Äitienpäivä lahjaidea - kirja äidille

Etsitkö sopivaa äitienpäivälahjaa? Kevään kirjauutuuksista löytyvät kiinnostavimmat kaunokirjallisuuden voimalliset tarinat, joiden parissa vierähtäisi helposti useampikin päivä.

Äitienpäivämuistamisia etsiville vinkiksi kerrottakoon, että osuvasti valittu kirja on aina toivottu lahja, joka voi antaa saajalleen paljon enemmän kuin vain kansien välin verran lukemista. Oli sää mikä tahansa, kirjojen parissa voi nauttia!

Kirjakevään ravisuttavimmat tarinat

Taivaanrannan taa (WSOY)

Taivaanrannan taa

Kaikki se valo, jota emme näe -kirjan tekijän Anthony Doerrin uutuuskirjaa Taivaanrannan taa kuvataan ihmeeksi. Tarinan voimasta kertovassa kirjassa liikutaan ajasta ja henkilöstä toiseen, mutta kaikkia aikoja, paikkoja ja ihmisiä yhdistää muinainen kertomus, joka on onnistunut säilymään hengissä läpi vuosituhansien. Luihin ja ytimiin tunkeutuva kerronta lumoaa ja vie mukanaan niin kuin vain Doerrin kynästä lähtevä teksti voi.

Loppuelämät ( Tammi)

Loppuelämät

Toukokuussa Suomeen saapuva, vuoden 2021 nobelisti Abdulrazak Gurnah on unohdetun Afrikan ja siirtomaiden ääni. Hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa Loppuelämät kertoo toisiinsa kietoutuvista ihmiskohtaloista levottomassa Saksan Itä-Afrikassa1900-luvun alussa. Sorretut nousevat kapinaan kerran toisensa jälkeen, mutta siirtomaajoukot tukahduttavat liikehdinnän verisesti. Elettävä kutenkin on, tapahtuu maailmassa mitä tahansa, niin kuin hyvin tiedämme myös näinä aikoina.

Voi William (Tammi)

Voi William!

Voi, miten tätä on odotettu! Amerikan parhaisiin kirjailijoihin lukeutuva Elizabeth Strout ilahduttaa palaamalla Lucy Bartonin vaiheisiin uudessa romaanissaan Voi William! Intiimissä avioliiton muotokuvassa yllättävä paljastus asettaa jo eroon päättyneen avioliiton täysin uuteen valoon. Miten helppoa se onkaan, olla naimisissa jonkun kanssa, josta loppujen lopuksi ei tiedä paljonkaan. Ja sitten kun eron jälkeen saa tietää, ei tarvitse enää välittää. Vai tarvitseeko?

Elizabeth Strout (s. 1956) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka 2009 voitti Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge (Tammi, 2021).

Päivät päivät päivät (Johnny Kniga)

Päivät päivät päivät

Ruotsalainen Tone Schunnesson kuuluu nuorten kirjoittajanaisten sukupolveen, joka pöyhii ansiokkaasti ruotsalaista kirjallista kulttuuria. Aatehistorioitsija, kirjailija ja kirjallisuuskriitikko Carl-Michael Edenborg on kutsunut Schunnessonia kirjalliseksi Peppi Pitkätossuksi, ja sellaiset toivotamme tottavie tervetulleiksi!

Päivät, päivät, päivät on romaani menestyksestä ja menetyksestä, riippuvuudesta ja petoksesta, näkyvyydestä ja näkymättömyydestä. Vetävä tarina kertoo julkisuudesta tunnetusta Bibsistä, jolla iän karttuessa alkaa olla paljon saavutettuja etuja pelissä. Bibs ei kuitenkaan aio luovuttaa sillä hänellä ei ole varaa tulla jätetyksi.

Shuggie bain (WSOY)

Shuggie Bain

Douglas Stuartin ”Shuggie Bain tähtää sydämeen ja myös osuu.”  – Times. Vuoden 2020 Booker-palkinnon voittanut Shuggie Bain on riipaiseva tarina pienen pojan loppumattomasta toivosta parantaa alkoholistiäiti rakkauden voimalla. Koskettavaa ja intiimiä kuvausta perhesiteistä ja -taakoista on verrattu Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeliin sekä Edouard Louisin ja Hanya Yanagiharan teoksiin. Surullinen, mutta sekä kriitikoiden että lukijoiden rakastama esikoisromaani Shuggie Bain pohjautuu Stuartin omaan lapsuuteen Thatcherin ajan osattomassa työläisyhteisössä, yksinhuoltajaperheessä Skotlannissa.

Historiallisia romaaneja – pääosassa naiset

Valinta (Tammi)

Valinta

Mikäli sota-aihe on vielä siedettävä, ja siihen teemaan sijoittuvasta kirjasta voi näin sanoa, Silja-Elisa Laitosen Valinta on kaunis ja koskettava teos. Väkevä romaanisarjan aloitus kertoo lotaksi lähtevästä nuoresta Raakelista. Ujo tyttö uhmaa perhettään ja naiseuden tiukkoja rajoja osallistumalla jatkosotaan 1941. Mitä pidemmälle sota etenee, sitä rujommilta sen kasvot alkavat näyttää, samoin ystävyys, ihastus ja oma uusi vapaus.

Esikoiskirjailija Silja-Elisa Laitosen uusi Suviranta-sarja näyttää sodassa aktiivisen naisen ja osoittaa, miten eri tavoin samalla puolella taistelleita naisia ja miehiä on kohdeltu. Miehet ovat jo saaneet kertoa, nyt on Raakelin vuoro.

Puutalokaupungin naiset (Tammi)

Puutalokaupungin naisetPuutalokaupungin naiset on lämminhenkinen romaani puutaloyhteisöstä ja suomalaisista suurperheen naisista, jotka jättivät jälkensä toistensa elämään. Yhä laajemman lukijakunnan rakastama, historiallisen epookkiromaanin taitaja Pirjo Tuominen sijoittaa uusimman teoksensa lähihistoriaan. 1940–50-lukujen nostalgia herää henkiin kirjan sivuilla ja hurmaa myös uudemman polven lukijat kiinnostumaan menneisyydestämme.

Kirjan päähenkilön Vienan ja hänen sukunsa lappeenrantalainen koti on kaupunkilaisversio ikivanhasta suurperhemallista. Sen turvissa saattaa jopa jatkosodan ankarina aikoina elää onnellisen lapsuuden. Perillistenkatu 10 oli myös kirjailijan oma lapsuudenkoti, ja Puutalokaupungin naiset pohjaakin löyhästi kirjailijan omiin kokemuksiin.

Bridgerton: kirjeystävä (Tammi)

Bridgerton:Kirjeystävä

Suomen maisemista siirrytään aivan toisenlaiseen miljööseen yhdysvaltalaisen Julia Quinnin romanttisen pukudraaman, Bridgerton -sarjan viidennessä osassa Bridgerton: kirjeystävä. Maailmanmenestykseen noussut sarja sijoittuu 1800-luvun alun Englantiin ja kertoo kahdeksan aatelissisaruksen elämästä. Viides osa keskittyy tarmokkaaseen ja järkevään Eloiseen, joka tavallisesti uskaltaa tehdä omat valintansa. Eloise ryhtyy salaiseen kirjeenvaihtoon maaseudulla viihtyvän nuoren leskimiehen Sir Phillipin kanssa - yllättävin seurauksin. Nähtäväksi jää, pystyykö Eloise lopulta uhmaamaan sääntöjä ja saako hän elämänsä omiin käsiinsä.

Hakoisten Anna (Tammi)

Hakoisten Anna

Aatelispiireissä liikutaan myös Riikka-Maria Rosenbergin Hakoisten Anna -kirjassa. Uuden sarjan aloittava taiturimainen historiallinen romaani kuljettaa lukijansa 1700-luvun Hämeeseen, kartanoelämään -ja keskelle aistillista rakkaustarinaa. Tarinan koskettavuutta lisää tieto, että Hakoisten naiset -sarja sukeltaa Hakoisten kartanon todellisiin naiskohtaloihin.

Jo kypsään ikään ehtineen Anna Magdalena Lilliebrunnin maineessa on tahra, ja kaiken lisäksi edessä häämöttää vanhanpiian osa. Annan elämä saa kuitenkin uuden käänteen, kun naapurikartanon äkkiväärä upseeri Karl Gustaf Uggla nimetään hänen aviopuolisokseen. Hakoisten kartanossa vastassa on hyinen tunnelma. Kylmäkiskoiset sukulaiset ja miehen rakastajatar pitävät huolen siitä, ettei tuore miniä pääse kotiutumaan, saati nostamaan itseään talon rouvaksi. Kykeneekö omapäinen ja sinnikäs Anna silti elämään tavalla, johon uskoo?

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.