10 kesädekkarivinkkiä (+ 3 bonus-vinkkiä)

Kesän 2024 dekkarikattaus on mie-le-tön! Tarjolla on uusia osia pitkiin kirjasarjoihin kuten Three Pines tai Emma Sköld, mutta myös ihan uusia sarjanaloituksia. Ainakin Taimitarhamurhat-sarjan aloittava Pikku murha vain on ihastuttanut jo useampaa kirjallisuuskollegaa. Ja löytyypä listalta yksi niin sanottu esiosakin. Meitä toimistolla kiinnostaa todellakin kuulla erään Otto Kuhalan nuoruusvuosista. Jos taas haluat jotakin kevyttä siinä mielessä, ettet halua sitoutua kokonaiseen kirjasarjaan, kokeile vaikkapa Vastapyörrettä. Dekkarikesä saa todellakin alkaa!

Uunituoreet kesädekkarivinkit 2024:

Markku Ropponen – Ku­ha­la ja vai­en­nut viu­lu (Tammi)


Tirkistys Otto Kuhalan nuoruusvuosiin! Ensimmäinen Kuhalasta ja tämän koirasta kertova veijaridekkari ilmestyi vuonna 2002, ja siitä lähtien lukijat ovat saaneet nauttia uudesta seikkailusta vuosittain. Yksityisetsivä Otto Kuhalan tuntevat niin rosvot kuin poliisitkin. Mutta tietääkö kukaan, miksi hän aikoinaan luopui poliisinurastaan? Markku Ropposen kesäinen spin-off-herkku kaikille Kuhala-faneille.


Konstaapeli Otto Kuhala saa tehtäväkseen eskorteerata vankilatuomiota istuvan viulistin soittokeikalle kansanmusiikkifestivaaleille. Kaveria ei saa päästää karkaamaan, mutta kommelluksitta ei viulua vinguteta. Kuhala ja vaiennut viulu sukeltaa menneeseen, aikaan jolloin yksityisetsivä Otto Kuhala oli vielä kunniallinen poliisimies. 

Louise Penny – Pedon mieli (Bazar)


Louise Pennyn suosittu dekkarisarja saa jatkoa, kun Armand Gamache tutkii kahta käsittämätöntä kuolemantapausta uneliaassa Three Pinesin kylässä. Three Pinesin hurmaavassa kylässä vieraili vuosia sitten peto, joka jätti merkkinsä kyläläisten mieleen. Ja nyt peto on palannut.


Yhdeksänvuotias Laurent Lepage on huutanut sutta Three Pinesin kylässä niin kauan kuin kyläläiset muistavat. Poika on kertonut huimia tarinoita maan ulkopuolisten olentojen hyökkäyksestä aina käveleviin puihin ja dinosauruksiin saakka. Kyläläiset joutuvat kuitenkin pohtimaan hänen viimeisimmän tarinansa todenperäisyyttä, kun Laurent katoaa kylää ympäröiviin metsiin.


Three Pinesiin puolisonsa Reine-Marien kanssa asettunut Armand Gamache aloittaa vimmatun etsinnän Laurentin löytämiseksi ja johdattaa kanssaan metsään entiset alaisensa Isabelle Lacosten ja Jean-Guy Beauvoirin. He löytävät metsästä kätketyn salaisuuden, joka johtaa murhaan, kauan sitten unohtuneeseen rikokseen ja valtavaan petokseen. 

Carin Hjulström – Pikku murha vain (Tammi)


Murhamysteeri maalaislinnan puutarhassa. Carin Hjulströmin hyvän mielen dekkarissa kaupunkielämään kyllästynyt näyttelijätär ja hulttioveljenpoika seuraavat murhan johtolankoja idyllisessä maalaismiljöössä. Hurmaavan sarjan avaus!


Siri Ehrensvärd on saanut tarpeekseen. Näyttelijänura on kuolintoreissaan, ja mieskin osoittautui huijariksi. Hän pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttaa pikkurikollisena elelevän veljenpoikansa maaseutumökkiin. Täti päättää panna kuntoon sekä sukulaispoikansa elämän että asumuksen, mutta linnaseudun asukkaat heittävät kapuloita rattaisiin. Kaiken lisäksi tiluksilta löytyy murhattu mies.


Agatha Christien hengessä etenevä maalaisromanttinen rikosromaani tarjoaa leppeää jännitystä ja kutkuttavia rakkauskuvioita. Taimitarhamurhat-dekkarisarja ihastuttaa lempeällä ihmiskuvauksellaan, vehreällä miljööllään ja varkain tiivistyvällä tunnelmallaan. 

Kauko Röyhä, Anneli Aunola – Rakas äiti (Crime Time)


Anneli Aunolan ja Kauko Röyhkän tositapahtumista ammentavissa Alisa Aro -rikosromaaneissa paljastuu yhteiskunnan pimeimmät puolet.


Kuka vastaisi lasten hätähuutoon? Yksinhuoltajaäiti pyytää Malmin poliisilta apua. Pojalle on ilmaantunut päiväkodissa outoja vammoja, ja myös teini-ikäinen tytär oireilee itsetuhoisesti. Tutkiessaan tapausta ylikonstaapeli Alisa Aro alkaa epäillä, että äidillä on osuutta lastensa pahoinvointiin ja vammoihin, mutta sosiaalitoimistolle on muodostunut äidistä aivan toisenlainen kuva.

Suhde väkivaltarikostutkija Timo Harjuun viriää uudelleen, ja Timo muuttaa Alisan perheen luokse asumaan. Vaikka arkeen tulee lämpöä, Alisa kipuilee keskeneräisyytensä ja menneisyyden valintojensa kanssa, kun edellisestä suhteesta aiheutuneet traumat eivät hellitä.

Christian Rönnbacka – Henna Björk: Koodi (Bazar)


Tieto on valtaa – ja kuoleman kauppatavaraa. Christian Rönnbackan dekkarisarjan kolmannessa osassa nuori, mutta kovissa liemissä keitetty supon agentti jäljittää verkossa vaanivaa näkymätöntä vihollista ehtiäkseen kuoleman edelle.


Supon harjoittelurutiineihin kyllästynyt Henna Björk on tyytyväinen päästyään vihdoin kentälle. Hänet on passitettu seuraamaan Mikeksi kutsutun miehen liikkeitä, eikä Henna tiedä miksi. Pian hänelle kuitenkin selviää, että seurantatehtävä on vain testi, joka heittää hänet suoraan syvään päätyyn, hakkereiden ja tietoturvarikosten maailmaan.


Tor-verkosta nousee esiin luettelo henkilöistä, joita koskevia tietoja myydään kovaan hintaan, ja joukosta löytyy myös Suomen turvallisuuden kannalta kriittinen nimi. Henna ja hänen työparikseen määrätty hakkeri joutuvat pistämään itsensä likoon etsiessään verkon pimeällä puolella operoivaa tekijää, joka ei jätä muita jälkiä kuin verellä kirjoitetun nimilistan. 

Ninni Schulman – Vii­mei­set lei­kit (Tammi)


Nostalgiaa ja murhia maaseudulla Ninni Schulmanin uudessa sarjassa. 1980-luvulle sijoittuva tunnelmallinen dekkarisarja esittelee poliisioikeudet menettäneen Ingrid Woltin, jonka on rakennettava elämänsä tyhjästä uudelleen.


Vankilan portit sulkeutuvat Ingrid Woltin takana, ja hän on vihdoin vapaa. Hän on myös menettänyt kaiken: kotinsa, ammattinsa ja tyttärensä huoltajuuden. Edessä on uusi elämä Taalainmaalla menneisyyttä piilossa. Työnhaku on toivotonta, mutta Ingridin etsiväntaidoille olisi käyttöä: 12-vuotias Mattias katosi vuosi sitten, ja epätoivoinen äiti etsii totuutta. Voisiko Ingrid auttaa?


Kirja aloittaa Ingrid Wolt -sarjan, joka sijoittuu pikkupaikkakunnalle Siljanjärven rannalle 1980-luvulla. Schulman yhdistää hienosti ajankuvaa, tavallisten ihmisten tragedioita ja hiipivää jännitystä. 

Sofie Sarenbrant – Pa­ra­siit­ti (WSOY)


Ruumiin palaneet jäännökset, tappolista – ja listan viimeisenä nimenä Emma Sköld. Sofie Sarenbrantin uusin kirja kuvaa kostoa, kipeitä sisarussuhteita ja perhetragediaa, jolla on katastrofaaliset seuraukset.


Elokuinen helle piinaa Tukholmaa, kun Drottningholmin linnan mailta löytyy ruumiin palaneet jäännökset. Poliisi löytää uhrin vierestä tappolistan, jonka viimeisenä nimenä on Emma Sköld. Tutkinta aloitetaan välittömästi.


Pian selviää, että polttomurha liittyy parikymmentä vuotta vanhaan tapaukseen, jossa nuori äiti hakeutui vauvansa kanssa ensiapuun ja päätyikin pidätetyksi. Emman ja poliisikollegoiden on kiireesti löydettävä syyllinen, sillä kaikkien listalla olevien henki on vaarassa, myös Emman itsensä. 

Charlotte Al-Khalili – Vastapyörre (Docendo)


Kenen totuus murhasta on se oikea? Kun poliisille tuttu päihdeongelmainen nuorukainen löytyy tapettuna bussipysäkiltä, tapaus vaikuttaa perin tavalliselta. Todellisuus osoittautuu kuitenkin monimutkaisemmaksi, kun sitä kysytään useammalta.


Vuoden parhaaksi esikoisdekkaristiksi Ruotsissa ehdolla ollut Charlotte Al-Khalili rakentaa nerokkaan palapelin, jossa näkökulmat tapahtuneeseen ovat monet: uhrin äidin ja tyttöystävän, ystävien, poliisin ja tappajan. Heillä kaikilla on oma totuutensa, salaisuutensa ja valheensa. Ja tapahtunut vaikuttaa heihin kaikkiin.

Tämä Ruotsissa vuoden parhaaksi esikoisdekkariksi ehdolla ollut kirja on uuden polven yhteiskunnallinen dekkari, jossa kokonaiskuva rakentuu pala palalta. Pääosissa ovat ihmiset, jotka selviytyvät päivästä toiseen vain käyttämällä toisiaan hyväksi. Karussa arjessakin silti pilkahtaa huumori.

Maria Adolfsson – Välttämätön paha (Tammi)


Katoamismysteeri Doggerlandin tuulisilla rannoilla. Komisario Karen Eiken Friis etsii kadonnutta taiteilijaa, jolla riittää vaimoja ja salaisuuksia. Maria Adolfssonin suosittu Doggerland-sarja ei petä tälläkään kertaa!


Jouluvalmistelut ovat käynnissä, ja Karen Eiken Friis elelee rauhassa miehensä ja kaksivuotiaan tyttärensä kanssa. Hermoja kiristävät vain esimiehen ikävät vihjailut asioista, jotka Karen on haudannut syvälle. Kun erikoinen taiteilija Raymond Osse poistuu kotoaan raivon vallassa ja katoaa, saa Karen tehtäväkseen puhuttaa läheisiä ja selvittää, katosiko Osse omasta tahdostaan.


Jäljet johtavat autiolle rannalle, ja itsemurha alkaa näyttää todennäköiseltä – mutta perhe ei suostu uskomaan sitä. Tapausta pengottuaan Karen alkaa kallistua samalle kannalle, mutta murhaajaa jahdatessaan hän joutuu yllättäen saaliin asemaan. 

David Lagercrantz – Nainen menneisyydestä (WSOY)


Vain kaikkein kammottavimmat tarinat saavat kuolleet nousemaan haudoistaan. Professori Hans Rekke ja kovia kokenut poliisi Micaela Vargas yhdistävät taas voimansa. Davin Lagercrantzin Rekke & Vargas -sarjan toinen osa vie lukijan 1990-luvun finanssikriisin ja oligarkkien maailmaan.


Claire Lidman on haudattu Solnan katoliselle hautausmaalle. Hänen miehensä on kuitenkin vakuuttunut siitä, että Claire on elossa, ja haluaa todistaa sen. Hans Rekke ja Micaela Vargas myöntyvät vastahakoisesti selvittämään mahdottomalta tuntuvaa tapausta – ehkä vain saadakseen työskennellä taas yhdessä.


Tapaus ei kuitenkaan noudata minkäänlaisia sääntöjä tai logiikkaa. Rekke kohtaa vihollisen menneisyydestään, ja Micaela järkyttyy saadessaan selville, mihin porukkaan hänen kaidalta tieltä eksynyt veljensä on sotkeutunut. 

BONUS! Jos kesädekkari jäi löytymättä, lue vielä Satu Rämön Islanti-dekkarisuositukset:

Sadun sanat Skúli Sigurdssonin Isoveli-kirjasta ovat kultaa: “Vuorotellen ällöttää ja vuorotellen pelottaa ja sit se tunne kun melkein arvaa, mitä tapahtuu ja kuka on syyllinen. Hykerryttävän hyvää vääntöä!” Mitäpä tähän lisäämään.


Agathachristiemäisistä rikoskirjoista pitäville Satu suosittelee Ragnar Jónassonin Repeämää, jossa on lyhyttä kerrontaa ja menneisyys selittää tulevaa. Kirja on Ari Thor -sarjan kolmas osa, mutta kirjat voi lukea missä järjestyksessä vaan.


Lilja Sigurdardóttirin Kalmankalpea maa ihastuttaa Rämöä kuulemma mm. Siksi, että sekä hänellä että Liljalla on fiksaatio itsenäisiin ja panssaria ympärilleen rakentaviin islantilaisnaisiin. Islannin kulttuuri tulee läpi Sigurdardóttirin tarinan arjessa.

Toivottavasti löysit ällöttävää, pelottavaa tai “vain jännittävää” luettavaa kesäksi! 😉

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.