Milleniaali – tee aikahyppy vuosikymmenten taa!

Milleniaalit ovat sukupolvi, joka kasvoi aikana, jolloin internet alkoi vasta muokata arkea. Milleniaalien nuoruus ja lapsuus kului paljolti elämysten parissa, mutta myös mielikuvitusta käytettiin paljon. Kirjat ja lehdet pitivät vahvassa otteessa tv-ohjelmista puhumattakaan! Omien huoneiden seinät täyttyivät mitä upeammista idoleista – pop-tähdistä, näyttelijöistä ja urheilusankareista, joita ihailtiin vain kaukaa.


Milleniaalit ovat syntyneet karkeasti sanoen 1980-luvun alun ja 1990-luvun lopun välillä. Tämä tarkoittaa, että he ovat kasvaneet aikuisiksi 2000-luvun alkupuolella. Vaikka he lukevat tässä artikkelissa listaamiemme kirjojen tarinoita ja teemoja nyt jo aikuisen silmin, jokainen sivu voi avata ikkunan siihen aikaan, jolloin unelmat olivat suuria ja inspiraatio löytyi sankareista, jotka loistivat Suosikki-lehden sivuilla ja tv-ruuduilla, kun Salattujen elämien tunnari lähti soimaan kello 19:30. 

Kun milleniaalit päästetään näiden nuoruuden idoleista ja lapsuuden suosikeista kertovien kirjojen pariin, se voi tuntua aikamatkalta takaisin noihin aikoihin, jolloin heidän maailmansa oli täynnä fanijulisteita ja innostuneita keskusteluja uusimmista albumeista tai ikimuistoisista urheiluhetkistä. Kirjojen tutut tarinat, haastattelut ja muistelmat voivat herättää muistoja, jotka tuovat takaisin tuon vilpittömän ihailun tunteen, kun jokin idolin saavutus tuntui omalta voitolta. Nappaa kirja käteen ja lähde aikamatkalle!

Nämä kirjat vievät milleniaalit aikamatkalle

Suosikkijulkkikset

Laura Friman, Mikko Mattlar – Kul­ta­tur­bo – Suo­sik­ki-leh­den ta­ri­na


Nuorisolehden legendaariset viisi vuosikymmentä. Päätoimittaja Jyrki Hämäläisen Suosikki esitteli uusimmat musiikin ja nuorisomuodin ilmiöt tuoreeltaan, nosti yhden tähtipölyyn ja syöksi toisen unholaan. Suosikki puki sisältönsä kimallukseen mutta opasti lukijoitaan myös ammatinvalinnassa, seksuaalisuudessa ja monissa muissa elämäntaidoissa.


Lehti oli lukijalle paras kaveri, luotettu isosisarus, huumaava idoli tai turmiollinen rakas, joka piti kohdata vanhemmilta salaa. Kultaturbo kattaa Suosikin koko elinkaaren aamunkoitosta viimeiseen, tunteikkaaseen painoaamuun asti. Kaiken sen hulluuden, hulvattomuuden ja hurjuuden oman aikansa mediajätin kulisseissa. Koko stoori lehtivainaan (1961–2012) muistoa kunnioittaen.


Muista myös: Jyrki 1995-2001!

Britney Spears – Nai­nen mi­nus­sa


Pop-ikonin sykähdyttävät muistelmat. Britney Spears kertoo elämäntarinansa omilla ehdoillaan - avoimesti, vilpittömästi ja rohkeasti.


Kirja on kertomus kuuluisuudesta, äitiydestä ja vimmaisesta pyristelystä vapauteen. Se kertoo maailmanmaineeseen nousseesta teinitähdestä, josta kasvoi yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä artisteja.

Spears kertoo musiikin parantavasta voimasta ja matkastaan miellyttämishaluisesta tytöstä itsenäiseksi naiseksi. Hän kertoo myös elämästään salamavalojen räiskeessä, 13 vuotta kestäneestä holhouksesta, rakkauksistaan, eroistaan ja kahdesta elämänsä valosta, pojistaan. Mutta ennen kaikkea Spears kertoo viimeinkin itse elämästään, jota muut ovat hallinneet aivan liian kauan. 

Kai Kortelainen – Kik­ka


Intiimi elämäkerta paljastaa Kikasta puolen, joka jäi julkisuudelta piiloon. Pikkusisko Kati kertoo sisarensa koko tarinan rehellisesti ja avoimesti.


Kikka ponkaisi aikansa pop-taivaalle kuin tyhjästä. Pikkutuhmat sanoitukset ja avoimen flirttaileva esiintyminen viihdyttivät ja kiihdyttivät lama-ajan Suomea ennennäkemättömällä tavalla. Nuori nainen nousi tähdeksi, jota yhtä aikaa sekä ihailtiin että väheksyttiin.


Lähes pari vuosikymmentä yllättävän kuolemansa jälkeen Kikka on edelleen yksi eniten levyjä myyneistä kotimaisista artisteista. Pikkusisko Kati Lahti kertoo kuinka Kirsi Viilonen loi Kikasta fantasiahahmon mediaa ja viihdeteollisuutta valheellisesti ruokkien. Tuhon kierre alkoi, kun tähti itse alkoi paeta liian syvälle luomansa hahmon kuvitteelliseen todellisuuteen.

Kirja avaa lukijalle sisarusten lapsuuden karut lähtökohdat, seksuaalisen hyväksikäytön, itsetuhoisuuden, kamppailun mielensisäisten demonien kanssa sekä Kirsin syvän rakkauden ja hyväksynnän kaipuun. 

Idols-starat

Anu Räsänen, Hanna Pakarinen – Han­na Pa­ka­ri­nen – Elä­mä nau­rat­taa


Suomen ensimmäinen Idols-voittaja on aina nähnyt epäonnistumisissakin hopeareunuksen. Jo lapsena Hanna Pakarinen uskoi onnistuvansa kaikessa, mihin ryhtyi. Vaikka hän jäi koulun viestijuoksussa viimeiseksi, se ei häntä lannistanut. Luottamus omiin kykyihin ja vahva päättäväisyys veivät Hannan ensin Suomen ensimmäiseksi Idols-voittajaksi ja sitten euroviisuedustajaksi.


Matkan varrelle on mahtunut kipeitä kolhuja ja kaksi burnoutia mutta myös paljon hilpeitä hetkiä, joista 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Hanna kertoo eteläkarjalaisella tunteen palolla. Elämäkerrassaan Hanna myös kertoo idolin elämän valo- ja varjopuolista tavalla, jota ei aikaisemmin ole kuultu. 

Antti Tuisku, Hanna Minja Nousiainen – Kään­ne­koh­ta


Rakastettu pop-ikoni elämänsä tienristeyksessä. Kun Antti Tuisku asteli 9. heinäkuuta 2023 alas Ruisrockin päälavalta, päättyi samalla yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista urista. Idolsista alkanut lukemattomia hittejä, ikimuistoisia keikkoja, vääjäämättömiä vastoinkäymisiä ja huikeita onnistumisia sisäänsä kietonut tarina oli tullut päätökseensä, ja edessä häämötti hyppy tuntemattomaan.


Antti Tuiskun päiväkirjaan pohjautuvissa koskettavissa kirjoituksissa podetaan luopumisen tuskaa ja jätetään haikeita jäähyväisiä, mutta myös innostutaan uudesta ja arvaamattomasta ja eletään vielä kerran huikean uran sinetöinyt kiertue. 

Parhaat bändit

Juska Salminen – Va­lon var­jos­sa


Nuoren kosketinsoittajan unelmat toteutuivat HIMissä, mutta hinta oli kallis. HIM-yhtyeen asema yhtenä suomalaisen musiikin suurimpana vientituotteena on kiistaton. Bändi personoitui sen keulakuvaan Ville Valoon, mutta tämä on tositarina kosketinsoittajasta, kovasta HIM-fanista, joka pääsi soittamaan yhtyeeseen kansainvälisen nousukiidon aikana. Tuo kosketinsoittaja on Juska Salminen eli Zoltan Pluto.


Puolen vuoden bändikokemuksella Juska Salminen päätyy idoliensa mukana esiintymään sadoille tuhansille ihmisille, täyttämään vanhempiensa seinät kulta- ja platinalevyillä, kylpemään salamavaloissa ja tienaamaan enemmän rahaa kuin on koskaan haaveillut. Menestyksen huuman vuosia 1998–2000 seuraa kuitenkin nopea syöksy, masennus ja mania. Matka takaisin elävien kirjoihin vie Salmiselta puolitoista vuosikymmentä.

Juska Salminen kertoo avoimesti, millaisia HIM-vuodet olivat, mitä rokkitähteys vaatii ja mikä on julkisuuden ihannoinnin kääntöpuoli. Valon varjossa on kokemuspohjainen selviytymistarina ja matka konserttilavojen spottivaloista oikeaan valoon. 

Maria Jyrkäs, Mr. Lordi – Lor­dia­ry


”Mahdollisuus tehdä näitä asioita on viimeinen, minkä uhraisin, koska se tarkoittaisi oman itseni uhraamista. Silloin en olisi enää minä.”


Miten rovaniemeläispoika loi kansainvälisen suursuosion saavuttaneen menestystarinan? Uskomaton menestystarina Mr. Lordin omin sanoin.


Lordiary on väkevä, kertojansa kuuloinen tarina oman vision tinkimättömästä toteuttamisesta, taiteellisen vapauden puolustamisesta ja pikkutarkasta uurastuksesta. Matka on ollut värikäs, rikas ja täynnä ylä- sekä alamäkiä. Lopputuloksena on uniikki elämäntyö Lordi, jonka ympärille on kasvanut vankka ihailijakunta ympäri maailman. 

Me­la­nie C – Kaikki mitä olen - Minun tarinani


Omaelämäkerta täynnä Girl Poweria. Melanie C kertoo huiman elämäntarinansa ja kuvaa elävästi, millaista elämä Spice Girls -yhtyeessä todella oli. Inspiroiva, voimauttava ja viihdyttävä lukukokemus.


Melanie C kertoo muistelmissaan paitsi menestyksestä ja yhtyeen huippuhetkistä, myös kuuluisuuden pimeästä kääntöpuolesta. Hän puhuu myös kiusaamisesta, kehonkuvasta, mielenterveydestä ja tavasta, jolla media kohtelee nuoria naisia. Spice Girls oli maailmanlaajuinen ilmiö, kaikkien aikojen menestynein brittiyhtye sitten Beatlesin. Spice Girls -vuosien jälkeen Melanie C ryhtyi sooloartistiksi, ja hänen levyjään on myyty 23 miljoonaa kappaletta. Hän on myös saanut jotakuinkin kaikki popmusiikkialan tärkeimmät palkinnot.


Huikean uran hintana on ollut paljon ahdistavia kokemuksia, häpeää ja vähättelyä. Melanie C on ollut tärkeä roolimalli nuorille naisille. Hän on myös LGBTQ-yhteisön näkyvä puolestapuhuja ja kymmenien hyväntekeväisyysjärjestöjen tukija. 

TV:stä tutut

Heta Tuppurainen – Isä­ni, Röl­li


Tarina isästä, tyttärestä ja hännästä, joka muutti kaiken. Miten Rölli syntyi? Millainen mies satuhahmon takana on? Näyttelijä Allan ”Allu” Tuppuraisen (s. 1951) tytär kuvaa kaunistelematta isän ja tyttären suhdetta, kun perheenjäsenenä on myös Rölli, josta ei ikinä pääse eroon – halusi tai ei.


”Tämä kirja kertoo isäni, näyttelijä Allu Tuppuraisen, mittavasta teatteriurasta sekä hänen luomastaan satuhahmosta, Röllistä. Traumoista ja peloista, jotka kätkeytyvät Röllin riemun ja uhon taakse. Mutta samalla kirjoitan sukuni polvelta toiselle siirtyvästä kivusta ja ilosta. Tavallisista ihmisistä, jotka ovat ajautuneet tekemään epätavallisia asioita. Ennen kaikkea kirjoitan isän ja tyttären muuttuvasta suhteesta sekä nähdyksi tulemisen vaikeudesta.” 

Matthew Perry – Fren­dit, rak­kau­det ja iso ka­ma­la jut­tu


Frendit-sarjasta tuttu näyttelijä vie lukijat supersuositun komediasarjan kulissien taakse ja muistelee koskettavasti kamppailuaan päihderiippuvuuden kanssa.


Avioerolapsi Matthew Perry matkusti viisivuotiaana vuoroin Montrealin ja Los Angelesin väliä tavatakseen vanhempiaan, 14-vuotiaana hän oli menestynyt tennistähti Kanadassa ja 24-vuotiaana hän nappasi himoitun pääosaroolin Frendit-televisiosarjan Chandlerina. Tähteys tuntui tuovan hänelle kaiken mitä toivoa saattoi, mutta Matthew kertoo sisällään olleesta tyhjyydestä, joka ei täyttynyt edes suurimpien unelmien toteutuessa.


Lämpimästi ja huumorilla kirjoitettu muistelmateos kertoo menetetyistä rakkauksista, synkimmistä päivistä ja uskollisimmista ystävistä. 

Tommi Saarela – Heik­ki Sil­ven­noi­nen


Asioille on parempi nauraa kuin itkeä. Heikki Silvennoinen pohtii menestystään, menneisyyttään, tulevaisuuttaan ja tehtäväänsä maailmassa – viihdyttämisen sietämätöntä keveyttä ja arvoitusta kaiken takana.


Toiset meistä kestävät kolhuja enemmän, toiset vähemmän. Silti kaikista löytyy kohta, joka murenee ennemmin tai myöhemmin. Niin kävi myös Heikki Silvennoiselle. Kahden menestyksekkään uran ja kolmen rikkoutuneen avioliiton sekä erilaisten vastuiden ja suhdesotkujen kasaama taakka ajoi Silvennoisen kippaamaan roimasti enemmän kuin yhdet piiskaryypyt keikan alle. Ankara elämänvaihe selkisi lopulta hypnoosin, terapian ja meditaation avulla. Ja kas, elämä seestyi – ainakin jonkin verran.

Mittavan päivätyön suomalaisessa viihteessä tehnyt Silvennoinen on alun perin taiturimainen kitaristi, joka nousi esiin progressiivisen rockin pioneereihin lukeutuneessa Tabula Rasassa. Hänen elämäntarinaansa ei voisi kuitenkaan kertoa ilman Kummelia. Kummeli oli piristysruiske, jota 1990-luvun alun lama-Suomi kaipasi ja tarvitsi. Ohjelma nosti itseoppineen, monikasvoisen viihdetaiteilijan siihen kansan rakastamien tähtien joukkoon, jonka tekemiset ovat tuttuja niin varttuneemmalle kuin nuoremmallekin ikäpolvelle. 

Pamela Anderson – Rak­kau­del­la Pa­me­la


Pamela Anderson kertoo omaelämäkerrassaan, miten ujosta, eläinrakkaasta tytöstä tuli puolivahingossa maailman tunnetuin seksisymboli sekä miten hän säilytti järkensä ja uskonsa ihmisiin hullunmyllyssä nimeltä Hollywood.


Pamela Anderson varttui Vancouver Islandilla Kanadassa villin luonnon ympäröimänä teinivanhempiensa sekä suomea puhuneen lempeän isoisänsä kanssa. Eläinrakkaan poikatytön matka tähtiin alkoi, kun televisiokamera osui häneen paikallisessa jalkapallo-ottelussa. Nuori Pamela muutti Hollywoodiin, esiintyi Playboyssa, sai roolin Baywatch-tv-sarjassa, tuli äidiksi sekä rakastui ja erosi rokkari Tommy Leestä koko maailman seuratessa sivusta.


Kaikilla oli mielipide Pamelasta, kaikki halusivat palan Pamelaa. Anderson palasi taannoin takaisin kotiseudulleen, puutarhanhoidon ja lukemisen pariin. Siellä hän myös kirjoitti eriskummallisen tarinansa, joka on täynnä valoa ja varjoja, mutta ennen kaikkea lapsenomaista ihmetystä arvaamattoman elämän edessä. 

Sara Parikka, Carla Bock – Mut­ka­ton­ta & mau­kas­ta


Milleniaali Sara Parikan suosituimmat reseptit. Bloggarina valtavasti seuraajia kerännyt Sara jätti vuonna 2019 taakseen 11 vuoden pestin Salkkareissa ja keskittyy nykyään pyörittämään omaa firmaansa ja tekemään sisältöä etenkin Instagramiin ja Saran kaverikirja -podcastiinsa.


Sara Parikka on ollut innokas kotikokki lapsesta alkaen. Hänestä ruoan täytyy olla maistuvaa, mutta sen pitää myös valmistua sukkelasti. Saran ruokaohjeet sopivatkin niihin hetkiin, kun oma mielikuvitus ei säkenöi, kun haluaa syödä hyvin mutta oikoa mutkia tai kun vieraille pitää keksiä jotain tarjottavaa ilman hermoromahdusta. Saran reseptit pitävät niin aikuiset kuin lapsetkin tyytyväisinä, oli sitten kyse kiireiseen, hyvään arkeen sopivista ruuista tai vaivattomasta viikonloppuherkuttelusta.


Muista myös: 365. Ilon ja inspiraation vuosi!

Urheilutähdet

Juha Kanerva, Petri Lahti, Juha Tamminen – Lit­ma­nen - Kym­pin mat­kas­sa


Jari Litmanen on Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija. Kirjassa käydään läpi Lahdessa kasvaneen lahjakkuuden nousu Suomen A-maajoukkueen kapteeniksi ja kansainväliseksi supertähdeksi 1990-luvulla.

Litmasen huikeimmat pelivuodet osuivat Amsterdamin Ajaxin suuruuden aikaan. Hollantilaisseura voitti Mestarien liigan 1995 ja oli loppuottelussa seuraavanakin vuonna. Suomalainen kymppipaikan pelaaja oli Ajaxin menestyksen tukipilari.

Kirjassa paneudutaan Litmasen saavutuksiin, mutta kerrotaan myös vaikeista jaksoista uralla. Litmanen jäi vähälle peliajalle Barcelonassa ja Liverpoolissa. Suomen A-maajoukkueessa Litmanen pelasi 137 ottelua yhdeksän päävalmentajan alaisuudessa vuosina 1989-2010. Kirjasta selviää myös, miksi Suomi ei päässyt tuolloin MM- tai EM-kisoihin. 

Tapani Salo, Raimo Helminen – Rai­pe


Legendaarinen kiekkoleijona kertoo ainutlaatuisesta urastaan ja elämästään kaukaloiden ulkopuolella.


Kun Raipe hyppäsi kaukaloon, peli muuttui. Siitä tuli Raipen peli, jossa hän määräsi rytmin. Jo juniorina hän sai jopa kanadalaisyleisön taputtamaan seisaallaan aina, kun koski kiekkoon, ja takoi nuorten MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin Wayne Gretzky.


Kirja kuvaa, miten Raimo Helminen nousi ainutlaatuisen kiekkouransa aikana pelaajien kunnioittamaksi ja fanien rakastamaksi lajilegendaksi. Hän oli avainroolissa, kun Leijonat voittivat ensimmäiset arvokisamitalinsa ja maailmanmestaruutensa. Helminen on pelannut enemmän maaotteluja kuin kukaan toinen miesjääkiekkoilija. Raipe pelasi 44-vuotiaaksi, mutta ura oli loppua jo paljon aiemmin dramaattisessa autokolarissa Teemu Selänteen kanssa.

Kirjassa vuorollaan ovat äänessä Raipen lisäksi perheenjäsenet, pelikaverit, valmentajat ja ystävät. Raipe avaa myös elämänsä vähemmän tunnettuja puolia, kuten hevos- ja viiniharrastuksiaan. Nyt Raipen rooli on vaihtunut pelaajasta valmentajaksi ja Tampereen Koikkarin pihajää huippumoderniin areenaan. 

Henri Nyholm – F1: suu­ret tun­teet, rat­kai­se­vat het­ket


Vauhtia, vaaraa, valtaa ja suuria persoonia. Viihdyttävä sukellus Formula 1:n ikimuistoisimpiin hetkiin sekä tapahtumiin, jotka ovat sementoineet sen aseman maailman sykähdyttävimpänä ja suurimpana kilpa-ajosarjana.


Formula ykkösissä on kautta sarjan historian ajanut valtavalla kilpailuvietillä siunattuja − tai kirottuja − suuria persoonia. Se on johtanut legendaarisiin kaksinkamppailuihin mutta myös törmäyksiin niin radalla kuin sen kulisseissa. Miljardien arvoisen sarjan hallinnasta on myös käyty raivoisaa vääntöä, ja varikolla kilpailu teknisestä paremmuudesta on johtanut jopa laittomuuksiin ja inhimillisiin tragedioihin. 


Formula ykkösiin kietoutuu loputtomasti vauhtia, valtataistelua ja tunteiden paloa. Kirja kertoo käännekohdista, jotka ovat muovanneet autourheilun kuninkuusluokan sellaiseksi kuin sen nykyään tunnemme. 

Milleniaali, olisiko aika tehdä aikamatka? ⏳

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.