Suosituimmat lastenkirjat 2023

On aika sukeltaa viime vuoden myyntitilastoihin ja listata ensimmäistä kertaa koskaan kirja.fi:n historiassa lasten- ja nuortenkirjojen top 20 -lista. Tässä tulevat Werner Söderström Oy:n kustantamoiden suosituimmat lastenkirjat 2023.

Suosituin kirja listallamme on Neropatin päiväkirjan uusin osa. Jeff Kinneyn hillittömän hauskat Neropatin päiväkirja -sarjakuvaromaanit ovat Suomen ja maailman suosituinta nuortenkirjallisuutta. Neropatin vastapainoksi kaksi Rachel Renée Russellin Nolo elämäni -lastenkirjasarjan kirjaa nousi listalle. Näitä sarjoja lukevat kuulemma nekin lapset, joita lukeminen ei yleensä nappaa. 

Listan kuningas on kuitenkin Timo Parvela, jolta suosituimpien listallemme nousi peräti kolme teosta: Ella ja kaverit -kirjoja sekä Pate-kirja. Uutena nimenä listalla on Ernest Lawsonin esikoinen ja samalla hulvaton sarjanaloitus Höpersankarit 1: Opejahti. Ala-asteen opettajana toiminut Lawson tietää, millä konsteilla lapset saadaan nauramaan. 

Klassikkokirjasarjoista Tammen Kultaisten kirjojen laajasta valikoimasta listalla on kaksi kirjaa. Tammen kultaiset kirjat ovat ihastuttaneet lapsia jo vuodesta 1952, kirjat ovat käännöksiä vastaavan yhdysvaltalaisen "Little Golden Books" -sarjan kirjoista. Joko tahtoisit päästä selaamaan koko listan läpi? 

Nämä olivat suosituimmat lastenkirjat 2023:

1. Jeff Kinnley (WSOY) – Neropatin päiväkirja: Helppo nakki 


Neropatin päiväkirja on Suomen suosituin nuortenkirjasarja, joka houkuttelee kirjojen pariin nekin, joita lukeminen ei muuten innosta. Jeff Kinneyn Neropatteja on myyty yli 275 miljoonaa kappaletta 68 kielellä – suomeksikin yhteensä jo yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Lukijat kautta maailman rakastavat Kinneyn teoksia, joissa yhdistyvät omasta elämästä tutut tilanteet, hersyvä huumori ja hauska kuvitus. 

Mistä Neropatin päiväkirja: Helppo nakki sitten kertoo? Greg Heffley ei ole ikinä ollut yläkoulusta kovinkaan innostunut. Kun Gregin koulu sitten uhataan sulkea huonojen oppimistulosten takia, hän ei ole siitä juuri moksiskaan. 
 
Mutta kun Greg tajuaa joutuvansa jatkossa eri kouluun kuin paras kaverinsa Rowley Jefferson, ääni muuttuu kellossa. Pystyvätkö Neropatti ja muut oppilaat pelastamaan vanhan koulunsa ennen kuin sen taru on lopullisesti ohi? Vai alkaako tästä kokonaan uusi luku Gregin elämässä? 

2. Soiva laulukirja (Tammi) – Soili Perkiö, Terese Bast 


Nyt kaikki laulamaan, sillä laulaminen tekee iloiseksi! Soiva laulukirja on aivan uudenlainen laulukirja: nappia painamalla saat pianosäestyksen jokaiseen viiteenkymmeneen lastenlauluun. Laulujen sanat nuotteineen kirjassa, jota siivittää Terese Bastin iloinen nelivärikuvitus. 

Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla palkittu musiikkipedagogi ja säveltäjä Soili Perkiö on valinnut tähän ainutlaatuiseen laulukirjaan 50 tuttua ja hauskaa suomalaista lastenlaulua ja Vilhelmiina Luokkanen on soittanut pianolla (ja joskus huuliharpullakin )säestykset jokaiseen lauluun. 

Terese Bast on loihtinut hauskan ja kekseliään kuvituksen, jossa riittää tutkittavaa ja katseltavaa. Kirjassa on mukana niin vanhoja kuin uusiakin lauluja: Jänis istuu maassa, Rati riti ralla , Oravan pesä, Leipuri Hiiva, Metrolla mummolaan, Prinsessa Ruusunen, Pyörät ne pyörivät, Urpon ja Turpon kylpylaulu ja monet, monet muut rakkaat ja tutut laulut. 

3. Tove Jansson (WSOY) – MUUMI vauvakirja 


Tove Janssonin täytettävään Muumi-vauvakirjaan tallentuvat lapsen elämän ensimmäiset tärkeät vaiheet. Varhaisten vuosien muistot saavat siivet Muumilaakson lempeässä tunnelmassa. 

Maailma on tulvillaan ihmeitä ja aarteita, kun kaiken kokee ensimmäistä kertaa! Varhaislapsuuden merkittävät tapahtumat ja käännekohdat ovat aarreaitta, jonka pienten jalokivien ei voi antaa kadota ja unohtua. Niiden muistot tallentuvat herkän kauniiksi ja säilyväksi kokonaisuudeksi täytettävässä kirjassa, jossa ovat mukana Muumipeikko, Pikku Myy ja monet muut Tove Janssonin rakastetut hahmot. 

4. ZoneVD pelottavan tiedon jäljillä (Tammi) – Joona Leppälä, Anssi Vaalio 


Huiii!!! ZoneVD sukeltaa pelottavan tiedon syövereihin. Mitkä ovat internetin hyytävimmät urbaanilegendat? Miten tsunamit pysäyttivät koko maailman? Millaisia kauhutarinoita syntyi Japanissa? 

Tubettaja ZoneVD:n eli Joona Leppälän kirjat ovat olleet supersuosittuja. Tällä kertaa ZoneVD selvittää vastauksia karmiviin kysymyksiin lapsille ja nuorille suunnatussa tietokirjassaan ZoneVD pelottavan tiedon jäljillä. Miksi pellet ovat pelottavia? Millaisia fobioita ihmisillä on? Mitä kaikkea hurjaa luonnossa on tapahtunut? Aiheita on tuttuun tapaan laidasta laitaan, ja mukana on jälleen myös seuraajien kysymyksiä. Kirjasta välittyy kirjoittajan aito uteliaisuus tietoa ja erilaisia aiheita kohtaan. ZoneVD:n seurassa opit uutta taatun hauskalla tavalla! 

5. Saatan sinut unille (WSOY) – Maaret Kallio, Kati Vuorento 


Lempeä runokirja nukahtamishetkiin. Rakastetun vauvarunokirjan sisarteos täynnä unen rauhoittavaa voimaa! Maaret Kallion viisaat sanat tuovat tukea ja ymmärrystä lapsen ja vanhemman vuorovaikutushetkiin. 

Pienen lapsen vireystilat vaihtelevat, ja välillä voi olla vaikeaa rauhoittua unille. Lämminsydämisissä loruissa punatulkkuisä hyräilee, kalaäiti keinuttaa ja leppäkerttu suukottelee lapsensa unten maille. Turvan tiukasta kapalosta on hyvä herätä uuteen päivään. 
 
Kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallion edellinen runokirja Välillä olet varpuseni (2022) sanoitti myönteisesti vauvan erilaisia oloja ja tunteita. Saatan sinut unille -kokoelmassa Kallio antaa rauhoittumisen ja nukahtamisen keinoja niin lapselle kuin aikuisellekin. Kati Vuorennon eläinpiirrokset kuvittavat herkkävireisesti runojen levollista tunnelmaa. 

6. Disneyn kultainen juhlakirja. TKK (Tammi) – Disney 

Juhlakokoelma 100-vuotiaan Disneyn kunniaksi! Disneyn kultainen juhlakirja kokoaa samoihin kansiin kymmenen elokuvista tuttua klassikkotarinaa -- yksi jokaiselta Disneyn vuosikymmeneltä 1930-luvulta nykypäivään. 

 

7. Ihmepoika Leon (Tammi) – Jukka Behm

Jukka Behmin nuortenromaani on kiinnostava kurkistus futismaailman kulissien taakse. Taidokkaasti kirjoitettu tarina, mielenkiintoiset henkilöhahmot ja hauska pilke rivien välissä imaisevat lukijan mukaansa ensi riveiltä alkaen. Ihmepoika Leon oli lasten ja nuorten Finlandia-palkintoehdokkaana sekä Topelius-palkintoehdokkaana. 

 

8. Koiramies Pipot ja rangaistus (Tammi) – Dav Pilkey 

Koiramies Pipot ja rangaistus on jo yhdeksäs ratkiriemukas Koiramies-seikkailu. Superkamut ovat vauhdissa jälleen ja huijaavat pahiksia toden teolla! Dav Pilkeyn suosittu Koiramies-sarja vetoaa kaikenikäisiin lukijoihin. Kirjoissa tutkitaan universaaleja teemoja, joissa ylistetään ystävyyttä, suvaitsevaisuutta, luovuutta ja hyväsydämisten voittokulkua. 

9. Harry Potter ja viisasten kivi (Tammi) – J. K. Rowling 


Harry Potter on mielestään ihan tavallinen poika. Tosin hän asuu huoltajiensa luona portaiden alla olevassa kaapissa. Harryn elämä muuttuu täysin, kun hän saa 11-vuotispäivänään merkillisen kirjeen. Se on kutsu Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun. Harrylle avautuu kokonaan uusi maailma, johon kuuluvat velhot, noidat, yksisarviset ja lohikäärmeet. Harry saa tietää olevansa velhojen sukua! 

Silti kaikki on aloitettava alusta. Tylypahkassa Harry opiskelee taikuuden alkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeyden voimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkomaan kiehtovaa arvoitusta ystäviensä Ron Wesleyn ja Hermione Grangerin kanssa, ja pelissä on tiedät-kai-kuka... Viisasten kivi on ensimmäinen teos kaiken ikäisten suosion saavuttaneessa Harry Potter -sarjassa. Se on skotlantilaisen J. K. Rowlingin esikoisteos. 

10. Risto Räppääjä ja viileä Venla (Tammi) – Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Christel Rönns 

Suosikkileffan verraton tarina vihdoin kirjana! Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä ja viileä Venla (2012) on yksi suosituimmista Risto Räppääjä -elokuvista. Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan humoristisessa tarinassa päähenkilöt joutuvat muutaman päivän aikana identiteettikriisiin. 

 

11. Nalle Kallen kultainen iltasatukirja. TKK (Tammi) – Richard Scarry, Patsy Scarry 

Hyvää yötä, Nalle Kalle! Richard Scarryn ja Patsy Scarryn nostalginen satukokoelma Nalle Kallen kultainen iltasatukirja sisältää kymmenen suloista Tammen kultaista kirjaa, jotka vievät suoraan unten maille. 

 

12. Ella ja kaverit kadonneen tarinan metsästäjinä (Tammi) – Timo Parvela, Anni Nykänen 

Timo Parvelan Ella ja kaverit kadonneen tarinan metsästäjinä -kirjassa Ellan uteliaisuus herää, kun hän löytää pulpetiltaan tarinan alun. Se on tulostettu valkoiselle paperille ilman vesileimaa, salakirjoitusta tai sormenjälkiä. Kuka sen on kirjoittanut, ja miten seikkailu jatkuu? 

 

13. Ella ja kaverit tulevaisuuden toivoina (Tammi) – Timo Parvela, Anni Nykänen 

Ellalla ja kavereilla on maailman paras opettaja, mutta miten on hänen onnensa laita? Opettaja haluaa tarkistaa asian varmalta lähteeltä Timo Parvelan kirjassa Ella ja kaverit tulevaisuuden toivoina. 

 

14. Elina ja Sofia. Back to School (Tammi) – Elina ja Sofia 

Elina ja Sofia. Back to School tarjoilee suosikkitubettajien vinkkejä ja inspiraatiota koulutielle! Elina ja Sofia kertovat positiivisella ja rohkaisevalla tyylillään parhaat vinkkinsä muuttuviin kaveritilanteisiin ja läksyjen tekemiseen sekä neuvovat, miten toimia kiusaamistilanteessa. 

 

15. Nolo elämäni: Olisinpa pentuvahti (WSOY) – Rachel Renée Russell 

Päiväkirjamuotoinen, piirroksia ja sarjakuvia sisältävä kirjasarja on kuin Neropatin kääntöpuoli glitterillä ja glamourilla höystettynä. Hykerryttävän nolojen tilanteiden teini Nikki ystävineen seikkailee Rachel Renée Russellin luoman sarjan kymmenennessä kirjassa Nolo elämäni: Olisinpa pentuvahti! 

16. Höpersankarit 1: Opejahti (WSOY) – Ernest Lawson 


Riemastuttava uuden sarjan avaus kipusi heti ilmestymisvuonnaan kustantamomme suosituimmat lastenkirjat 2023 -listalle! Millaisia ovat ne supervoimat, joista ei puhuta kirjoissa? Tai ne sankarit, joista ei tehdä elokuvia? Tervetuloa tutustumaan Höpersankareihin kirjassa Höpersankarit 1: Opejahti! 

10-vuotias Taavi on aivan tavallinen poika, joka on juuri aloittamassa omituisten supersankarien eli höpersankarien koulussa. Jopa Taavin isällä, koulun uudella opettajalla Karva-Karilla, on höpervoimia! Taavi sen sijaan saa nopeasti kutsumanimen Tavispoika, eikä sopeutuminen oppilaiden kirjavaan joukkoon suju ongelmitta. Taavi saa kuitenkin huomata, että myös tavallisilla lapsilla voi olla erityisiä voimia. Kun selviää, että koulusta on kadonnut mystisesti kaksi opettajaa, Taavia tarvitaan avuksi tapahtumarikkaaksi yltyvään opejahtiin. 
 
Höpersankarit-sarja tarjoilee seikkailua, hulvatonta koululaishuumoria ja supersankarivitsejä! Ala-asteen opettajana toiminut Ernest Lawson tietää, millä konsteilla lapset saadaan nauramaan. Sarjan on kuvittanut hurmaavasti sarjakuvakuvittajana aloittanut Maria Makkonen. 

17. Lätkä-Lauri ja Kanarian kuti (WSOY) – Roope Lipasti, Harri Oksanen 

Juniorileijonat rellestävät rantalomalla kirjassa Lätkä-Lauri ja Kanarian kuti! Roope Lipastin Lätkä-Lauri -sarja on vauhtia, huumoria ja täpäriä tilanteita – niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. 

 

18. Nolo elämäni: Olisinpa draamakuningatar (WSOY) – Rachel Renée Russell 

Huippusuosittujen teinipäiväkirjojen 9. osassa Nolo elämäni: Olisinpa draamakuningatar Nikkin pahin painajainen toteutuu! Rachel Renée Russellin Nolo elämäni -sarja on noussut myyntilistojen kärkeen ympäri maailman.  

 

19. Romua! (WSOY) – Salla Savolainen 

Hoi kaikki pienet työmaafanit, nyt ajetaan romuasemalle! Salla Savolaisen huippusuosittu kirjasarja jatkuu: asfaltin ja betonin jälkeen tutustutaan romun kierrätykseen kirjassa Romua! 

 

20. Pate ja tähtien sotku (Tammi) – Timo Parvela, Pasi Pitkänen 

Tehtävä Telluksen tuolla puolen! Timo Parvelan kymmenennessä Pate-kirjassa Pate ja tähtien sotku avaruusroistot saavat kyytiä! Eräänä päivänä Paten pihamaalta löytyy kummallinen metallimöykky.

Selaa suosituimmat lastenkirjat 2023 ja muut kirjakategoriat läpi klikkaamalla tästä! 📚

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.