Tammi 80 vuotta! Tiesitkö nämä 8 faktaa synttärisankarista?

Tammi on kahdeksankymppisenäkin kustannusjohtaja Outi Mäkisen sanoin vapaamielinen, notkea ja valpas kirjakustantamo, joka katsoo tulevaisuuteen ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Siksi halusimme jakaa kahdeksan faktaa tästä sukkelasta seniorista, joka ei pelkää kertoa kantaansa ja tarttua aiheeseen kuin aiheeseen muiden mielipiteistä huolimatta. Kuvitukseksi tähän epäviralliseen synttäriartikkeliin keräsimme vanhoja otoksia Tammen tunnetuista kirjailijoista. Tunnistatko kirjailijat kuvasta? Oikeat vastaukset löydät artikkelin lopusta. 

Tammen kirjailijoita mustavalkokuvissa

Kahdeksan kiinnostavaa Tammi 80 vuotta -faktaa kustantamosta:

1. Tammen tunnetuimpia kirjailijoita ovat käännöskirjailijoista esimerkiksi kauhun kuningas Stephen King, maailman kaikkien aikojen käännetyin lastenkirjailija Enid Blyton ja amerikkalaisista nykykirjailijoista suomalaisille rakas John Irving. Kotimaisista huippunimistä Tammen alla ovat julkaisseet mm. Heinähatun ja Vilttitossun luoneet Sinikka Nopola ja Tiina Nopola, kansainvälistä nimeä niittänyt dekkaristi Max Seeck sekä Maria Kallio -rikoskirjasarjaa kirjoittava Leena Lehtolainen. Tiesitkö, että Lehtolainen julkaisi esikoisteoksensa Ja äkkiä onkin toukokuu vain 12-vuotiaana?


2. Tammi on yksi suurimmista lastenkirjakustantamoista. Sen alla julkaistaan mm. Tammen kultaisia kirjoja, jotka ovat tärkeä osa suomalaista lapsuutta. Kultaiset kirjat ovatkin osoitus siitä, miten korkeatasoinen lasten kuvakirja säilyttää suosionsa sukupolvelta toiselle.


3. Kirjailija Kaari Utrio on Tammen ensimmäisen toimitusjohtajan tytär, vähemmistöjä puolustava feministi ja yksi kustantamon pitkäaikaisimpia kirjailijoita. Hänen historialliset romaaninsa ovat ainutlaatuisia lajissaan: ne korostavat naisen merkitystä ja voimaa yhteiskunnan koossapitävänä tekijänä ja kuvastavat tarkkanäköisesti kansamme menneisyyttä.


4. Vuonna 1962 Yrjö Leinon Kommunisti sisäministerinä -kirja tuhottiin Neuvostoliiton vaatimuksesta. Sisäministeri Leino oli valmistellut useita vuosia muistelmiensa tekoa, ja Tammessa kirjaa valmisteli vain pieni työryhmä. Suurin osa henkilökunnasta pidettiin asiasta tietämättömänä. 

5. Tammi perustettiin vuonna 1943 Suomeen keskelle toista maailmansotaa ja paperipulaa. Kustantamo on julkaissut korkeatasoista kotimaista ja käännettyä kauno- ja tietokirjallisuutta lapsille, nuorille ja aikuisille perustamisvuodestaan lähtien. Eikä loppua näy!  


6. Tammen Keltainen kirjasto on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. 


7. Tammelta löytyy luettavaa jokaiselle vauvasta vaariin, mutta myös tiettyjen hahmojen tai kirjasarjojen tosifaneille. Esimerkiksi Tammen alla julkaistavia Disneyn kirjoja lukevat Disney-prinsessoja ihailevat ja supersankaritarinoita ahmivat, mutta myös oman lapsuutensa klassikkosatuja fiilistelevät lukijat. 


8. Jos haaveilet esikoisteoksen julkaisemisesta, voit lähettää suunnitelmasi tai käsikirjoituksesi luettavaksi Tammelle tämän sivun kautta. Kustantamo etsii jatkuvasti uusia tekijöitä: kirjoittajia, kuvittajia ja muita kirjantekijöitä. Oletko SINÄ seuraava? 


Tammen kirjailijat kuvakollaaseissa esiintymisjärjestyksessä: Leena Lehtolainen, Haruki Murakami, Enid Blyton, Stephen King, Sinikka Nopola, Pirjo Tuominen, Tiina Nopola, Kaari Utrio ja Timo ParvelaHyppää mukaan synttäritunnelmiin ja tutustu Tammen kustantamiin kirjoihin TÄÄLLÄ. Onnea Tammi 80 vuotta!


Kirjailijakuvat © Tammen kuva-arkisto 

Leena Lehtolaisen kuva: Mikko Lensu

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.