30 x kirja lahjaksi

Kirjafanien keskuudessa fakta taitaa olla, että kovat paketit ovat niitä halutuimpia. Jos lahjakasassa onkin jotakin pehmeää, se saa luvan olla pokkari. Ei vaan… Sen verran myönnymme, että lahjaksi saadut villasukat jalassa on rentouttava viettää välipäiviä kirja kädessä. Ja voihan sen kirjan vaikka paketoida villasukien sisään!


Suosittelemme antamaan lahjaksi tietoa, tunteita ja taitoa kansien välissä. Juuri oikea kirjalahja on myös nuoremman väen mieleen, mutta mitä tahansa teosta ei nuorisolle kannata paketoida. Sopiva kirjalahja saattaa löytyä helposti vaikkapa Finlandia-voittajien ja -ehdokkaiden joukosta. Tee lahjansaaja onnelliseksi ja anna kirja lahjaksi, me autamme valitsemaan sen!

Valitse kirja lahjaksi avullamme

Anna elämäkerta lahjaksi:

Jenni Haukio – Si­nun täh­te­si tääl­lä

 

Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemisen ja asemansa tasavallan presidentin puolisona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Sinun tähtesi täällä kertoo siitä näkyvästä ja näkymättömästä työstä, jota Haukio on isänmaan hyväksi tehnyt jo kymmenen vuoden ajan. 
 

Jenni Haukio kuvaa menneitä vuosia ainutlaatuisella tavalla, jossa yhdistyvät muistot, yhteiskunnalliset näkemykset, julkaistut kirjoitukset, lähetetyt kirjeet ja pidetyt puheet. Hän kirjoittaa kohtaamistaan ihmisistä, avaa presidentin puolison roolia sekä kertoo työstään itselleen läheisimpien teemojen parissa. Näihin lukeutuvat luonnon ja eläinten suojelu, lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, lottien ja veteraanien henkisen perinnön vaaliminen sekä suomalainen kirjallisuus, taiteet ja kulttuuriperintö. 
 
Jenni Haukio kertoo avoimesti vuosistaan Suomen palveluksessa ja vie lukijansa tilanteisiin, joista julkisuudessa nähtyjen kuvien taakse kätkeytyy runsaasti aiemmin sanomatonta. Haukion ääni on rehellinen ja herkkäviritteinen ja soljuu kuin runo. Anna tämä kirja lahjaksi ja annat samalla palan Suomen historiaa.

Heini Junkkaala – Pirk­ko Sai­sio - So­pi­ma­ton

 

Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio. Pirkko Saisio – Sopimaton on karismaattisen ja omaehtoisen kirjailijan intiimi elämäkerta.

 

Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Saisio on kirjoittanut autofiktiivisen trilogian ja ammentanut muutenkin tuotantoonsa omasta elämästään. Nyt Saisio luopuu kirjailijan kontrollista ja antaa elämänsä ja arkistonsa entisen oppilaansa Heini Junkkaalan käsiin. Poikkeuksellisen intiimi elämäkerta avaa kirjailijan julkisen työn lisäksi myös kaikkein yksityisimpiä hetkiä ja ajatuksia.

 

Pirkko Saisio – Sopimaton paljastaa vimmaisen ja verbaalisesti ylivoimaisen Saision toisen puolen, haavoittuvuuden. Saisio ei ole koskaan sopinut hänelle annettuihin rooleihin: kommunistisen perheen lapsi, taistolainen, työläiskirjailija, vihervasemmistolainen, nainen, äiti, homoseksuaali. Kirja kertoo, miksi. Elämäkerta on ikonisen Saision epätodennäköinen tarina liki kirjattoman kodin lapsesta yhdeksi Suomen merkittävimmistä kirjailijoista. 

Tuomas Kyrö – Alek­si Suo­mes­ta

 

Hyvän ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo soturin tarinan. Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee.

 

Aleksi taistelee Ukrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Hän menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa. 
 
Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikkupoika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä. 

Risto Uimonen – Sau­li Nii­nis­tö – suo­ma­lais­ten pre­si­dent­ti

 

Presidentti, joka vei Suomen Natoon. Kun Venäjä viimein riisui naamionsa ja hyökkäsi Ukrainaan, Suomi joutui tukalaan tilanteeseen. Sotilaalliselta liittoutumattomuudelta oli pudonnut pohja ja ulkopolitiikan suuntaa oli muutettava nopeasti. Presidentti Sauli Niinistö tarttui haasteeseen, ja vuotta myöhemmin Suomi oli Naton 31. jäsenmaa.

 

Toimittaja-kirjailija Risto Uimosen kolmas kirja Sauli Niinistöstä keskittyy Niinistön toisen presidenttikauden käännekohtiin: Putiniin ja Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, Suomen Natoon liittymiseen sekä Niinistön toimiin niin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kuin mittaushistorian suosituimpana valtionpäänä. Kirjasta käy ilmi, miten Niinistö on kahden kautensa aikana onnistunut palauttamaan presidentti-instituutiolle sitä arvovaltaa, jota se oli menettänyt perustuslain uudistuksissa. Presidentti Niinistö on antanut kirjaa varten haastatteluja, ja kirjassa on aivan uutta tietoa Naton jäsenyyteen johtaneiden tapahtumien dramaattisista käänteistä ja jäsenyysneuvottelujen etenemisestä. 

Elina Hirvonen – Kat­ri He­le­na

 

Vihdoinkin Katri Helena kertoo elämäntarinansa itse.

 

”Kaikkien lehtijuttujen, kauniisti valaistujen kuvien ja jo unohtamieni yksityiskohtien takaa nousee yksi kysymys ylitse muiden: kuka minä olen? Siihen haluan löytää vastauksen.”

 

Katri Helenan matka itärajan pikkukylästä tanssilavoille, konserttisaleihin ja suomalaisten sydämiin on ollut uraauurtava. Kuudenkymmenen musiikkibisneksessä ja julkisuudessa vietetyn vuoden myötä jokaisella suomalaisella on mielikuva Katri Helenasta. 
 
Kirjailija Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena kertoo tarinansa omasta näkökulmastaan ja omalla äänellään. Kuvia kumartamatta ja vaiettuja asioita kaihtamatta. Mitä laulaja on ajatellut silloin, kun omia ajatuksia ei ole voinut sanoa ääneen? Mikä on ollut elämässä tärkeää, ja kuka on Katri Helena? 

Valitse tietokirja lahjaksi:

Esa Saarinen – Kyse on si­nus­ta

 

Tässä kirjassa menemme sisään ovesta, jonka päällä lukee ajattelu. Tavoitteena on päästä kiinni parempaan elämään, siis esimerkiksi yhteiseloon, rakkauteen tai tietoon, ja keinoihin varautua talven yli, ajattelun avustuksella.

 

Uudessa kirjassaan filosofi E. Saarinen jatkaa ajattelun ajattelun teeman syventämistä koskettaen keskeisiä inhimillisen olemisen kysymyksiä: kuinka sovittaa ajattelun ja tekemisen välinen jännite? Miksi käsitteet ovat samaan aikaan siunaus ja ansa? Miten voisimme kokea maailman välittömästi, tässä ja nyt? Mikä on olennaista, mikä harhaa ja pinnallista?

 

”Mikään ei voi meitä ehdollistaa ja kuitenkin kaikkialla ehdollistumme. Käytännössä ehdollistumme tekemisissä, sovinnaisuuksissamme, rakenteissa jotka olemme rakentaneet ja keksineet suojaksemme. Nautintatekemisiemme ja viihdykkeiden vietteleminä.”

 

Siksi ajattelun ajattelu. Siksi tämä kirja. 

Laura Pajula, Liisa Saarenmaa, Taina RenkolaNeu­loo­sis­ko – neu­lei­ta met­säs­tä ja me­rel­tä

 

Näyttävät kirjoneuleet suomalaisen luonnon inspiroimina. Neuloosiskon eli Laura Pajulan ja Liisa Saarenmaan ensimmäinen neulekirja sisältää näyttäviä luontoaiheisia käyttöneuleita, jotka ovat saaneet innoituksensa metsästä, niityiltä ja meren rannoilta.

 

Kuvioista ja väriyhdistelmistä kiitosta saaneiden siskosten kirja sisältää parikymmentä arkeen ja ulkoiluun suunniteltua neulemallia sekä ohjeita asusteisiin, joihin voit hyödyntää isommista töistä yli jääneet langat. Selkeitä ohjeita on ilo neuloa, ja ne sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmille neulojille. Kolmesta mallista löytyy myös lasten koot, joten voit neuloa samanlaiset villapaidat koko perheelle. 

Tiina Tohu, Satu Hietanen – Ur­baa­ni ve­gen­da 

 

Veganismi ei ole koskaan maistunut näin hyvältä! Yli 50 vegaanista leivontareseptiä opastavat vegaanisen leivonnan saloihin.

 

Haluatko oppia leipomaan niin korvapuustit, täytekakut kuin perinteiset mokkapalat ilman eläinperäisiä ainesosia? Klassikkoleivonnaiset ja uudet ideat taipuvat eläin- ja ilmastoystävällisempään muotoon Tiina Tohun Urbaani vegenda -kirjan avulla. Kirjan selkeillä ohjeilla opit korvaamaan maitotuotteet, kananmunat ja liivatteen ja pääset heti kokeilemaan vaikka puolukka-kinuskikakun tai mansikka-funfettijäätelön valmistamista. 

Jovelan Johanna, Annabelle Antas – Hur­maa­va hyö­ty­puu­tar­ha

 

Tervetuloa inspiroitumaan yksinkertaisemmasta arjesta! Hyvän mielen kirjassa omavaraistellaan, tehdään makumatkoja hyötypuutarhaan ja kotoillaan 150-vuotiaassa talossa arjen pienistä askareista nauttien. Anna kirja lahjaksi hänelle, jolle tahdot antaa inspiraatiota arkeen.

 

Jovelan Johannan askeettisten mukavuuksien talossa eletään omavaraistellen ja monipuolisen hyötypuutarhan sadoista nauttien. Uuteen suosioon nousseiden perinnehyötykasvien, kuten sikurin lisäksi puutarhassa kasvaa monenlaisia erikoisiakin kasveja ns. karkkiyrteistä tuliseen wasabiin. Kirja tarjoaa vinkkejä ja ideoita oman hyötypuutarhan perustamiseen ja sen sadosta nauttimiseen sekä inspiraatioita omatoimisemmasta ja omavaraisemmasta elämästä haaveileville nykyajan ihmisille. 

Jari Saarelainen – Ta­los­ta ko­dik­si

 

Kurkista @kotiografin eri Jari Saarelaisen leikkisään kotiin ja puutarhaan. Talosta kodiksi on aikuisten asumisunelmia käsittelevä kokonaisuus, joka saa katsomaan kotia toisin silmin, inspiroitumaan sekä kokeilemaan uutta.

 

Myynti-ilmoituksessa oli kuva keltaisesta puutalosta ja sen puolipyöreästä parvekkeesta. Taloa ympäröi puutarha, jossa oli taivasta tavoitteleva nurmikko ja riehumaan rientäneet perennat.

 

 Talokaupat syntyivät ja alkoi sisustusseikkailu, jolla ei ole loppua. Talo muuttui persoonalliseksi kodiksi, mistä ei puutu huumoria ja leikillisyyttä. Koti elää ja muuttuu vuodenaikojen mukaan, yllättäen ja hellien asujiaan. Jari rohkaisee esimerkillään jokaista toteuttamaan sisustusunelmia, -ideoita ja -visioita, tekemään kodista ja puutarhasta omannäköiset. 

Paketoi kotimainen kaunokirja lahjaksi:

Miki Liukkonen – Vie­ras­ti­la

 

Missä olet, kun olet poissa tolaltasi? Ren Dawn on keksijä joka on kadottanut kykynsä keksiä asioita. Erinäiset sekasotkut ajavat hänet Cancúniin, hormonihoitoihin, deliriumiin ja itsensä viereen, katsomaan elämäänsä kuin ulkopuolelta käsin. Ja sitten on vielä Louis Dufuette

 

Miki Liukkosen Vierastila on romaani ajattelusta, elämänpettymyksestä ylimpänä tavoitteena, maailmanhistoriasta leposykkeen kehityksenä, ja vähän kaikesta. Se on filosofinen ja humoristinen romaani, joka hylkii sekä huumoria että filosofiaa. Turvavyöt ovat tarpeen, mutta eivät kuulu romaanin varustukseen. 
 
Iloittelevan kerronnan takana väijyy jotakin vakavaa, sydämeenkäypää ja vilpitöntäkin. 

Juhani Brander – Ame­rik­ka

 

Soutaen kohti Amerikan ihmemaata. Väkevä kuvaus pienen pojan selviytymisestä sotien jälkeisessä Suomessa.

 

Kaarlo elää anarkistisen mummonsa kanssa kahdestaan kirppujen valtaamassa talossa pienellä saarella. Mummon kertoman tarinan mukaan äiti odottaa Kaarloa kaukana Amerikassa, ja sinne Kaarlokin aikoo vielä joskus päästä. 
 
Amerikka on romaani köyhien ihmisten voimasta ja häpeästä, luokkayhteiskunnasta sekä ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta. Juhani Brander kirjoittaa herkkävaistoisesti eristäytyneestä saaristokunnasta, sen omalakisista asukkaista, vastoinkäymiset ylittävistä unelmista sekä leimatuista naisista, jotka historia on julmasti unohtanut. 
 
Teos kasvaa runolliseksi balladiksi merestä, hylkeestä ja pojasta, joka pienellä veneellä yrittää soutaa valtameren toiselle puolelle. 

Mooses Mentula – Toi­vio­kos­ki

 

Se on toivo, joka haisee. Tehtaan piipusta kohoaa savu. Sodanjälkeisessä Suomessa se tuoksuu hyvälle. 

Tehdaspaikkakunnalle muuttavien Vilhon ja Elsan eväät ovat köyhät, mutta he luottavat yhtiön pitävän huolen omistaan. Rintamakirjeenvaihdossa toisensa löytänyt nuoripari haistaa Toiviokosken paperitehtaan höyryissä lupauksen. Tänne rakennettaisiin perhe ja yhteinen tulevaisuus. 
 
Sodan haavat eivät kuitenkaan umpeudu helpolla, vaan ihmisiä vainoaa elämätön elämä. On nuorina leskiksi jääneitä naisia sekä miehenkuoria, jotka ovat edelleen henkisesti rintamalla. Yhteisö on yhtenäinen ulospäin, mutta sen sisällä jakaudutaan luokkaleireihin. Sekä tehdasyhteisö että Vilho ja Elsa joutuvat etsimään yhteistä säveltä. 
 
Mooses Mentulan Toiviokoski on intensiivinen kuvaus jälleenrakennuksen Suomesta ja sammumattomasta elämänjanosta. 

Tove Jansson – Va­li­tut ro­maa­nit

 

Rakastettuja, harvinaisia helmiä Tove Janssonilta  Tove Jansson tarkastelee oivaltavasti monenlaisia ihmisiä - niin lapsia kuin aikuisia, merkillisiä oman tiensä kulkijoita, erakkoja, pariskuntia ja perheitä. Usein päähenkilönä on taiteilija ja Janssonin omasta elämästä tutut yksityiskohdat pilkahtelevat esiin rivien väleistä. Kerronta on jäljittelemätöntä, tyylillisesti selkeää ja lempeän ironian lävistämää.

 

Valitut romaanit sisältää teokset Kuvanveistäjän tytär, Kesäkirja, Aurinkokaupunki ja Kunniallinen petkuttaja.

Meri Valkama – Si­nun, Mar­got 

 

Kiehtova esikoisromaani muistin hauraudesta ja vaikenemisen voimasta. Kuka ihminen lopulta on, jollei muista omaa menneisyyttään?

 

DDR:ään vahvasti uskova Markus muuttaa perheensä kanssa Itä-Berliiniin ulkomaankirjeenvaihtajaksi vuonna 1983. Pieni Vilja-tytär kasvaa itäsaksalaisten ihanteiden keskellä, kunnes muuri murtuu vuonna 1989, ja sen myötä hajoaa myös vanhempien avioliitto. Suomeen palaamisen jälkeen Viljan muistikuvat lapsuudesta kadonneessa maassa hiljalleen haalistuvat. Isän kuoltua hänen asunnostaan löytyy nippu kirjeitä Margot-nimiseltä naiselta. Vilja palaa Berliiniin vuonna 2011 selvittääkseen, kuka isä todellisuudessa oli. Muuttunut Berliini kantaa edelleen muistoja Viljan lapsuudesta, mutta tärkeimmät palaset tuntuvat puuttuvan.

 

Meri Valkama kuvaa elävästi, kuinka vahvoja mutta samalla hauraita ovat ne siteet, jotka kytkevät meidät toisiimme yli sukupolvien. 

Osta käännetty kaunokirja lahjaksi:

J. R. R. Tolkien – Taru Sor­mus­ten her­ras­ta (tar­kis­tet­tu suo­men­nos)

 

Tolkienin pääteos tarkistettuna suomennoksena. Taru Sormusten herrasta ilmestyy upeana, J. R. R. Tolkienin itse kuvittamana laitoksena, jonka suomentaja Kersti Juva on tarkistanut kauttaaltaan.

 

Tolkienin fantasiaeepoksen ensimmäinen osa ilmestyi suomeksi 1973. Suomennoksesta vastasi 25-vuotias Kersti Juva, osittain Eila Pennasen valvonnassa. Suomenkielisen laitoksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi Juva on käynyt läpi koko yli 1000-sivuisen Tarun ja korjannut käännöksen entistä ehommaksi. ”50 vuoden kokemuksella olen tuhansilla isommilla ja pienemmillä muutoksilla huomattavasti täsmentänyt ja kirkastanut tulkintaa”, sanoo moninkertaisesti palkittu Juva. 

Paulo Coelho – Al­ke­mis­ti

 

Alkemisti on inspiroiva tarina Santiagosta, paimenesta, joka lähtee matkalle löytääkseen aarteen. Nuori andalusialainen paimen, Santiago, lähtee toteuttamaan unelmaansa ja etsimään maailman hienoimpia aarteita. Hän ei tiedä, mitä nuo aarteet ovat tai mistä ne löytyvät. Santiago suuntaa Espanjasta Tangerin markkinoille, matkaa halki Egyptin aavikon kohti pyramideja, kunnes tapaa alkemistin. Matka, jonka tarkoituksena on löytää maailman hienoimmat aarteet, muuttuukin sisimpien aarteiden etsinnäksi. 
 

Paulo Coelhon klassikkoteos Alkemisti opettaa  meille viisauksista tärkeimmän: kuuntele sydäntäsi, opi tulkitsemaan elämän tiellä olevia merkkejä ja - ennen kaikkea - kurkota kohti unelmiasi. 

Patrik Svensson – Me­ren kut­su

 

Syväsukellus meren kiehtoviin, ikiaikaisiin arvoituksiin.  Meri on ihmisenkin alkukoti, joka ei lakkaa vetämästä meitä puoleensa. Viihdyttävät tarinat valottavat merten saloja historian henkilöiden, tieteen löydösten ja filosofisten pohdintojen kautta.

 

Kuinka ihminen oppi navigoimaan merellä? Purjehtiko Magalhães todella ensimmäisenä maailman ympäri? Minkälainen vaikutus kaskelotilla oli valistuksen aikaan? Kuinka skotlantilainen leipuri Robert Dick muutti käsitystämme elämän synnystä? Mistä voimme oikeasti tietää, kuinka syvä meri on? 
 

Patrik Svenssonin Meren kutsu kertoo ihmisistä, jotka ovat tutkineet ja kartoittaneet merta, yrittäneet ymmärtää syvyyksiä ja alistaa ne valtaansa. Mikä on se muinainen voima, joka on saanut meidät kautta aikojen etsiytymään avomerelle? Kaiken ytimessä on ihmisen kyltymätön uteliaisuus. 

John Irving – Vii­mei­nen tuo­li­his­si

 

Napakymppi Keltaisen kirjaston suosituimmalta kirjailijalta. Hersyvää huumoria ja sydämeenkäyvää haikeutta limittävä romaani on rakkaustarina, kummitusjuttu ja kirjallinen nyrkinpuinti elämälle, jonka juoni polveilee miten lystää.

 

On joitakin asioita, joita voi muuttaa paremmaksi. Ja joitakin jotka eivät voi enää huonommaksi muuttua. Sen saa kokea kirjailija Adam Brewster matkattuaan Aspeniin etsimään vastauksia kysymyksiin, joita hänen alppihiihtäjä-äitinsä vältteli koko ikänsä. Eikä ihme: löytääkseen elämänsä punaisen langan Adamin on kohdattava joukko aaveita. Osa hauskoja, osa lohdullisia ja osa vain puoliksi kuolleita, mutta kaikki ne kertovat pohjimmiltaan samaa: John Irving painii edelleen amerikkalaisen nykykirjallisuuden raskaassa sarjassa. 

Lucinda Riley, Harry Whittaker – At­las, Papa Sal­tin ta­ri­na

 

Lukijoiden sydämet valloittaneen Lucinda Rileyn ja hänen poikansa Harry Whittakerin kirjoittama Atlas, Papa Saltin tarina on elämänmittainen matka läpi rakkauden ja menetyksen, yli rajojen ja valtamerten.

 

Pariisi, 1928. Ystävällinen perhe pelastaa nuoren pojan varmalta kuolemalta. Poika varttuu lempeäksi ja älykkääksi nuoreksi mieheksi, mutta omasta henkilöllisyydestään hän vaikenee.Opiskeluvuosinaan, ensirakkauden huumassa poika on unohtaa menneisyytensä kauhut ja tekemänsä lupaukset. Ympärillä kuohuu 1930-luvun Eurooppa, jossa pahuus valtaa tilaa, ja sydämessään poika tietää, että hänen on pian jälleen paettava. 
 
Egeanmeri, 2008. Kaikki seitsemän sisarta kokoontuvat Titan-huvijahdin kannella, ensimmäistä kertaa yhdessä. He ovat jättämässä hyvästit rakkaalle, arvoitukselliselle isälleen, Papa Saltille.Kaikkien yllätykseksi isä on uskonut vihjeet omasta menneisyydestään kadonneelle sisarelle. Sitä mukaa kun totuuksia selviää, uusia kysymyksiä kumpuaa esiin. Ja mikä kuohuttavinta, isän menneisyydellä voi olla seuraamuksia vielä tänäkin päivänä. 
 

Paketoi lastenkirja lahjaksi:

Kim Chakanetsa, Alabi Mayowa – Afrik­ka

 

Tervetuloa Kim Chakanetsan mukaan tietomatkalle maapallon toiseksi suurimpaan maanosaan, Afrikkaan! Runsaasti kuvitettu tietokirja näyttää maanosan monipuolisuuden. Tiesitkö, että mm. matematiikka, kalenteri, kahvi ja teräshiilen hyötykäyttö ovat afrikkalaisia keksintöjä?

 

Afrikka on vastakohtien maanosa: huimaavan upean luonnon, tulikuumien aavikoiden, lumisten vuorenhuippujen ja ikivihreiden sademetsien vastapainona on moderneja megakaupunkeja. Afrikkaa voi kutsua myös ihmiskunnan kehdoksi. Afrikka vie lukijansa maanosan 55 ainutlaatuiseen maahan ja kertoo niin suurista historiallisista kuningaskunnista kuin kolonialismin tuhoisista vaikutuksista sekä nykypäivän afrikkalaisista vaikuttajista. 

Antoine de Saint-Exupéry – Pik­ku Prins­si

 

Viisas ja hellyttävä klassikko. Pikku Prinssi on Antoine de Saint-Exupéryn kaunis, filosofinen satu pienestä avaruuden matkaajasta ja pakkolaskun tehneestä lentäjästä.

 

Muistathan kuuluisan taivaankappaleen, jolla on kolme polvenkorkuista tulivuorta, jättiläismäisiksi kasvavia baobabeja ja oikullinen, turhamainen ja epäluuloinen kukka, jota ei pidä koskaan kuunnella, vain hoitaa ja suojella? Se on Pikku Prinssin oma tähti, Asteroidi B 612, jolta on kotoisin yksi maailman tunnetuimmista satuhahmoista. 
 
Saint-Exupéryn kuuluisan tarinan lempeä irvailu aikuisten keksimille säännöille on saanut vastakaikua kaikissa maanosissa. Tässä Pikku Prinssin alkuperäisessä laitoksessa on mukana tekijän oma, runollinen kuvitus. 

Maaret Kallio, Kati Vuorento – Vä­lil­lä olet var­puse­ni

 

Lempeä runokirja vauvan ja vanhemman vuorovaikutushetkiin. Maaret Kallion viisaat sanat antavat tukea ja ymmärrystä arjen vanhemmuuteen. 

Vauvan tunnetilat vaihtelevat. Välillä hän on leikkisä kuin kissanpentu tai virkeä kuin papukaija. Välillä taas hitaasti syttyvä laiskiainen tai pelokas varpunen. Oli vauva mitä tahansa, hän on silti rakkainta maailmassa. 
 
Psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio sanoittaa myönteisesti vauvan erilaisia oloja, tunteita ja tunneilmaisua. Samalla kirja tukee vanhemman kykyä nähdä vauva hyväksyvin silmin. Rakkaus ja tunne turvallisuudesta pysyvät, vaikka tunteet tuulahtelevat laidasta laitaan. Kati Vuorennon suloiset eläinpiirrokset kuvittavat herkkävireisesti runojen tunteiden kirjoa. 

Tove Jansson – Muu­mi­pap­pa ja meri

 

Rakastetut Tove Janssonin muumiklassikot kauniissa uudistetussa sarja-asussa. Muumipapan unelmat vievät perheen majakkasaarelle, koettelemusten ja suurten arvoitusten äärelle.

 

Keskellä avomerta on kartassa piste, jota pikku Myy väittää kärpäsenliaksi. Mutta se on kuin onkin saari, yrmeä pieni majakkasaari. Sinne muumiperhe purjehtii turvallisesta laaksostaan, sillä Muumipappa ei halua enää olla vain tassutteleva, tarpeeton perheenisä. Mutta myös saarella koittaa arki. Se ei vastaa haaveita, vaan on täynnä odottamattomia vastoinkäymisiä ja arvaamattomia luonnonvoimia. Jokainen joutuu myös kohtaamaan yksin omat kaipauksensa ja pettymyksensä. Joskus vain tarvitaan paljon aikaa ja suuri myrsky puhaltamaan asiat kohdalleen. 

Astrid Lindgren, Björn Berg – Vaah­te­ra­mäen Ee­me­li. Met­ku­kir­ja: Leik­ki-iän vei­keim­mät muis­tot

 

Uudenlainen täytettävä kirja kaikkein vauhdikkaimmille lapsuusmuistoille! Vaahteramäen Eemeli tunnetaan metkuistaan – ja niinhän kaikki lapset tunnetaan! Tähän ihastuttavaan ja hauskaan kirjaan voi koota muistiin oman leikki-ikäisen lapsen hassuimpia edesottamuksia. Samalla muistellaan Eemelin unohtumattomimpia metkuja.

 

Astrid Lindgrenin maailmassa lapsella on aina ollut oikeus olla lapsi. Tässä Vaahteranmäen Eemelin 60-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistavassa upeassa kirjassa juhlistetaan paitsi Eemelin hauskimpia tempauksia myös nykylasten kolttosia ja hassutteluja. Kirja sisältää katkelmia rakastetuista Eemeli-romaaneista ja lisäksi täytettäviä sivuja. Niihin voi kirjoittaa muistiin omien pienten villikkojen tempauksia, sanomisia ja muita muistoja niiltä vuosilta, jolloin lapset voivat saada päähänsä ihan mitä tahansa.

Tilaa nuortenkirja lahjaksi:

Adam Silvera – Lo­pus­sa mo­lem­mat kuo­le­vat

 

Yksi suurimmista Tiktok-kirjoista ikinä vihdoin suomeksi! Adam Silveran palkittua myyntihittiä rakastavat lukijat ympäri maailmaa. Kirja on unohtumaton tarina kahdesta pojasta, joilla on vain yksi päivä aikaa rakastua.

 

Kuvittele maailma, jossa ihmiset saavat kuolinpäivänsä aamuna tietää, että alkava päivä tulee olemaan heidän viimeisensä. Tämän hurjan ajatusleikin ympärille Adam Silvera punoo dramaattisen ja syvästi inhimillisen tarinan kahdesta pojasta, Mateosta ja Rufuksesta, joilla ei ole muuta yhteistä kuin se, että he saavat kohtalokkaan puhelinsoiton saman päivän aamuna. Lopussa molemmat kuolevat on pakahduttava rakkaustarina, jonka taustalla tikittää armoton kello: mitä valintoja tekisit, jos tietäisit eläväsi viimeistä päivääsi? 

Zoulfa Katouh – Sit­ruu­na­pui­den aika

 

Koskettava romaani 18-vuotiaasta syyrialaistytöstä, Salamasta, hänen perheestään ja hänen ensirakkaudestaan. Salaman on päätettävä jääkö hän Syyriaan auttamaan haavoittuneita sairaalassa vai lähteekö pois maasta.

 

Zoulfa Katouh on syyrialaistaustainen kirjailija, joka asuu tällä hetkellä Sveitsissä. Hän on opiskellut farmaseutiksi ja tekee parhaillaan alan maisterintutkintoa. Vapaa-aikanaan hän puhuu itsekseen metsässä, juo jääkahvia ja leipoo esteettisiä pikkuleipiä ja kakkuja. Sitruunapuiden aika on hänen esikoisteoksensa.

Elina Pitkäkangas – Sang

 

Elina Pitkäkankaan eeppinen romaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa lumoaa ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Kun ihmisarvoa määrittää raha ja onnellisuutta perhe, mitä jää jäljelle kun ne riistetään?

 

Koukuttava fantasiaromaani vie kylmiin vuoristoihin ja hiostaviin kaupunkeihin, äänekkäille basaareille ja hovin yltäkylläisiin saleihin, Mustien sateiden jälkeiseen maailmaan, jossa ihmisarvo mitataan rahassa. 
 
Kong Dawei, köyhän vuoristokylän totinen nuorukainen, ajautuu onnettoman tapahtumaketjun seurauksena valtakunnan eteläiseen pääkaupunkiin, jota hallitsee julma matriarkka. Kun enempää menetettävää ei enää ole, Daweilla on vain yksi päämäärä: päästä takaisin rakkaidensa luokse hinnalla millä hyvänsä. 

Tuija Siltamäki, Saara Helkala – Ihan hyvä

 

Aika lopettaa suorittaminen ja aloittaa hengailu! Mitä kaikkea nykyään pitäisi suorittaa? Miten luovia paineiden viidakossa tai mitä vastata valmistujaisissa, kun sukulaistäti kyselee urasuunnitelmista mutta itsellä ei ole hajuakaan? Tässä kirjassa rikotaan myyttejä ja harhaoletuksia menestymisestä, varhaisista oikeista valinnoista ja intohimoisesta suorittamisesta.

 

Kun mediassa korostuvat huikeat menestystarinat, päämäärätietoisuus ja kunnianhimo, tarvitaan enemmän tarinoita etsiskelystä, hengailusta ja mokailusta. Ihan hyvä on matalan kynnyksen tietokirja niille, jotka eivät vielä tiedä, mitä haluaisivat olla isona, eivät ole löytäneet omaa juttuaan tai haluaisivat vain elää ilman paineita. Se liputtaa hengailun, etsiskelyn, mokailun ja polunvaihtamisen puolesta ja haistattaa pitkät suorittamiselle. Tulevaisuus ei ole pilalla vaikka välillä päätyisi ihan vain haahuilemaan. Tuija Siltamäki sen tietää.

Suzanne Collins – Näl­kä­pe­li: Bal­la­di lau­lu­lin­nuis­ta ja käär­meis­tä

 

Uusi Nälkäpeli-romaani Suzanne Collinsilta! Kunnianhimo ruokkii häntä. Kilpailu kannustaa häntä. Mutta vallalla on hintansa.

 

On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon?


Lähtöasetelma on Coriolanukselle kehno. Hänet määrätään ohjaajaksi tribuuteista heikoimmalle, Vyöhykkeen 12 tytölle. Kaksikon kohtalo on nyt hitsattu yhteen – jokainen Coriolanuksen valinta voi johtaa suosioon tai epäonnistumiseen, voittoon tai tuhoon. Areenan sisäpuolella käydään kamppailua elämästä ja kuolemasta. Areenan ulkopuolella Coriolanus puolestaan tajuaa, että hänellä on tunteita kuolemaan tuomittua tribuuttiaan kohtaan… ja hänen on päätettävä, noudattaako sääntöjä vai pyrkiäkö voittoon keinoja kaihtamatta. 

Osta dekkari tai jännityskirja lahjaksi:

Satu Rämö – Ja­kob

 

Joulu on juhlista julmin. Milloin tulee vastaan piste, jossa paraskaan tarkoitus ei enää pyhitä keinoja? Anna Satu Rämön kertoa.

 

Eletään vuoden pimeintä aikaa Ísafjörðurin kylässä. Joulun lähestyessä kyläläisten rauha järkkyy. Länsivuonoilta kalankasvatusaltaasta löytyy järsitty ruumis. Rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttir tuskin ehtii aloittaa rikostutkintaa yhdessä suomalaisen poliisiharjoittelijan Jakob Johansonin kanssa, kun toisaalla Islannin syrjäisessä kolkassa tapahtuu toinen vähintään yhtä outo henkirikos. Ja pian kolmas. 
 
Julmaa väkivallantekojen sarjaa tutkiessaan Hildur tasoittaa ajatuksiaan surffaamalla Atlannin hyisissä aalloissa. Kadotettu yhteys keskimmäiseen sisareen Rósaan painaa mieltä. Jakob tekee kaikkensa voittaakseen lastaan koskevan vaikean huoltajuusriidan. Kuinka pitkälle Jakob on valmis painissaan menemään? Sitä Hildur joutuu miettimään, kun hän saa pahimman mahdollisen puhelun Suomesta Kolarin poliisiasemalta. 

Alex Ahndoril – Mur­han avain

 

Kepler-kirjailijoiden uusi jännittävä aluevaltaus Alex Ahndoril -nimellä. Palapelin kaikki palaset ovat käsillä – ne täytyy vain asettaa oikeille paikoilleen. Totuuden paljastuminen saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä, kun Joona Linna -sarjalla maineeseen noussut kirjailijapari kääntää katseensa perinteisen salapoliisiromaanin suuntaan.

 

Murhan avain esittelee yksityisetsivä Julia Starkin, jolla on traaginen menneisyys. Vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa kaikki aistit virittyvät äärimmilleen, aika pysähtyy ja joka ikinen yksityiskohta tuntuu merkittävältä. Julialle näin käy kerta toisensa jälkeen. Kun Julia kutsutaan tutkimaan salaperäistä tapausta kaukaiseen kartanoon, hän joutuu virittämään kykynsä äärimmilleen. Lukija voi joko rentoutua ja nauttia tarinasta tai yrittää löytää ratkaisun oman ihmistuntemuksensa, havainnointikykynsä ja loogisen päättelyn avulla. 

Stephen King, Richard Chizmar – Gwen­dy

 

Stephen Kingin ja Richard Chizmarin kauhutrilogia yksissä kansissa! Gwendy on viihdyttävä kauhutrilogia Gwendy Petersonista, jonka haltuun on uskottu lipas suoraan helvetistä.

 

Gwendy-kirjat ilmestyvät erillisinä e- ja äänikirjoina, mutta tässä yhteisniteessä saat kaikki kerralla! Gwendyn lippaassa 12-vuotias Gwendy saa huostaansa lippaan, jonka kannessa on kahdeksan eriväristä nappia. Seitsemän painamisella on karmeat seuraukset. Kahdeksas, punainen nappi täyttää toiveen. Mutta minkälaisen? Gwendyn lumotussa sulassa tavataan 37-vuotias Gwendy, menestyskirjailija, joka luuli jo päässeensä eroon kirotusta lippaasta. Gwendyn viimeisessä tehtävässä senaattori Gwendy Petersonin on keksittävä, kuinka estää lipasta tuhoamasta koko maailma. 

Christian Rönnbacka – Men­nyt mies

 

Kadonnut vai kuollut? Christian Rönnbackan huippusuositun dekkarisarjan yhdennessätoista osassa Mennyt mies Hautalehto tietää viikatemiehen käyneen vieraisilla – mutta kenen luona? 

Porvoon poliisi saa ilmoituksen vanhan omakotitalon pitkään auki olleesta ovesta. Ekonomi Markku Keräsen talolle passitettu partio ei löydä paikalta mitään rikokseen viittaavaa, ja kun kukaan ei ole ilmoittanut Kerästä kadonneeksikaan, komisario Antti Hautalehdon on arvioitava, onko tapaukseen syytä paneutua sen enempää. 
 
Teknisen tutkinnan Simon Kannas haistaa kuitenkin palaneen käryn, ja tarkemmassa haravoinnissa hänen tutkaansa osuukin paitsi talon tapahtumien päällekäyvä todistaja myös harvinainen pistoolin hylsy. Se on peräisin aseesta, jota käyttävät tunnetusti Venäjän viranomaiset ja jonka luoti lävistää kevyesti poliisin luotiliivin. 

Elly Griffiths, Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse, Ruth Ware – Nei­ti Marplen jäl­jil­lä

 

Kaksitoista eturivin kirjailijaa. Yksi neiti Marple. Agatha Christien luoma legendaarinen salapoliisi ratkoo jälleen kiperiä murhia ja mysteereitä nykykirjailijoiden kynäilemissä tarinoissa. 

 

St Mary Meadin englantilaiskylässä asuu ikäneito Jane Marple, jolla on hämmästyttävä kyky ratkaista mitä mutkikkaimpia arvoituksia. Ja sitä tarvitaan: jouluillallisen keskeyttää yllättävä vieras; New Yorkissa Broadway-näytelmä uhkaa suistua raiteiltaan; laivamatka Hongkongiin käy kuolettavaksi. Uhkailu, lahjonta tai kiristys ei hätkäytä rakastettua etsivää, kun totuutta kaivetaan esiin. 

Jos sopivaa kirjaa lahjaksi ei löytynyt tältä listalta, valitse Kirja-verkkokaupan lahjakortti!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.