5 syytä pakata lastenkirjat kesäleirille mukaan

Kesä on lastenleirien kulta-aikaa. Perheen pienimmät pakkaavat reput ja makuupussit mukaan ja lähtevät oppimaan uutta metsän keskelle, hevostalleille tai vaikkapa kiipeilykeskukseen. Joillakin leireillä päivät ovat pitkiä, mutta toisinaan lukujärjestyksestä löytyy kivasti myös vapaa-aikaa. Lasten kannattaa pakata kesäleirille mukaan myös lastenkirjoja monista syistä, listasimme alle viisi tärkeintä.


1. Lukemisen ilo. Kirjat tarjoavat lapsille mahdollisuuden uppoutua tarinoihin ja maailmoihin, mikä voi olla viihdyttävää leiripäivien lomassa.


2. Oppiminen ja kehitys. Lukeminen kehittää kielellisiä taitoja, sanavarastoa ja ymmärrystä, mikä on hyödyllistä kesän jälkeen alkavan kouluvuoden aikana.


3. Rauhoittuminen. Leirillä voi olla vilkasta ja meluisaa. Kierrokset nousevat ja toisinaan voi olla vaikea saada niitä alas. Lukeminen tarjoaa rauhallisen hetken, jossa lapset voivat rentoutua ja kerätä voimia seuraaviin leirihaasteisiin.


4. Luovuus ja mielikuvitus. Kirjat stimuloivat mielikuvitusta ja luovuutta, mikä voi inspiroida lapsia myös leirin aktiviteeteissa. Ja eikö ainakin metsäleiriperinteisiin kuulu kertoa kummitusjuttuja leirinuotiolla?


5. Omatoimisuus. Kirjan pariin voi vetäytyä, kun kaipaa omaa aikaa, mikä taas tukee lasten itsenäisyyttä ja samalla itseohjautuvuutta. 

Kesäleirillä lukeminen voi siis olla sekä opettavaista että hauskaa, tarjoten lapsille arvokasta aikaa itsensä kehittämiseen ja rentoutumiseen aktiivisen leiripuuhastelun vastapainona. Nappaa siis reppuun mukaan esimerkiksi Pet Agents -lastenkirjasarjan osia tai jokin Lasse-Maijan etsivätoimiston mysteereistä tai tutustu joihinkin alla olevan kirjalistamme kesäisistä teoksista.

Nappaa kesäleirille mukaan jokin näistä lastenkirjoista:

Katleena Kortesuo, Ossi Pirkonen Vee­vi ja ai­vo­pie­ru­verk­ka­rit (ikäsuositus 10+) 


Saisiko olla yksi telttaretki ja lohi-herne-marmeladileipä? Hulvaton nuortenromaani Veevistä, joka tunnetaan omituisista eväistään ja katastrofialttiudestaan. Lisäksi hän yrittää epätoivoisesti johtaa murrosikäisten partioryhmää. Kyllä, tämä tarina vaatii popcornia.


Veevistä on kiva, kun kalenteri on täynnä puuhaa. Niinpä hän ottaa johdettavakseen ryhmän yläkoululaisia partiolaisia. Vartion johtajapariksi tulee Veevin kaveri Aksu, jolla asiat ovat hieman paremmin järjestyksessä. Uudessa vartiossa on monenlaisia tyyppejä, kuten hevari Jordan, rehentelevä Kartsari ja ratsastusta harrastava Pinja. Miten Veevi saa luotua vahvan yhteishengen, miten Aksu saa estettyä suurimmat vahingot ja miten vartiolaiset selviävät hengissä Veevin kokkauksista? Kaikki huipentuu yhteiseen metsäretkeen, jossa Veetin ja Aksun taidot joutuvat testiin.

Riemastuttavassa nuortenromaanissa kaikki oppivat ainakin ensiaputaitoja -- ja ehkä myös nauramaan omille mokilleen!

Satu Kontinen, Satu Rämö – Lot­ta­leh­to (ikäsuositus 7+) 


Islannissa asuvalle Sagalle ja Suomessa asuvalle Sadulle kaikki tavallinen on ihmeellistä -- kun antaa mielikuvituksen viedä, odottaa seikkailu joka nurkan takana!


Satujen saaret -kirjasarjan avausosassa serkukset Satu ja Saga viettävät kesää Lauttasaaren Lottalehdossa vaarinsa ränsistyneellä kesämajalla. Vaari on kuitenkin oudon hiljainen, ja heti ensimmäisenä yönä maja joutuu ilkivallan kohteeksi.


Lottalehdon ruusupensaita havistelee öisin kesätuulen lisäksi myös varjoissa hiipivä, suden kanssa liikkuva hahmo, ja tytöt päättävät ryhtyä selvittämään, mistä oikein on kyse. Mikä vaarin mieltä painaa ja kuka häiritsee Lottalehdon rauhaa?

Sanna Sofia Vuori, Jonna Jylhä  Kapla­mak (ikäsuositus 7+) 


Vastustamattoman omintakeinen lastenromaani sijoittuu maagiseen Kaplamakin kaupunkiin keskellä Kanta-Hämettä. Yllättävät tapahtumat saavat alkunsa, kun helsinkiläinen Elle lähtee Sirkka-mumminsa luo viettämään kesälomaa. Perinteinen uinuva Suomen kesä saa fantastisia vivahteita, kun kukaan ei ole sitä miltä ensin näyttää...


Osoittautuu, että mummi tekee paikallisessa sirkuksessa "kaiken sortin hommia". Elle ystävystyy nopeasti jonglöörityttö Blankan kanssa ja tempautuu kiehtovaan maailmaan, joka tuoksuu sahanpurulta ja popcornilta. Mutta sitten paljastuu, että sirkuksen tähtiesiintyjät ovat kadonneet! Kun Elle alkaa selvittää mysteeriä, hän löytää itsestään arvaamattomia voimia ja salapoliisin kykyjä.

Ali Standish – Ou­to­ja ta­pauk­sia Bas­ker­vil­len kou­lus­sa (ikäsuositus 9+) 


Kiehtova seikkailusarjan aloitus yhdistelee nerokkaasti mysteerejä, historiaa ja mielikuvituksellisia juonenkäänteitä!


Kun mystinen piippumies huomaa Arthur Conan Doylen poikkeukselliset päättelytaidot, tälle tarjoutuu tilaisuus päästä salaiseen Baskervillen kouluun, jossa opiskelee erityisillä tavoilla lahjakkaita lapsia. Koulussa Arthur ystävystyy oitis seikkailunjanoisen Irene Eaglen ja älykkyydessä vertaisensa Jimmie Moriartyn kanssa. Mutta vihollisiakin hän saa, muiden muassa Sebastian Moranin, joka yrittää jatkuvasti järjestää Arthurille potkut koulusta.

Pian Arthur ystävineen (ja vihollisineen!) kutsutaan jäseniksi vaikutusvaltaiseen salaseuraan, johon päästäkseen heidän on suoriuduttava kolmesta testistä. Niitä suorittaessaan Arthur paljastaa mysteerin, joka vie suureen seikkailuun… ja vielä suurempaan vaaraan!

Sanna Isto – Nä­ky­mät­tö­mät (ikäsuositus 12+) 


Lomanvietto kaukana kaupungista ja kavereista ei ollut se, mitä Pii toivoi hartaasti odottamaltaan kesältä. Ja sitten vielä lomatalokin osoittautuu oudoksi ja arveluttavaksi. Kuka on poika, joka liikuskelee huoneissa kuin kotonaan, ja miksei kukaan muu näe häntä?


Piin ulkopuolisuuden kokemus kääntyy vahvuudeksi, sillä hän näkee asioita, joita muut eivät huomaa. Pian hän on keskellä pikkukylän aurinkoista idylliä varjostavaa salaisuutta. Liittyvätkö lomataloihin kohdistuvat varkaudet sekä puoli vuotta aiemmin tapahtunut, selvittämättä jäänyt kuolemantapaus toisiinsa? Entä mitä tekemistä salaperäisellä vihreäpipoisella pojalla on tämän kaiken kanssa?


Vastauksia on etsittävä syvältä pinnan alta, ja niitä sukeltaessaan Pii joutuu kohtaamaan myös itsensä. Tylsäksi kuviteltu lomamatka muuttuu löytöretkeksi omaan itseen, eikä lopulta mikään – kummituksetkaan – ole sitä, miltä se ensi alkuun näytti.

Jukka Behm – En­ke­lin nyrk­ki (ikäsuositus 10+) 


Leon elää ystäviensä kanssa jalkapalloilijan arkea Hammersmith Unitedin akatemiassa. Siitä on tullut Leonille koti, mutta kautta varjostavat oudot uhkaukset ja varkaustapaukset. Ystävät ovat Leonille korvaamaton tuki, kun elämässä on vastoinkäymisiä. Edustusjoukkue Takojat kyntää syvällä, ja akatemialaiset saavat siinä vähitellen enemmän vastuuta. Kriisiseuran kulissit kuitenkin horjuvat, ja lopulta pelissä on koko Takojien tulevaisuus.

Nuortenromaani on toinen osa Hammersmith United -jalkapalloseurasta kertovaa trilogiaa. Sarja on kiinnostava kurkistus futismaailman kulissien taakse. Taidokkaasti kirjoitettu tarina, mielenkiintoiset henkilöhahmot ja hauska pilke rivien välissä imaisevat lukijan mukaansa ensi riveiltä alkaen. Futismaailman kiemuroiden taustalta paljastuu nuoruuden tärkeitä teemoja, kuten itsenäistymistä, kilpailua, ystävyyttä, epäonnistumisen pelkoa ja näyttämisen halua.

Timo Parvela, Pasi Pitkänen – Pate ja Me­ga­mö­kä (ikäsuositus 7+)


Tärykalvot koetuksella! Yhdennessätoista Pate-kirjassa salaperäinen öinen rummutus herättää Paten ja Totin. Merkillisen metelin alkuperästä on otettava selvää, eikä se tietenkään onnistu ilman seikkailija-Senjan apua.


– Megamökä on mahtava, Senja hehkuttaa.
– Siis mikä on? minä kysyn. Senja katsoo minua kuin pöljää.
– Pöljä, Senja sanoo.
– Onko Megamökä siis pöljä? minä ihmettelen.
– Ei vaan… Se on bändi. Universumin mahtavin bändi.
– Ahaa, minä sanon väsyneesti.
– A-ha on ihan toinen bändi, Senja korjaa.
– Mikä siitä mekamöykästä niin mahtavan tekee?
– Mökä, Senja vastaa empimättä.


Mutta kun meteli karkottaa kastemadot, Megamökä on vaiennettava. Siihen tarvitaan runsaasti kekseliäisyyttä, rohkeutta ja jopa Paten ja Senjan oma bändi.

Katariina Alongi, Elli Puukangas – He­vos­kal­lion kuis­kaa­jat 1. Sa­na­ton yh­teys (ikäsuositus 10+)


Yhteys hevosiin avautuu! Kiehtova trilogia eläinten viesteistä ja intuition voimasta alkaa, kun musta tamma nimeltä Diva tuo yhteen kaksi hyvin erilaista nuorta. Mitä levoton ratsu haluaa kertoa Taralle ja Saskialle?


Tara aloittaa seitsemännen luokan Hevoskallion kartanossa, ja vaikka ujo tyttö rakastaa hevosia, koulussa on oppilas, joka saa hänet varpailleen. Jäätäväkatseinen Saskia kohtelee ikävästi kilparatsuaan Divaa, jota kohtaan Tara tuntee selittämätöntä yhteyttä. Se ei jää Saskialta huomaamatta, vaan Tara joutuu pian hänen silmätikukseen. Mutta mitä Saskian kovan ulkokuoren alla piilee? Ja miksi koulun mailla liikkuu kettu, jota kaikki eivät näe? 

Disney – Su­den­pen­tu­jen puu­ha­nik­sit (ikäsuositus 5+)


Mielikuvitus ja kekseliäisyys saavat sudenpentuniksien avulla siivet, ja monipuoliset ohjeet innostavat irrottautumaan ruudun äärestä.


Ankkalinnan Sudenpennuilla ei ole ikinä tylsää. He rakentavat ja väkertävät arkipäiväisistä esineistä ja kierrätysmateriaaleista vinhoja härpäkkeitä, soittimia ja silmäniloa, keksivät nokkelia kompia ja kummallisuuksia, lumoutuvat luonnon lukemattomista ihmeistä ja päästävät luovuuden lentoon! Kirja on itsenäinen täydennysosa supersuosittuun käsikirjaklassikkojen sarjaan, jossa ovat aikaisemmin ilmestyneet Sudenpentujen käsikirja. Klassikkovinkit! ja Sudenpentujen retkikäsikirja. Ulos luontoon!


Muista myös klassikkoteos Sudenpentujen käsikirja sekä Sudenpentujen retkikäsikirja. 

Hyviä leiriviikkoja ja mukavia lukuhetkiä! ⛺

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.