Kirjavinkit musiikin ystäville!

Musiikki on parhaimmillaan kuunneltuna, mutta musiikin tekijöiden takaa löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita myös luettavaksi. Millaista on haaveilla menestyksestä ja miltä tuntuu, kun sen saavuttaa? Werner Söderström Oy:n tietokirjoissa on useita mielenkiintoisia muusikoiden elämäkertoja ja tietokirjoja suosittujen bändien taipaleelta. Osta musiikkiaiheinen tietokirja itsellesi tai lahjaksi ystävälle tai läheisellesi Kirja-verkkokaupasta. Löytyykö listalta oma suosikkilaulajasi tai -yhtyeesi?

Surrender - Bono (Tammi, 2022)

Bono Surrender

Jokaisen U2-fanin toivelahja! Artisti-aktivisti Bono, irlantilaisbändi U2:n laulaja, on kirjoittanut muistelmateoksen, joka on rehellinen ja nöyristelemätön. Surrender on tarina Bonon ainutlaatuisesta elämästä, hänen kohtaamistaan vaikeuksista ja haasteista sekä ystävistä ja läheisistä, jotka ovat muokanneet ja kannatelleet häntä.

Muistelmissaan Bono kirjoittaa itse ensimmäistä kertaa elämästään ja ihmisistä, jotka ovat jakaneet sen hänen kanssaan. Rehellisen itsetutkiskelevaan sekä humoristiseen sävyyn kirjoitettu teos tarjoaa näkökulman Bonon elämään sekä perheeseen, ystäviin ja uskoon, jotka ovat kannatelleet, koetelleet ja muokanneet häntä.

Surrender-kirjan alaotsikko ”40 laulua, yksi elämä” (Surrender: 40 Songs, One Story) viittaa kirjan neljäänkymmeneen lukuun, jotka on kaikki nimetty U2-kappaleiden mukaan. Bono on myös luonut teokseen 40 alkuperäispiirustusta.

Bonon kirja Surrender julkaistiin suomeksi (suom. Tero Valkonen) Tammen kustantamana. 

Pohjalta – Happoradion tarina - Sami Kuusela (Johnny Kniga, 2022)

Pohjalta- Happoradion tarina

Sami Kuuselan kirjoittama kirja Pohjalta - Happoradion tarina kertoo hävettävän hyvän tarinan pikkukaupungin poikien pitkästä matkasta parrasvaloihin ja suosituksi artistiksi. Happoradion pipopäinen laulaja Aki Tykki kasvoi köyhän yksinhuoltajaäidin lapsena Joensuun Noljakassa. Parikymppisenä hän muutti bändikaveriensa kanssa Helsinkiin tullakseen rokkitähdeksi.

Pääkaupungissa alkoi alamäki. Tykin elämää värittivät eeppiset epäonnistumiset. Nuori mies ajelehti vuosikausia kaljaa juoden ja jätti laskunsa avaamatta. Bändiunelmasta Tykki kavereineen piti kuitenkin päämäärätietoisesti kiinni. He taistelivat tiensä pinnalle, ja Happoradio hivuttautui suomirockin instituutioksi hiteillä, kuten ”Pois Kalliosta”, ”Che Guevara” ja ”Puhu äänellä jonka kuulen”.

Lukija pääsee matkalle Aki Tykin tarinaan, miten oman paikan löytyminen on joskus monen mutkan takana ja miten kaiken jälkeen osaa arvostaa sitä, mitä on saavuttanut.

Lordiary - Maria Jyrkäs & Mr. Lordi (Tammi, 2022)

Lordiary - Mr. Lordi ja Maria Jyrkäs

Lordiary -kirja on uskomaton menestystarina Mr. Lordin omin samoin. Mr.Lordi on Lordin perustaja, laulaja, säveltäjä sekä yhtyeen visuaalisen ilmeen luoja. Vuodesta 2002 lähtien yhtye on julkaissut 17 albumia ja kiertänyt maailmaa useilla pitkillä kiertueilla. Lordiaryn toisena kirjoittajana on Maria Jyrkäs, joka on journalisti, kirjailija ja media-alan yrittäjä.

Lordiary on väkevä, kertojansa kuuloinen tarina oman vision tinkimättömästä toteuttamisesta, taiteellisen vapauden puolustamisesta ja pikkutarkasta uurastuksesta. Matka on ollut värikäs, rikas ja täynnä ylä- sekä alamäkiä. Lopputuloksena on uniikki elämäntyö Lordi, jonka ympärille on kasvanut vankka ihailijakunta ympäri maailman. Kirja kertoo tarinan, miten rovaniemeläispoika loi kansainvälisen suursuosion saavuttaneen menestystarina.

Suomalaiset sähkökitaristit – Pekka Laine & Tommi E. Virtanen (Tammi, 2022)

Suomalaiset sähkökitaristit
Kitaran soittajien toivelahja! Kotimaisen kitaristikunnan kova ydinjoukko kertoo Suomalaiset sähkökitaristit -kirjassa kokemuksen ja näkemyksen kautta omasta suhteestaan sähkökitaraan. Soittajat avaavat Pekka Laineen ja Tommi E. Virtasen kirjoittamassa kirjassa esteettistä maailmaansa ja musiikillisen ajattelunsa ydintä.

Teos kertoo taiteilijamuotokuvien kautta, miksi kitara kiehtoo yhä uusia sukupolvia. Albert Järvisen, Jukka Tolosen ja Heikki Laurilan kautta päästään kitaran nykyisyyteen. Laaja kirjo kitaristiässiä metallista jazziin ja bluesista rock’n’rolliin esittäytyy. Esa Pulliainen, Dave Lindholm, Jukka Orma, PK Keränen, Erja Lyytinen, Alexi Laiho ja Timo Kämäräinen ovat kitaroineen olennaisella tavalla muokanneet meitä ympäröivää soivaa todellisuutta ja jättäneet puumerkkinsä suomalaisen populaarimusiikin äänimaisemaan.

Eruption – Eddie van Halenin tarina - Paul Brannigan (Bazar, 2022)

Eruption - Eddie Van Halenin tarina

Englantilaisen musiikkitoimittajan Paul Branniganin kirjoittama Eruption - Eddie van Halenin tarina on ensimmäinen täysimittainen elämäkerta Van Halenista. Kirjassa hän kuvaa Eddie Van Halenin musiikillista kehitystä ja menestystarinaa, mutta myös tämän epävarmuutta, alkoholismia, vaikeaa suhdetta bändinsä laulajaan David Lee Rothiin, avioeroa ja taistelua syöpää vastaan. Kirja on nimetty Van Halenin kappaleen Eruptionin mukaan, joka koostuu lähinnä Eddie Van Halenin virtuoosimaisesta kitarasoolosta.

Eddie (Edward) Van Halenia (1955–2020) pidetään Jimi Hendrixin ja Chuck Berryn ohella yhtenä sähkökitaransoiton merkittävimmistä uranuurtajista. Yhdessä veljensä Alexin kanssa perustama Van Halen -yhtye on yli 80 miljoonan myydyn levyn myötä yksi hard rockin historian menestyneimmistä kokoonpanoista. Vuonna 1972 perustetun Van Halenin musiikki oli tyylillisesti aivan uutta ja siitä tuli 1980-luvun kalifornialaisen rockmusiikin ruumiillistuma.

Manserock jäi soimaan - Jari Korkki (Dodenco, 2022)

Manserock jäi soimaan

Jari Korkin kirjoittama Manserock jäi soimaan on pakollinen oppimäärä jokaiselle suomirockin ystävälle. Kirja herättää henkiin aikakauden, joka ei tunne kännyköitä tai pankkikortteja, mutta suorastaan huutaa päästä keikkailemaan.

Käsitteen manserock tuntevat kaikki, mutta kuka sen keksi? Miksi Tampereesta tuli suomirokin pääkaupunki viimeistään 1980-luvulla, vaikka kaikki aikalaiset eivät edes halunneet tunnustautua manserokkareiksi. Jälkikäteen on toki helppo myöntää, ettei siitä eroonkaan pääse.

Miten syntyivät Soundi, Epe’s, Poko ja Rockadillo? Miten Tampereen ylioppilastalosta tuli kaiken keskipiste, jossa tapasivat niin musiikin, elokuvan, sarjakuvan kuin jalkahöntsynkin ystävät? Miten paikallisradiot ja Tullikamari muokkasivat manserockia? Millaiseen rooliin nousivat vahvat naiset, entä nuoret vihaiset miehet?

Rakasta Joulua - Jenny Rostain (Bazar, 2022)

Raskasta joulua

Jenny Rostainin värikuvitettu kirja Raskasta Joulua kertoo ainutlaatuisen musiikkiproduktion ja sen jäsenten tarinan.

Vuonna 2004 tuottaja ja kitaristi Erkka Korhonen sai hullun idean: mitä jos perustaisi musiikkiproduktion, joka esittää perinteisten joululaulujen raskaammin sovitettuja versioita. Moni piti ideaa hulluna eikä halunnut sekaantua siihen maineen menettämisen pelossa. Mutta muutama ennakkoluuloton muusikko lähti mukaan, ja seuraavana vuonna keikkaliput myytiinkin jo loppuun. Korhonen oli osunut produktiollaan johonkin ainutlaatuiseen.

Kirjassa kerrotaan ensimmäistä kertaa Raskaan Joulun koko tarina vuodesta 2004 lähtien ja kuullaan sen kiertueilla sekä levyillä esiintyneitä artisteja. Matkan varrella produktion jäsenet ovat kokeneet värikkään kiertue-elämän lisäksi traagisia menetyksiä, lämminhenkisiä uudelleenkohtaamisia ja vanhojen riitojen anteeksiantoa.

Scream for me Finland! - Mikael Huhtamäki (Bazar, 2022) Pokkari

Scream for me Finland!

Mikael Huhtamäen Scream for me Finland! kertoo kansainvälisten hevibändien keikoista ja hevimusiikin iskemisestä Suomeen.1980-luvun Suomi eli tasaisen harmaata yhtenäiskulttuurin aikaa kylmän sodan varjostamassa maailmassa. Onneksi jähmeään tunnelmaan toivat piristystä metallimusiikin uudet tuulahdukset ulkomailta.

Scream for me Finland! -kirja on jaettu lukuihin artisteittain, ja se kertoo arkistomateriaalien ja silminnäkijöiden tarinoiden kautta kansainvälisten hevibändien keikoista Suomessa. 

Vuosina 1980–1991 Suomessa ehtivät vierailla muun muassa Iron Maiden, Rainbow, Motörhead, Whitesnake, Ozzy Osbourne, Scorpions, Black Sabbath, Dio, KISS, W.A.S.P., Mötley Crüe, Metallica, Bon Jovi, AC/DC, Judas Priest, Deep Purple, Megadeth, David Lee Roth, Alice Cooper ja Guns N' Roses.

Kirja vie lavalle ja sen taakse kertoessaan, kuinka suomalaiset tuolloin lämpenivät näille myöhemmin kansainvälisiksi legendoiksi muodostuneille yhtyeille. 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.