Parhaat tuliaiskirjat mökille

Oletko suunnittelemassa vierailua tuttavaperheen tai kaukaisen sukulaisen mökille ja mietit, mikä olisi sopiva ja persoonallinen tuliainen? Perinteinen Presidentti-kahvipaketti saattaa tuntua hieman tavanomaiselta, mutta voit helposti lisätä siihen ripauksen sitä jotakin valitsemalla mukaan kirjan.


Ajattelepa, kuinka ilahduttavaa olisi yllättää mökin omistaja kirjalla, joka sopii juuri hänen mielenkiinnon kohteisiinsa. Olipa hän sitten intohimoinen kalastaja, villiyrttien keräilijä tai kirjallisuuden ystävä, joka nauttii Tove Janssonin novelleihin tai Leena Paasion meriteemaisiin nuortenkirjoihin uppoutumisesta, löydät varmasti hänelle täydellisen tuliaiskirjan.

Nämä ovat parhaat tuliaiskirjat mökille

Meidän kirjasuosituksistamme löytyy laaja valikoima eri genrejä ja teemoja, joten valinnanvaraa riittää. Mukana on myös muutama jännittävä dekkari, jotka pitävät lukijan otteessaan alusta loppuun. Näin varmistat, että mökkituliaisestasi tulee ikimuistoinen ja arvostettu osa mökkivierailua. 

Tove Jansson, Leena Paasio, Petteri Mattila – MUU­MI: Ve­ne­kir­ja


Tyylikäs käsikirja kaikenikäisille veneilijöille. Irrota köydet, aloita navigointi ja suuntaa kohti veneseikkailua yhdessä muumiperheen kanssa! Tämä kaunis käsikirja yhdistää veneilyn perustiedot ja Tove Janssonin rakkauden mereen.


Tässä innostavassa ja inspiroivassa tietokirjassa kulkevat rinta rinnan Tove Janssonin filosofia ja ajattomat kuvitukset, Muumipapan kaipuu merelle ja kattava perustieto veneilystä. Kirjan avulla opitaan merimerkkejä, veneiden rakenteita sekä sään ja merikarttojen lukemista.

Muumien venekirja on tyylikäs veneilyn perusteos, jota voi pitää mukana veneessä ja lukea helposti matkaa tehdessä. Se esittelee merenkulkua, venetyyppejä ja erilaisia vesillä kulkemisen muotoja purjehduksesta melontaan, herkän Itämeren ja rannikkoluonnon suojelemista unohtamatta. 

Miina Mäki, Anni Pöyhtäri – Elon­kir­jo


Millaista on luontomme, jota uhkaa katoaminen? Elonkirjo on henkeäsalpaava sukellus Suomen ainutlaatuisen rikkaaseen ja monimuotoiseen luontoon.


Mitä on luonnon monimuotoisuus eli elonkirjo? Se on solisevia puroja, hopeisia kelopuita ja eriskummallisia kuoriaisia. Se on myös upottavia suonsilmäkkeitä, saalistavia petoja ja läpitunkemattomia ryteikköjä. Elonkirjo tekee tutkimusmatkan maamme ainutlaatuiseen luontoon: suojeltuihin ja uhanalaisiin luonnonympäristöihin, lajien kirjoon ja kiehtovien ekosysteemien monimuotoiseen maailmaan.


Miina Mäen eloisat tekstit ja Anni Pöyhtärin hehkuvan runsaat kuvituskuvat vievät lukijan keskelle suokukkojen turnajaisia ja aavan palsasuon jäiseen sydämeen. Tämä on se ennenäkemättömän kaunis ja ainutlaatuinen luontomme, jonka soisimme säilyvän. 

Sami Tallberg, Eija Lehmuskallio, Jouko Lehmuskallio – Vil­liyrt­ti­keit­to­kir­ja


Klassikkoteoksen uudistettu ja laajennettu painos! Vuonna 2010 ensimmäisen kerran julkaistussa ja koko ajan täydentyvässä klassikkoteoksessa esitellään nyt 123 villikasvia resepteineen. Hyödynnettäviä villikasveja löytää niin meren rannoilta, metsistä, niityiltä kuin pihapiiristäkin.

Sami Tallberg on työskennellyt jo toistakymmentä vuotta alan merkittävissä ravintoloissa ympäri maailman keräten kokemuksia villiyrttien käytöstä ruoissa.

Palkitun luontoportti.com:in Jouko Lehmuskallion ottamat erinomaiset tunnistuskuvat, tiivistetty kasvikohtainen informaatio seka keittiömestarin sesonginmukaiset, yksinkertaiset ja herkulliset reseptit kullekin villiyrtille tekevät tästä kirjasta uniikin.

Mitään korvikkeita nämä kasvit eivat ole, vaikka moni niin saattaakin kuvitella. Samin valmistamat annokset näistä villiyrteistä ovat olleet järjestään myyntihittejä hänen työskentelemissä ravintoloissaan ja näyttelevät oleellista roolia myös hänen kotikeittiössään. 

Tove Jansson – Haru, eräs saa­ri


Myyttisen saaren lumotut kesät. Klovharu, pieni ulkoluoto Pellingissä Suomenlahdella, on tuttu maisema maailmankirjallisuudesta. Sen neljään tuuleen katsova mökki on tullut laajalti tunnetuksi Tove Janssonista kertovista artikkeleista ja dokumenteista.


Tove Jansson vietti taiteilijapuolisonsa Tuulikki Pietilän kanssa saarella liki kolmekymmentä kesää – unohtumattomia elämänvaiheita täynnä työtä, askareita ja leikkiä herkän luonnon ja arvaamattoman meren keskellä. Saarella kalastettiin, korjattiin veneen moottoria, rakennettiin rantaan ajautuneesta bambulastista leijoja myrskyn kuljetettaviksi, sommiteltiin erikokoisista kivistä kalliolle mosaiikkeja ja kivilinnoja, jotka meri sai syksyisin viedä mennessään.


Haru, eräs saari on täynnä elämyksiä ja oivalluksia, joista välittyy saarella elämisen filosofia ja koko elämisen filosofia luopumiseen ja loppuun saakka. 

Joona Keskitalo – Saa­ri, joka re­pe­si


Korppoo, sinne on moni kuollut. Joona Keskitalon uusi Takamailla-trillerisarja matkaa pitkien hiekkateiden päihin seuduille, missä suomalainen mielenmaisema kukoistaa jääräpäisimmillään. Saari, joka repesi kertoo kahdestatoista askeleesta, jotka syöksevät Turunmaan saaristoidyllin täydelliseen kaaokseen.


Mitä tapahtuu, kun pikkukylän juoppo ja ikuinen tunari saa vahingossa sankarin viitan harteilleen? Entä kun kylälle tärkeän vierasvenesataman uudeksi omistajaksi ilmaantuu nuori kaupunkilaisnainen, jonka jokainen yritys on päätynyt epäonnistumiseen? Tai kun merestä löytyy venesataman entisen omistajan ruumis, mutta leski ei kyyneleitään mieheen tuhlaa?

Kehen kohdistuvat epäilyt, kun ruumiita ilmaantuu lisää ja lähistöllä liikuskelee myös hämäräperäinen venäläiskolmikko? Ja miten tähän kaikkeen liittyy Frank Sinatralla elämäänsä ääniraidoittava vanhus, joka on tullut Korppooseen kuolemaan, mutta ei tylsyyteen? 

Mauri Leivo – Mök­ki­jär­ven lin­nutMökkijärvien tyypillisimmät lintulajit mielenkiintoisten, yllättävien ja hauskojen tarinoiden kautta. Jokaisen linnuista kiinnostuneen mökkeilijän toivekirja!


Teos esittelee suomalaisten mökkijärvien tyypillisimmät lintulajit ja kertoo niistä mielenkiintoisia, hauskoja ja yllättäviäkin seikkoja. Vastaanvanlaista yksinomaan mökkilinnuille pyhitettyä kirjaa ei ole Suomessa aiemmin julkaistu.

Astrid Lindgren, Ilon Wikland – Saa­ris­ton lap­set


Iki-ihana klassikkoromaani elämästä saaristoidyllissä! Astrid Lindgrenin kesänmakuisessa kertomuksessa yhdistyvät lämminhenkinen huumori ja mainiot ihmiskuvaukset mestarillisesti.


Melkersonin tukholmalaisperhe lähtee kesänviettoon tuntemattomalle Saltkråkanin saarelle. Vanha Nikkarila, jonka isä Melkerson on vuokrannut kesäkodiksi, osoittautuu tyystin erilaiseksi taloksi kuin kiinteistövälittäjä on kuvaillut. Mutta jo viikon kuluttua perheestä tuntuu kuin he olisivat aina asuneet Satlkråkanissa. Yhtä ihastuttava kuin saari on sen väki, joka ottaa suojelukseensa äidittömän kaupunkilaisperheen.

Astrid Lindgrenien klassikoiden uudistettujen laitosten sarja on loistava lahja lapselle, lapsenlapselle ja kummilapselle sekä sopiva perussatukirjasto päiväkoteihin. Kerää yhteisiin lukuhetkiin tai iltasaduiksi sukupolvia yhdistävät tarinat, hahmot ja seikkailut! 

Heikki Viitanen – Mök­ki­ka­las­tus


Kalastus on yksi suomalaisten suosikkiharrastuksista mökillä. Mato-onkiminen ja pikkuahventen narraaminen laiturin päästä on varmasti monelle tuttua puuhaa, mutta mökin lähivedet voivat tarjota vavalla kalastavalle paljon muutakin.

Mökillä kalastamista ei kannata rajoittaa pelkästään kesälomiin, sillä syys- ja talvilomien aikaankin on usein hyvä hetki lähteä kalaan. Kirja sisältää kaikkiin vuodenaikoihin sopivia vinkkejä, joiden avulla saaliit saattavat parantua - olkoon sitten kädessä onkivapa, virveli tai pilkkivapa.

Kirja sopii mökkivesillä kalastusharrastusta vasta aloittelevalle, mutta kokeneempikin kalastaja löytää varmasti jotain uutta kokeiltavaa selkeästi kuvitetuista ja helppotajuisista vinkeistä. Niiden lisäksi kirja antaa myös joitakin käytännön ohjeita siihen, kuinka kalojen elinolosuhteita omalla mökkirannalla voi parantaa. 

Christoffer Holst – Su­viu­nel­mia ja ve­ren­pu­naa


Tämä tunnelmallinen murhamysteeri kesäisessä saaristossa avaa uuden Cilla Storm -kirjasarjan. Kolmekymppinen Cilla Storm on aina haaveillut omasta kesämökistä, mutta toimittajanpalkalla ei ostella luksuslukaaleja. Cillan on tyydyttävä siihen, mihin hänen vaatimattomat säästönsä riittävät: pikkuiseen siirtolapuutarhamökkiin Tukholman saaristossa.


Juhannusaamu saarella valkenee kuulaana, mutta synkkien uutisten varjostamana. Rannalta on löytynyt murhattu nuori nainen.


Cilla oli viimeinen, joka näki uhrin elossa, eikä hän voi olla työntämättä nenäänsä tutkintaan. Riippumatta siitä, paljonko harmaita hiuksia hän aiheuttaa komealle poliisille Adamille… 

Sara Parikka, Carla Bock – Mut­ka­ton­ta & mau­kas­ta


Sara Parikan suosituimmat reseptit. Arjen pelastava keittokirja, jonka reseptit ovat läpäisseet lapsiperheen stressitestin.


Sara Parikka on ollut innokas kotikokki lapsesta alkaen. Hänestä ruoan täytyy olla maistuvaa, mutta sen pitää myös valmistua sukkelasti. Saran ruokaohjeet sopivatkin niihin hetkiin, kun oma mielikuvitus ei säkenöi, kun haluaa syödä hyvin mutta oikoa mutkia tai kun vieraille pitää keksiä jotain tarjottavaa ilman hermoromahdusta.


Saran reseptit pitävät niin aikuiset kuin lapsetkin tyytyväisinä, oli sitten kyse kiireiseen, hyvään arkeen sopivista ruuista tai vaivattomasta viikonloppuherkuttelusta. 

Tove Jansson – Ke­sä­kir­ja


Kertomus täynnä lämpöä, lempeää huumoria ja viisautta. Kirja kertoo kolmesta ihmisestä, jotka viettävät kesää Suomenlahden saarella: Sophia-lapsesta, hänen isästään ja isoäidistään. Ennen muuta se on kertomus hyvin vanhan naisen ja hyvin pienen tytön ystävyydestä. He elävät lähellä toisiaan, heitä ympäröi se unelma kesästä, joka tunnetaan vain täällä pohjolassa, unelma jota on niin vaikea vangita, että se pysyy aina voimakkaana.


Tove Jansson kirjoittaa vähäeleistä kieltä ja saa sillä sanotuksi hämmästyttävän paljon ihmisistään, kesästä ja meren saaresta. Hän kuvaa tunteilematta vanhuutta ja lapsuutta.


Parhaat tuliaiskirjat -listan kärkeen kuuluva Kesäkirja nojautuu vakavimmillaankin iloiseen ja lämpimään elämäntunteeseen. 

Muista myös Muumien omat luontokirjat:

Aurinkoista mökkikesää! 🎣📚

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.