Keltainen kirjasto: vuoden 2024 uutuuksia

Keltaisen kirjaston vuosi 2024 on tuonut ja tulee vielä tuomaan mukanaan uusia kirjallisia helmiä keltaiseen kokoelmaan, joka on jo vuosikymmenten ajan tarjonnut lukijoille kansainvälisesti arvostettuja teoksia. Valikoimaan kuuluu maailman merkittävimpiä kaunokirjallisia teoksia, jotka vievät lukijansa syvälle kulttuurien, tarinoiden ja ihmismielen syövereihin. Keltainen kirjaston -kirjasarja tunnetaan monipuolisista ja laadukkaista käännöskirjoista, jotka avaavat ovia kirjallisuuden uusiin maailmoihin. Tänä vuonna kirjasarja tarjoaa jälleen vaikuttavan kattauksen kertomuksia.

Vuoden 2024 Keltainen kirjasto -uutuudet lupaavat lukijoille niin syvällisiä pohdintoja kuin unohtumattomia tarinamatkoja maailman eri kolkkiin. Meillä ja maailmalla rakastetut kirjat tarjoavat jokaiselle jotakin – olipa kyseessä ihmissuhteiden tarkastelu, unenomaiset kertomukset, historialliset kipupisteet tai perheen ja menneisyyden painolastit. Listalla on laatukäännöksiä feminististä klassikoista rakastettujen kirjasarjojen uusimpiin osiin.

Vuoden 2024 kovakantisia uutuuksia:

Gun-Britt Sundström – Suh­teis­ta par­hain


Feministisen klassikon uusi tuleminen! Gun-Britt Sundströmin Suhteista parhain kertoo villistä ja älyllisestä 1970-luvusta, naisen asemasta ja vapaasta rakkaudesta, joka ei ehkä olekaan niin vapaata.


Martina on nuori opiskelija 1960- ja 1970-luvun taitteen Tukholmassa. Hän kohtaa filosofiaa opiskelevan Gustavin, ja heidän välilleen syntyy suhde. Ympärillä yhteiskunta on murroksessa, uskotaan vapaisiin suhteisiin ja ydinperheen katoamiseen, mutta Martina saa huomata, että ihanteet ja todellisuus eivät kohtaa. Jonkun pitäisi aina suhteessa taipua, mutta onko sen oltava nainen? 1970-luvun Ruotsissa Sundströmin keskusteluromaanin vaikutus oli järisyttävä, ja sen kerrotaan synnyttäneen varsinaisen avioeroaallon.

Suhteista parhain ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 1979. Siitä on tullut Ruotsissa arvostettu ja keskusteltu klassikko, ja se on valittu toisena ruotsalaisena romaanina kuuluisaan Penguin Classics -sarjaan. 

Haruki Murakami – Kau­pun­ki ja sen epä­va­kaa muu­ri


Vihdoin uutta Murakamia! Maagisen realismin mestari Haruki Murakami punoo mystisen kertomuksen matkasta mielikuvituskaupunkiin, jonne astuessa tämän maailman säännöt saa unohtaa.


Poika menettää elämänsä rakkauden, kun tyttöystävä katoaa jälkiä jättämättä. Aikuisena hän eräänä päivänä herää tytön keksimästä kummallisesta kaupungista, joka on tuttu jo teoksesta Maailmanloppu ja ihmemaa. Mutta löytyykö kaupungin muurien sisäpuolelta kadotettu rakkaus vai jotain ihan muuta? Omintakeisella tyylillään Murakami yhdistelee arkista taianomaiseen ja eriskummalliseen, eikä lukija voi arvata, mitä tuleman pitää, kun avaa teoksen Kau­pun­ki ja sen epä­va­kaa muu­ri. 

Abdulrazak Gurnah – Ki­vi­sy­dän


Nobelistin omakohtainen tarina siirtolaisuudesta. Mestarikertoja Abdulrazak Gurnahin häikäisevä taidonnäyte kertoo juurettomuudesta, sopeutumisen vaikeudesta ja perhesalaisuuksien tuhovoimasta.


Salim uskoo, ettei isä halua häntä. Isä on lähtenyt kotoa mitään selittämättä, eikä äidiltäkään saa vastauksia. Kun pojalle tarjoutuu mahdollisuus muuttaa Sansibarista Lontooseen opiskelemaan, kauan ei tarvitse miettiä. Mutta ei tiedä nuori Salim, millaista on maahanmuuttajan arki kylmänkolkossa Englannissa, eikä arvaa sitäkään, mitä seuraa kun vuosien jälkeen palaa kotiin, valheiden pesään. Kivisydän kuljettaa 1960-luvun Sansibarista 1990-luvun Lontooseen ja valaisee siirtolaisen musertavaa kokemusta siitä, ettei kuulu mihinkään.


Kivisydän-romaani heijastelee Gurnahin omaa elämäntarinaa. Gurnah on unohdetun Afrikan ääni, taiturimainen tarinanpunoja, joka löytää hiljaista kauneutta kipeistäkin tilanteista.

Colm Tóibín – Long Is­land


Kauan kaivattua jatkoa Brooklynille! Colm Tóibínin rakastetuimman sankarittaren tarina jatkuu. Long Island on herkkävireinen romaani salaisuuksista, kaipuusta ja rakkaudesta.


On kulunut kaksi vuosikymmentä, ja Brooklynistä lähdön jälkeen Eilis ja Tony lapsineen ovat asettuneet Long Islandille. Vaikka Irlanti on lähempänä Eilisin sydäntä kuin uusi kotimaa, hän ei ole palannut synnyinseuduilleen koko tänä aikana. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun muuan irlantilaismies koputtaa Eilisin oveen. Odottamattomien uutisten myötä hänen ajatuksensa kääntyvät takaisin tuttuihin maisemiin ja ihmisiin. Oliko Tony aikoinaan oikea valinta? Onko enää mahdollista raivata uutta polkua tai sytyttää uudelleen rakkauden kipinä, jonka luuli jo kerran sammuneen? 

Kim Leine – Hen­kien­ma­naa­jan jäl­keen


Kim Leinen palkitun Ikuisuusvuono-trilogian päätösosa. Jylhän dramaattinen ja tavattoman tragikoominen romaani pohjoisen kolonialismin verenkarvaisesta perinnöstä.


Eletään vuotta 1883, kun grönlantilainen Hanseeraq saa kirjeen veljeltään Tanskassa. Veli on kuolemaisillaan ja pyytää lähettämään Jens-poikansa kiireesti Kööpenhaminaan. Kyse on valheista, syyllisyydestä – ja säkillisestä kultamalmia. Jens lähtee seuraavalla laivalla, ja pian Hanseeraq pakenee erämaahan. Mutta miksi?


Maagista realismia, verevää kerrontaa ja historiallisia vääryyksiä taitavasti yhdistelevä Henkienmanaajan jälkeen on kolonialismin pohjoista ulottuvuutta luotaavan romaanitrilogian hiuksianostattava päätös. 

Vuoden 2024 keltaisia pokkareita:

Colm Tóibín – Brooklyn


Uuden elämän kynnyksellä Brooklynissä. Brooklyn kuvaa maahanmuuttajan tuntoja hienovaraisen oivaltavasti. Colm Tóibínin täydellisen kaunis romaani säilyy mielessä pitkään.


Eilis Lacey joutuu monien irlantilaistyttöjen tavoin muuttamaan paremman elämän toivossa Amerikkaan. Uudessa maassa Eilis potee koti-ikävää ja vierauden tunnetta, vaikka hänellä on töitä tavaratalon myyjättärenä ja vuokrahuone irlantilaisen rouva Kehoen luona. Tansseissa hän tapaa italialaistaustaisen Tonyn, ja tunteet heidän välillään syvenevät.


Juuri kun elämä alkaa asettua uomiinsa, kotoa Irlannista tulee pysäyttävä viesti. Eilis joutuu palaamaan Irlantiin ja tekemään elämänsä tärkeimmän ratkaisun. 

Benjamín Labatut – Kau­hea vih­reys


Mikä erottaa nerouden hulluudesta, pelastuksen tuhosta, kauheuden kauneudesta? Benjamín Labatutin häikäisevä romaani Kau­hea vih­reys lipuu ennakkoluulottomasti faktan ja fiktion välillä valottaen 1900-luvun tieteentekijöiden monisyisiä suhteita niin toisiinsa kuin heitä ympäröivään maailmaan.


Erwin Schrödinger, Niels Bohr, Albert Einstein… Booker-ehdokkaaksi noussut teksti käy poikkeuksellisella tavallaan läpi merkittäviä tiedemiehiä, joiden läpimurrot ovat ruokkineet heidän tiedonjanoaan entisestään – ja aiheuttaneet niin piinallisia moraalisia kysymyksiä kuin suunnatonta inhimillistä kärsimystä. Kauhea vihreys on fiktiivinen tutkielma ihmisyyden perustavanlaatuisimmista kysymyksistä W. G. Sebaldin hengessä: Missä menevät tietomme rajat? Mikä erottaa nerouden hulluudesta, pelastuksen tuhosta, kauheuden kauneudesta?


Toimitukset alkaen 

Amos Oz – Juu­das


Mestarikertojan komea tulkinta Raamatusta ja valtiosta. Hienostunut rakkaustarina ja kehityskertomus on samalla allegoria Israelin valtiosta ja tunnetun raamatunkertomuksen uudelleentulkinta.


Amos Ozin romaanissa Juudas eletään Jerusalemissa vuotta 1959, ja Shmuel Ash, nuori raamatunkertomuksiin perehtynyt tutkija on hukassa oman elämänsä kanssa. Hän saa töitä nerokkaan mutta hankalan vanhan miehen avustajana. Asunnossa on kolmaskin henkilö, salaperäinen nelikymppinen nainen jonka isä oli sionistien johtaja. Shmuel on lumoutunut, vaikka suhde näyttää mahdottomalta.


Vähä vähältä vanhan kivitalon ja sen kolmen erikoisen asukkaan traaginen historia ja mutkikkaat salaisuudet paljastuvat. 

Orhan Pamuk – Lumi


Nobel-voittaja Orhan Pamukin teos islamilaisuuden ja länsimielisyyden ristiriidoista! Lumi on poliittinen romaani mutta vailla tendenssiä: oikeaa ideologiaa ei löydy, absoluuttista totuutta ei ole tarjolla. Suomalaiselle lukijalle Lumi antaa mahdollisuuden tutustua islamilaiseen yhteiskuntaan, joka useimmille on yhä kovin outo.


Lumen keskushenkilö Ka on 42-vuotias runoilija, kotoisin Istanbulista mutta asunut 12 vuotta poliittisena pakolaisena Saksassa. Äidin kuoltua Ka palaa Istanbuliin ja lähtee sieltä Karsiin Itä-Turkkiin tekemään juttusarjaa tulevista vaaleista ja nuorten naisten itsemurha-aallosta. Karsissa hän toivoo myös tapaavansa nuoruudenrakastettunsa Ipekin.


Kan saavuttua kaupunkiin siellä alkaa tapahtua: poliittinen murha, vallankaappaus ja siihen liittyvät voimatoimet, kaappauksen kukistuminen, lisää murhia. Kars näyttää olevan nyky-Turkki pienoiskoossa: Pamuk on sijoittanut sinne maansa kansalaisten koko kirjon samoin kuin viime vuosituhannen lopun poliittiset tapahtumat. 

Miltä Keltaisen kirjaston vuosi 2024 vaikuttaa? 💛

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.