Pääsiäisen lukuvinkit

Hitaasti lumien sulamisen ja kuivien kevätkatujen myötä lähestyy pääsiäinen. Joko olet tehnyt suunnitelmia pääsiäisen viettoon? Jos kaipaat vielä inspiraatiota, tässä muutamia vinkkejä pääsiäisen lukumaratonille. Olitpa sitten salapoliisitarinoiden, romanttisten seikkailujen tai inspiroivien elämäkertojen ystävä, seuraava lukuhetkesi voi tarjota juuri sitä, mitä pitkään pääsiäisviikonloppuun tarvitset.


Varaa siis pääsiäisenä reilusti aikaa lukemiselle ja nauti tästä rauhoittavasta ja inspiroivasta harrastuksesta hyvällä omallatunnolla. Nappaa sohvalle lukuherkuksi vaikkapa pieniä, värikkäisiin foliokuoriin pakattuja pääsiäismunia tai pala nostalgista mango-juustokakkua! Mikäs sen parempaa. Tästä artikkelista löydät pääsiäisen lukuvinkit niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin.

Ota tästä talteen pääsiäisen lukuvinkit

Suuria tunteita

Mélissa Da Costa – Kaikki taivaan sini


Ihmeellinen matka elämän kauneuteen Coelhon hengessä!


Ilmoitus: Nuori mies, elinaikaa kaksi vuotta nuoruusiän Alzheimerin takia, etsii matkakumppania viimeiseen suureen seikkailuun.


Parantumattomasti sairas Émile haluaa jättää taakseen sairaalat, perheen myötätunnon ja ystävänsä. Yllätyksekseen hän saa vastauksen ilmoitukseensa, ja kolme päivää myöhemmin matkailuauton kyytiin nousee Joanne selässä reppu, päässä leveälierinen hattu, vailla selityksen sanaa. Alkaa matka Ranskan kauneimman luonnon siimekseen, yllättäviin kohtaamisiin, syvälle elämän ja kuoleman kysymyksiin. Émilellä on kohtalonsa, Joannella oma tarinansa, ja yhdessä he oppivat auttamaan toisiaan. Kaikki taivaan sini on viisas ja tunteikas tarina ystävyydestä, rakkaudesta ja toivosta. 

Toshikazu Kawaguchi – Ennen kuin kahvi jäähtyy


Jos voisit matkata ajassa taaksepäin, mitä tekisit toisin? Syrjäisellä sivukujalla Tokiossa sijaitsee viehättävä kahvila Funiculì Funiculà, joka on tarjoillut tarkkaan valikoitua kahvilaatua asiakkailleen jo yli sadan vuoden ajan. Paikallisen legendan mukaan kahvila kuitenkin tarjoaa myös jotakin aivan muuta: mahdollisuuden matkustaa ajassa.


Yhden kesän aikana neljä ihmistä uskaltautuu istumaan tiettyyn pöytään ja tietylle tuolille toiveenaan tehdä aikamatka. Se ei kuitenkaan ole yksinkertaista, ja siihen liittyy monia sääntöjä. Tärkein niistä on, että aikamatka voi kestää vain niin kauan, kuin kahvi kupissa pysyy lämpimänä. 

Pirjo Tuominen – Kurtturuusut


Neljä elämänhalua hehkuvaa leskinaista. Lämminhenkinen romaani ystävyksistä jotka eivät anna iän rajoittaa elämäänsä. On aika tehdä haaveista totta.


Heitä on neljä. Paula, Eini, Sirkka ja Erika. He kutsuvat ystäväporukkaansa kurtturuusuiksi. Vaikka tarmokkailla naisilla riittää tekemistä eivätkä he hautaudu terveysongelmiin, jotain puuttuu. Sydän kaipaa rakkautta. Kun Paula Kinos päättää kokeilla nettideittailua, ystävättäret nauravat ajatukselle. Vaan miksipä ei! 


Naiset ryhtyvät toimeen, suhtautuvat haaveisiinsa huvittuneina ja osaavat niellä pettymykset. Aikaa ei ole tuhlattavaksi. Juuri nyt on toteutettava unelmat ja tehtävä kaikki se, mikä on vielä kokematta. 

Herkullisia keittokirjoja

Sara Parikka, Carla Bock – Mutkatonta & maukasta


Sara Parikan suosituimmat reseptit. Arjen pelastava keittokirja, jonka reseptit ovat läpäisseet lapsiperheen stressitestin.


Sara Parikka on ollut innokas kotikokki lapsesta alkaen. Hänestä ruoan täytyy olla maistuvaa, mutta sen pitää myös valmistua sukkelasti. Saran ruokaohjeet sopivatkin niihin hetkiin, kun oma mielikuvitus ei säkenöi, kun haluaa syödä hyvin mutta oikoa mutkia tai kun vieraille pitää keksiä jotain tarjottavaa ilman hermoromahdusta. Saran reseptit pitävät niin aikuiset kuin lapsetkin tyytyväisinä, oli sitten kyse kiireiseen, hyvään arkeen sopivista ruuista tai vaivattomasta viikonloppuherkuttelusta. 

Iman Gharagozlu, Leena Ahokas, Agency Leroy – Iman ja Lee­na – Ar­ki­saf­kaa


Ihastu arkisafkaan Imanin ja Leenan ohjeilla. Arkisafkan ei tarvitse olla mautonta eikä sen kokkaamisen työlästä uurastusta. Arjen sankareiden Imanin ja Leenan resepteillä loihdit monipuolisia, sesongin mukaisia ja edullisia ruokia mausta tinkimättä.


Arkisafkaa on kirja niihin hetkiin, kun ei huvita, ja niihin, kun huvittaa. Se koostuu Imanin ja Leenan keittiön tukipilareista, yli 70 reseptistä, jotka on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Mutkattomat ohjeet helpottavat arkea, mutta tekevät myös vieraat ikionnellisiksi viikonlopun illanistujaisissa. Kirjan lopussa on ehdotuksia viikon arkiruokalistoiksi ja valmiit kauppalistat, joiden avulla ostokset hoituvat helposti. 

Elina Innanen – Chocochilin ruokavuosi


Suosikkikeittokirjailijan suunnittelema kalenteri. Chocochilin ruokavuosi toimii oppaana helpompaan ja maukkaampaan arkeen.


Chocochili-blogistaan ja keittokirjoistaan tunnetun Elina Innasen kalenteri auttaa arjen suunnittelussa, helpottaa ruokalistojen laatimista ja ruokaostosten tekoa sekä tarjoaa tietoa kunkin sesongin parhaista raaka-aineista. 


Viikko- ja kuukausinäkymien ohella kalenterista löytyy muun muassa vegaanisia reseptejä. 

Mukavampia mysteerejä

Richard Coles – Murha seurakunnassa


Pastori pulassa! Englantilaiskylässä kuohuu jälleen. Pieni Champtonin kylä on tuskin ehtinyt toipua kirkossa tapahtuneen veriteon aiheuttamasta järkytyksestä, kun seurakunnan rauhan rikkoo uusi henkirikos.


On kulunut muutama kuukausi siitä, kun murha repi Champtonin kyläyhteisön kahtia. Kirkkoherra Daniel Clement tekee parhaansa pitääkseen toraisan laumansa kasassa. Epäsopua aiheuttaa sekin, että Champtonin seurakunta on päätetty liittää yhteen naapuriseurakuntien kanssa. Lisäksi Danielin omapäinen äiti puuhastelee selvästikin jotain, minkä haluaa pitää pojaltaan salassa. Eikä hän ole ainoa. Lopullisesti sekasorto pääsee valloilleen, kun tapahtuu uusi verityö, joka tällä kertaa näyttää harkitulta rituaalimurhalta.

Murha seurakunnassa on toinen osa kirkkoherra Clementin tutkimuksista kertovasta tunnelmallisesta dekkarisarjasta. Lue myös ensimmäisen osa Murha ennen iltahartautta. 

L. T. Shearer – Kissa, joka pyydysti tappajan


Eläköitynyt poliisi Lulu Lewis suree hiljattain menehtynyttä aviomiestään. Miehen kuolema vei Lewisilta unelman hiljaisista eläkevuosista omassa jokilaivassa. Elämä on tyhjää, kunnes eräänä kauniina kesäpäivänä Lewisin elämään tassuttelee Conrad. Kulkukissa, joka on myös etsivä.

Lewis viettää päivänsä lähistöllä asuvasta iäkkäästä anopistaan huolehtien. Kun anoppi menettää henkensä epäilyttävissä olosuhteissa, heräävät entisen poliisin vaistot, ja Lewis päättää selvittää kuolemantapauksen juuriaan myöten. Ja hänen apunaan joka askeleella on eräs hyvin erityinen kissa.

L. T. Shearerin romaani Kissa, joka pyydysti tappajan on viekas ja omaperäinen murhamysteeri, joka jättää lukijan sydämeen tassun muotoisen jäljen. Miau! 

Elly Griffiths – Särkyneen sydämen murhat


Dekkarikuningatar Elly Griffithsin cosy crime -sarja jatkuu! Muista myös aiemmat osat Muukalaisen päiväkirjat ja Murhan käsikirjoitus.


Onko mahdollista unohtaa, että on tehnyt murhan? Harbinder Kaur -sarjan kolmannessa osassa nuori poliisi joutuu syrjään luokkatoverinsa murhan tutkinnasta – epäiltynä.

Uusi asuinpaikkakunta, uusi työ – vanhat kuviot. Harbinder Kaur on muuttanut Lontooseen ja saanut ylennyksen, mutta jälleen kerran hänellä on murha selvitettävänään. Nimekkään poliitikon kuolema luokkakokouksessa vaikuttaa ensi alkuun yliannostukselta, mutta onko vanhoilla luokkakavereilla sittenkään puhtaat jauhot pussissa? Ikävä kyllä uhrin luokkatovereihin lukeutuu myös Harbinderin uusi alainen, nuori poliisi Cassie Fitzherbert. Pian Harbinder alkaa epäillä, voiko Cassieen täysin luottaa. Cassie taas ei tiedä, voiko luottaa sen puoleen entisiin ystäviinsä kuin omiin muistoihinsakaan… 

Kiinnostavia elämäkertoja

Heli Pruuki – Kari Ka­na­la - Pap­pi ja pe­li­mies


Pappi, joka ihastuttaa ja vihastuttaa. Kari Kanalassa on rosoa ja ristiriitaa, mutta myös herkkyyttä ja avoimuutta. Hän on tuonut syvyyttä viihdemaailmaan ja viihdemaailman tuulia kirkkoon. Se herättää mielipiteitä ja tunteita.


Muistelmateos kertoo Kari Kanalan kiemurtelevan elämäntarinan ja tien julkkispapiksi. Se sisältää yllättäviä tarinoita Karin elämästä ja sen toistuvista sattumuksista, mokista ja käänteistä, katumuksen ja ilon aiheista, elämänkatsomuksesta ja siitä, miten Kari näkee tehtävänsä pappina. Huumoria ja Kanaluuksia unohtamatta. Kirjassa äänen saavat paitsi Kari itse myös hänen läheisensä, ex-vaimo sekä työtoverit niin kirkon kuin viihdemedian puolelta. 

Antti Helin, Kati Häkkinen – Tuhansien hymyjen hotelli


Kun savolaisesta maalaiskylästä kotoisin oleva Kati Häkkinen löysi puolisonsa kanssa upean paratiisirannan Thaimaasta, he päättivät rakentaa sille luksushotellin. Kati myi unelmaa täydellisestä paratiisista, joten hänen oman elämänsäkin piti näyttää kadehdittavalta.


Loistokas rantahotelli tarjosi vierailijoille palan paratiisia, mutta Katille hotellin perustaminen tarkoitti onnen ja menestyksen ohella toinen toistaan seuranneita katastrofeja. Luksusta uhkuvien kulissien takana Kati taisteli luihuja rakennuttajia ja luonnonkatastrofeja vastaan ja päätyi sairaalan teho-osastolle ja putkaankin. Kun sitkeä työ tuotti tulosta ja hotelli vihdoin alkoi menestyä, täydelliseksi treenattu hymy muuttui vihdoin aidoksi.


Tuhansien hymyjen hotelli on inspiroiva tositarina ihmisestä, joka uskalsi lähteä tavoittelemaan unelmiaan, ja hinnasta, jonka niiden tavoittelu maksoi. 

Nicolas Lunabba – Itkisitkö, jos mä kuolen?


Riipaiseva tositarina elämästä väkivallan uhan alla. Millaista on ottaa hoitaakseen jonkun toisen lapsi? Alueella, jossa selviytyminen ei ole itsestäänselvyys. Jossa lapset murhaavat ja lapsia murhataan.


Nicolas työskentelee syrjäytymisvaarassa olevien lasten parissa. Hän on työssään taitava ja kokenut ja saa lapset luottamaan itseensä. Tällä kertaa hän on kuitenkin pulassa, kun yksi erityisen hankala poika on onnistunut kiinnittymään häneen, mennyt suorastaan ihon alle.

Nyt Nicolas on vastoin omaa tahtoaan sallinut pojan muuttaa luokseen. Se on päätös, joka muuttaa kaiken heidän kummankin elämässä. Tämä on kertomus nähdyksi tulemisesta sekä surusta, toivosta ja ihmisen muuttumisesta. 

Hyytäviä tosirikoksia

Jesse Mäntysalo, Mari Jäntti – Kuka murhasi Sirkka-Liisa Valjuksen?


Todisteet ovat sitovat, vain murhaaja puuttuu. Dekkarin tavoin etenevä tositarina herättää unohdetun murhamysteerin eloon. Poliisilla oli kaikki, mitä turkulaisnaisen murhan selvittämiseen tarvittiin. Sen piti olla helppo tapaus.


On vuosi 1963. Turkulaisessa tanssiravintolassa kohistaan illan komeimmasta miehestä. 34-vuotiasta Sirkka-Liisa Valjusta onnistaa. Pari poistuu yhdessä pirssillä, ilta jatkuu Valjuksen luona. Se jää naisen viimeiseksi. Kerrostalon seinien läpi kuuluu vain yksi sana: Älä! Myöhemmin Sirkka-Liisa löytyy kotoaan alasti, raa’asti murhattuna. Tekijä katoaa kaupungin kesäyöhön kuin kummitus. Vai oliko heitä sittenkin kaksi?


Alkaa Suomen valtionrajat ylittävä rikostutkinta, jonka keskiössä on verinen jalanjälki. Potentiaalisia surmaajia on lukuisia. Paljastuu salattuja elämiä ja elämäntapoja. Jotakuta on kiristetty, toinen tietää liikaa ja liian varhain. Syylliseksi sovitetaan jopa sarjamurhaajia, joista yhdessä on jotain tuttua. Iskikö Bodomin tappaja jälleen?

Sirkka-Liisa Valjuksen poika kuulee äitinsä kuolemasta sanomalehdestä. Vartuttuaan hän haluaa tietää, kuka vei äidin hengen – tai edes, kuka on hänen isänsä. 

J. K. Tamminen – Polttomurhaajan jäljillä


Joskus totuus on kaivettava itse esiin. Elokuussa 2020 riehui pienellä suomalaisella paikkakunnalla raju omakotitalon palo. Paikalle ensimmäisinä saapuneet löysivät talon edessä autossaan istuvan naisen sekä pihamaalla makaavan, pahasti palaneen miehen. Mikään naisen kertoma tapahtumien kulusta ei vaikuttanut loogiselta.


Palon uhri menehtyi saamiinsa vammoihin, ja tutkinnan edetessä poliisilla oli yhä enemmän syytä epäillä, että kyseessä oli onnettomuuden sijaan henkirikos. Tutkinnassa kerätty näyttö ei kuitenkaan käräjäoikeudessa riittänyt murhaajaksi epäillyn henkilön tuomitsemiseen.


Käräjäoikeuden tuomioon pettyneet uhrin pojat käynnistivät tapauksesta yksityisen rikostutkinnan ja kutsuivat J. K. Tammisen avukseen. Periksiantamaton omatoiminen tutkinta johti osaltaan murhan selvittämiseen sekä käräjäoikeudessa syyttömäksi todetun henkilön tuomitsemiseen hovioikeudessa. Hyytävää luettavaa alusta loppuun. 

Lasse Wierup, Daniel Olsson – Helvetti sisältä


Todistajansuojelussa oleva entinen Hells Angels -pomo kertoo jengistä, joka on hengenvaarallinen jopa omilleen. Micke "Mega" Johannessen ei koskaan ollut erityisen kiinnostunut moottoripyöristä. Mutta Helvetin enkeliksi hän halusi, ja päästyään viimein täysjäseneksi kaikki sujuikin helposti. Väkivalta sai oikeutuksen ja rikokset perustelun.


Micke alkoi katsoa elämäänsä uusin silmin vuosikymmen jälkeen, kun kolme kerhoveljeä ”katosi”. Vasta kun hänen elämänkumppaniaan Ebbaa uhkailtiin, lopun alku oli edessä. Lopulta Micke heitettiin ulos kerhosta, hänen talonsa paloi ja hän joutui murhayrityksen kohteeksi. Oli aika mennä poliisin puheille.

Siitä asti Micke ja Ebba ovat eläneet todistajansuojeluohjelmassa ilman toiveita paluusta Ruotsiin. Helvetti sisältä -kirjassa he kertovat kaunistelematta, minkälaista oli elämä Göteborgin Enkeleissä. 

Hauskoja lastenkirjoja

Tim Probert – Light­fall 1: Vii­mei­nen liek­ki


Loisteliaasti kuvitettu, eeppinen mutta kepeä fantasiasarjakuva. Lightfall vie lukijansa kiehtovaan maailmaan, joka tuo mieleen parhaat Star Wars -elokuvat, Miyazakin animaatiot ja Tolkienin tarut. Uutta nuortensarjakuvaa vetävimmillään!


Bea elelee suurilla lyhdyillä valaistulla Irpa-planeetalla kasvattiukkinsa, viisaan Possuvelhon kanssa, joka on rohdosmestari ja Ikuisen tulen vartija. Kun ukki katoaa salaperäisesti, Bean on lähdettävä seuraamaan hänen jälkiään. Avukseen tyttö saa Cadin, reipashenkisen galduurin, joka hänkin etsii Possuvelhoa. Mutta ikuinen pimeys uhkaa Irpaa… 

Meri Savonen, Satu Koivisto, Parvati Pillai – Ket­tu­lan kah­vi­la: Pel­li-pupun syn­ty­mä­päi­vät


Uudenlainen satukeittokirjojen sarja alkaa! Kirjat sisältävät tarinoita kettuperheen pitämästä kahvilasta sekä herkullisia, koko perheelle sopivia reseptejä.

Kuu on nuori kettu, jonka isä pitää suloista Kettulan kahvilaa. Kuu ja hänen ystävänsä rakastavat leipomista itsekin, ja kun käy ilmi, että kaupunkiin muuttanut Pelli-pupu ei tiedä, keitä kutsua syntymäpäivilleen, Kuulla on ehdotus. Hehän voivat järjestää Pellille yllätyskutsut ja varmistaa, että hän löytää uusia ystäviä.


Mutta mitä onnistuneilla syntymäpäiväkesteillä tarjoillaan? Samalla kun Kuu ja ystävät leipovat juhlia varten, lukija pääsee nauttimaan herkuista itsekin: kirjasta löytyvät reseptit kaikkiin heidän luomuksiinsa.

Kirjailija Meri Savosen ja kokiksi valmistuneen ruokakirjoittaja Satu Koiviston luomassa hauskassa satuja ja kokkausta yhdistävässä kirjassa myös lukijat pääsevät leipomispuuhiin. Kirja on täynnä kivoja keittiöniksejä ja koristeluvinkkejä, joiden avulla syntyvät unohtumattomat juhlat kelle vain. 

Sinikka Nopola, Tiina Nopola – Heinähattu, Vilttitossu ja kana (leffakirja)


Siivekäs lemmikki sotkee Kattilakosken perheen nokkimisjärjestyksen! Hauska tarina sisaruudesta ja vähän mustasukkaisuudestakin. Vilttitossu tuntuu viihtyvän turhankin hyvin Anita-kanan seurassa. Seuraa hassuja kommelluksia ja hulluja tilanteita!


Vilttitossu on yksinäinen, sillä Heinähattu on lähtenyt sulkapalloleirille. Alibullenin neidit Helga ja Halise löytävät Vilttitossulle uuden kaverin, Anita-kanan. Vilttitossu opettaa sille temppuja, ja kana osoittautuu yllättävän oppivaiseksi.


Kun Heinähattu palaa leiriltä kotiin, hän järkyttyy: Vilttitossu on majoittanut kanan hänen sänkyynsä. Mutta seuraavana aamuna Anita-kana on kadonnut. Koko Kattilakosken perhe, Alibullenin neidit ja konstaapelit Rillirousku ja Isonapa osallistuvat etsintöihin ja tekevät yllättävän löydön. Se muuttaa Anita-kanan koko elämän… 

Koukuttavia nuortenkirjoja

Adam Silvera – Ensimmäinen viimeinen päivä


Kutkuttava esiosa rakastetulle tarinalle ja valtavalle Booktok-ilmiölle. Kuinka ihmisten kuolinpäivän ennakolta tietävä Kuolinhetki-palvelu syntyi – ja ketkä kohtalokkaan viestin ensimmäisenä saivat?


New Yorkin Times Squarella vietetään ihmeellisen sovelluksen julkistusjuhlaa. Kuolinhetki-palvelu väittää pystyvänsä kertomaan päivän, jonka aikana sen käyttäjät tulevat kuolemaan. Epäuskoisten juhlijoiden joukossa ovat Orion ja Valentino, kaksi elämänsä alussa olevaa nuorta, joiden elämänpolut Kuolinhetki yllättäen yhdistää – vain erottaakseen ne hetkeä myöhemmin. Orion tietää olevansa sairas ja kuolemanvaarassa, terveyttä uhkuva Valentino taas on matkustanut New Yorkiin jahtaamaan unelmiaan.


Mutta onko tulevaisuus pelkkiä todennäköisyyksiä? Kumpi pelottavan puhelun saa ja miten se vaikuttaa alkavaan päivään? Ensimmäinen viimeinen päivä on oivaltava ja sydäntä särkevä jatko unohtumattomaan tarinaan. 

Zoulfa Katouh – Sitruunapuiden aika


Koskettava romaani 18-vuotiaasta syyrialaistytöstä, Salamasta, hänen perheestään ja hänen ensirakkaudestaan.


Salaman on päätettävä jääkö hän Syyriaan auttamaan haavoittuneita sairaalassa vai lähteekö pois maasta.


Zoulfa Katouh on syyrialaistaustainen kirjailija, joka asuu tällä hetkellä Sveitsissä. Hän on opiskellut farmaseutiksi ja tekee parhaillaan alan maisterintutkintoa. Vapaa-aikanaan hän puhuu itsekseen metsässä, juo jääkahvia ja leipoo esteettisiä pikkuleipiä ja kakkuja. Sitruunapuiden aika on hänen esikoisteoksensa.

Ali Hazelwood – Shakkimatti


Romanttinen komedia shakista, kilpailemisesta ja rakkaudesta. Bestseller-kirjailija Ali Hazelwoodin älykäs ja seksikäs YA-herkkupala Mustan kuningattaren faneille.


Mallory Greenleaf ei enää pelaa shakkia. Se oli joskus hänelle elämän tarkoitus, mutta siitä on kauan ja ikäviä asioita tapahtui. Ja ei, hän ei halua puhua siitä. Malloryn paras kaveri ylipuhuu hänet vielä yhteen shakkiturnaukseen. Mallory voittaa jokaisen pelin, mukaan lukien lajin tämän hetkisen maailmanmestarin. Hups. Nolan Sawyer on 20-vuotias komea shakkidynastian perillinen ja tunnettu pelipiirien ulkopuolellakin. Häntä on kutsuttu yhdeksi historian parhaista pelaajista, eikä hän pidä häviämisestä, ei varsinkaan Malloryn kaltaiselle ulkopuoliselle.


Mallory toimii, niin kuin on tottunut tekemään: pakenee paikalta. Seuraavat siirrot sitten tehdäänkin ihmissuhdepelilaudalla. 

Sivurikasta pääsiäistä! 📚

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.