Dekkarit syksyn aloitukseen

Ei syksyä ja pimeneviä iltoja ilman dekkareita. Joku kuuntelee jännitystarinoita lenkkeillessään pitkin pimeitä katuja, toinen taas kietoutuu peittoon ennen nukahtamista lukien muutaman kappaleen hyytävää mysteeriä. Haluamme arkeemme jännitystä, kylmiä väreitä ja kaikkea, mikä aiheuttaa meissä tunteita. Dekkareiden lukeminen on turvallinen tapa saavuttaa nuo tunteet. Kun dekkarin kannet sulkee, möröt jäävät sen sivujen väliin eivätkä ryömi sänkysi alle. 

Nämä dekkarit starttavat syksyn 2023 sopivan synkästi:

Mikko J. Kiviluoto – Es­pan­jan pu­nai­nen kul­ta 

 

Synteettistä sahramia, huijareita ja dementikkoja. Kun taistellaan maailman kalleimmasta mausteesta, kaikki keinot ovat sallittuja. Veijariromaani mässäilee lähinnä naurulla, ei väkivallalla. 

 

Suomalainen huijaripariskunta ryhtyy valmistamaan ja myymään sahramia kyseenalaisin keinoin. Meritie vie Algarvesta Länsi-Saharan aavikolle ja matka jatkuu Almerian kasvihuoneisiin. Asiakkaiden lisäksi väärennetystä mausteesta kiinnostuvat isommat kelmit sekä virkavalta ja Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin. 
 
Mikko J. Kiviluodon Espanjan punainen kulta tarjoilee omituisia persoonallisuuksia ja absurdin tummaa huumoria Algarven auringon ja sen varjojen harmailla alueilla. Paha saa palkkansa tai ainakin paljon sahramia. 

Helena Immonen – Ope­raa­tio Na­pa­ket­tu 


Suomen armeijan erikoisjääkäreillä on menossa talviselviytymisharjoitus Pohjois-Lapissa lähellä Norjan ja Venäjän rajaa. Tilanne muuttuu räjähdysalttiiksi, kun ylikersantti Joni Koivu havaitsee taistelijaparinsa kanssa epäilyttävää tiedustelutoimintaa Suomen maaperällä. Joni huomaa olevansa jälleen keskellä Venäjän aloittamaa sotilaallista selkkausta. Suomi ja Norja päättävät vastata aggressioon nopealla yhteisoperaatiolla. 

 

Maailmanpoliittisen tilanteen muuttuessa Kiina näkee mahdollisuutensa vahvistaa globaalia asemaansa. Maa suorittaa salaisia testauksia Pohjoisnavalla uudella arktiseen toimintaan suunnitellulla sukellusveneellään. 
 
Riina Koivu työskentelee Supossa arktisen alueen geopoliittisena asiantuntijana. Hän lähtee työmatkalle Huippuvuorille perehtyäkseen Venäjän ja Kiinan tutkimuskeskuksiin. Mutta miksi Venäjän kaivoksen ja tutkimuskeskuksen läheisyydessä vaikuttaa pyörivän Wagner-palkkasotilaita? Mitä Venäjä valmistelee? Helena Immosen Operaatio Napakettu on menestyneen trillerisarjan kolmas, itsenäinen osa. 

Vera Vala – Sisi­lia­lai­nen puo­lus­tus

 

Salla Kotkan oikeuspsykologin ura etenee hänen mentorinsa Ruth Segren ohjauksessa. Haastatellessaan sarjarikollisia Salla tapaa uudelleen Kihlaajaksi kutsutun psykopaatin. Miehellä saattaa olla tietoja Harlekiinista, Milanon seutua terrorisoivasta sarjamurhaajasta. Mutta miksi Kihlaaja vaikuttaa niin kiinnostuneelta Sallasta? 
 
Harlekiinin kiinnisaaminen muuttuu Sallalle entistä tärkeämmäksi, kun poliisi väittää syyllisen löytyvän Segren lähipiiristä. Samaan aikaan Sallaa vainoaa ajatus äidin epäselvän kuoleman ja menneisyyteen liittyvien salaisuuksien selvittämisestä. 
 
Salla etsii armotonta sarjamurhaajaa Milanon yöstä, mutta onko pahuus päässyt lähemmäksi kuin hän koskaan olisi voinut kuvitella? Se selviää vain, kun luet Vera Valan kirjan Sisilialainen puolustus. 

Rebecka Edgren Aldén – Mus­tat pur­jeet

 

Tiivis ryhmä vapaaehtoisia meripelastajia tekee työtään Tukholman idyllisessä saaristossa. Tyhjänä ajelehtivan purjeveneen tapaus vie pelastajat keskelle synkkää perhedraamaa. Rebecka Edgren Aldénin tiheätunnelmainen psykologinen trilleri Mus­tat pur­jeet aloittaa uuden Meripelastajat-sarjan.

 

Painostavan kuumana heinäkuun päivänä meripelastajat Annika ja Nadia huomaavat saaristomerellä ilman ohjausta lilluvan purjeveneen. Kaikki ei selvästikään ole kunnossa, joten he päättävät tutkia tilanteen. Purjeveneessä ei ole ketään. 
 
Muutamaa päivää aiemmin Joanna on lähtenyt veneilemään yhdessä Zack-veljensä kanssa. He eivät ole tavanneet toisiaan vuosiin, ja isän vanha purjevene tuntuu hyvältä paikalta jälleennäkemiseen. 
 
Joannaa painaa murhe äitinsä ja lapsensa menetyksestä joitain vuosia aiemmin. Merellä hän toivoo saavuttavansa saman mielenrauhan ja vapauden tunteen, kuin perheen yhteisillä veneretkillä joskus ennen. Leppoisasti alkanut matka saa kuitenkin kauhistuttavan käänteen. Vaikka meri on peilityyni ja saaristo kauneimmillaan, pahuus väijyy aivan pinnan alla. 

Agatha Christie – Ruu­mis kir­jas­tos­sa

 

–En minä lohdutusta kaipaa, mutta sinä olet niin etevä ruumiiden suhteen, ymmärrät murhia... Rouva Bantry houkuttelee ystävätärtään neiti Marplea saapumaan pikimmiten Gossington Halliin – niin kauan kuin ruumis vielä lojuu takanedusmatolla. Ja millainen ruumis! Nuhjuiseen satiini-iltapukuun ja halpoihin helyihin sonnustautunut, voimakkaasti ehostettu vaaleaverikkö erosi räikeästi vanhanaikaisesta ympäristöstä.

 

Ruumis kirjastossa on tyypillinen ja tiivis Marple-tarina; miljöö ja henkilöt perienglantilaisia, murha pirullisen taitavasti suunniteltu ja toteutettu, juoni ja loppuratkaisu tavallistakin ovelammat. Tätä romaania sommitellessaan Agatha Christie on ollut vireässä vedossa. Yksi suosituimmista neiti Marple –dekkareista! 

Anders de la MotteMåns Nilsson – An­tiik­ki­kaup­pi­aan kuo­le­ma

 

Keskikesän antiikkimarkkinat ovat alkamassa. Kauppias löytyy kojultaan kuolleena, ja yksi esine näyttää puuttuvan. Kesäparatiisin murhat -sarjan toinen osa jatkaa tutulla cozy crime -linjalla. 

 

Peter Vinston on sairauslomalla keskusrikospoliisista mutta ajautuu lomapaikassaan paikallisen rikostutkijan Tove Espingin pariksi. Esping toivoo, että saisi näyttää kyntensä tutkijana omillaan, mutta epäsuhtainen pari toimii hyvin, ja yhdessä he onnistuvat ratkaisemaan visaisiakin tapauksia. 
 
Samalla kun parivaljakko selvittää antiikkikauppiaan kuolemantapausta, Vinstonin ex-vaimon ja tämän aatelismiehen linnassa kuvataan antiikkiohjelmaa televisioon. Rikostutkijoille alkaa valjeta, miten kaunainen ala antiikkikauppa on. Miksi kukaan vahingoittaisi ketään vain kalliin esineen tähden? Anders de la Motten ja Måns Nilssonin An­tiik­ki­kaup­pi­aan kuo­le­ma sen kertoo. 

Leena Lehtolainen – Pi­meän ris­teys

 

Espoota piinaa merkkivaatteita, puhelimia ja koruja ryöstelevä nuorisojengi, joka ihailee rikollista elämäntyyliä ja roadman-kulttuuria. Kun yksi jengin jäsenistä surmaa toisen nuoren, Maria Kallion LaNu-jaos saa selvältä näyttävän jutun tutkittavakseen.

 

Samaan aikaan nuori käsipalloilijanainen ottaa yhteyttä Mariaan. Tyttö on joutunut joukkuetovereidensa ahdistelemaksi, mutta miesvalmentaja on ohittanut asian kiusaantuneena. Myös Marian pomo pitää tyttöjoukkueen sisällä tapahtunutta seksuaalista ahdistelua tulenarkana tapauksena, mutta Maria päättää ottaa sen tutkintaan – siitäkin huolimatta että niskoittelu vaarantaa jaoksen määrärahat. Jälleen kerran Maria joutuu ajamaan pimeään risteykseen tietämättä, millainen vaara häntä siellä odottaa.

 

Leena Lehtolaisen Pimeän risteys on jo 16. Maria Kallio!

Lisa Jewell – Hau­da­tut muis­tot

 

Lähes kolmekymmentä vuotta sitten lontoolaisesta keittiöstä löytyi kolme epämääräisissä olosuhteissa kuollutta vainajaa. Nyt Thamesin rantapenkan mudasta löytyy luita, joiden mukana haudatut salaisuudet nousevat pintaan, kun paljastuu, että kammottavan löydön ja vanhan tapauksen välillä on yhteys. Vastausta vaille jääneet kysymykset kieppuvat ilmassa, totuus ja valhe sekoittuvat harsonohuissa muistikuvissa, eivätkä menneisyyden haamut jätä rauhaan ketään.

 

Haudatut muistot sisältää kieroja suhteita, hajonneita perheitä ja vaarallisia pakkomielteitä Lisa Jewellin paketoimana. 

Riley Sager – Ko­tiin en­nen pi­me­ää

 

Maggie Holt on tottunut kysymyksiin menneisyydestään. Hänen lapsuudenkodistaan, viktoriaanisesta kartanosta Vermontin takametsissä, tuli maankuulu kummitustalo Maggien isän kirjoittaman kirjan ansiosta. Maggie ei muista tapahtumista mitään, muttei sen puoleen usko niitä todeksikaan. Isänsä kuoltua Maggie muuttaa takaisin taloon, mutta hänen tervehenkinen epäilyksensä yliluonnollista kohtaan alkaa karista kartanon nurkkien naristessa. Olisiko hänen isänsä kirjassa ollut sittenkin jotain perää, vai paljastaako kartano salaisuuden, joka on aaveitakin pelottavampi?

 

Millaista olisi asua oikeassa kummitustalossa? Riley Sager kertoo sen kirjassaan Kotiin ennen pimeää. 

Anki Edvinsson – Ve­den­nei­to

 

Uumajan murhat -sarjan poliisipari Charlotte von Klint ja Per Berg kohtaavat uransa vaikeimman tapauksen Anki Edvinssonin Ve­den­nei­dossa.

 

Uumajanjoesta löytyy raa’asti murhattu koditon nainen. Poliisit Charlotte von Klint ja Per Berg lähtevät murhaajan perään, ja alkaa kiivas ajojahti. Samaan aikaan Raatihuoneentorille ilmestyy nuorimies yllään pommiliivi. Liittyvätkö tapaukset jotenkin toisiinsa? Hermojaraastavaa tilannetta ei helpota, että Perin perheessä on sairautta ja Charlotte kohtaa hämmentävän hahmon menneisyydestä. Huolimatta elämänsä ristiriidoista Charlotte ja Per ovat lyömätön työpari. 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.