Pääsiäisen pelastajat -kirjoja kaikenikäisille lapsille

Hyvä lastenkirja on parhaimmillaan tehokas irtiotto arkielämän melskeestä, ja yhdessä lukeminen on monin tavoin antoisaa tekemistä aivan pientenkin kanssa. Mikäli haluat antaa lapsellesi jotain arvokasta, lue hänelle kirja! Kirja-verkkokaupasta löydät monta hauskaa lastenkirjaa kaikenikäisille ja -tasoisille lukijoille. Ehkäpä pääsiäisen pitkä viikonloppu antaa mahdollisuuden tutustua näihin.

Kukkumuu (Tammi)

Kukkumuu -lastenkirja

Leikki ikäiselle liike voi toisinaan olla paikallaan istumista houkuttelevampaa, ja siitä sietäisi vanhemmankin polven ottaa oppia! Mihin keho pystyy, sitä pääsee kokeilemaan Kukkumuu-kirjan tarinallisten treenien parissa. Hauskat teemalliset jumpat innostavat myös näkemään arjessa ja kotona aivan uusia mahdollisuuksia. Ota avuksi kauha keittiöstä tai housut kaapista ja -voilà- siinä on välineet liikkumiseen! Koronakeväänä 2020 Oona Kivelä piti suosittuja lasten jumppatuokioita internetissä, mutta liikunnallinen kirjailija onnistuu tartuttamaan temppuilun ilon myös kirjan kautta. Seitsemästä eriteemaisesta jumpasta riittää ohjelmaa vaikka viikon jokaiselle päivälle! Kirjan hauskat ja tarinoita vahvistavat kuvitukset on luonut kuvittaja Heidi Elokoski.

Ella ja kaverit kansankynttilöinä (Tammi)

Ella ja kaverit kansankynttilöinä -kirja

Kouluikää lähestyvät lukijat jaksavat jo seurata selkeämpää juonta, mutta useimmille elävä ja hauska kuvitus on vielä tärkeässä osassa kirjan lukukokemusta. Timo Parvelan helppolukuinen Ella ja kaverit -lastenkirjasarja sopii tälle kohderyhmälle erinomaisesti. Sarjan uusimmassa osassa Ella ja kaverit kansankynttilöinä roolit heittävät kuperkeikkaa, kun lapset alkavatkin opettaa koulussa aikuisia. Vaikka vanhemmat osaavat elämänkokemuksensa myötä monta asiaa paremmin, on ainakin yksi asia, jossa juuri lapset ovat rautaisia asiantuntijoita!

Ellan ja kavereiden seikkailut ovat valloittaneet jo useammat lukijasukupolvet, ja se on helppo ymmärtää. Arkielämästä ammentavat tarinat osuvat täysin lapsen omaan kokemusmaailmaan, mutta saavat usein juuri sopivasti hulvattomia käänteitä. Anni Nykäsen hilpeät kuvitukset tekevät puolestaan hienot hahmot eläviksi myös niille, jotka vasta katselevat.

Täysin hulluja satuja (Tammi)

Täysin hulluja satuja -kirja

Aiemmin ilmestynyt Hulluja satuja on saanut jatkoa, ja jos mahdollista, Täysin hulluissa saduissa laitetaan vieläkin paremmaksi. Vaikka kyse on saduista, kuvaa tyylilajia ehkä parhaiten sana kreisihuumori, ja sekös lapsiin vetoaa. Mutta ei siinä vielä kaikki, Paula Norosen ja Minna Kivelän pitelemätön teksti naurattaa todellakin myös aikuista.

Täysin hullun satukirjan päärooleissa posottavat menemään jo Hulluista saduista tuttu -kyllä, luet oikein- Kakkakikkare ja oravaveljekset Mauri ja Vesa sekä villit vauvat. Uusina hahmoina esiintyvät puolestaan lankapuhelimen haamu, lapsinero Timppa, Rage-Raija ja tietysti Totuuden torvi. Uskomattoman nimisten, mutta täysin uskottavien hahmojen mukana kuljetaan arkielämästä tuttujen tilanteiden myötä yhä mielikuvituksellisimpiin sfääreihin. Kertomuksissa revitellään antaumuksella joka suuntaan, mutta hyväntahtoisesti ja ketään loukkaamatta. Osansa saavat korkeintaan lapsihahmojen joskus vähän pösilöt vanhemmat, mutta heitäkin ymmärretään.

Tämä kirja on täydellinen irtiotto tylsyydestä mihin tahansa väliin nautittavaksi. Radiosta ja televisiosta kokemusta ammentaneen kirjoittajatiimin täysin hullut sadut sopivat erinomaisesti myös kuunneltavaksi. Kirjan tunnelmaan sopivan kuvituksen on tehnyt kuvittaja Aiju Salminen.

Yökoulu ja järkyttävä jättizombi (Tammi)

NiiYökoulu ja järkyttävä Zombin ikään Paula Norosen kynästä lähtöisin oleva Yökoulu-sarja jatkaa helppolukuisten kirjojen tarjontaa. Kymmenosainen sarjakuuluu niin kutsuttuun Lukupalat-kokonaisuuteen, joka on suunniteltu erityisesti juuri lukemisen alkutaipaleelle. Kirjaimellisesti päätön meno ja Kati Närhen taidokkaasti kuvittamat inhimilliset hirviöhahmot osuvatkin juuri alakoululaiseen makuun.

Uusimmassa Yökoulu ja järkyttävä jättizombi -kirjassa Paavo Zombisen pikkuveli Raimolla on pienille lapsille tyypillisesti ongelmia unirytmin kanssa. Hän on lopettanut nukkumisen tyystin ja valvoo päivisin, kun kaikki normaalit zombilapset nukkuvat. Yökoulun kemianopettajan sekaannuksesta johtuen Raimosta kasvaa lisäksi matkustajalaivan kokoinen jättizombi, joka aiheuttaa kaupungissa suunnatonta tuhoa. (Jokainen taaperon vanhempi voi ymmärtää tämän.) Paavo, vampyyrityttö Martta ja muut yökoululaiset ovat pahassa pulassa valtavan zombitaaperon kanssa.

 

Hirviö ja helmikki -hirviön kosto (WSOY)

Hirviö ja Helmikki -kirja

Hirviö ja Helmikki -sarjan toinen osa Hirviön kosto (Jack Meggit-Phillips) on puolestaan ihan oikea romaani, jota voi suositella noin kymmenvuotiaasta alkaen. Melkein kolmesataasivuista kirjaa rytmittävät vielä ansiokkaasti Isabelle Follathin mainiot kuvitukset, mutta muuten teksti vaatii jo sujuvaa lukijaa.

Hauskalla tavalla makaaberi Hirviö ja Helmikki -sarja seuraa 10-vuotiasta, reipasta ja rohkeaa Helmikkiä ja hänen 511-vuotiasta ystäväänsä Ebenezer Pinsetiä, jonka nuorekkuuden salaisuus on ullakolla asuva, erityislaatuista vaihtokauppaa harrastava hirviö. Hirviön kosto -kirjassa ullakon hirviöstä on (ehkä) päästy, mutta myös kaikesta hirviötä ruokkimalla saadusta tavarasta olisi hankkiuduttava eroon. Helmikki ja Ebenezer päättävät keskittyä tekemään pelkkää hyvää, mutta sepä onkin kaksikolta helpommin päätetty kuin tehty.

Maailmantyttäret (WSOY)

Maailmantyttäret-kirja

Viime vuosien kaltaisessa maailmantilanteessa etenkin nuoret ovat joutuneet koville, ja positiivisille tulevaisuudenkuville olisi todellakin tarvetta. Palkitun kirjailijan, Siiri Enorannan rohkea utopia Maailmantyttäret vastaa osaltaan tähän huutoon. Kirjaa suositellaan 15-vuotiaasta alkaen ja nuoremmille se saattaisikin olla liian haastava luettava. Aikuisille kirjaa voi sen sijaan täysin suositella. Toipuvaan maailmaan sijoittuva tulevaisuudenkuvitelma on suora ja kaunistelematon, mutta ravistelee elämänvoimallaan. Ehkä tässä vielä selvitään.

Maailmantyttäret kertoo viidestä enemmän tai vähemmän omillaan elävästä nuoresta, jotka tapaavat Sopusointu-leirillä kaukana tulevaisuudessa. Jokainen heistä on kohdannut haasteita ja surua. Maailmassa tapahtuneen romahduksen jälkeen luonto on kuitenkin alkanut jo elpyä ja ihmiset ovat saavuttaneet yhdenvertaisuuden. Seikkailu salaperäisten konehyönteisten arvoitusta selvittäessä vie tytöt tärkeälle matkalle ystävyyteen ja läpi Maailmankodin ihmeiden.

Star Wars. Viimeiset jedit (Tammi)

Star Wars -Viimeiset jedit -kirja

Mikäli olo sinisellä pallolla tuntuu tasaiselta, näin ei ole Star Wars. Viimeiset jedit -nuortenkirjan kanssa. Tähtien sota jatkotrilogian toinen osa räjäyttää maailmankaikkeuden jälleen täyteen toimintaa. Valon ja pimeyden väliset taistelut saavuttavat tähtitieteelliset ulottuvuudet, kun Skywalker-saagan kahdeksannessa osassa imperiumin tuhkasta noussut häikäilemätön Ensimmäinen Ritarikunta uhkaa galaksissa saavutettua rauhaa. Vapautta nousevat kuitenkin onneksi puolustamaan myös uudet, rohkeat taistelijat!

Star wars. Viimeiset jedit on The Last Jedi -elokuvaan perustuva romaani, mutta se paljastaa lukijoilleen myös tapahtumia joita elokuvassa ei nähty. Kirjamuodossa tähtien väliset seikkailut ja tapahtumat voivat sopia myös suositusikää (alkaen 12 vuotta) nuoremmille Star Wars -faneille, mikä ei elokuvissa ole itsestäänselvyys. Tästä löydät lisää Star Wars -kirjoja. 

Ota kirjan verran aikaa ja huomaat, että annat itsellesi ja lapsellesi paljon enemmän!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.