Kesä vihreyttä valloillaan – seitsemän tietokirjaa suomalaisesta luonnosta ja sen antimista

Koivut valoisassa kesäyössä, kasteiset kukkaniityt ja paljaat varpaat nurmella; kesäinen luonto hoitaa monin tavoin pohjoisessa asuvan kansamme sielua ja ruumista. Kun vihreys pitkän odotuksen jälkeen pääsee hetkeksi valloilleen, on siitä syytä ottaa kaikki irti. Kasviharrastajat tapaavat talven jälkeen vanhat tuttunsa, puutarhurit iloitsevat kasvun ihmeestä ja kesäkeittiöiden kokit saavat tarjottaviinsa uutta tuoretta twistiä. Mutta mitä luonnollemme tänään kuuluu? Kirja-verkkokaupan tietokirjat opastavat muutoksessa olevan suomalaisen luonnon ja sen kasvien kiehtovaan maailmaan monesta näkökulmasta. 

 

Pentti Halenius & Arto Rantanen: Kasvibongarin opas (Tammi)

Kasvibongarin opas (Tammi)

Kaikki lähtee kasvin tunnistuksesta! Luontoharrastamisen moniottelijoiden Arto Rantasen ja Pentti Haleniuksen 2019 ilmestynyt Kasvibongarin opas esittelee huikeat 552 Suomessa kukkivaa kasvia uuden kasviluokituksen mukaan järjestettynä, mikä takaa kirjan käyttökelpoisuuden myös tulevina vuosina. Upeat lähivalokuvat paljastavat kasvien pienetkin yksityiskohdat, joiden avulla lajien tunnistaminen onnistuu myös kukintakauden jälkeen. Lisäksi teos tarjoaa tietoa kasvien kasvupaikoista ja pölyttäjistä ja varoittaa aiheellisesti myrkyllisistä lajeista, joita myös luonnostamme löytyy.

Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit (Tammi)

Suomen luonnon lääkekasvit (Tammi)

Kun kasvit ovat tuttuja ulkonäöltä, on aika perehtyä niiden voimiin. Kasvitieteilijä, professori ja tietokirjailija Sinikka Piipon kirjatuotanto keskittyy kasvien ja yrttien käyttöön lääkkeenä, mausteena ja osana terveellisenä ravintona. 2018 ilmestyneessä Suomen luonnon lääkekasvit uppoudutaan kasvilääkinnän saloihin ja tutustutaan, kuinka luontoäidin aarreaitasta saadaan apua uupumukseen, unettomuuteen, suolistovaivoihin, kohonneeseen verenpaineeseen tai erilaisiin kipuihin. Kirja opastaa kasvien turvalliseen käyttöön ja kertoo, miksi kukin kasvi tehoaa kerrottuun vaivaan ja miten kasvia lääkinnällisesti käytetään.

Samalta kirjoittajalta vuonna 2019 julkaistu Kasvien maaginen maailma on sen sijaan kiehtova tietopaketti kasvien salaisemmista voimista ja tarjoaa mielenkiintoista luettavaa vaikkapa juhannusyötä odotellessa. Mukana on tuttuja ruoka-, viljely- ja maustekasveja, luonnossa ja pihapiirissä esiintyviä kasveja ja yrttejä, puita sekä maineikkaita kasveja eri kulttuureista. Kasvien käytön, historian ja myyttisen perinteen lisäksi kirjassa opastetaan ymmärtämään magiaa ja maagista ajattelua.

 

Elina Innanen: Chocochilin arkiruokaa (Kosmos)

Chocochilin arkiruokaa (Kosmos)

Puutarhan sadosta päästäänkin edelleen maittavan ja terveellisen kasvisruoan pariin. Heille, jotka eivät halua käyttää keittiössä liikoja aikoja, tarjoaa Suomen suosituimman vegaanibloggaajan Chocochilin eli Elina Innasen keittokirja Chocochilin arkiruokaa kiinnostavaa tietoa. Kirja koostuu toivotuista 30 minuutin helpoista, vegaanisista arkiruokaresepteistä, jotka on suunniteltu maistumaan monenlaisille ruokailijoille. Elina Innasen teokset ja blogi ovat juurruttaneet itsensä suomalaiseen uuteen ruokakulttuuriin, ja hänen resepteistään on tullut monen kotikeittiön klassikkoja. Mikäli haluat lisätä kasvisruoan osuutta ruokavaliossasi, tästä on helppo aloittaa! 

Hanna Olvenmark: Annos eurolla (WSOY)

Annos eurolla (WSOY)

Hanna Olvenmarkin kasvisruokakirjassa ei sen sijaan pihistellä ajasta vaan euroista. Kiihtyvän inflaation aikana ajankohtainen teos Annos eurolla kertoo, miten syöt terveellisesti, säästät rahaa ja huolehdit samalla maapallosta. Havainnollisesti kuvitettuun keittokirjaan on koottu yli 50 täysipainoista kasvisruokaohjetta, joiden tekeminen maksaa noin euron annokselta. Kirja on jaoteltu pääruokiin, evääksi sopiviin aterioihin sekä niitä täydentäviin lisukkeisiin, sämpylöihin, levitteisiin, välipaloihin ja aamiaisiin. Se vinkkaa myös mitä kannattaa aina pitää ruokakomerossa ja miten ruokahävikin voi vähentää minimiin. Hanna Olvenmark on ruotsalainen ravitsemusterapeutti ja intohimoinen saituri, joka sai suunnitelmallisella ruoanlaitolla säästettyä lyhyessä ajassa rahat kasaan Mount Everestin matkaa varten.

Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100 (Bazar)

Suomen luonto 2100 (Bazar)

Siihen, miltä luontomme näyttää isommassa kokonaiskuvassa, tarjoaa suosikkimeteorologi Kerttu Kotakorven Suomen luonto 2100 vaikuttavan katsauksen. Kirja on viimeisimpään tutkimustietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta, joka on ilmastoltaan hyvin erilainen kuin nyt. Millaisia muutoksia Suomen ilmasto ja luonto tulevat kohtaamaan tällä vuosisadalla? Miten vuodenajat muuttuvat? Pysyykö rannikko-Suomi merenpinnan yläpuolella? Valtaavatko lehtipuut metsämme? Kirjassa pääsemme tutustumaan Suomen eri kolkkien muuttuviin maisemiin ja elinympäristöihin, uudenlaiseen lajistoon ja vuoden kiertoon, jossa talvet lyhenevät, kesät pitenevät ja sateet lisääntyvät. TV meteorologina pitkän uran tehnyt Kotakorpi on ollut lapsesta asti kiinnostunut luonnosta, ulkoilusta ja ilmastosta. 2021 ilmestynyt Suomen luonto 2100 on hänen ensimmäinen teoksensa. 

Anne Sverdrup-Thygeson: Luonnon varassa (Bazar)

Luonnon varassa (Bazar)

Painavan tiedon parissa jatkaa myös biologi Anne Sverdrup-Thygesonin uusi teos Luonnon varassa. Kirjassaan Sverdrup-Thygeson kertoo asiantuntevasti ja viihdyttävästi, kuinka ihmisen ja luonnon välinen yhteys on vahva mutta lopulta haavoittuvainen. Luonnon varassa vie matkalle maailman ympäri ja kertoo huikeista tavoista, joilla luonto auttaa ihmistä selviytymään. Kirja auttaa myös näkemään, kuinka tärkeää olisi olla rapauttamatta oman olemassaolomme perustaa ja kuinka riippuvaisia olemme luonnon meille tarjoamista palveluista.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.