Myydyimmät kirjat 2023: käännetty kaunokirjallisuus

Werner Söderström Oy:n kustantamot julkaisivat vuonna 2023 lukuisia mielenkiintoisia käännettyjä kaunokirjauutuuksia. Käännetty kaunokirjallisuus pitää sisällään tunteikkaat ja polveilevat tarinat, historialliset romaanit ja sykähdyttävät kirjat läheltä ja vähän kauempaa maailmalta. Listasimme tuttuun tapaan myydyimmät käännöskaunokirjamme sen perusteella, mitä lukijamme ovat ostaneet eniten. Löytyykö joukosta oma kirjasuosikkisi vai nappaatko kenties lukulistallesi ihan uusia teoksia?

Vuoden suosituimmat kirjailijat pitävät kruununsa: Riley ja King ovat käännetyn kaunon kuningaspari

Käännetyn kaunokirjallisuuden ystävät kaipasivat myös vuonna 2023 mysteerejä, juonittelua, jännitystä ja jopa murhia, sillä listaltamme löytyy useita jännityskirjoja. Jännityskirjailjoista myydyimpien listalle nousivat muun muassa Lars Kepler uudella kirjailijanimellään Alex AhndorilJo Nesbø, Elly Griffiths, Viveca Sten sekä John Grisham 

Tämän top 20 -kirjalistan suosituimman kirjailijan tittelin jakavat kolmella kirjalla Seitsemän sisarta -kirjasarjan myötä huipputunnetuksi noussut Lucinda Riley ja kauhun kuningas Stephen King, jolta nousi listalle vasta vuoden 2024 alussa julkaistu teos. Kingin sydämen varastanut (hänen sanojaan, ei meidän) Holly myi ennakkoon kuin häkä. 

Eniten somepöhinää vuoden varrella aiheuttivat ehdottomsti Colleen Hooverin lähisuhdeväkivallasta koskettavalla tavalla kertovat teokset Se päättyy meihin ja kirjan kevyempi jatko-osa Se alkaa meistä. Hooverin kirjoissa sydäntäriipivä romantiikka yhdistyy kipinöivään erotiikkaan, mikä on luonut hänelle valtavan fanikunnan sosiaalisessa mediassa, erityisesti TikTokissa. 

Jos et ole vielä lukenut listamme top 20 -kaunokirjoja, suosittelemme ottamaan nämä teokset luku- tai kuuntelujonoon niin pian kuin mahdollista!

Nämä olivat myydyimmät kirjat 2023 käännetyn kaunokirjallisuuden osastollamme:

1. Atlas, Papa Saltin tarina (Bazar) – Lucinda Riley, Harry Whittaker 

 

Myydyimmät kirjat 2023 -listan kärjessä komeilee Seitsemän sisarta -sarjan häikäisevä, unohtumaton päätös. Lukijoiden sydämet valloittaneen Lucinda Rileyn ja hänen poikansa Harry Whittakerin kirjoittama Atlas, Papa Saltin tarina on elämänmittainen matka läpi rakkauden ja menetyksen, yli rajojen ja valtamerten. 

Pariisi, 1928. Ystävällinen perhe pelastaa nuoren pojan varmalta kuolemalta. Poika varttuu lempeäksi ja älykkääksi nuoreksi mieheksi, mutta omasta henkilöllisyydestään hän vaikenee. Opiskeluvuosinaan, ensirakkauden huumassa poika on unohtaa menneisyytensä kauhut ja tekemänsä lupaukset. Ympärillä kuohuu 1930-luvun Eurooppa, jossa pahuus valtaa tilaa, ja sydämessään poika tietää, että hänen on pian jälleen paettava. 
 
Egeanmeri, 2008. Kaikki seitsemän sisarta kokoontuvat Titan-huvijahdin kannella, ensimmäistä kertaa yhdessä. He ovat jättämässä hyvästit rakkaalle, arvoitukselliselle isälleen, Papa Saltille. Kaikkien yllätykseksi isä on uskonut vihjeet omasta menneisyydestään kadonneelle sisarelle. Sitä mukaa kun totuuksia selviää, uusia kysymyksiä kumpuaa esiin. Ja mikä kuohuttavinta, isän menneisyydellä voi olla seuraamuksia vielä tänäkin päivänä. 
 

2. Valo ikkunassa (Bazar) – Lucinda Riley 

Taianomaisen tarinankertojan surullisenkaunis romaani petoksesta ja intohimosta. Lucinda Rileyn Valo ikkunassa on matka laventelintuoksuiseen Provenceen, kipeiden perhesalaisuuksien keskelle sekä toisen maailmansodan vaarallisiin vuosiin, jolloin jokainen päätös saattoi olla kohtalokas 

Pariisilainen eläinlääkäri Emilie de la Martinières perii sukunsa linnan Etelä-Ranskassa. Elegantin mutta rapistuneen châteaun seinien sisään kätkeytyy vuosisatojen historia. Koska perinnön myötä Emilien harteille vyöryvät myös mittavat velat, hän pohtii linnan myymistä, muttei tiedä mistä aloittaa. Apuun saapuu sulavakäytöksinen nuorukainen nimeltä Sebastian, joka pian luovii tiensä myös Emilien sydämeen. 
 
Vuonna 1943 nuori Constance Carruthers lähtee Lontoosta vakoilutehtäviin miehitettyyn Pariisiin. Suunnitelmiin tulee äkillinen muutos, jonka myötä Connie ajautuu vastarintaliikkeen sisäpiiriin ja uhkarohkeaan operaatioon, jossa ei voi olla varma, kuka on vihollinen ja kuka ei. Connien on tehtävä äärimmäinen uhraus sekä vaistonvaraisia ratkaisuja siitä, kehen luottaa.

3. Taru Sormusten herrasta (tarkistettu suomennos) (WSOY) – J. R. R. Tolkien 

Tolkienin pääteos tarkistettuna suomennoksena. Taru Sormusten herrasta ilmestyi upeana, J. R. R. Tolkienin itse kuvittamana laitoksena, jonka suomentaja Kersti Juva on tarkistanut kauttaaltaan. 

Tolkienin fantasiaeepoksen ensimmäinen osa ilmestyi suomeksi 1973. Suomennoksesta vastasi silloin nuori 25-vuotias Kersti Juva, osittain Eila Pennasen valvonnassa. Suomenkielisen laitoksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi Juva on käynyt läpi koko yli 1000-sivuisen Tarun ja korjannut käännöksen entistä ehommaksi. ”50 vuoden kokemuksella olen tuhansilla isommilla ja pienemmillä muutoksilla huomattavasti täsmentänyt ja kirkastanut tulkintaa”, sanoo moninkertaisesti palkittu Juva. 
 
Uuden laitoksen kuvituksena on 30 Tolkienin omaa piirrosta ja maalausta, mm. hämmästyttävät näköissivut Mazarbulin kirjasta.

4. Kuolema sisäoppilaitoksessa (Bazar) – Lucinda Riley 

Synkkiä salaisuuksia taianomaiselta tarinankertojalta. Lukijoiden sydämet valloittaneen Lucinda Rileyn postuumisti julkaistava rikosmysteeri Kuolema sisäoppilaitoksessa on täynnä menneisyyden painoa ja taattua brittitunnelmaa. 

Oppilas kuolee äkillisesti Fleat Housessa, pienessä St Stephenin sisäoppilaitoksessa Norfolkin sydänmailla. Rehtori kutsuu koko kouluyhteisöä järkyttävää kuolemaa traagiseksi onnettomuudeksi. Paikalliset viranomaiset eivät kuitenkaan voi sulkea pois rikoksen mahdollisuutta, ja poliisi Jazmine "Jazz" Hunter alkaa tutkia tapausta. 
 
Yhdessä työparinsa, uskollisen ylikonstaapeli Alastair Milesin kanssa Jazz astuu suljettuun kouluyhteisöön, josta paljastuu uusia huolettavia piirteitä. Kuollut Charlie osoittautuu inhottavaksi kiusaajaksi, jonka lähipiirillä on ollut sekä motiivi että mahdollisuus hankkiutua hänestä eroon. Kun lumi peittää maiseman, joutuu Jazz kohtaamaan myös omat henkilökohtaiset painajaisensa. Fleat House pitää sisällään salaisuuksia, jotka ovat synkempiä kuin Jazz olisi koskaan osannut aavistaakaan.

5. Se päättyy meihin (WSOY) – Colleen Hoover 

Tunne, mistä puhutaan. Colleen Hoover onnistuu paketoimaan seksin, romantiikan ja vaikeat valinnat viihdyttävästi. Se päättyy meihin on valtaisan menestyksen sosiaalisessa mediassa saavuttanut ilmiö, jonka viimeisiä sivuja ei voi lukea kyyneleitä vuodattamatta. 

Lilyn elämä ei ole ollut helppo. Vaikeista perheoloista ponnistanut nuori nainen uskoo kuitenkin voittaneensa ongelmansa, kun hän valmistuu yliopistosta ja uskaltautuu perustamaan unelmiensa yrityksen. Kun hän vielä kohtaa Rylen, komean neurokirurgin, elämä tuntuu jo liian hyvältä ollakseen totta. Mutta sitten Lilyn nuoruudenrakkaus ilmestyy kuvioihin ja nykyisyys alkaa muistuttaa menneisyyttä. Päätöksiä on tehtävä, eivätkä ne ole helppoja.

6. Satumaa (Tammi) – Stephen King 

Ikonisen Stephen Kingin Satumaa on lukuhimoa lietsova fantasiaromaani, jossa kaivon pohjalta löytyvä rinnakkaistodellisuus uhkaa tuhota oman maailmamme.

 

7. Viimeinen tuolihissi (Tammi) – John Irving 

Viimeinen tuolihissi on napakymppi Keltaisen kirjaston suosituimmalta kirjailijalta. Kummitustarinaksikin kuvaillun kirjan hahmot sen kertovat: John Irving painii edelleen amerikkalaisen nykykirjallisuuden raskaassa sarjassa.

 

8. Alaska Sandersin tapaus (Tammi) – Joël Dicker 

Joël Dicker yllättää lukijansa palaamalla Harry Quebertin maisemiin. Alaska Sandersin tapaus on koukuttava murhamysteeri, jossa kuuluisa kirjailija joutuu syvälle menneisyyden kiemuroihin.

 

9. Pimeyden talo (Johnny Kniga) – Jo Nesbø 

Jo Nesbø on jälleen kirjoittanut romaanin, joka yllättää viimeisille sivuille asti. Pimeyden talo on kauhutrilleri joka ahmaisee lukijan. 

10. Holly (Tammi) – Stephen King 

Kun ikä ei tuo viisautta vaan murhanhimoa. Vetävän murhaviihteen epätodennäköisin sankari Holly saa vastaansa eläkeläispariskunnan, jonka kellariin kätketty salaisuus ei voisi olla lähtöisin kenenkään muun kuin Stephen Kingin kynästä. 

Yksityisetsivä Holly Gibney ei haluaisi ryhtyä etsimään kadonnutta Bonnie Dahlia. Elämässä ei ole siihen nyt hyvä hetki. Mutta jokin saa hänet muuttamaan mielensä. Eikä aikaakaan, kun tähtäimessä on epäilty, joka on vähintään yhtä omalaatuinen kuin Mersumiehessä ja Ulkopuolisessa lukijat hurmannut Holly itse.

 Kahdeksankymppinen professoripariskunta, hellästi toisiaan rakastavat Rodney ja Emily Harris, saattavat olla hirveintä, mitä kauhun kuningas on koskaan onnistunut kuvittelemaan.

11. Lucy meren rannalla (Tammi) – Elizabeth Strout 

Rakastetun Elizabeth Stroutin suosikkihahmo Lucy Barton pakenee koronaa ex-miehensä kanssa ja kokee elämänsä suurimman yllätyksen kirjassa Lucy meren rannalla.

 

12. Lukittu huone (Tammi) – Elly Griffiths 

Arkeologi Ruth Galloway joutuu eristyksiin Norfolkin-kotiinsa ainoana seuranaan uusi mukava naapuri, joka tosin salailee todellista henkilöllisyyttään. Lukittu huone on suljetun tilan mysteeri Elly Griffithsiltä.

 

13. Murhan avain (Alex Ahndoril) – Alex Ahndoril 

Kepler-kirjailijoiden uusi jännittävä aluevaltaus kirjailijanimellä Alex Ahndoril. Murhan avain esittelee yksityisetsivä Julia Starkin, jolla on traaginen menneisyys. Palapelin kaikki palaset ovat käsillä – ne täytyy vain asettaa oikeille paikoilleen.

 

14. Vettä kukille (WSOY) – Valérie Perrin 

Valérie Perrinin palkittu menestysromaani unohtumattomasta hautausmaan naisesta, joka ei lakkaa uskomasta huomiseen. Vettä kukille saattaa olla maailman kaunein kirja.

15. Yöhaukat (Tammi) – Elly Griffiths 

Elly Griffithsin suosikkiarkeologi aavemaisen koiran hampaissa. Viehättävä brittisarja koukuttaa rikosten, rakkauden ja arkeologian yhdistelmällä. 13. osassa Yöhaukat Ruth Galloway ratkoo synkkään maataloon johtavia murhia. 

Arkeologi Ruth Gallowayta tarvitaan taas, kun aarteenetsijäryhmä Yöhaukat löytää Norfolkin rannalta pronssikautisen asekätkön – ja ruumiin. Samaan aikaan komisario Nelson ratkoo syrjäisessä maatalossa kuolleen pariskunnan arvoitusta, joka mutkistuu, kun Ruth kaivaa pihasta jättiläiskoiran ruumiin. Murhat ja hirviökoiran mysteeri kietovat kaksikon jälleen yhteiseen seikkailuun, jossa kaikki jäljet johtavat uhkaaville tiluksille ja legendaarisen pedon suuhun.

16. Se alkaa meistä (WSOY) – Colleen Hoover 

Booktokin räjäyttänyt Colleen Hoover särkee jälleen sydämiä tällä tyrmäävällä menestysromaaninsa jatko-osalla Se alkaa meistä.

 

17. Kylmäävä kosto (WSOY) – Viveca Sten 

Viveca Stenin Åren murhat -sarjan kolmas osa Kylmäävä kosto katsoo menneeseen, kun bisnesnainen löytyy brutaalisti murhattuna ylellisen hotellin sviitistä.

 

18. Merikotkan huuto (WSOY) – Karin Smirnoff 

Kriitikoiden ylistämä Karin Smirnoff jatkaa Millennium-saagaa kirjassaan Merikotkan huuto. Maailmanlaajuisen kulttimaineen saavuttaneen sarjan uusimmassa osassa näyttämölle astuu Lisbeth Salanderin veljentytär Svala.

 

19. Lain molemmin puolin (WSOY) – John Grisham 

John Grishamin mehukkaan kiemuraisessa lakijännärissä Lain molemmin puolin lapsuudenystävistä tulee vihollisia.

 

20. Gwendy (Tammi) – Stephen King, Richard Chizmar 

Stephen Kingin ja Richard Chizmarin kauhutrilogia yksissä kansissa! Gwendy on viihdyttävä kauhutrilogia Gwendy Petersonista, jonka haltuun on uskottu lipas suoraan helvetistä. 

Löydät kaikki myydyimmät kirjat 2023 klikkaamalla tästä! 📚

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.