Palaudu 5 viikossa – Marjan 5 vinkkiä palautumiseen

KUVAT: Natasha Wiening Photography

 

On aika siirtyä uupumisesta ja ryytyneestä olotilasta toimintakykyisyyteen. Apu löytyy palautumisen taidosta. Mikä onkaan parempi tunne kuin se, että lihaksissa on voimaa, ruoka imeytyy, syljen määrä lisääntyy, silmät eivät enää tunnu kuivilta, iho kaunistuu ja mikä parasta mieli on kirkas ja keskittyminen helppoa. Palautuminen mahdollistaa ketterästi tilanteesta toiseen siirtymisen.

 

Omat palautumisvinkkinsä meille jakaa Marja Putkisto, kehon- ja liikkeenhallinnan asiantuntija, ohjaaja sekä kouluttaja ja kirjailija. Hän on kehittänyt monipuolisen Method Putkisto -menetelmän ja on kansainvälisesti toimivan Method Putkisto Instituutin perustaja ja johtaja. Marjalta ilmestyi tänä syksynä Palaudu 5 viikossa -kirja, joka sisältää ohjelman päivittäiseen jaksamiseen. 

Marja, miksi olet nostanut palautumisen esille? Mitä aiheessa on uutta kokonaisen kirjan verran?

“Uupuminen yllättää monet ja jopa itsestään hyvin huolehtivat. Lähestyn palautumista taitona, jossa voi kehittyä. Haluan tarjota keinoja, jolla ihminen voi säädellä voimavaroja ja tietoisesti vaikuttaa omaan toimintakykyisyyteen. Tavoitteeksi asetan, että voimia jää yli työpäivän, tai työuran, uuden oppimiseen ja luovuus lisääntyy.

 

Hyvä kysymys, mitä meiltä onnellisen kansan ihmisiltä puuttuu ja miksi työuupumus iskee. Palautuminen on usein jotain, jonka kuittaamme itsestään selvyytenä tai suoritamme niin kuin muitakin elämään kuuluvia asioita. Kun sitten ärtymys, ahdistuneisuus, hampaiden pureminen, päättämättömyys, asioiden unohtelu, päänsäryt, lihassäryt hiipivät arkeen, on hyvä kysyä: palaudunko!

 

Useat eivät ole tietoisia siitä, että palautuminen prosessi, “transitio”, joka mahdollistaa siirryt tilasta tai tekemisestä ketterästi toiseen. Palautuminen on taito ja sitä tulee toteuttaa tietoisemmin arjessa pitkin päivää. Miksi? Siksi, että silloin oppii uutta, ratkaisee ongelmia ja saa kiinni siitä missä mennään. 

 

Katson suomalaisia Lontoosta käsin ja näen, kuinka tunnollisesti ihmiset suorittavat annettuja ohjeita: lepoa, rauhoittumista, terveellistä ruokaa ja reipasta kävelyä. Jopa tämä kuulostaa varsinaiselta työlistalta, josta moni stressaantuu. Jos 10 000 askelta ei täyty, tulee huono omatunto.“ 

Miksi perinteinen palautuminen ei enää riitä?

“Koronan myötä maailmamme muuttui tulipalovauhdilla. Nyt kamppailemme uuden oppimisen aallokossa. Teknostressi kuormittaa aivojamme. Mieli on kovilla ja siksi myös keho. Kun aivot väsyvät, myös lihasten voima heikkenee. Uusien vaateiden keskellä toimiminen vaatii tasapainottelua. Palautumiseen ei välttämättä enää riitä perinteiset keinot, vaan niiden lisäksi ja rinnalle tarvitsemme uudenlaisia keinoja.“ 

Marja Putkiston uusi kirja: Palaudu 5 viikossa -kirja opettaa taitoa palautua arjen kuormituksessa

“Kirja antaa koko viiden viikon repertuaarin, josta jokainen voi valita itsellesi tärkeimpiä asioita. Kirjaan voi aina palata. Opit taitoa läpi elämän kestävään kehon ja mielen hoitoon. Viiden viikon ohjelma sisältää yksinkertaisia harjoitteita, joita voit soveltaa arkeesi. Etenemistä voit monitoroida energiadiagrammin avulla. Verkkokurssilla kuulet ohjausta ja Marjan viikkoharjoittelussa pääset sukeltamaan syvemmälle jatkuvaan palautumiseen.

 

Palautumista tarvitaan kaikkeen elämässä. Kun taidon oppii, voimme tietoisemmin palauttaa käyttöön niitä kykyjä ja taitoja, jotka olemme syystä tai toisesta menettäneet. Palautumisella hoidetaan terveyttä ja kun taidon osaa, elämä on onnellisempaa. Palautuminen vähentää stressiä ja palauttaa voimavarat.” 

Tätä opit kirjan 5 viikon palautumisohjelmalla:

Opit syventämään keskittymistä. Keskittymisen puute liittyy muistin heikkenemiseen ja silloin uusien asioiden oppiminen saattaa tuntua ylivoimaiselta. Kun mieli haahuilee, ihminen menettää myös itseluottamustaan. Keskittyneenä ihminen on vahvimmillaan. Tätä opettavat kirjan kaikki harjoitteet, kokonaiset 5 viikkoa. 

 

Opit herättämään hermoston. Kuljetko tietämättäsi puolinukuksissa koko päivän? Hyvin nukkuneena mieli palautuu, lihakset joustavat ja on voimaa kantaa ryhtiä. Myös herääminen on jo taitolaji.

 

Tietoisesti suoritettu yksittäinen liike vaikuttaa mieleen ja auttaa palautumaan, lisää endorfiinien tuotantoa ja onnellisuuden tunnetta. Syvempään stressiin auttaa venyttely, meditaatio ja syvähengitys. Liian voimakas harjoittelu voi laukaista stressihormonien liikatuotannon. 

Marjan vinkkejä palautumiseen

Nauti vastuksista - Voidakseen hyvin Ihminen tarvitsee sekä henkisiä että fyysisiä vastuksia ja stimuloivaa ja rikasta vuorovaikutusta. On helppo todeta ja nähdä, kuinka ainakin fyysiset vastukset puuttuvat, ja jo yksin rintakehän paino ja ryhdin romahtaminen vaikeuttavat hengitystä.

 

Hae epäsymmetriaa - Tasapainon paraneminen on yksi palautumisen mittareista. Tasaiset pinnat heikentävät ketteryyttä ja tasapainoa, ja tasatahtinen elämä uuvuttaa. Palautuminen käynnistyy kun aivot tunnistavat tarpeen korjaavaan toimintaan. Aistit välittävät tietoa aivoille ennen kaikkea silmien ja tuntoaistien kautta. Harva tietää, että tasapaino paranee kun sitä horjuttaa ja sitä parannetaan ennen kaikkea silmien ja kaularangan hallintana, - joskin myös  mutta paljolla muulla. Tiede puhuu toiminnallisesta neurologiasta.

 

Lepää stressiä vasten ja ota haasteet vastaan - On siirrytty bittimaailmaan ja ihmisen tunne merkityksellisyydestä heikkenee. Tunne omasta arvosta jää oman tunteen varaan. Ole rohkea, ja kun laitat itsesi kohtaamaan muita ihmisiä, voit peilata omaa itseäsi uusin tavoin.

 

Frustraatio on voimavara - Jos frustraatiota ei saa siirrettyä toimintaan, ihminen uupuu.

 

Kiirettä ei ole - Vaihda ajoittain arjen tekemisen rytmiikkaa: saat enemmän aikaan. Rytmitä elämää rutiineilla, sillä ne antavat elämään vakautta ja ennustettavuutta. Kannustan uusimaan arjen rutiinit, tutustu aiheeseen enemmän Marjan Klubin kautta. 
 

Uudessa kirjassaan Marja nostaa palautumisen taitolajiksi. Tilaa Marja Putkiston kirja Palaudu 5 viikossa! 🧘 

Tutustu Marjan kirjoihin:

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.