Kevättalven kiinnostavat tietokirjat

Sitä saa, mitä tilaa! Tutustuessamme viime vuoden myydyimpiin kirjoihin, totesimme teidän lukijoiden olevan erityisesti tietokirjojen perään. Siksi valikoimme esittelyyn nyt kattauksen alkuvuoden 2024 tietokirjoista, joille povaamme suurta suosiota. Nämä kiinnostavat tietokirjat ovat kustantamoidemme helmiä. Mukana on jo ilmestyneitä teoksia sekä kirjoja, jotka julkaistaan aivan näillä näppäimillä. Löytyykö seuraava tietokirjasuosikkisi elämäkertojen, rikoskirjojen vai sittenkin elämänlaatua parantavien oppaiden joukosta? 

12 kovakantista: kevättalven kiinnostavat tietokirjat!

Tina Finn, Pauli Mustajärvi – Ra­ti­naan se päät­tyi


Miltä tuntui jättää paikka suomirockin jättiläisen keulahahmona? Pate Mustajärvi käy muistiinpanojensa pohjalta läpi ajan lopettamispäätöksestä aina Popedan viimeiseksi jääneen stadionkonsertin jälkitunnelmiin Tina Finnin kanssa kirjassa Ratinaan se päättyi. Pate pohtii vuosikymmeniä bändissä ja kertoo, miltä tuntuu kun elämäntyöstä ovat jäljellä vain muistot.


Maaliskuussa 2022 Pate Mustajärvi marssi perustamansa yhtyeen jokakeväiseen palaveriin tietäen, että hänen puheenvuoronsa muuttaisi monen ihmisen elämän. Jo vuosia Pate oli pohtinut lopettamista. Keikkamatkat tuntuivat vuosi vuodelta pidemmiltä ja myöhäisistä keikoista palautuminen raskaammalta. Kun lähteminen ei enää huvittanut, jotain oli tehtävä.

Popedan keikkatauoilla tehdyt sooloprojektit ja -kiertueet sen sijaan maistuvat, inspiroivat luomaan uutta ja aloittamaan uudelleen oman sanoitustyön. Lopulta päätös oli helppo, ja Mustajärven 46 vuotta kestänyt elämäntyö Popeda-yhtyeen keulakuvana saateltiin päätökseen Tampereen Ratinan stadionilla 2.9.2023. 

Johanna Aatsalo – Pal­jas­tus. Ta­ri­na do­pin­guu­ti­ses­ta ja toi­mit­ta­jas­ta, joka ha­lut­tiin vai­en­taa


Totuus, jota kukaan ei halunnut kuulla. Nuori naistoimittaja julkaisee dopinguutisen, joka ravistelee kansakuntaa ja suistaa hänen oman elämänsä raiteiltaan.

Tammikuussa 1998 Johanna Aatsalo, nuori ja kunnianhimoinen STT:n toimittaja, kirjoittaa uutisen: ”Suomalaista maajoukkuetason mieshiihtäjää epäillään dopingista.” Uutisen julkaisusta alkaa tunti tunnilta etenevä trilleri, jonka aikana hiihtoliiton johto Esko Ahoa myöten pyrkii tuhoamaan Aatsalon uran. Kollegatkin kääntävät selän, ja Aatsalosta tulee kansakunnan sylkykuppi. Herjaukset, valheet ja tappouhkaukset satelevat, ja Aatsalo alkaa epäillä omaa mielenterveyttään. Todistaakseen syyttömyytensä hän alkaa kuumeisesti etsiä lisätodisteita.


Vasta vuosien päästä, uuvuttavien oikeustaistelujen jälkeen maailmalle paljastuu, että Aatsalo oli alusta asti oikeassa. Mutta sitä ennen hänen elämästään ehdittiin tehdä helvettiä. Paljastus on jännittävä tarinallinen tietokirja toimittajan kujanjuoksusta totuuden puolesta sekä oikeusmurhasta, joka hakee vertaistaan suomalaisessa oikeushistoriassa. Paljastus kertoo, millaista on olla nainen maailmassa, jonka säännöt johtoasemissa olevat miehet sanelevat. 

Antti Tuisku, Hanna Minja Nousiainen – Kään­ne­koh­ta


“Vaikka olen jo pitkään tietoisesti työstänyt ajatusta, että aikani artistina on tullut tiensä päähän, ei se tarkoita, etteikö lopettamiseen liittyisi valtavasti tiedostettua ja tiedostamatonta epävarmuutta ja pelkoa.”


Kun Antti Tuisku asteli 9. heinäkuuta 2023 alas Ruisrockin päälavalta, päättyi samalla yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista urista. Idolsista alkanut lukemattomia hittejä, ikimuistoisia keikkoja, vääjäämättömiä vastoinkäymisiä ja huikeita onnistumisia sisäänsä kietonut tarina oli tullut päätökseensä, ja edessä häämötti hyppy tuntemattomaan.


Antti Tuiskun päiväkirjaan pohjautuvissa koskettavissa kirjoituksissa podetaan luopumisen tuskaa ja jätetään haikeita jäähyväisiä, mutta myös innostutaan uudesta ja arvaamattomasta ja eletään vielä kerran huikean uran sinetöinyt kiertue, jonka vertaansa vailla olevan show’n on tallentanut Käännekohta-kirjan kuviin valokuvaaja Hanna Minja Nousiainen. 

Tommi Saarela – Heik­ki Sil­ven­noi­nen – Nousut ja laskut


Heikki Silvennoinen pohtii menestystään, menneisyyttään, tulevaisuuttaan ja tehtäväänsä maailmassa – viihdyttämisen sietämätöntä keveyttä ja arvoitusta kaiken takana Tommi Saarelan kirjassa Heikki Silvennoinen – Nousut ja laskut.


Toiset meistä kestävät kolhuja enemmän, toiset vähemmän. Silti kaikista löytyy kohta, joka murenee ennemmin tai myöhemmin. Niin kävi myös Heikki Silvennoiselle. Kahden menestyksekkään uran ja kolmen rikkoutuneen avioliiton sekä erilaisten vastuiden ja suhdesotkujen kasaama taakka ajoi Silvennoisen kippaamaan roimasti enemmän kuin yhdet piiskaryypyt keikan alle. Ankara elämänvaihe selkisi lopulta hypnoosin, terapian ja meditaation avulla. Ja kas, elämä seestyi – ainakin jonkin verran.


Mittavan päivätyön suomalaisessa viihteessä tehnyt Silvennoinen on alun perin taiturimainen kitaristi, joka nousi esiin progressiivisen rockin pioneereihin lukeutuneessa Tabula Rasassa. Hänen elämäntarinaansa ei voisi kuitenkaan kertoa ilman Kummelia. Kummeli oli piristysruiske, jota 1990-luvun alun lama-Suomi kaipasi ja tarvitsi. Ohjelma nosti itseoppineen, monikasvoisen viihdetaiteilijan siihen kansan rakastamien tähtien joukkoon, jonka tekemiset ovat tuttuja niin varttuneemmalle kuin nuoremmallekin ikäpolvelle.

Nousut ja laskut on Heikki Silvennoisen omin sanoin kertoma elämäntarina ja paikoin syviinkin vesiin sukeltava henkilökuva, joka paljastaa, että kirjan kohde on aidoimmillaan jotain aivan muuta kuin sketsihahmojensa kaltainen häröilijä 24/7. 

Tiina Veijonen, Anu Räsänen – Yhtä vah­vak­si


Elämänmakuisia tositarinoita naiselta naiselle. Kun hyvinvointiyrittäjä Tiina Veijonen perusti koronapandemian alussa pakon sanelemana livetreeniryhmän, hän löysi jotain paljon arvokkaampaa kuin uudenlaisen bisnesmallin: aktiivisen ja nopeasti kasvavan naisten yhteisön, jossa jaetaan ajatuksia, huolia, murheita – ja saadaan vertaistukea.Veijonen on koonnut Anu Räsäsen kanssa Yhtä vahvaksi -kirjaan yhteisön naisia eniten puhuttaneet teemat, ja hän panee myös itsensä likoon kertomalla avoimesti omat kokemuksensa. Jokaisen luvun lopusta löytyvät asiantuntijoiden vinkit kaikille naisille, joita muun muassa yksinäisyys, parisuhde ja syyllisyyden tunne pohdituttavat. 

Pekka Tölli – Minä näen si­nut


Näe, kuule ja kohtaa – kirja arvostuksesta. Ihmisen elämän läpi leikkaava tietokirja arvostavan kohtaamisen merkityksestä. Miksi toivomme tulevamme nähdyiksi, huomatuiksi ja arvostetuiksi? Miten antaa ja saada arvostusta?


Pekka Töllin kirjoittama Minä näen sinut auttaa kasvuhaluisia ihmisiä antamaan ja saamaan sydämeen käyvää arvostusta heille tärkeissä ihmissuhteissa (esim. perhe, ystävät, työ), jotta he itse ja ihmiset heidän ympärillään voisivat paremmin, menestyisivät itselleen sopivalla tavalla ja eläisivät onnellisempaa ja merkityksentäyteisempää elämää.

Arvostuksen kokemus on ihmiselle elintärkeä – haluamme tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi omana itsenämme. Jotta voi tulla nähdyksi, pitää olla joku, joka näkee. Tarvitsemme toisiamme. Kirja laajentaa tyypillisen self help -kirjallisuuden minäkeskeisyyttä "me-keskeisyyteen": auttamalla muita autat itseäsi ja auttamalla itseäsi autat muita.

Kirja tarjoaa runsaasti neuvoja, esimerkkejä ja harjoituksia arvostuksen osoittamiseen ja vastaanottamiseen erilaisissa tilanteissa. 

Namikolinx, Iina Thomsson, Musta Kissa – On rank­kaa olla tyh­mä


“On rankaa olla tyhmä, on lause, jota olen pyöritellyt paljon mielessäni, vaikka se ei edes ole totta. Kuka tämän ajatuksen minun päähäni on istuttanut? Kiusaajat? Opettajat? Tuntemattomat netissä?”


Meistä kaikista tuntuu välillä tyhmältä. Joskus ei itse ymmärrä jotain tai sitten tuntuu, ettei kukaan muu ymmärrä sinua. Tämä kirja on kirjoitettu jokaiselle, joka ajattelee olevansa yksin näiden ajatusten kanssa. Niille, jotka eivät pärjänneet helpolla koulussa, ovat kokeneet kiusaamista tai eivät uskalla olla täysin oma itsensä. Kenenkään toisen ei pitäisi määritellä sitä, mihin pystyt.


Kirja koostuu 12 luvusta, joissa Namikolinx kertoo tarinan siitä, miten hänestä lopulta kasvoi sellainen tyyppi kuin hän tänä päivänä on. Miten harrastuksesta tuli vahingossa työ, millaisia haasteita ”Nami” kohtasi oppimisvaikeuden kanssa ja kuinka hän selvisi koulukiusaamisesta? Millaista on ollut tehdä kymmenen vuotta YouTubea, ja kuinka julkisuus on vaikuttanut? Kuinka Namista tuli se tyyppi, joka uskaltaa unelmoida isosti? Nämä kokemukset voivat inspiroida myös sinua muovaamaan elämästäsi itsesi näköisen!

On rankkaa olla tyhmä -kirjassa on myös QR-koodit kirjan aiheisiin liittyviin Namikolinxin videoihin. 

Suvi Laru, Johanna Elomaa – Lu­pa­sin si­nul­le ra­kas­taa


Aivoleikkauksesta kotiin palaa tuntematon mies. Satumainen rakkaustarina vaihtuu ymmärrykseen, että puolisot ovatkin toisilleen väärät. Voiko tällaisesta selvitä? Saako rakkauden syttymään uudelleen?

Psykologi ja psykoterapeutti Suvi Larun elämä muuttui kertaheitolla vuonna 2012, kun hänen aviomiehellään todettiin aivokasvain. Kiireellisten ja mittavien leikkausten jälkeen kotiin palasi vieras mies. Ohimolohkon vauriot vaikuttivat tunnekeskukseen ja puolisoiden välinen vahva yhteys jäi leikkauspöydälle. Onnellinen liitto joutui koetukselle, kun arjen pelisäännöt piti rakentaa uudelleen.


Johanna Elomaan kanssa kirjoitettu Lupasin sinulle rakastaa on kuvaus periksiantamattomasta aivosyöpätaistelusta ja siitä, miten löytää voima ja ilo elämään parantumattoman sairauden keskellä. Vuosia suhteen piti hengissä muisto rakkaudesta ennen sairautta ja toivo paremmasta. Kuin ihmeen kaupalla yhteys alkoi rakentua 

Karita Palomäki – Ku­hi­se­va mie­li – nai­nen ja ADHD


Tyttöjen ja naisten ADHD:ta ei tunnisteta yhtä hyvin kuin poikien. Monet peittelevät erilaisuuttaan, ja elämää leimaavat monenlaiset sisäiset ja ulkoiset kaaokset. Miten sitten voi tunnistaa itsessään piirteet, joiden syy on ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö tai kenties ADT eli aikuisiässä syntynyt keskittymishäiriö?

Kuhiseva mieli – nainen ja ADHD paneutuu nimenomaan naisten kokemuksiin. Se selittää, miten hermosto synnynnäisesti toimii ADHD-piirteisillä. Kun ymmärtää, miten juuri minun aivoissani ja hermostossani piirteet ilmenevät, voi kirjan avulla löytää konkreettisia keinoja, joilla omaan toimintaansa voi vaikuttaa.

Ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin perehtynyt fysioterapeutti Karita Palomäki sai itse viisikymppisenä ADHD-/ADD-diagnoosin. Hänen myötätuntoinen ja vertaistuellinen otteensa rohkaisee lukijaa olemaan itselleen armollinen, ymmärtämään kuhisevaa mieltään ja hyväksymään piirteensä. Hidasta elämää -kirjaperheeseen kuuluvan teoksen kokemustarinat ja valaisevat esimerkit johdattavat kulkemaan kohti tasapainoisempaa elämää.

Antti Helin, Kati Häkkinen – Tu­han­sien hy­my­jen ho­tel­li


”Kaikki luulivat että elämäni oli täydellistä. Siltä sen kuuluikin näyttää.”


Kun savolaisesta maalaiskylästä kotoisin oleva Kati Häkkinen löysi puolisonsa kanssa upean paratiisirannan Thaimaasta, he päättivät rakentaa sille luksushotellin. Kati myi unelmaa täydellisestä paratiisista, joten hänen oman elämänsäkin piti näyttää kadehdittavalta.


Loistokas rantahotelli tarjosi vierailijoille palan paratiisia, mutta Katille hotellin perustaminen tarkoitti onnen ja menestyksen ohella toinen toistaan seuranneita katastrofeja. Luksusta uhkuvien kulissien takana Kati taisteli luihuja rakennuttajia ja luonnonkatastrofeja vastaan ja päätyi sairaalan teho-osastolle ja putkaankin. Kun sitkeä työ tuotti tulosta ja hotelli vihdoin alkoi menestyä, täydelliseksi treenattu hymy muuttui vihdoin aidoksi.


Tietokirjailija Antti Helinin kanssa kirjoitettu Tuhansien hymyjen hotelli on inspiroiva tositarina ihmisestä, joka uskalsi lähteä tavoittelemaan unelmiaan, ja hinnasta, jonka niiden tavoittelu maksoi.

Päivi Hannula – Vää­rän au­ton kyy­tiin


Rikostoimittaja Päivi Hannula kadonneiden jäljillä. Avoimia tapauksia maanteiden varsilta kadonneista tytöistä, naisista ja miehistä, joiden kohtalot eivät jätä rauhaan. Voisivatko mysteerit vielä selvitä?


Kenen kyytiin 17-vuotias Merja Vaara liftasi varhain heinäkuisena aamuna? Miksei 15-vuotiaasta Piia Ristikankareesta ole saatu yhtään varmaa havaintoa sen jälkeen, kun hän lähti kotoaan ovet paukkuen? Nousiko Riina Mäkinen autoon, joka vei hänet kauas Loviisan metsistä? Minne sarjasaalistaja Mika Moringin ajeluttamat naiset päätyivät?

Väärän auton kyytiin vie lukijan syvälle suomalaisten katoamismysteerien juurille. Mitä jäljettömiin kadonneiden kohtaloista lopulta tiedetään ja miten tapauksia on tutkittu? 

Heli Pruuki – Kari Ka­na­la - Pappi ja pelimies


Pappi, joka ihastuttaa ja vihastuttaa. Kari Kanalassa on rosoa ja ristiriitaa, mutta myös herkkyyttä ja avoimuutta. Hän on tuonut syvyyttä viihdemaailmaan ja viihdemaailman tuulia kirkkoon. Se herättää mielipiteitä ja tunteita.


Muistelmateos kertoo Kari Kanalan kiemurtelevan elämäntarinan ja tien julkkispapiksi. Se sisältää yllättäviä tarinoita Karin elämästä ja sen toistuvista sattumuksista, mokista ja käänteistä, katumuksen ja ilon aiheista, elämänkatsomuksesta ja siitä, miten Kari näkee tehtävänsä pappina. Huumoria ja Kanaluuksia unohtamatta.


Heli Pruukin kirjassa Pappi ja pelimies äänen saavat paitsi Kari itse myös hänen läheisensä, ex-vaimo sekä työtoverit niin kirkon kuin viihdemedian puolelta. 

Löydät kaikki kiinnostavat tietokirjat tietokirjat top 20 -kategoriastamme!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.