Oletko jo lukenut kehutun Mikä meidät erottaa -kirjan?

Brit Bennett on tämän hetken puhutuimpia ja kiinnostavimpia nuoria yhdysvaltalaiskirjailijoita. Hänen teoksensa Mikä meidät erottaa on ilmiöksi noussut säkenöivä tarina rodusta, perheestä ja identiteetistä.

Mikä meidät erottaa on saanut huikean hyvät arvostelut, suuret myyntiluvut ja siitä ollaan tekemässä televisiosarjaa HBO:lle.

— Kirjan saama vastaanotto on tuntunut surrealistiselta. En todellakaan tiennyt, mitä odottaa, Bennett sanoo.

Brit Bennett

© Emma Trim

Kirja julkaistiin Yhdysvalloissa keskellä globaalia pandemiaa ja lockdownia kesällä 2020. Loistelias vastaanotto yllätti kirjailijan.

— Olen hyvin kiitollinen lukijoiden intohimoisesta suhtautumisesta kirjaan.

Mikä meidät erottaa

Erityisen hyvältä Bennettistä tuntuvat kiitokset lukijoilta, jotka ovat kertoneet, että Mikä meidät erottaa on ainoa kirja, jonka he ovat lukeneet loppuun hektisenä ja stressaavana pandemia-aikana.

Mikä meidät erottaa on melankolinen ja myötätuntoinen romaani identtisistä, kermanvaaleista kaksoissisarista, joista toinen elää mustana ja toinen päättää alkaa elää valkoisena ja rakentaa elämänsä valheelle. Tämän on lopullisesti katkaistava suhteensa menneisyyteen. Kaksoissiskon katoaminen on toiselle järkytys, ja hän etsii siskoaan vuosikausia. Bennett esittää kysymyksistä kaikkein olennaisimman: kuinka minusta tulee minä?

— Halusin kirjoittaa vetävän, mukaansatempaavan ja jännittävän tarinan, jossa pystyisin käsittelemään samalla syvemmin rotuun ja identiteettiin liittyviä kysymyksiä.

Bennett sai idean kirjaan puhelinkeskustelussa Lousianassa asuvan äitinsä kanssa. Äiti kertoi nuorena kuulemastaan kaupungista, jossa kaikki asukkaat, niin mustat kuin valkoisetkin, olivat pakkomielteisiä ihonsa väristä.

— Ajatus tällaisesta kaupungista tuntui niin oudolta ja häiritsevältä, että kirjoitin tarinan muistiin potentiaalisena tapahtumapaikkana romaanille.

Ajatus jäi kytemään. Vuosia myöhemmin Bennett alkoi miettiä tarinaa kaksosista, jotka olisivat kotoisin sieltä, mutta jotka dramaattisten käänteiden jälkeen alkoivat elää eri värisinä eri kaupungeissa.

— Halusin tarkastella identiteettiin liittyviä kysymyksiäni. Olenko minä se, joka päätän olla?

Keneksi yhteiskunta sanelee minut? Kuka minä olen perheeni mielestä?

Kirjassa Bennett halusi tutkia kaksosia, jotka tekivät elämässään käänteentekeviä valintoja, mutta hän halusi käsitellä samanaikaisesti laajemmin rotuun liittyviä kysymyksiä.

— Jos rotu on rakennettu käsite, miten rasismi on silti materiaalisesti totta?, kirjailija Brit Bennett kysyy.

Mikä meidät erottaa (suom. Maria Lyytinen) on julkaistiin Tammen Keltaisessa kirjastossa syksyllä 2021. Kirjasta on julkaistu myös pokkari syksyllä 2022. 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.