Vuoden 2022 top 20 käännetty kaunokirjallisuus

Werner Söderström Oy:n kustantamot julkaisivat vuonna 2022 lukuisia mielenkiintoisia käännettyjä kaunokirjauutuuksia. Käännetty kaunokirjallisuus pitää sisällään tunteikkaat tarinat, historialliset romaanit ja sykähdyttävät kirjat läheltä ja kauempaa maailmalta. Listasimme myydyimmät käännöskaunokirjamme vuodelta 2022 sen perusteella, mitä lukijamme ovat ostaneet eniten. Löytyykö joukosta oma kirjasuosikkisi vai nappaatko kenties lukulistallesi ihan uusia teoksia?

Nappaa talteen nämä kirjavinkit vuodelta 2022

Käännetyn kaunokirjallisuuden ystävät kaipasivat tänäkin vuonna juonittelua ja jännitystä, sillä listaltamme löytyy useita dekkareita ja rikoskirjoja. Listalle pääsivät muun muassa Lars Kepler, Jo Nesbø, Elly Griffiths, Viveca Sten, John Grisham, Kristina Ohlsson ja Sofie Sarenbrant. Kauhun kuningas Stephen King taas edustaa jännityskirjojen joukossa jopa kahden teoksen voimin.

Tämän top 20 -listan suosituimman kirjailijan tittelin saa ansaitusti kolmella teoksellaan Seitsemän sisarta -kirjasarjan myötä huipputunnetuksi noussut Lucinda Riley, jolta pääsivät top 20 -listallemme teokset Auroran salaisuus, Italialainen tyttö ja Orkideatarha.

Nobelisteja listalla edustaa tansanialainen Abdulrazak Gurnah (vuoden 2021 nobelisti) teoksellaan Loppuelämät, jota Independent on Sunday kuvasi muuan muassa sanoin monitahoinen, väkivaltainen, kaunis ja outo. Eniten somepöhinää vuoden varrella aiheutti Miranda Cowley Hellerin tunteita herättänyt Paperipalatsi, jonka haikeankauniisiin maisemiin moni kirjallisuuden ystävä unohtui tuntikausiksi.

Jos et ole vielä lukenut listan top 20 -kirjoja, suosittelemme ottamaan nämä teokset luku- tai kuuntelujonoon niin pian kuin mahdollista!

 1. Hämähäkki (Tammi) – Lars Kepler

Lars Kepler Hämähäkki

Nimimerkki Lars Keplerin takana on ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander ja Alexandra Ahndoril. Heidän uusin teoksensa Hämähäkki tuo suosittuun Joona Linna -kirjasarjaan uuden, entistä hyytävämmän ulottuvuuden, kun Saga Bauer palaa Joona Linnan rinnalle sarjan yhdeksännessä osassa. Vastaansa Joona ja Saga saavat julman sarjamurhaajan, jolla tuntuu olevan heihin kumpaankin pelottava kytkös. He etsivät epätoivoisesti ratkaisua, mutta takertuvatko hekin vain entistä tiukemmin Hämähäkin verkkoon?

2. Verikuu (Johnny Kniga) – Jo Nesbø

Jo Nesbø Ve­ri­kuu

Norjalainen Jo Nesbø on yksi tämän hetken menestyneimpiä rikoskirjailijoita yli 50:ssä maassa, ja yksi hänen rakastetuimpia hahmojaan on varsin omalaatuinen rikostutkija Harry Hole. Hahmon oman dekkarisarja kertoo alkoholisoituneesta oslolaisesta poliisista Harry Holesta, joka on vioistaan huolimatta ensiluokkainen rikostutkija. Nesbøn uudessa teoksessa Verikuu Harry Hole haluaa päästä hengestään, mutta päätyykin selvittämään murhia kokaiinikauppiaan, korruptoituneen poliisin ja syövän kalvaman psykologin kanssa.

3. Auroran salaisuus (Bazar) – Lucinda Riley

Lucinda Riley Auroran salaisuus

Rakastetun Lucinda Rileyn romaani Auroran salaisuus kuljettaa lukijansa Irlannin jylhille rannoille ja punoo upeasti yhteen kahden suvun salaisuudet. Eräänä talvisena päivänä New Yorkin taakseen jättänyt kuvanveistäjä Grania Ryan kohtaa rannalla nuoren punatukkaisen tytön. Lapsi on läheisen Dunworley Housen yksinäinen, äitiään sureva Aurora Lisle. Kohtaaminen Auroran kanssa muuttaa synnyinseudulleen palanneen Granian elämän lopullisesti. Tämä teos vie lukijan kirjailijalle itselleen rakkaisiin maisemiin. Mystistä tunnelmaa kantavassa romaanissa sukusalaisuudet kuljettavat myös Edwardin ajan Lontooseen sekä nykyajan Manhattanille.

4. Italialainen tyttö (Bazar) – Lucinda Riley

Lucinda Riley Italialainen tyttö

Lucinda Rileyn Italialainen tyttö -romaani on napolilaistytön kasvutarina oopperalavojen säkenöiväksi tähdeksi sekä palavasta rakkaudesta, jonka hehku polttaa kuin tuhat aurinkoa. Rosanna on vasta lettipäinen pikkutyttö kohdatessaan Roberton, nuoren miehen, joka muuttaa koko hänen elämänsä. Tulevina vuosina heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen paitsi lahjakkaina laulajina maailman metropolien upeimmilla estradeilla myös kulissien takana intohimoisesti toinen toistaan rakastavana parina.


5. Orkideatarha (Bazar) – Lucinda Riley

Lucinda Riley Orkideatarha

Lucinda Rileyn Orkideatarha-romaani avaa oven upean sukukartanon elämään toisen maailmansodan alkuhetkistä nykypäivään. Se punoo yhteen ihmiskohtaloita täynnä intohimoa, salaisuuksia ja valheita, joiden verkkoon vain rakkaus voi meidät ajaa. Julia Forrester on konserttipianisti ja elää onnellista elämää, kunnes kokee musertavan menetyksen ja hakeutuu surussaan takaisin lapsuusmaisemiinsa Wharton Parkiin. Siellä hän kohtaa kartanon perijän Kit Crawfordin. Kartanon rapistuvien rakennusten korjaustöiden yhteydessä löytyneen vanhan päiväkirjan merkinnät herättävät Julian ja Kitin uteliaisuuden. Mitä Crawfordin suvussa oikeastaan tapahtui sodan aikana? Menneisyydestä esiinnousseen salatun rakkaustarinan kauaskantoiset seuraukset mullistavat myös Julian ja Kitin elämän.

6. Paperipalatsi (Tammi) – Miranda Cowley Heller

Miranda Cowley Heller Paperipalatsi
Miranda Cowley Hellerin esikoisteos ja menestysromaani Paperipalatsi kertoo naisesta kahden rakkauden välillä. Voiko vielä valita toisin vai onko menneisyyden paino liian raskas? On utuinen kesäaamu rakkaassa, ränsistyneessä huvilassa Cape Codissa. Elle on juuri pettänyt miestään nuoruudenrakkautensa kanssa ja kysyy nyt itseltään: miten tästä eteenpäin? On tullut aika valita nykyhetken ja tulevaisuuden, toteutuneen ja toteutumattoman rakkauden välillä. Mutta valinnan hetkellä on kohdattava myös salaisuus, joka heidät kerran erotti.

7. Myöhemmin (Tammi) – Stephen King

Stephen King Myöhemmin

Tämä kirja on ”juuri sitä tarinankerrontaa, joka teki Kingistä legendan” (AARP Magazine).  Kauhun mestarin Stephen Kingin Myöhemmin on hyytävä kasvukertomus kuolleita näkevästä pojasta, Jamiesta. Jamiella ja hänen yksinhuoltajaäidillään on salaisuus: lapsi pystyy kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Kyky on erityisen hyödyllinen siksi, että kuolleet eivät valehtele. Mutta se myös saattaa hänet vaaraan. Kun äidin poliisiystävä sitten tarvitsee apua räjähdysherkän rikoksen selvittämiseen, Jamie tajuaa, että hänen kyvyllään on hintansa. Haudan takaa kostoa vannovan murhaajan lisäksi Jamien on kohdattava omat demoninsa.

8. Voi William! (Tammi) – Elizabeth Strout

Elizabeth Strout Voi William!

Lumoavan Lucy Bartonin paluu! Amerikan parhaisiin kirjailijoihin lukeutuva Elizabeth Strout on kirjoittanut ehkä lumoavimman romaaninsa, erään avioliiton intiimin muotokuvan. Voi William! kertoo siitä, miten helppoa onkaan olla naimisissa jonkun kanssa, josta loppujen lopuksi ei tiedä paljonkaan. Ja sitten kun eron jälkeen saa tietää, ei tarvitse enää välittää. Vai tarvitseeko? Kirjailija Lucy Barton on eronnut sopuisasti ensimmäisestä aviomiehestään Williamista jo vuosia sitten, mutta nyt käy ilmi jotakin, joka vie heidät vielä yhdelle yhteiselle matkalle.


9. Lyhdynkantajat (Tammi) – Elly Griffiths

Elly Griffits Lyhdynkantajat
Elly Griffithsin tunnelmallinen brittikirjasarja yhdistelee rakkaussuhteita, rikoksia ja arkeologiaa. Sarjan 12. osassa Lyhdynkantajat arkeologi Ruth Galloway houkutellaan syvälle tarunomaisten tappojen loukkuun. Ruth joutuu jättämään uuden elämänsä Cambridgessa, kun komisario Nelson ottaa yhteyttä. Epäilty sarjamurhaaja on luvannut paljastaa kadonneiden naisten hautapaikan yhdellä ehdolla: Ruth tutkii luut. Omituinen lyhdynkantajien legenda ja taiteilijakultti vetävät Ruthin ja Nelsonin jälleen yhteen ja kaksikon on yhdistettävä voimansa, jotta vaarallinen tappaja saataisiin pysäytetyksi. Seuraukset ovat järisyttävät.

10. Paratiisiin (Tammi) – Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara Paratiisiin
Pienen elämän kirjoittajan, yhdysvaltalaisen Hanya Yanagiharan, uusi säkenöivä romaani kattaa kolme vuosisataa ja kolme erilaista versiota amerikkalaisesta yhteiskunnasta, perheestä, rakastavaisista, sairaudesta, menetyksestä ja kauas karkaavasta utopiasta. Paratiisiin on tarina, joka punoutuu kiehtovaksi ja nerokkaaksi kokonaisuudeksi. Kirjan teemat toistuvat ja syvenevät, kun vuosisata toisensa jälkeen vierähtää Washington Square Parkin vanhassa talossa: sairaus ja terveyden kauhea hinta, yltäkylläisyys ja puute, heikkous ja vahvuus, rotu, perhe, kansakunta, vallanpitäjien ja vallankumouksellisten itsekkyys, kaipuu maanpäälliseen paratiisiin ja orastava ymmärrys siitä, että sellaista ei ole.

11. Ensimmäinen persoona (Tammi) – Haruki Murakami

Haruki Murakami Ensimmäinen persoona
Haruki Murakamin Ensimmäinen persoona -novellikokoelma antaa ainutlaatuisen tilaisuuden kurkistaa suosikkikirjailijan kulisseihin. Puhuuko Murakami omasta elämästään, kun hän puhuu yhden yön jutuista, baseballista ja keskusteluista apinan kanssa? Paljastavat, omaääniset tarinat yksikön ensimmäisessä persoonassa avaavat Murakamin mysteeriä lähempää kuin koskaan ennen. Murakamia on jo ehditty verrata ties kehen: Austeriin, Salingeriin, Chandleriin, Borgesiin. Kirjailijan suosio sekä hänen kotimaassaan että kansainvälisesti on huikea.

12. Laakson varjo (WSOY) – Viveca Steen

Viveca Sten Laakson varjo
Viveca Sten on entinen juristi ja nykyinen täysipäiväinen dekkarikirjailija. Åren murhat -sarjan toinen osa Laakson varjo tarjoaa jäätävää jännitystä, vahvoja luonnekuvauksia ja majesteettista tunturimaisemaa. Idyllisessä Åressa vietetään talvilomaa, kun paikallisen julkkiksen ruumis löytyy rusikoituna lumesta. Uhrilla ei näytä olevan vihollisia, joten miksi verityö? Poliisi on neuvoton. Samaan aikaan kristillisen kirkon vapaa lahko on saanut jalansijan Norjan rajalla syrjäisissä kylissä. Yhä uusia salaisuuksia paljastuu synkän tarinan keriytyessä esiin.

13. Kivikehä (Tammi) – Elly Griffiths

Elly Griffits Kivikehä

Elly Griffithsin Tunnelmallinen Ruth Galloway -sarja yhdistelee arkeologiaa, rikoksia ja mutkikkaita ihmissuhteita. Mystinen kehä marskimaalla, ihmisluut, rikokset ja rakkaus. Suosikkiarkeologista kertovan sarjan yhdestoista osa palaa sinne, mistä kaikki alkoi. Kivikehä-teos käynnistyy, kun Suolamarskilla tehtävien kaivausten yhteydessä löytyy ihmisluita, joiden taustaa Ruth Galloway alkaa selvittää. Sitten komisario Harry Nelson saa uhkaavan kirjeen, jossa puhutaan vanhasta kivikehästä ja sinne haudatusta viattomasta sielusta. Kaikki tuntuu viittaavan heidän ensimmäiseen yhteiseen tapaukseensa 10 vuotta aikaisemmin. Jonkinlainen ympyrä on sulkeutumassa.


14. Taivaanrannan taa (WSOY) – Anthony Doerr

Anthony Doerr Taivaanrannan taa
Taivaanrannan taa on Pulitzer-palkitun Anthony Doerrin sykähdyttävä kertomus toivoa ja tarinaansa etsivistä nuorista. Teos punoo huikeaksi kokonaisuudeksi tarinat kolmesta nuoresta kolmena eri aikana, kolmessa eri paikassa: keskiaikaisessa Konstantinopolissa, nykypäivän Idahossa ja avaruuslennolla tulevaisuudessa. Heitä kaikkia yhdistää muinainen tarina unelmoinnin voimasta. Taivaanrannan taa on omistettu menneille, nykyisille ja tuleville kirjastonhoitajille. Se on kaunis ja armollinen matka kirjallisuuteen, maailmaan ja sydämiimme. Lue myös kirjailijan palkittu läpimurtoteos Kaikki se valo jota emme näe.

15. Tuomarin lista (WSOY) – John Grisham

John Grisham
Tuomarin listan kirjoittanut John Grisham on jo vuosikymmenten ajan ollut yksi maailman arvostetuimmista ja menestyneimmistä jännityskirjailijoista. Hän on koulutukseltaan lakimies ja usein hänen romaaninsa sijoittuvatkin oikeussaliin. Grishamin uusimmassa teoksessa asianajaja Lacy Stoltz on sarjamurhaajan jäljillä, ja kaikki johtolangat vievät samaan suuntaan, mutta todisteita on mahdotonta löytää. Murhaaja on älykäs, kärsivällinen ja aina yhden askelen edellä poliiseja. Hän tuntee todistusaineiston tutkintavaiheet, poliisin toimintatavat ja lain kiemurat. Lacyn kauhistukseksi epäilykset kohdistuvat arvostettuun tuomariin, jolla on lista nimiä ihmisistä, jotka ovat tehneet häntä kohtaan väärin. Listalle päätyminen tarkoittaa varmaa kuolemaa ja Lacyn on pidettävä varansa, ettei hän päädy listalle.

16. Lontoon tyttö (WSOY) – Susanna Alakoski

Susanna Alakoski Lontoon tyttö

Ylistetyn, suomalaisten työläisnaisten historiaa kartoittavan sarjan toisessa osassa suurkaupunki kutsuu, mutta juuret jäävät Pohjanmaalle. Kiitetyn Pumpulienkelin naisten tarina jatkuu Susanna Alakosken teoksessa Lontoon tyttö. Kirjan tapahtumat sijoittuvat viisikymmenluvulle. Hildan esikoistyttö Greta on lähtenyt Vaasasta Tukholmaan piikomaan paremman elämän toivossa, mutta unelmat vievät hänet entistä kauemmas: au pairiksi Lontooseen. Vaasassa Hilda työskentelee edelleen puuvillatehtaalla, alalla jota uhkaavat sekä automatisaatio että ulkomainen kilpailu. Lontoo vie Gretan sydämen, mutta kotoa lähdöllä on seurauksensa.

17. Myrskynvartija (WSOY) – Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson Myrskynvartija

Suosikkikirjailija Kristina Ohlssonin uusi jännityssarja alkaa! Ohlssonin älykkäät, taitavasti rakennetut dekkarit ja lastenjännärit komeilevat säännönmukaisesti Ruotsin myyntilistojen kärjessä eikä Myrskynvartija ole poikkeus. Rauhallisempaa elämää kaipaava finanssihai August Strindberg saapuu pieneen Hovenäsetin kylään haaveenaan oman antiikkikaupan perustaminen. Pidetty opettaja Agnes katoaa samana päivänä jäljettömiin. Katoaminen ravistelee kyläyhteisön lintukotoa, ja poliisi etsii Agnesta päivin öin. Miten hän on voinut kadota täysin jälkiä jättämättä? Ja miksi Augustista tuntuu, että hän on jollain lailla oleellinen osa jutun ratkaisussa?

18. Billy Summers (Tammi) – Stephen King

Stephen King Billy Summers
Stephen King kirjoittaa kovalla tahdilla ja me luemme silmät jännityksestä kiiluen. Uusin teos on nimeltään Billy Summers ja Billy onkin aikamoinen tapaus. Summers on nimittäin ammatiltaan palkkamurhaaja, joka tappaa vain, jos kohde on riittävän paha. Viimeistä keikkaa varten Billyn on omaksuttava kirjailijan peiterooli ja asetuttava pikkukaupunkiin odottamaan. Hän päättää oikeastikin kirjoittaa, sillä vuodet armeijan leivissä ovat näyttäneet hänelle ihmisluonnosta yhtä ja toista. Tosin ei mitään sellaista kuin sotku, joka hänellä pian on siivottavanaan. Eikä taatusti mitään niin ihanaa kuin Alice. Mutta kuka suojelisi Alicea pahoilta miehiltä, jos kaikkein pahin on sittenkin Billy Summers? Jos King kolahtaa, tutustu kauhun kuninkaan aakkosiin tästä!

19. Loppuelämät (Tammi) – Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah Loppuelamat

Vuoden 2021 nobelisti, tansanialainen Abdulrazak Gurnah on unohdetun Afrikan ääni, historian melskeisiin hävinneiden siirtomaiden kertoja, jolla on taito löytää suurista tragedioista hiljaista kauneutta. Loppuelämät kertoo ajasta 1900-luvun alussa Saksan Itä-Afrikassa, kun elämä on levotonta. Sorretut nousevat kapinaan kerran toisensa jälkeen, ja siirtomaajoukot tukahduttavat liikehdinnän verisesti. Historian juurettomiksi jättämät elämät kietoutuvat toisiinsa, koska elettävä on, tapahtuu maailmassa mitä tahansa. Ilyas karkaa lapsena kotoa ja päätyy saksalaisten sotilaiden kasvattamaksi, eikä enää tiedä kenelle olla uskollinen. Ilyaan hylätty sisar Afiya raataa kuin orja kotikylässä. Nuoren Hamzan kohtalo on päätyä saksalaisten sotilaspalvelijaksi ja sitten siirtomaavaltojen sotaan. Hamzan ja Afiyan kohtaaminen sytyttää toivon tulevasta, mutta horisontissa nousevat jo uuden sodan pilvet.

20. Suojelusenkeli (WSOY) – Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant Suojelusenkeli

Miljoonia kirjoja myyneen dekkarikuningattaren Sofie Sarenbrantin kirjat jatkavat uusien lukijoiden hurmaamista. Sarenbrantin Emma Sköld-kirjasarjassa rikoksia selvittelee elämäänsä väsähtäneiden miesten sijaan nuori ja kunnianhimoinen naispoliisi. Suojelusenkeli-teoksessa kirsikkapuut kukkivat Tukholmassa, mutta poliisi Emma Sköldillä ei ole aikaa pysähtyä nauttimaan keväästä. Hänen työparinsa Krille on kadonnut jälkiä jättämättä, ja Emma on päättänyt löytää kollegansa – elossa tai kuolleena. Emma ei luovu toivosta, vaikka tutkinta on polkenut jo kuukausia paikallaan. Samaan aikaan kun se viimein etenee, hylätystä mielisairaalasta löytyy raa’asti murhatun miehen ruumis. Jo valmiiksi kiireinen Emma saa ratkaistavakseen uuden tapauksen. Mutta liittyvätkö Krillen katoaminen ja murha lopulta toisiinsa?

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.