Vuoden 2022 top 20 kotimainen kaunokirjallisuus

Werner Söderström Oy:n kustantamot tarjoilivat vuonna 2022 lukuisia mielenkiintoisia kotimaisia kaunokirjauutuuksia, jotka ovat saaneet lukijamme innostumaan. Listasimme vuoden parhaat suomalaiset kirjat, jotka ovat herättäneet suurta kiinnostusta. Löytyykö joukosta oma kirjasuosikkisi?

Kotimaisen kirjallisuuden ystävät viihtyivät tänäkin vuonna hyvin jännityskirjallisuuden parissa, sillä listalta löytyy peräti yksitoista dekkaria. Suomalaisten suosikkikirjailijoita 2022 olivat muun muassa Ilkka Remes, Tommi Kinnunen, Max Seeck, Tuomas Kyrö, Arttu Tuominen, Pirjo TuominenSeppo Jokinen sekä Jarkko Sipilä.

Suosituimpien kirjojen listalle nousi myös uusia nimiä. Vuoden yhdeksi luetuimmista kirjoista nousi Satu Rämön Hildur, joka on Rämön ensimmäinen fiktiivinen romaani. Riikka-Maria Rosenbergin historiallinen esikoisteos Hakoisten Anna aloitti hienosti Rosenbergin uuden kirjasarjan. Helena Immosen Operaatio Aavikkoketun löysivät thrilleiden ystävät. 

Vuoden 2021 myydyin kotimainen romaani, Meri Valkaman esikoisteos Sinun, Margot (WSOY), löysi lukijansa myös vuonna 2022. Vuoden menestyviä kirjailijoita olivat myös Christian Rönnbacka sekä Hanna Brotherus. Myydyimpien kotimaisten kirjojen joukkoon nousi myös ihastuttava Maria Turtschaninoffin Suomaa

Jos et ole lukenut vielä näitä listan top 20 -kirjoja, niin suosittelemme ottamaan lukulistalle!

1. Tornado (WSOY) – Ilkka Remes

Ilkka Remes Tornado
Ilkka Remeksen uutuusdekkarissa Tornado USA:n ja Venäjän sotilasjohdon salaista tapaamista valmistellaan kiireellä Vantaan Königstedtissä, maailman turvallisuuden kannalta kriittisellä hetkellä. Tasavallan presidentti katoaa kokouksen kynnyksellä jälkiä jättämättä. Samaan aikaan ruotsalaisen sukellusveneen 24 hengen miehistö jää loukkuun Itämeren syvimpään rotkoon. Huumekauppaan sekaantunut varakkaan suvun vesa usuttaa väkivaltaisen liigan Venäjän sotilastiedustelun murharyhmän kimppuun – ja pääsee ratkaisun avainten jäljille. Tornado tarjoaa taattua dekkariviihdettä Remeksen kirjoja ahmiville. Tutustu myös Ilkka Remeksen aiempiin dekkareihin.

2. Pimeät kuut (WSOY) – Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunen PImeät kuut
Pimeät kuut on Tommi Kinnusen odotettu uutuusteos, jossa eletään vuotta 1947. Kuusissakymmenissä oleva Elna Suorajärvi saa opettajan paikan syrjäiseltä Niemen koululta, läheltä Neuvostoliiton rajaa. Mikään ei ole niin kuin pitäisi: koulurakennus paljastuu saksalaisilta unohtuneeksi parakiksi ja sairaus runtelee elimistöä. Siskostaan Sallista on muistona katkerat riidat ja iskut ohimossa. Elna tarttuu kuitenkin toimeen, sillä opettaa hän osaa, vaikka joidenkin mukaan hankala onkin. Suosittelemme myös Tommi Kinnusen edellistä romaania Ei kertonut katuvansa (WSOY, 2020), joka nousi myös lukijoiden suosikiksi. 

3. Hildur (WSOY) – Satu Rämö

Satu Rämö Hildur
Satu Rämön uutuusdekkari Hildur vie lukijansa Islannin vuonojen hämärään. Romaani aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan, jossa kukin yrittää selviytyä parhaan kykynsä mukaan. Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Jakobkin huomaa pian, että kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet. Hildur-sarjan toinen osa Rósa & Björk julkaistaan maaliskuussa 2023.

4. Loukko (Tammi) – Max Seeck

Max Seeck Loukko
Max Seeckin suositun Jessica Niemi -sarjan päätösosa Loukko on lukunautinto, joka pitää lukija jälleen kerran tiukassa otteessaan. Dekkarin tapahtumat sijoittuvat Ahvenanmaalle yksinäiselle saarelle. Joka yö kello kaksi laiturille ilmestyy sinitakkinen tyttö ja jokainen, joka uskaltaa lähestyä häntä, kuolee. Jessica Niemi on jälleen karmivan mysteerin äärellä tapahtumien keskipisteessä. Tutustu myös edellisiin Jessica Niemi -sarjan kirjoihin.

 

5. Mielensäpahoittajan rakkaustarina (WSOY) – Tuomas Kyrö

Tuomas Kyrö Mielensäpahoittajan rakkaustarina
Tuomas Kyrön humoristisessa Mielensäpahoittaja -sarjan 17. osassa Mielensäpahoittaja joutuu luopumisten ja löytämisten äärelle. Emännän aika tulee täyteen ja surun murtama Mielensäpahoittaja saa hautajaisissa aivoinfarktin päätyen kuntoutukseen kaikensorttisen väen keskelle. Yksi joukosta saa hänessä versomaan kauan kadoksissa olleita tuntemuksia. Kuntoutuksessa on läänintaiteilija Saimi, joka tuoksuu oikealta. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä kaksi varsin erilaista ihmistä alkavat lähentyä. Mielensäpahoittajan rakkaustarina todistaa sen, että koskaan ei ole liian myöhäistä tulla onnelliseksi. Tutustu myös muihin Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-sarjan kirjoihin.

6. Pahasti tehty (CrimeTime, Docendo) – Seppo Jokinen

Seppo Jokinen Pahasti tehty

Tampereen rikospoliisi saa tutkittavakseen henkirikoksen Seppo Jokisen dekkarissa Pahasti tehty. Tapaus tuntuu aluksi täydelliseltä mysteeriltä. Teolle ei näytä löytyvän yhtään tarpeeksi vahvan motiivin omaavaa epäiltyä, kunnes yllättävä nimi nousee esiin.Komisario Sakari Koskisesta tuntuu kuin hän olisi saanut jälkiperintälaskun aikoinaan tekemistään virheistä ja laiminlyönneistä, kun hänelle selviää, kenestä on kyse. Nimi on tamperelaispoliiseille liiankin tuttu ja nostaa pintaan ristiriitaisia tunteita. Tästä löydät aiemmin ilmestyneet Seppo Jokisen Komisario Koskinen -sarjan kirjat.

7. Puutalokaupungin naiset (Tammi) – Pirjo Tuominen

Pirjo Tuominen Puutalokaupungin naiset

Lukijoiden rakastama Pirjo Tuominen on sijoittanut suositun Puutalokaupungin naiset -kirjan suomalaisten naisten lähihistoriaan. Kirja on lämminhenkinen tarina puutaloyhteisöstä ja suurperheen naisista, jotka jättivät jälkensä toistensa elämään. 1940–50-lukujen nostalgia elää teoksen sivuilla ja hurmaa myös nuoret lukijat. Vienan ja hänen sukunsa lappeenrantalainen koti on kaupunkilaisversio ikivanhasta suurperhemallista. Sen turvissa saattaa jopa jatkosodan ankarina aikoina elää onnellisen lapsuuden. Tutustu myös Pirjo Tuomisen aiemmin ilmestyneisiin kirjoihin.

8. Henkeni edestä (WSOY) – Hanna Brotherus

Hanna Brotherus Henkeni edestä
Hanna Brotheruksen esikoisromaani Ainoa kotini oli huikea menestys. Odotettu toinen romaani Henkeni edestä ilmestyi syksyllä 2022. Kirja on kertomus naisen ikääntymisestä, jossa Brotherus tarkastelee itsenäisyyden olemusta ja kehollisuutta, suhteita sukuun ja ystäviin sekä pelkoa elämän rajallisuudesta.

Elämä taiteilijana ja neljän lapsen äitinä on pitänyt Brotheruksen lakkaamattomassa liikkeessä. Merkitys on löytynyt toisten tarpeista ja toiveista. Kun lapset ovat muuttaneet omilleen, päivien tarkoitus on löydettävä uudelleen. Vapaana on vaikeaa, tulevaisuutta hankala hahmottaa. Kirja on rohkea teos, jossa kirjoittaja käy läpi naisen elämää, muistoja ja muutoksia löytääkseen hiljaisuuden keskeltä uuden suunnan.

9. Sinun, Margot (WSOY) – Meri Valkama

Meri Valkama Sinun, Margot
Meri Valkaman palkittu romaani Sinun, Margot julkaistiin jo 2021, mutta suuren suosion saanut teos on myös vuoden 2022 yksi myydyimpiä kirjoja. Sinun, Margot on Valkaman kiehtova esikoisromaani muistin hauraudesta ja vaikenemisen voimasta.

 DDR:ään vahvasti uskova Markus muuttaa perheensä kanssa Itä-Berliiniin ulkomaankirjeenvaihtajaksi vuonna 1983. Pieni Vilja-tytär kasvaa itäsaksalaisten ihanteiden keskellä, kunnes muuri murtuu vuonna 1989, ja sen myötä hajoaa myös vanhempien avioliitto. Suomeen palaamisen jälkeen Viljan muistikuvat lapsuudesta kadonneessa maassa hiljalleen haalistuvat. Isän kuoltua hänen asunnostaan löytyy nippu kirjeitä Margot-nimiseltä naiselta.

10. Kahdesti tapettu (CrimeTime, Docendo ) – Jarkko Sipilä

Jarkko Sipilä Kahdesti tapettu

Pitkän linjan rikostoimittaja Jarkko Sipilän dekkarit ovat realistisia ja niiden henkilöiden kohtalot jopa deterministisiä. Sipilän dekkarissa Kahdesti tapettu Helsingin rikospoliisi on vaativan mysteerin äärellä, kun kaupungista löytyy miehen ruumis, jollaista ei pitäisi enää olla olemassakaan. Paljastuu, että vainaja on jo aikoja sitten kirjattu kuolleiden kansioihin.

Poliisiromaanin taitaja Jarkko Sipilä (1964–2022) oli toimittaja ja kirjailija. Hänen teoksiaan on julkaistu useilla kielillä. Hänet tunnettiin muun muassa rikostoimittajana MTV:n uutisissa ja erikoisohjelmissa. Tutustu Jarkko Sipilän muihin dekkareihin tästä.

11. Kostajan merkki (Bazar) – Christian Rönnbacka

Christian Rönnback Kostajan merkki

Christian Rönnbackan suositun Hautalehto-dekkarisarjan kymmenennessä osassa Kostajan merkki Antti Hautalehto palaa Porvooseen, jossa vastaan tulevat monet tutut kasvot, jotkut niistä haudan takaa. Kuolema ei unohda.

Antti Hautalehto on palannut Porvoon poliisiin jatkamaan työtään entisen ryhmänsä tutkinnanjohtajana. Uusi rikostutkinta käynnistyy, kun Kotojärven golfkentältä löytyy kuollut mies.Tutustu myös Christian Rönnbackan aiemmin ilmestyneisiin Hautalehto-sarjan kirjoihin.

12. Operaatio aavikkokettu (CrimeTime, Docendo) – Helena Immonen

Helena Immonen Operaatio aavikkoketto

Helena Immosen suosittu Operaatio Punainen kettu sai jatkoa syksyllä 2022. Operaatio aavikkokettu on itsenäinen jatko-osa trilleistä joka pitää lukijat otteessaan.

Salamurha. Kyberisku. Salainen tehtävä Afganistanissa. Operaatio Aavikkokettu on alkanut. Suomalainen upseeri salamurhataan pahamaineisella novitšok-hermomyrkyllä. Ennen kuolemaansa hän lähettää reservin luutnantti Riina Koivulle salaperäisen postikortin. Alkaa vaarallinen kilpajuoksu salaisuuksien selvittämiseksi.

13. Hakoisten Anna – Riikka-Maria Rosenberg

Riikka-Maria Rosenberg Hakoisten Anna

Riikka-Maria Rosenbergin Hakoisten Anna aloittaa Hakoisten naiset -sarjan, jossa seurataan aateliselämää ja sukelletaan todellisiin naiskohtaloihin ja kiehtovaan kartanoelämään. Hurmaavan aistillinen historiallinen romaani kuljettaa lukijansa 1700-luvulle ja keskelle erästä rakkaustarinaa. 

Anna Magdalena Lilliebrunnin maineessa on tahra, ja kaiken lisäksi edessä häämöttää vanhanpiian osa. Jo kypsään ikään ehtineen Annan elämä kuitenkin saa uuden käänteen, kun naapurikartanon äkkiväärä upseeri Karl Gustaf Uggla nimetään hänen aviopuolisokseen. 

14. Kesytön liekki (Tammi) – Kristiina Vuori

Kristiina Vuori Kesytön liekki

Kristiina Vuoren historiallinen romaani Kesytön liekki vielä lukijan 1600-luvun ruukinkartanoiden ja ruukinväen elämään.

Romanttinen mysteeriromaani Fiskarsin ja Mustion ruukkien alkuajoista. Nuori Maria etsii tulipalojen sytyttäjää. Kevään 1656 tulipaloyönä nuoren Maria Thorwösten elämä muuttuu. Tuli polttaa merkkinsä hänen selkäänsä ja mieleensä. Sitten kuolee isä, ja perhettä uhkaa taloudellinen perikato. Entä kuka taltuttaisi liekin Marian sydämestä? Suosittelemme myös Kristiina Vuoren Samettiin kätketty -kirjaa, joka nousi yhdeksi lukijoiden suosikeista 2021.

15. 24 yötä jouluun (Tammi) – Useita tekijöitä

24 Yötä jouluu

Suomalaiset rakastamme joulua ja dekkareita, joten ei ole yllätys jouluinen dekkari nousee suosituimpien kirjojen listalle. 24 yötä jouluun on kokoelma suomalaistan rikoskirjallisuuden parhaimmiston joulukertomuksia. Kutkuttavan jännittäviä tarinoita on yhtä paljon kuin joulukalenterissa luukkuja. Niitä voi nauttia yhden illassa jouluaattoon asti. Mukana kokoelmassa ovat Marja Aarnipuro, Markus Ahonen, Elina Backman, Tapani Bagge, Patricia G. Bertényi, Jari Järvelä, Lauri Kemppainen, Joona Keskitalo, JP Koskinen, Saija Kuusela, Matti Laine, Leena Lehtolainen, Tuire Malmstedt, Max Manner, Kale Puonti, Liina Putkonen, Matti Remes, Markku Ropponen, Christian Rönnbacka, Miina Supinen, Pauliina Susi, Arttu Tuominen, Vera Vala ja Heikki Valkama.

16. Häväistyt (WSOY) – Arttu Tuominen

Arttu Tuominen Häväistyt
Arttu Tuomisen Häväistyt on suositun Delta-sarjan itsenäinen neljäs osa. Nettikeskusteluissa jokainen voi olla kuka haluaa. Se on huumaavaa vapautta – niin huumaavaa, että pahuus pääsee huomaamatta luikertelemaan lähelle.

13-vuotias Laura katoaa koulumatkalla. Poliisi epäilee tytön karanneen kotoa, kunnes tämän kotikoneelta paljastuu huolestuttavia asioita. Vaikuttaa siltä, että Laura on viettänyt kaksoiselämää netissä. Kun tytön ruumis nostetaan jokisuistosta, katoaminen muuttuu murhatutkinnaksi. Tutustu myös Arttu Tuomisen aiemmin julkaistuihin Delta-sarjan kirjoihin.

17. Italialainen peli (WSOY) – Vera Vala

Vera Vala Italialainen peli
Italialainen peli aloittaa Vera Valan Milanoon sijoittuvat Salla Kotka -dekkarisarjan. Avausosa sai lukijoilta hienon suosion. Oikeuspsykologin uraansa aloitteleva Salla Kotka tempautuu keskelle uhkaavaa tapahtumaketjua aloittaessaan työt puolustusasianajajan alaisena. Päämiestä epäillään sarjamurhaajaksi, ja Sallan on autettava puolustusta selvittämään totuus. Mutta onko totuudella lopulta mitään arvoa oikeuden silmissä. Italialainen peli on Valan ensimmäinen teos, joka julkaistiin yhteistyössä WSOY:n kanssa. Salla Kotka -sarja saa jatkoa syksyllä 2023. 

18. Korvapuustikesä (WSOY) – Maija Kajanto

Maija Kajanto Korvapuustikesä
Maija Kajannon hyvän mielen romaani Korvapuustikesä aloitti kolmiosaisen Kahvila Koivu- viihdekirjasarjan. Kristiina Kivimaa saa tarpeekseen ravintola-alan pyörityksestä, nousee bussiin ja suuntaa pikkukylään Keski-Suomeen. Pyhävirralla odottaa nuoren naisen turvasatama, mummo, joka osaa leipoa maailman parasta pullaa ja jonka kahvila kaipaa kipeästi uutta kokkia. Kajannin Kahvila Koivu sarjan toinen osa Taatelitalvi julkaistiin loppu vuodesta 2022, joka sai myös hyvän vastaanoton.

 

19. Suomaa (Tammi) – Maria Turtschaninoff

Maria Turtschaninoff Suomaa
Maria Turtschaninoffin Suomaa on lumoava episodiromaani metsän voimasta ja suomalaisten elävästä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen.

Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän keskellä. Kun viimeinenkin nokare äidin puolukkahillosta on syöty, on tyttären vuoro olla sukunsa vanhin. Ottaa haltuun talo ja maa sen ympärillä. Suvun tarina ulottuu kauas neljänsadan vuoden taakse sotamies Mattsiin, joka tuli ja iski lapionsa turpeeseen. Siitä pitäen pohjalainen Nevabackan sukutila on todistanut pakahduttavia ihmiskohtaloita ajan myllerryksessä. Romaani on vaikuttava lukukokemus, joka pitää lukijansa otteessaan. Suomaan on suomentanut ruotsista Sirkka-Liisa Sjöblom. 

20. Henna Björk:Isku (Bazar) - Christian Rönnbacka

Christian Rönnbacka Henna Björk: Isku
Christian Rönnbackan uuden dekkarisarjan avausosa Henna Björk:Isku lyö kansainvälisen rikollisjärjestön rumiin rattaisiin kovan kapulan, Henna Björkin.

Toiminnantäyteisen Henna Björk -sarjan ensimmäisessä osassa helpolta kuulostava tehtävä tuoda entinen lapsisotilas Suomeen kansanmurhan todistajaksi kiihtyy silmänräpäyksessä hengästyttäväksi pakomatkaksi. Henna Björk- sarjan toinen osa Henna Björk:Jahti julkaistiin keväällä 2023.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.