Lue nämä kirjat ja tunnistat syötävät villiyrtit

Villiyrtit ovat kasvava trendi ruoanlaitossa ja niiden kerääminen tarjoaa mahdollisuuden tutustua luonnon omaan tarjontaan. Syötävät villiyrtit, kuten nokkonen, voikukka ja ketunleipä, ovat paitsi maukkaita, myös ravintorikkaita lisäyksiä moniin ruokiin. Kerääminen vaatii kuitenkin tietämystä ja taitoa, jotta kasvit tunnistaa turvallisesti ja niitä käsitellään oikein.


Esimerkiksi Sami Tallbergin kirja Villiyrttikeittokirja on erinomainen opas niille, jotka haluavat kartuttaa osaamistaan villiyrttien parissa. Myös Villiyrtit-kirja tarjoaa kattavan tunnistusoppaan eri lajeihin, opastaa keräämisen perusteissa ja antaa vinkkejä siitä, miten yrtit saa säilymään pidempään, kuten kuivaamalla. Kuivaus onkin suosittu menetelmä, sillä se säilyttää yrttien aromit ja ravinteet, mahdollistaen niiden käytön ympäri vuoden. 

Syötävät villiyrtit kypsennettyinä

Villiyrttien kerääminen ja käyttö ruoanlaitossa on paitsi kestävä myös terveellinen tapa hyödyntää ympäröivää luontoa, ja juurikin Sami Tallbergin, Satu Hovin tai Jouko ja  Eija Lehmuskallion  kaltaisten asiantuntijoiden julkaisut tekevät tästä harrastuksesta entistä palkitsevamman. Tästä artikkelista löydät meidän suosikkiyrttikirjamme, sillä emmehän tahdo unohtaa persoonallista persiljaa, maukasta tilliä ja muita kotoisampia yrttejä! Syömisen lisäksi yrttejä voi käyttää vaikkapa lääkekasveina, siihenkin löytyy sattumalta sopiva opaskirja.

Tunnista syötävät villiyrtit – aloita kerääminen kirjojen avulla:

Sami Tallberg, Eija Lehmuskallio, Jouko Lehmuskallio – Vil­liyrt­ti­keit­to­kir­ja


Klassikkoteoksen uudistettu ja laajennettu painos! Vuonna 2010 ensimmäisen kerran julkaistussa ja koko ajan täydentyvässä klassikkoteoksessa esitellään nyt 123 villikasvia resepteineen. Hyödynnettäviä villikasveja löytää niin meren rannoilta, metsistä, niityiltä kuin pihapiiristäkin.

Sami Tallberg on työskennellyt jo toistakymmentä vuotta alan merkittävissä ravintoloissa ympäri maailman keräten kokemuksia villiyrttien käytöstä ruoissa.

Palkitun Jouko Lehmuskallion ottamat erinomaiset tunnistuskuvat, tiivistetty kasvikohtainen informaatio sekä keittiömestarin sesonginmukaiset, yksinkertaiset ja herkulliset reseptit kullekin villiyrtille tekevät tästä kirjasta uniikin.

Mitään korvikkeita nämä kasvit eivät ole, vaikka moni niin saattaakin kuvitella. Samin valmistamat annokset näistä villiyrteistä ovat olleet järjestään myyntihittejä hänen työskentelemissä ravintoloissaan ja näyttelevät oleellista roolia myös hänen kotikeittiössään. 

Eija Lehmuskallio, Jouko Lehmuskallio – Vil­liyr­tit


Myyntimenestys nyt uusittuna painoksena!


Villiyrttien tunnistaminen ja kerääminen aidossa kasvuympäristössä on elämys. Luonnon yrtit sisältävät aivan loistavia, hienostuneita aromeja ja terveellisten ainesosien pitoisuudet ovat erittäin suuria. Kirjassa on runsaasti ohjeita kasvien tunnistamiseen ja vihjeitä niiden käytöstä.

Tämä opas pohjautuu Jouko ja Eija Lehmuskallion vuosien työhön luonnon parissa. Lehmuskalliot aloittivat kasvien kuvaamisen ja tunnistuspalvelun kehittämisen jo 90-luvulla. Materiaali poiki mm. TV-sarjan ja kirjoja.


Kirjassa on huippukokki Sami Tallbergin kasvikohtaiset maku- ja tekstuuriprofiilit sekä selkeät vinkit kasvien käytettävistä osista.

Risto Mikkola, Mika Tuomonen, Henry Lepist, Timo Kortelainen – Yrt­tien sa­lai­suu­det


Tervetuloa herkullisten yrttien maailmaan! Me, Risto ”Ripe” Mikkola, Mika ”Pikkis” Tuomonen, Henry Lepist ja Timo Kortelainen, olemme koonneet voimamme yhteen luodaksemme unohtumattoman yrttisen ruokaseikkailun. Tämä reseptikirja on oodi ihanille ja maukkaille yrteille.

Ravintoloitsijana, keittiömestarina ja Kotipizzan luovana johtajana Risto Ripe Mikkola tuo omaperäisen näkemyksensä tämän kirjan resepteihin. Hänen taitonsa yhdistää raaka-aineet ja luoda ainutlaatuisia makuja on vertaansa vailla. Mika Pikkis Tuomonen, Social Burgerjointin perustaja, tuo mukanaan oman intohimonsa 
burgereihin ja street foodiin, minkä hän on kiteyttänyt useisiin keittokirjoihin. Lisäksi ravintolakoulun opettajat Henry Lepist ja Timo Kortelainen tuovat mukaan vuosikymmenten kokemuksen ja tietotaidon ravintola-alalta, mitkä täydentävät kirjan monipuolista sisältöä. 

Tämä reseptikirja tarjoaa sinulle yli 70 yrttistä herkkureseptiä, jotka saavat veden kielelle ja nostavat ruokasi uudelle tasolle. Kokeile perinteisiä suosikkeja uudella twistillä tai anna rohkeasti tilaa uusille, yllättäville makuyhdistelmille.
kainen resepti on tarkkaan suunniteltu ja testattu, jotta voit luottaa niiden onnistumiseen omassa keittiössäsi.

Astuessasi yrttien maailmaan anna mielikuvituksesi lentää ja antaudu makujen pyörteisiin. Olipa kyseessä sitten rauhallinen perheillallinen tai iloinen illanvietto ystävien kesken, tämä reseptikirja tarjoaa sinulle inspiroivaa ruoanlaittoa ja unohtumattomia makuelämyksiä. 

Virpi Raipala-Cormier – Frant­si­la. Luon­non ko­tiap­teek­ki


Luonnonmukaisesti terve ja kaunis! Opi keräämään, valmistamaan ja käyttämään luonnonlääkkeitä! Kirja esittelee kattavasti kasvilääkintää ja luontaishoitoja.


Frantsilan yrttitilan perustaja Virpi Raipala-Cormier on suomalaisen kansanlääkinnän sanansaattaja. Ihmisen kokonaisvaltainen hoitaminen ja luonnonmukainen ja kestävä elämäntapa ovat Raipala-Cormierin pääperiaatteita. Frantsila Luonnon kotiapteekki -kirjassaan hän antaa kattavasti ja maanläheisesti ohjeita kasvilääkintään ja luontaishoitoihin.


Ohjeet perustuvat perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen ja kasvilääkintään, mutta niihin on lisätty tietoa aromaterapian, homeopatian ja kukkaterapian käytöstä. Kirja esittelee rohtokasvien historiaa ja käyttöä kansanlääkinnässä, yrttien keräämistä ja niiden valmistamista rohdoiksi, ja siitä löytyy perustiedot yleisimmin käytetyistä rohtokasveista, niiden vaikuttavat aineet ja käyttötavat rohtoina. 

Satu Hovi – Suu­ri suo­ma­lai­nen yrt­ti­kir­ja - Kas­va­ta, ke­rää, säi­lö, käy­tä


Suuren suomalaisen yrttikirjan avulla voit lisätä omavaraisuuttasi! Helposti kasvatettavat monivuotiset syötävät ruokakasvit ja maukkaat yrtit houkuttelevat kokeilemaan niiden kasvattamista ja käyttöä.

Useimmille yrteille riittää, että kylvät tai istutat vain kerran, ja nautit sadosta vuosi vuoden jälkeen. Kaikki kirjan kasvit kasvavat Suomen olosuhteissa, osa monivuotisena, osa yksivuotisena tai sisällä talvettaen. Yrtit ja ravintokasvit on jaoteltu kasvupaikkavaatimusten mukaan niin, että aloittelijankin on helppo valita omalle kasvimaalleen parhaiten sopivat yrtit.

Kirjan avulla opit käyttämään ja säilömään yrttejä siten, että löydät niistä parhaan maun keittiössä ja potkua terveyden edistämiseen. Pian kaapissasi on varasto, josta voit lisätä vihreyttä ruokiin talvellakin.

Hannele Kojo – Yrt­ti­her­kut


Opi käyttämään monipuolisesti erilaisia tuoreyrttejä! Yrtit kuuluvat nykykeittiöön. Niitä on saatavilla kaupan hyllyistä pikku ruukuissa, mutta toimelias kotikokki voi istuttaa taimia ikkunalaudalle, parvekkeelle tai puutarhaan. Yrtit tuovat silmäniloa, mutta erityisesti aromikkaita makuja erilaisiin ruokiin ja leivonnaisiin.


Hannele Kojo on omien sanojensa mukaan "kotihääräkkö", joka nauttii ruoanlaitosta, leipomisesta, säilömisestä, puutarhan hoidosta, yrttien kasvattamisesta, käsitöistä ja lukemisesta.

Kirjassa esitellään 20 eri tuoreyrttiä. Suurinta osaa on saatavilla kaupoista, mutta joukossa on myös erikoisuuksia, joiden itse kasvattaminen ei ole vaikeaa. Kaikista yrteistä on selkeät viljely- ja hoito-ohjeet, joten yrttien kasvattamista voi kokeilla vasta-alkajakin.

Kirjan helpoilla ja mutkattomilla ruokaohjeilla loihdit valloittavia, tuoksuvia herkkuja ruokapöytään.

Satu Hovi – Luon­no­nyr­tit


Kirja vie sinut sekä varjoisiin metsiin että avarille niityille etsimään syötäviä ja terveellisiä kasveja. Kirja esittelee yli 100 syötävää luonnonyrttiä.

Teoksen avulla opit keräämään luonnonyrttejä ja säilömään niitä parhaalla tavalla. Opit tunnistamaan syötäviä kasveja ja käyttämään niitä siten, että saat niistä parhaan hyödyn. Kirjan monet reseptit auttavat ideoimaan luonnonyrttien ravintokäyttöä.

Luonnonyrttineuvoja Satu Hovi on opettanut luonnonyrttien käyttöä useiden vuosien ajan yrttikursseilla sekä kirjojen, lehtijuttujen ja luentojen avulla. Hän käyttää itsekin paljon luonnonyrttejä sekä päivittäisessä ruoassa että terveydenhoidossa. 

Villiyrtit hallussa? Siirry selaamaan kaikkia keittokirjojamme! 🌱

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.