaa tekemistä riittää loputtomiin! 

Eric Carle – Pik­ku touk­ka pak­su­lai­nen (iso pah­vi­kir­ja)

 

Pikku toukka nakertaa tiensä kaikkien sydämiin! Kaikkien aikojen rakastetuimpiin lastenkirjaklassikoihin lukeutuva Eric Carlen Pikku toukka paksulainen upeana, tukevasivuisena pahvikirjana.

 

Unohtumattoman hauska ja sykähdyttävä Pikku toukka paksulainenon lunastanut itselleen vankkumattoman aseman ikisuosikkina, jonka soisi kuuluvan aivan jokaiseen lapsuuteen. Kirja kertoo syvällisellä tasolla toivosta: se kuvaa pienen, määrätietoisen toukan matkaa kauniiksi perhoseksi, joka vapautuu matalan maankamaran rajoista ja pääsee lentämään! Eric Carlen vahvan värikylläinen ja kekseliäs kuvitus valloittaa niin pienokaisten kuin vanhempienkin sydämet vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. 

Astrid Lindgren, Ilon Wikland – Ron­ja, ryö­vä­rin­ty­tär

 

Ronja Ryövärintytär eli silloin, kun ryövärit vielä vaanivat matkustavaisia ja kauppamiehiä metsissä, villihevoset kirmasivat niityillä ja maahiset ja pönthiittiset tanssivat kuutamossa. Ronjan tarina on kertomus kaiken voittavasta ystävyydestä ja luonnon kauneudesta.

 

Astrid Lindgrenin lämpimän humoristisissa ja tarkkanäköisissä tarinoissa todellisuus ja kuvitelmat kietoutuvat yhteen ainulaatuisella tavalla, joka kumpuaa hänen kyvystään eläytyä aidosti lapsen maailmaan.   

Marjatta Kurenniemi – On­ne­lin ja An­ne­lin koo­tut ker­to­muk­set

 

Onnelin ja Annelin hurmaava maailma on täynnä ystävyyttä, iloa ja kuplivaa jännitystä. Marjatta Kurenniemen luomat Onneli ja Anneli ovat ihan tavallisia pikkutyttöjä, ehkä vähän onnellisempia vain kuin useimmat muut.

 

Eräänä kesäpäivänä tytöt pääsevät muuttamaan Tingelstiinan ja Tangelstiinan naapuriin - ikiomaan taloonsa! Talven kynnyksellä uutta asuntoa etsivä Vaaksanheimon väki mahtuu somasti viettämään pikkujoulua tyttöjen nukkekotiin, mutta vastapäätä muuttanut orpokoti aiheuttaa kaikenlaista mieliharmia. Kun hajuvesitehtailija Viksari ja pääylioikaisuinsinööri Oikotie ryhtyvät juonimaan, tarvitaan Kissanmintun kaupungin pelastamiseksi paitsi Onnelin ja Annelin kekseliäisyyttä myös Vekotiitus Vappusen nukutuskelloa.

 

Onnelin ja Annelin kootut kertomukset on alun perin julkaistu neljänä erillisenä teoksena Onnelin ja Annelin talo, Onnelin ja Annelin talvi, Onneli, Anneli ja orpolapset sekä Onneli, Anneli ja nukutuskello. Maija Karman kuvittamat Onneli ja Anneli -kirjat kuuluvat edelleen kotimaisten satukirjojemme ehdottomaan eturiviin. 

Astrid Lindgren, Björn Berg – Vaah­te­ra­mäen Ee­me­li

 

Voi herranjestas minkälainen poika oli hän! Vaahteramäen Eemeli, yksi Astrid Lindgrenin tunnetuimmista teoksista, täyttää 60 vuotta ja julkaistaan uutena laitoksena Lindgrenin romaanien tyylikkäässä klassikkosarjassa Björn Bergin alkuperäisellä kuvituksella. 

Vaahteramäen Eemelillä on siniset silmät, punaiset posket ja pellavatukka: Eemeli näyttää niin kiltiltä, että häntä voisi luulla pikku enkeliksi. Mutta jos luulee niin, erehtyy. 
 
Ei Eemeli tahallaan tai ilkeyttään metkuile. Mutta koska hän on kovin kekseliäs ja tavattoman aikaansaava, niin hänelle sattuu kaikenlaista. Aikuisten mielestä sattumukset ovat metkuja, ja jokaisesta metkusta Eemeli joutuu teljetyksi verstashuoneeseen, missä hän vuolee aikansa kuluksi puu-ukon. Eemelillä onkin jo puu-ukkoja enemmän kuin vuodessa on päiviä. 

Jos lasten klassikkokirjat on kahlattu jo läpi, nuoret lukijat (15+) voivat jo oman kiinnostuksen ja kypsyyden huomioiden tutustua aikuisten klassikkoteoksiin esimerkiksi näiden oppaiden avulla. 🧐

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.