Helsinki Lit 2023 -kirjailijahaastattelut

Kansainvälinen käännöskirjafestivaali Helsinki Lit on järjestetty toukokuisin vuodesta 2015 lähtien. Tänä vuonna Helsinki Litissä mukana olevat kustantajat olivat Tammi, WSOY, Kosmos, Johnny Kniga, Gummerus, Otava, Sammakko, Like Kustannus ja S & S. Festivaalin ohjelman aluksi jaettiin perinteinen Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto, joka myönnetään vuosittain korkeatasoisen kaunokirjallisen teoksen laadukkaasta suomennoksesta. Vuonna 2023 sen voitti Siltala-kustantamon Maylis de Kerangalin Sillan Synty (suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen).


Helsinki Lit 2023 toi jälleen laadukasta käännöskirjallisutta Helsinkiin, kun ulkomaiset kirjailijatähdet kuten Fríða ÍsbergÉdouard LouisTorrey Peters ja Patrik Svensson nousivat Bio Rexin lavalle. Heitä haastattelivat kotimaiset kirjailijat ja kulttuurivaikuttajat. Tällaista esiintymis- ja keskustelukulttuuria pääsimme nappaamaan palan myös Kirja-verkkokaupan puolelle. Lauantaina 13. toukokuuta järjestetyn Helsinki Lit 2023 -festivaalin juonsi myös tänä vuonna näyttelijä Alma Pöysti 

Helsinki Lit 2023
KUVA: Cata Potin​​

Kirja-verkkokaupan haastattelussa Helsinki Lit 2023 -tähdet:

Haastattelussa Fríða Ísberg kirjastaan Merkintä (WSOY)

Fríða Ísberg on Reykjavíkissa asuva, kiitettyjä ja palkittuja runo- ja novellikokoelmia aiemmin julkaissut kirjailija. Merkintä on hänen ensimmäinen romaaninsa. Se oli suurmenestys Islannissa ja sen oikeudet on myyty kymmeniin maihin. Kirjan keskiössä on empatiatesti, jonka tulos kertoo, miten myötätuntoinen henkilö on. 

Fríða Ísbergin mielestä Helsinki on hurmaava. Hän ei ole käynyt aiemmin Suomessa, mutta on lyhyen vierailunsa aikana ehtinyt jo saunoa ja uida meressä. Pääkaupungistamme hänellä on eläväinen ja hauska mielikuva. Kysyimme kirjailijalta hänen suosikkikirjaansa, mihin hän vastasi, ettei osaisi edes nimetä suosikkiväriään, sillä se vaihtuu koko ajan vireystilan, vuodenajan ja tilanteen mukaan: “Minulla on yli 30 kirjaa, jotka haluaisin mainita!” Lopulta hän nimeää viimeisimmän kirjan, josta on ollut innoissaan eli juuri Pulizerin kaunokirjallisuuspalkinnon saaneen Hernan Diazin Trust.


Ísbergin uusin teos, empatiatestistä kertova Merkintä, on herättänyt hyvää keskustelua esimerkiksi täysin eri poliittista näkemystä kannattavien kesken: “He ovat jatkaneet keskustelua ja pohdintaa omasta näkökulmastaan." Kirjailija kertoo, että tekisi itsekin kirjan maailmassa testin, koska haluaisi näyttää ja kokeilla, mihin yhteiskunta voisi ajautua, jos tämän tyylisiä jaotteluita tehtäisiin. Hänen mielestään on myös tärkeää miettiä, paljonko annamme teknologian muuttaa toimintatapojamme, kulttuuriamme ja luonnettamme.


Kirjan nimellä on parikin eri merkitystä islanniksi. Ensimmäinen tarkoitus on luonnollisesti merkitseminen, merkintä. Sama sana tarkoittaa kuitenkin myös sanojen merkitystä ja merkityksen liittämistä ja luomista tiettyihin sanoihin. Ísbergiä sekä kiinnostaa että kauhistuttaa, miten täysin eri näkökulmista maailmaa katsovat ihmiset mieltävät ja tarkoittavat samalla sanalla aivan muuta. Hänestä tuntuu, että on vaikeaa päästä yhteisymmärrykseen, kun tuntuu, että samaa asiaa eri näkökulmista katsovat puhuvat täysin eri kieltä.


 Fríða Ísberg ja Merkintä-kirja Helsinki Lit 2023 -tapahtumassa
KUVA: Annika Back​​

Haastattelussa Patrik Svensson teoksestaan Meren kutsu (Tammi)

Patrik Svensson on ruotsalainen kulttuuritoimittaja. Hänen aiempi teoksensa Ankeriaan testamentti oli todella suosittu Suomessa. Se sisältää ihania esseitä ihmisestä, uteliaisuudesta ja luonnosta. Uuden Meren kutsu -kirjan viihdyttävät tarinat taas valottavat merten saloja historian henkilöiden, tieteen löydösten ja filosofisten pohdintojen kautta. 

Patrik Svensson on vieraillut Suomessa kolmesti, mutta vain lyhyesti. Svensson kuvailee Helsinkiä ja sen rakennuksia kauniiksi ja ihmisiä luonnostaan ystävällisiksi. Haaveissa on vielä pohjoisessa vierailu, Lapin luonto kun kuulostaa houkuttelevalta. Suomalaisesta musiikistakin kirjailija tietää jotakin, sillä hän mainitsee tuntevansa 22 Pistepirkon. Hänen lapsensa taas fanittaa koko Suomen tavoin Käärijää. Svensson mainitsee myös pitävänsä Itämerestä, jota Helsingissä voi ihailla.


Kysyessämme Svenssonin suosikkikirjaa, meri nousee uudelleen esiin keskustelussa. Ensin suosikkikirjaa tuntuu olevan mahdoton nimetä, mutta lopulta hän mainitsee torontolaisen Rachel L. Mansonin Meren ihmeet. Kirja kertoo nimensä mukaan merestä, mutta tieteen silmin. Kerronta on kuitenkin jopa runollista. Svensson kuvailee Mansonia sankarikseen ja inspiraation lähteekseen mitä tulee kielen selkeyteen ja kauneuteen.


Uusinta teostaan Meren kutsua Patrik Svensson kuvaa erilaiseksi kuin aiempi teoksensa, vaikka hän yritti kirjoittaa sitä samaan muotoon kuin edellistä. Svenssonilla on ollut elämänmittainen kiinnostus mereen ja meren tutkijoihin sekä ihmisen tarpeeseen ymmärtää ympäristöään. Kirjailija toivookin, että hänen kirjaansa tarttuva tuntee sen kautta saman uteliaisuuden kuin hän: "Kirja saa aivan uuden merkityksen, kun mereen suhtautuukin metaforana."


Patrik Svensson ja Meren kutsu -kirja Helsinki Lit 2023 -tapahtumassa
KUVA: Annika Back​​

Johnny Knigalta Helsinki Lit 2023 -tapahtumassa paikalla olivat Diamant Salihu (Kunnes kaikki kuolevat) ja Ia Genberg (Yksityiskohdat).


Löydät kaikki Helsinki Lit 2023 -tapahtuman kirjailijoiden teokset tämän artikkelin alapuolelta.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.