Muuta lasten syysloma lukulomaksi

Syyslomalla on vihdoin aikaa lukea! Olemme keränneet tähän kuluneen vuoden riemastuttavimpia, rentouttavimpia ja railakkaimpia lasten- ja nuortenkirjoja, joista valita lukemista kovaa vauhtia lähestyvälle syyslomalle.


Rakastettu Stop Secret -tiimi saa jälleen ratkaistavakseen hykerryttävän hauskan mysteerin, kun kuralätäkkö ahmaisee ystävysten jalkapallon. Naurussa on pitelemistä myös aikuisilla Nukku-Pentin ja Nukku-Ritvan saapuessa tuuraamaan Nukku-Mattia. Ilta ei mene aivan niin kuin Strömsössä ja nukkumaanmenoajasta tuleekin Kukkumaanmenoaika.

Tubettaja ZoneDV:n tietokirjojen matkassa päästään ihmeelliseen Japaniin Tottoron hiekkadyyneille ja Fuji-vuorelle saakka. Oletko koskaan miettinyt, miten kawaii-ilmiö syntyi ja millaisia geishat todella ovat? Yökoulun puuhakirjassa puolestaan etsitään zombipökälettä ja tehdään vampyyritesti, ja Mikael Gabrielin kuvakirjasarjassa lähdetään avaruusrobottien Voxin ja Poppulin johdattamina tutkimusmatkoille Maahan ja Maan asukkaiden tapoihin!


Nämä ja yhdeksän muuta kirjasuositusta löydät alta. Lukuvinkkejä saat laidasta laitaan niin eskari-ikäisille kuin teineillekin. Lähde mukaan seikkailuun ja avaa seuraava lukusi!

Näillä kirjoilla syysloma muuttuu lukulomaksi:

Mikael Gabriel, Ossi Pirkonen, Sara Lumme: Vox & Poppuli 1 – Pottamysteerio (ikäsuositus 3+)


Huikea yllätys Mikael Gabrielilta! Lastenkirjasarja Vox & Poppuli esittelee kaksi avaruusrobottia, jotka tekevät tutkimusmatkoja Maahan. Mitä ihmettä varten on esimerkiksi kehitetty omituinen potta?


Vox ja Poppuli ovat kaksi avaruudessa asuvaa robottia, joita kiehtovat Maa-planeetan arvoitukset – myös sellaiset, jotka ihmisistä ovat hyvin tavanomaisia juttuja. He päätyvät tutkimusmatkalle päiväkotiin, jonka eri-ikäiset lapset puuhailevat kaikenlaista kummaa arjessaan. Mikä on potta, monelle lapsista tuttu omituinen esine, jonka salaisuuden Vox ja Poppuli ovat vakaasti päättäneet selvittää? Kuuluuko sitä pitää päässä vai onko se kenties Maan asukkaiden lentoalus?


Railakas kuvakirjasarja Vox & Poppuli seuraa avaruusrobottien hullunkurisia tutkimusmatkoja. Mikael Gabrielin luomat robottihahmot tarjoilevat oivalluksen ja naurun hetkiä kaikille päiväkoti-ikäisille, ja tarinoita tukevat Ossi Pirkosen mainiot kuvitukset sekä hauska värikäs tarraliite. 

Mikko Kalajoki: Lanz Kalmar – Haudattu valhe (ikäsuositus 12+)


Koukuttavan Lanz Kalmar -toimintasarjan toinen osa! Lanz sukeltaa yhä syvemmälle kadonneiden vanhempiensa kohtaloihin ja valheiden mittakaava alkaa paljastua. Lanz Kalmar -sarjassa vetävä toiminta ja terävä huumori yhdistyvät kiinnostaviin teemoihin elämästä totalitaarisessa yhteiskunnassa.


Vankilan jälkeen Lanz elää mikroskooppisen tarkkailun alaisena. Keikka ei kuitenkaan ollut turha, sillä Lanzin sukuun liittyvä salaisuuksien vyyhti alkaa aueta. Rodenttien karismaattinen johtohahmo Duko on yhä oudon kiinnostunut Lanzista, ja vaikka tuttavuus pahamaineisen jengin kanssa on yhtä kuin kasa hallitsemattomia riskejä, he ovat myös pettämätön tietolähde. Lanzin saadessa vahvistuksen hurjimmille epäilyksilleen hän lähtee uhkarohkealle retkelle ottamaan selvää äitinsä kohtalosta. Voisiko tämä olla sittenkin vielä elossa?


Lanz Kalmar -sarjan ensimmäisen osan löydät täältä. 

Venny Helén, Kaisa Pirttinen: Rambon talli – Yön hevonen (ikäsuositus 8+)


Suosikkiheppasarja jatkuu! Fanitetun Schleichtalli Rambo -YouTube-kanavan seikkailut nyt myös kirjoina! Sarjan toisessa osassa syysleiri saa hurjan käänteen, kun leiriläiset kohtaavat salaperäisen hevosen.


Rambon tallin syysleiri on alkanut! Yöllä nousee kova myrsky, ja leiriläisten mielikuvitus lähtee laukalle, kun he kuulevat ulkoa kummallista ääntä. Ikkunasta kurkistaessaan he näkevät metsän laidalla vaeltelevan hevosen, joka on yksin ja kylmissään. Tytöt päättävät lähteä mystisen hevosen perään. Pian he saavat kauhukseen huomata, että olisi ollut parempi jäädä sisälle lämpimään...


Rambon tallin tarinat ovat täynnä ystävyyttä, tallidraamaa ja heppojen hoitoa – jännitystä ja huumoria unohtamatta! Schleichtalli Rambon youtube-videot keräävät joka kuukausi tuhansia nuoria seuraamaan, mitä jännittävää tallilla seuraavaksi tapahtuu.


Rambon talli -sarjan ensimmäisen osan löydät täältä. 

Paula Noronen, Kati Närhi: Yökoulun puuhakirja (ikäsuositus 5+)


Kauhistuttavan hauskaa puuhaa Yökoulun tapaan! Yökoulun puuhakirja on pullollaan kammottavia testejä ja ällöjä tehtäviä. Kirjan avulla voit esimerkiksi selvittää, onko sisaruksesi zombi vai ihmissusi ja kuinka hyvin kestät yököttäviä asioita.


Joudut myös tekemään tekemään karmivia valintoja, kuten ottaisitko päivälliseksi mieluummin käärmetorttua vai jättirotankyljyksiä? Söisitkö aamupalaksi verihiutalemuroja vai limaklönttipuuroa? Ketäpä ei kiinnostaisi testata, kuinka monta prosenttia sinussa on vampyyria, saatat yllättyä... 

Joona Leppälä, Anssi Vaalio: ZoneVD jännittävän Japanin jäljillä (ikäsuositus 9+)


Miksi samurait katosivat? Miten kawaii-ilmiö syntyi? Miksi japanilaiset hullaantuivat sumopainista? Miksi juoma-automaatit valloittivat maan?


Suositun tubettajan ZoneVD:n sydän sykkii Japanille, ja nyt kuulet parhaalta oppaalta kiinnostavimmat tarinat tuosta kiehtovasta maasta. Japani on hämmentävä sekoitus kaikenlaista jännää, kuten muinaista historiaa, uskomattoman kaunista luontoa, geishakulttuuria ja kaikkea supersöpöä. Kirjassa on aiheita tuttuun tapaan laidasta laitaan, ja mukana on myös seuraajien kysymyksiä. Kirjasta välittyy kirjoittajan aito innostus Japania kohtaan. Uuden oppiminen ei ole koskaan ollut näin hauskaa!


Tutustu myös muihin Tiedon jäljillä -kirjoihin.

Maria Turtschaninoff, Peter Bergting: Mantikora (ikäsuositus 10+)


Upeasti kuvitettu varhaisnuorten kauhuromaani Finlandia-palkitulta kirjailijalta.


M niin kuin mantikora. Ihmisen kasvot, leijonan ruumis, kynnet ja häntä. Kolme riviä hampaita. Syö ihmisiä. Kuvaus vastaa selvästi isän uutta naisystävää, Ninaa. Hän hymyilee liikaa liian monilla hampaillaan ja tekee jatkuvasti herkullista ruokaa lihottaakseen perheen meheväksi. Rakastunut isä ei tietenkään näe vaaran merkkejä, mutta pikkuveli Jonaksen takia on toimittava. Mantikoran kukistamiseksi tarvitaan kuitenkin yksisarvisen sarvi…


Maria Turtschaninoffin kirjoittama ja Peter Bergtingin kuvittama varhaisnuorten romaani on mielikuvitusta kutkuttavaa kauhua, jossa lukija yllättyy kerta toisensa jälkeen. 

Cristal Snow, Kati Vuorento: Penni Pähkinäsydän ja pitsikartanon kummitus (ikäsuositus 7+)


Rakastetun keijuromaanisarjan uusin seikkailu alkaa, kun kukkukello hidastuu ja aika pysähtyy. Penni ei kuitenkaan voi pysähtyä, sillä selvittämättömiä salaisuuksia on liikaa.


Tuulenpesän metsässä eletään keijuvuoden kuraisinta aikaa, kelviä, mutta takin liepeisiin tarttuva muta on pulmista pienin, kun elämän perustukset järisevät. Muutosten keskellä Pennin olisi myös löydettävä uudet siivet ja sopeuduttava asumaan Henrietta-mummon taianomaisessa talossa, joka on täynnä lukittuja ovia, peitettyjä peilejä ja salaperäisiä asukkaita. Voiko pitsikartanon kummitus johdattaa Pennin salaisuuksien äärelle, ja miten purppuraisina ritisevät sormenpäät liittyvät hänen kohtaloonsa?


Penni Pähkinäsydän -sarjan muut osat löydät täältä. 

Pirjo Heikkilä, Sanna Stellan, Tiina Konttila: Kukkumaanmenoaika (ikäsuositus 7+)


Siskonpedistä tuttujen näyttelijöiden höpsöt tätihahmot alkavat kertoa tarinaa… ja pistävät perinteiset iltasadut uuteen uskoon! Oletko jo kuullut Nukku-Pentistä, jonka rutiinit ovat aivan hukassa, kun hän joutuu tuuraamaan Nukku-Mattia organisaatiomuutosten takia? Taikka rasittuneesta Robotti-imurista, joka vain haluaisi hoitaa hommansa, mutta ajelee vääjäämättä kohti koirankakkaa?


Siskonpedistä tutut näyttelijät Pirjo Heikkilä ja Sanna Stellan kirjoittavat tätihahmojen ominaisuudessa legendaarisia juttuja ja pölhöjä iltasatuja, jotka onnistuvat naurattamaan lapsukaisia mutta eivät takaa nukahtamista. Satujen väleissä tädit pääsevät ääneen, mikä huvittaa erityisesti Siskonpeti-faneja ja kaikkia ruuhkavuosien väsyttämiä vanhempia. Tätien hupsuja juttuja kuvittavat Tiina Konttilan hersyvän hauskat kuvat. 

Annukka Salama: Asioita, joista en tiennyt pitäväni (ikäsuositus 14+)


Nimekkään suvun perijä, Konstantin aloittaa uudessa lukiossa ja ottaa heti yhteen muunsukupuolisen Been kanssa. Sammuttaessaan someskandaalin lieskoja nuoret ovat pakotettuja yhteistyöhön. Salaman vetävä romanssi täyttää kaikki fanien odotukset.


Fazerin sininen, Fiskarsin sakset ja Sinclairin arvokellot. Konstantin Sinclair kantaa nimeä, jonka tuntevat kaikki. Konservatiivisella perheellä on hänen tulevaisuuttaan varten valmiit suunnitelmat, mutta ponnistellessaan toisten unelmien eteen Konsta on irrottanut itsensä omista tunteistaan. Bee Stark, ylienerginen Twitch-striimaaja, nappaa oppilaskunnan puheenjohtajan paikan Konstan nenän edestä. Riitely päätyy someen, ja nuoret joutuvat liittoutumaan puhdistaakseen maineensa. Kun kilpailuasetelma heidän välillään muuttuu joksikin syvemmäksi, Konsta tajuaa mitä hän oikeasti elämältään haluaa – ja mistä hän on valmis luopumaan saadakseen sen. 

Siri Kolu: Hohtavat (ikäsuositus 12+)


Palkitun kirjailijan hätkähdyttävä nuorten aikuisten romaani ihmisistä, joista osa saa ilmoituksen maailmanlopusta. Voiko kohtalonsa vielä valita?


Hohtava juna ilmestyy asemalle vähän ennen syyslomaa, kello 18.10. Junasta ilmestyy Hohtavia, olentoja, jotka saapuvat merkkaamaan ihmisiä valolla. He kertovat, että ihmiskunnalla on viikko aikaa. Koskeeko varoitus vain merkittyjä? Lukiolaiset Ani ja Kapri ovat rakastaneet toisiaan vuoden. Kaikki on alussa, kaikki on mahdollista. Kunnes Hohtavien saapuminen muuttaa suunnitelmat, maailman - ja heidät. Mitä ehtii vielä viikossa? Mitkä salaisuudet täytyy kertoa ennen maailmanloppua?


 "Lupaa että me valitsemme toisemme, kävi tässä maailmassa miten tahansa." 

Dorling Kindersley: Avaruus – Koululaisen pikkujättiläinen (ikäsuositus 7+)


Avaruus - Koululaisen pikkujättiläinen kertoo kaiken, mitä tarvitsee tietää maailmankaikkeudesta. Yli 800 häikäisevää kuvaa yhdessä kiehtovan tekstin kanssa vievät lapset avaruuden syvyyksiin! Perehdy avaruuslentojen historiaan, avaruusvaltioiden uusimpiin projekteihin ja kiehtoviin ideoihin tulevaisuuden avaruuslentoja varten.


Tutki aurinkokuntamme ja maailmankaikkeuden kappaleita uskomattoman yksityiskohtaisesti ja kohtaa kiitäviä komeettoja, äärimmäisiä lämpötiloja ja vuosisatojen ajan raivoavia myrskyjä. Lue sitten, millaista on olla astronautti, jonka tehtävät voivat vaihdella avaruuskävelystä mukana olevista eläimistä huolehtimiseen. Tämä täynnä faktoja, aikajanoja ja näyttäviä valokuvia oleva ensyklopedia herättää avaruuden henkiin koko loistossaan. 

Elina Lappalainen, Mitja Mikael Malin: Tornihuoneen salaseura. Uutisten jäljillä (ikäsuositus 7+)


Journalismi – mitä se on ja mitä vastuulliseen uutistyöhön kuuluu? Mistä oikeita uutisia löytää ja miten tunnistaa oikean tiedon?


Tornihuoneen salaseura -sarjan toisessa osassa Lumia järkyttää tekoälyllä tehty valevideo, joka leviää luokan viestiryhmässä. Se asettaa vaaraan hänen menestyksensä koulun tiedekilpailussa. Eihän video ole totta! Miten jotkut voivat uskoa tällaista, ja miten Lumi, Haku, Miki ja Koko saavat korjattua tilanteen? Tornihuoneen salaseura suuntaa oikean tiedon jäljille! Yhä useammat lasten kavereista seuraavat uutisia lähinnä somevideoista, joten tutustuminen Lumin toimittajaäidin työpaikkaan sanoma lehden toimituksessa avaa nelikolle uuden maailman.


Juttukeikalla he haastattelevat tunnettua vaikuttajaa vastuullisuudesta ja pääsevät seuraamaan lehtijutun syntymistä. Valeuutisia vastaan voi taistella oikealla tiedolla, joten myös Tornihuone muuttuu salaseuran toimitukseksi.


Tornihuoneen salaseura -sarjan ensimmäisen osan löydät täältä. 

Ilona Ahti, Miila Westin: Stop Secret. Kuralätäkön kummitus (ikäsuositus 7+)


Vallattoman lastenromaanisarjan toisessa osassa selvitetään supersalaista lätäkkömysteeriä. Kuka kumma kurkkii kuran keskeltä?


Kevät tuo Hillan, Maisan ja Roni-Tonin polulle pohjattoman kuralätäkön, joka nielaisee ystävysten jalkapallon. Stop Secret -poppoota tarvitaan taas, ja lankajohtoja saapuvat setvimään myös metka maailmanmatkaajamummo Mitsi sekä hervottoman hupaisa karvaturri Hikisukka Hirmunen. Luvassa on villejä käänteitä, vipattavia tanssijalkoja sekä paljon kuranlätsäyksiä ennen kuin arvoitus ratkeaa.


Stop Secret -sarjan ensimmäisen osan löydät täältä. 

Selaa lasten- ja nuortenkirjoja ikäsuosituskategorioittain ja löydä lisää luettavaa! 📚

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.