Kirjablogimme Vieraskynä-kategorian seuraava kirjailija on Esa Juntunen. Hänen Omavaraisuushaaste-sijoitusbloginsa on tunnettu erityisesti listautumisantianalyyseistaan sekä persoonallisista henkilökohtaisen talouden teksteistään. Esa Juntunen on inspiroinut kymmeniä tuhansia suomalaisia säästämään ja sijoittamaan. Oppeja oman talouden hallintaan käsitellään Juntusen kirjassa Vaurastu viisaasti.
"Harva meistä säälii miljonäärejä, mutta sama ilmiö toimii vielä haitallisemmin toiseen suuntaan maailmassa, jossa raha-asioista ei puhuta avoimesti."
KUVA: Veikko Somerpuro
TEKSTI: Esa Juntunen
Esa Juntunen: Jos et hallitse rahaa, se hallitsee sinua
Rahalla on valtaa meihin kaikkiin. Tämä valta elämäämme on sitä suurempi, mitä enemmän pyrimme olla välittämättä siitä ja välttelemme sitä. Juuri sen takia rahasta puhuminen ja kirjoittaminen jopa avoimuudella on ei paitsi hyödyllistä, myös pakollista.
Rahapuhe Suomessa on paradoksaalista, koska se on etenkin nykyaikana pseudoavointa. Tuntuu, että rahasta puhutaan niin politiikassa, perinteisessä mediassa kuin sosiaalisessa mediassa enemmän kuin koskaan aiemmin. Tästä huolimatta keskustelu rahasta kiertää usein kehää ja ihmiset ovat asettuneet keskusteluissa jo ennen keskustelun alkamista valmiisiin poteroihinsa. Raha on kylmä arvo. Ihmiset ovat pehmeä arvo. Raha on oikealla. Ihmiset vasemmalla. Kyse ei olekaan avoimesta keskustelusta, vaan väittelystä ja vastakkainasettelusta.
Halu kehittää tätä keskustelukulttuuria ja viedä ihmisten rahakäsitystä monipuolisemmaksi eteenpäin tämänhetkisestä taloudellisesta tilanteesta riippumatta oli suurin kimmoke kirjoittaa kirjani Vaurastu viisasti – rahataidot haltuun.
Olen 24-vuotiaasta opiskelijasta lähtien kymmenen vuoden ajan kirjoittanut Omavaraisuushaaste-blogissani avoimesti sentilleen omista tuloistani, kulutuksestani sekä sijoituksistani – sekä kaikista niistä opeista, joita yli kymmenen vuoden matkalla nollasta euron yli puolen miljoonan euron varallisuuteen olen saanut.
Samalla tapaa olen avannut myös aina yhtä kuumaa perunaa - eli kirjailijan tulojen muodostumista - ensimmäisen kirjan Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat bestsellerin avulla. Kirjailijan tulonmuodostus tiivistettynä: bestseller tietokirjan statuksesta huolimatta tienasin yli kahden vuoden kirjoitusprosessista syntyneestä kirjastani noin neljän kuukauden päivätyön palkkani verran koko vuoden aikana.
Kaltaiseni avoimuus on poikkeuksellista, mutta sen ei pitäisi olla. Miksi? Koska avoimesta rahapuheesta hyötyvät kaikki – ja kaikista eniten ne kaltaiseni matalasta sosioekonomisesta asemasta lähteneet ihmiset, jotka eivät ole rahakasvatusta saaneet ja eivät edes osaa kuvitella kaikkia mahdollisuuksia elämässään.
Se, mitä meille sanotaan rahasta, muodostaa todellisuutemme rahasta
Self-help-oppaiden isoisä Jim Rohn tiivisti yhden elämän tärkeimmistä havainnoista jo vuosikymmeniä sitten seuraavasti: ”Olet keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa vietät eniten aikaa.” Lause on yksinkertaistus todellisuudesta, mutta sen idea on äärimmäisen tärkeä sisäistää rahasta puhuttaessa – ja myös muualla elämässä. Seura, jossa vietämme aikaa, vaikuttaa enemmän kuin mikään muu siihen, minkä kuvittelemme olevan normaalia.
Rahan kanssa tämä kaikki korostuu. Yhdysvaltalaisten miljonäärien Gary Kremenin ja Hal Stegerin New York Timesin haastattelut kuvaavat tätä paremmin kuin mikään muu käytännön esimerkki. Haastattelun aikaan Kremen oli 43-vuotias ja hänen nettovarallisuutensa noin kymmenen miljoonaa dollaria. Stegerillä taas oli yhdessä vaimonsa kanssa noin 3,5 miljoonan dollarin varallisuus. Molemmilla heistä siis oli enemmän rahaa kuin suurin osa suomalaisista tienaa koko elämänsä aikana.
Mutta olivatko he vauraita omasta mielestään? Eivät.
Kremen ja Steger asuivat molemmat lähellä Kalifornian Piilaaksoa, missä majailevat kaikki maailman isoimmat teknologiayhtiöt ja kuumimmat startupit. Kremen totesi haastattelussa: ”Täällä olet kymmenellä miljoonalla dollarilla pelkkä mitättömyys.” Steger taas kertoi tekevänsä edelleen yli 12 tunnin työpäiviä arkisin ja viikonloppuisinkin 10 tuntia töitä ja totesi: ”Tiedän, että ihmiset katsovat minua ja ihmettelevät, miksi teen edelleen niin lujasti töitä. Mutta muutamalla miljoonalla ei saa nykyään enää niin paljon kuin ennen.”
Tämä kaikki kuulostaa täysin absurdilta, mutta on äärimmäisen inhimillistä. Harva meistä säälii miljonäärejä, mutta sama ilmiö toimii vielä haitallisemmin toiseen suuntaan maailmassa, jossa raha-asioista ei puhuta avoimesti. Jos synnyt köyhään perheeseen, asut köyhällä asuinalueella ja vietät aikaa pelkästään muiden samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa, on erittäin todennäköistä, että sinut valtaa näköalattomuus ja et edes näe mahdollisuutta parantaa elämäsi taloudellista tilannetta.
Tämän lisäksi suurin asioista rahaopeista, joita saat ympäriltäsi, on todennäköisesti jopa yksinkertaisesti fiktiota. Sain itse juuri tällaisen perinteisen, ylivarovaisen ja suuresti vääristyneen 90-luvun suomalaisen laman lapsen rahakasvatuksen kotona ja siitä ajatusmaailmasta irti rimpuilu oli jo saavutus itsessään.
Kaikki tämä johtaa siihen, että myös hyvinvointivaltiosta huolimatta Suomessa sosioekonominen asema periytyy nykyään edelleen äärimmäisen vahvasti. Jos emme pysty puhumaan aidosti avoimesti rahasta, sen vallasta ja kaikista mahdollisuuksista, tulemme aina elämään maailmassa, jossa niillä joilla menee taloudellisesti hyvin, menee jatkossakin entistä paremmin ja heillä, joilla raha on ahdistuksen lähde, raha on tulevaisuudessakin stressin lähde. Koska opit kulkevat vain omassa kuplassa. Tämä rahastressi periytyy sukupolvelta toiselle kasvattaen railoa eri sosioekonomisten luokkien välillä entistä enemmän. Tästä kärsii lopulta koko yhteiskunta.
Rahataidot tekevät elämästämme yksinkertaisesti parempaa
Kaikki kulminoituu kysymykseen, joka on yhtä vanha kuin rahan käyttöönotto vaihdannan välineenä. Tekeekö raha onnelliseksi? Tulos on selkeä. Raha ei tee onnelliseksi. Rahataidot tekevät onnelliseksi. Ja rahataitojen opetteluun tärkein työkalu on joku, joka meille kaikille on mahdollista - itsensä tunteminen. Miksi kulutan niin kuin kulutan? Mikä on minulle paljon rahaa? Entä mikä vähän? Ja miksi?
Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun on laajin ja monipuolisin katsaus henkilökohtaiseen talouteen, jota Suomessa on laitettu kirjan kansien väliin. Siihen onkin ammennettu kymmenen vuoden ajalta kokemusta sekä keskusteluja ja puolen vuosisadan ajalta akateemista tutkimusta henkilökohtaisesta taloudesta - herkullisia tosielämän tarinoita unohtamatta.
Oli taloudellinen tilanteesi tai elämäntilanteesi tällä hetkellä mikä tahansa, uskon, että Vaurastu viisaasti voi hyvinkin olla elämääsi ja taloudellista tilannettasi elämässäsi eniten parantava 30 euron ostos koskaan - ja on myös samalla viihdyttävää luettavaa. Tai vaihtoehtoisesti täydellinen ostos pukinkonttiin nuorelle tai muuten omaa taloudellistaan identiteettiä hakevalle ihmiselle.
Tutustu suosittuihin talouskirjoihin, jotka Esa Juntunen on kirjoittanut! 💸📗