Pöljänä pehmeäkantisiin: parhaat pokkarit 2023

Vaikka kovakantinen kirja onkin kirjahyllyn kaunistus ja jopa arvokas sijoitus, löytyy pokkareillekin oma lukijakuntansa. Pokkarin voi napata kovakantista helpommin mukaan rannalle, sillä se mahtuu pienempään tilaan eikä ole niin väliä sotkeentuuko se päivän aikana. Edulliset pokkarit madaltavat myös kynnystä kokeilla uusien tai muuten vaan itselle tuntemattomien kirjailijoiden kirjoja. Nappaa tästä artikkelista pokkarivinkit kesään 2023!

Parhaat pokkarit 2023 – alkuvuoden kattaus!

Parhaat pokkarit 2023 kotimaisilta kirjailijoilta:

Satu Rämö – Hildur

Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Jakobkin huomaa pian, että kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet.

Pian Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään?

Satu Rämön Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan, jossa kukin yrittää selviytyä parhaan kykynsä mukaan.

Petri Karra Musta valo

 

Poika soittaa. Isä vastaa. Sinä yönä alkaa tuho. Mihin kaikkeen olet valmis suojellaksesi lastasi? Petri Karran Musta valo on psykologinen trilleri perheen synkimmistä salaisuuksista.

Kirjallisuuden professori Henrik halveksii narkkaripoikaansa. He ovat olleet onneton perhe niin kauan kuin muistavat. Henrik on tehnyt parhaansa siivotakseen Nikon perheen elämästä. Mutta eräänä yönä puhelin soi: poika on sotkenut asiansa pahemmin kuin pelättiin. Isänrakkaus voittaa, ja Nikoa on pakko auttaa. Se vaatii rikoksen. Vaimoa ei saa herättää, sillä hän on poliisi. Vähä vähältä koko perhe on keskellä painajaista.

Kale PuontiAribo


Kale Puontin Pasilan Myrkky -dekkarisarjan neljännessä osassa Aribossa huumeita kauppaavat rikolliset myyvät myös petollista lempeyttä ja läheisyyttä, joista moni on valmis maksamaan mitä tahansa.

Nigerialainen rikollisjärjestö on joutunut Tukholmassa massapidätysten kohteeksi, mutta osa sen jäsenistä on päässyt livahtamaan Helsinkiin. Nämä Tukholman-tuliaiset tietävät lisää huume- ja ihmiskauppaa, lisää nettipetoksia ja taatusti lisää harmaita hiuksia niin Pesoselle kuin muillekin Kaartamon ryhmän dekkareille Pasilassa.

Samuel Aribo on vain yksi pieni tekijä rikollisjärjestön rattaissa. Vaikka köyhyys ajoi nuoren nigerialaisen rakennusmiehen kotimaastaan, ei hän osannut aavistaa joutuvansa rikollisen uralle eikä kylmään, harmaaseen Suomeen. Saati niille mitättömille paskakeikoille, joilla huijataan rahat lempeä ja lämpöä kaipaavilta ihmisiltä.

Meri Savonen – Amandan kolme kesää

Meri Savosen lämminhenkisessä esikoisromaanissa Amandan kolme kesää neljääkymppiä lähestyvä nainen joutuu miettimään uudestaan unelmaansa omasta perheestä.

Illalla tuli taas riitaa, ja Jon lähti tapansa mukaan omille teilleen. Amanda itki koko yön. Seuraavana päivänä hän käpertyy eteisen kuramatolle odottamaan Jonin tuloa, turhaan. Amanda Aalto on jäänyt yksin.

Kesän päätteeksi alkava opettajantyö johdattelee Amandan ajatuksia uusille urille, mutta mieli pysyy alamaissa, vaikka rakas Anna-sisko sekä työkaverit, aina oikeat sanat löytävä Iida, energinen Stella ja värikäs Frau Fehling, yrittävät auttaa parhaansa mukaan. Amandasta tuntuu, että hänen haaveensa omasta perheestä on karannut kuin ilmapallo taivaalle.

Onneksi Amandalla on toinenkin haave. Sen toteuttamiseksi hän pestautuu kesätöihin muuttofirmaan. Hoosiannaa huutavat lihakset ja parikymppisten muuttomiesten työtiimi osoittautuvat yllättävän toimivaksi yhdistelmäksi toipumisen tiellä. Matkallaan Amanda löytää jotakin uutta itsestään sekä hymyn, joka sulattaa sydänjään. 

Pirjo Tuominen Puutalokaupungin naiset

Pirjo Tuomisen lämminhenkinen romaani Puutalokaupungin naiset kertoo puutaloyhteisöstä ja suurperheen naisista, jotka jättivät jälkensä toistensa elämään.

Yhä laajemman lukijakunnan rakastama Pirjo Tuominen sijoittaa uuden romaaninsa lähihistoriaan. 1940–50-lukujen nostalgia elää sen sivuilla ja hurmaa myös nuoret lukijat. Vienan ja hänen sukunsa lappeenrantalainen koti on kaupunkilaisversio ikivanhasta suurperhemallista. Sen turvissa saattaa jopa jatkosodan ankarina aikoina elää onnellisen lapsuuden. Perillistenkatu 10 oli myös kirjailijan oma lapsuudenkoti.

Parhaat käännöspokkarit 2023:

Lucinda Riley Orkideatarha

Taianomainen kertoja Lucinda Riley avaa Orkideatarha-romaanillaan oven upean sukukartanon elämään toisen maailmansodan alkuhetkistä nykypäivään. Se punoo yhteen ihmiskohtaloita täynnä intohimoa, salaisuuksia ja valheita, joiden verkkoon vain rakkaus voi meidät ajaa.

Pikkutyttönä Julia Forrester viihtyi Wharton Parkin kasvihuoneessa, jossa hänen isoisänsä Billy hoiti sukukartanon hienoa orkideakokoelmaa ja soitti radiosta musiikkia kukkasilleen. Aikuisena Julia on konserttipianisti ja elää onnellista elämää, kunnes kokee musertavan menetyksen. Surussaan hän hakeutuu takaisin lapsuusmaisemiinsa Wharton Parkiin ja kohtaa siellä kartanon perijän Kit Crawfordin.

Mutta elämä jatkuu. Kartanon rapistuvien rakennusten korjaustöiden yhteydessä löytyneen vanhan päiväkirjan merkinnät herättävät Julian ja Kitin uteliaisuuden. Mitä Crawfordin suvussa oikeastaan tapahtui sodan aikana? Menneisyydestä nousee esiin salattu rakkaustarina, joka voi tuhota koko Wharton Parkin ja jonka kauaskantoiset seuraukset mullistavat myös Julian ja Kitin elämän.

Sofie Sarenbrant Valheenpunoja


Koulun suunnistuspäivän jälkeen metsästä löytyy kuollut poika: ruumis on pahoinpidelty ja arvoesineet ovat kadoksissa. Epäilykset suuntautuvat alueella liikkuvaan väkivaltaiseen nuorisojengiin. Rikospoliisi Emma Sköldin täytyy löytää syyllinen ennen kuin tapahtuu uusi murha, mutta hänellä on tunne, ettei jokin täsmää. Joku valehtelee, mutta kuka – vai kaikki?


Sofie Sarenbrantin Valheenpunoja käsittelee ennakkoluuloja, syrjäytymistä, luokkaeroja ja valheita, joita me kaikki kerromme. Yli kolme miljoonaa kirjaa myyneen dekkarikuningattaren menestysromaani on valheiden ruumiinavaus ja tutkielma yhteiskunnan kipukohdista.

Jill Mansell – Pitäisikö kertoa?

Jill Mansellin Pitäisikö kertoa? on terävän dialogin lävistämä hyvän mielen tarina kolmesta kasvattisisaruksesta aikuisuuden aallokoissa.

Amber, Lachlan ja Raffaele tutustuvat teini-ikäisinä lämminhenkisessä sijaiskodissa Cornwallin rannikolla. Vuodet vierivät ja ystävykset ovat nyt kolmekymppisiä, mutta kasvuvuosina heidän välilleen syntynyt vahva keskinäinen side on edelleen rikkumaton.

Kaikilla menee ammatillisesti hyvin. Yksityiselämä on itse kullakin kuitenkin karikkoista: Raffaelen mieli heittelee ja tyttöystävän kanssa on ongelmia. Amber on salaa epätoivoisen rakastunut Lachlaniin, joka puolestaan ei osaa asettua aloilleen. Kun leskeksi jäänyt kasvatti-isä löytää uuden rakkauden Välimeren-risteilyllä, on ystävysten aika toimia ja kertoa totuus jos toinenkin.

Beth O'Leary – Törmäyskurssi

 

Edessä pitkä automatka eksä takapenkillä – nasta lautaan vai jarru pohjaan? Kimppakämppä- ja Vaihtokauppa-menestysromaanien tekijän kolmas teos Törmäyskurssi on villi roadtrip kohti rakkautta. Sisältää pari koukkausta menneisyyteen ja muutaman pysähdyksen väärinymmärryksessä Beth O'Learyn taattuun tyyliin.

Addie ja hänen siskonsa ovat valmistautuneet mahtavalle roadtripille soittolistoin ja eväspaketein. Heidän ystävänsä on menossa naimisiin Skotlannissa ja automatka sinne on osa hauskuutta. Siihen asti, kun toinen auto törmää heidän peräänsä ja kolaroivaksi kuskiksi paljastuu Addien eksä Dylan. Tietenkin Dylan bestiksineen on matkalla samoihin häihin, ja kun poikien auto on lunastuskunnossa, Addie ei voi kuin tarjota heille kyytiä. Edessä on neljäsataa mailia törmäyskurssilla, mutta onko Addien ja Dylanin yhteinen tie noussut lopullisesti pystyyn?

Sebstian Fitzek – Terapia

Sebastian Fitzekin trillerissä Terapia traumatisoitunut psykiatri joutuu ottamaan epätoivoisen riskin löytääkseen kadonneen tyttärensä.

Kaksitoistavuotiaalla Josylla on selittämätön sairaus, ja lääkärikäynnin aikana hän katoaa jäljettömiin vastaanotolta. Neljä vuotta myöhemmin Josyn isä, psykiatri Viktor Larentz, on vetäytynyt syrjäiselle Pohjanmeren saarelle käsitelläkseen kokemaansa traumaa.

Saarella Viktor saa kuitenkin ovelleen yllättävän vieraan. Kirjailija Anna Spiegel kärsii harvinaisesta skitsofrenian muodosta: hän uskoo kirjoittamiensa henkilöhahmojen tulevan todeksi. Annan viimeisin romaani kertoo tuntemattomasta sairaudesta kärsivästä nuoresta tytöstä, joka katoaa yhtäkkiä jäljettömiin.

Vastahakoinen Viktor suostuu ottamaan Annan potilaakseen epätoivoisena yrityksenä saada selville, mitä hänen tyttärelleen tapahtui. Terapiaistunnot saavat kuitenkin nopeasti erittäin synkän käänteen, kun menneisyyden aaveet nousevat haudoistaan karmivin seurauksin.

Lucinda Riley – Italialainen tyttö

Lucinda Riley kertoo Italialainen tyttö -romaanissaan napolilaistytön kasvusta oopperalavojen säkenöiväksi tähdeksi sekä palavasta rakkaudesta, jonka hehku polttaa kuin tuhat aurinkoa.

Rosanna on vasta lettipäinen pikkutyttö kohdatessaan Roberton, nuoren miehen, joka muuttaa koko hänen elämänsä. Tulevina vuosina heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen paitsi lahjakkaina laulajina maailman metropolien upeimmilla estradeilla myös kulissien takana intohimoisesti toinen toistaan rakastavana parina.

Kerran sytyttyään Rosannan ja Roberton rakkaus kestää kolhut eikä suostu sammumaan, mutta se on samalla niin kaiken nielevää, että muut ihmissuhteet kalpenevat sen rinnalla. Vähitellen Rosannalle kuitenkin paljastuu, että yhteisen onnen tiellä seisoo synkkiä salaisuuksia, joiden varjot lankeavat myös muiden läheisten ja rakkaiden ihmisten elämään.

Parhaat pokkarit 2023 löydät Kirja-verkkokaupasta!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.