Haastattelussa Juuli Niemi

Kirja.fi haastattelussa on kirjailija Juuli Niemi, jonka kanssa keskustelemme hänen romaanistaan Mahdottomia oletuksia (WSOY).

Juuli Niemi © Mitro Härkönen

© Mitro Härkönen

Tarinoitahan voi päässä vilistä vaikka kuinka, mutta se on vähän mysteeri itsellenikin, mikä niistä lähtee sitten lopulta elämään ja vaatii päästä kirjaksi asti. 

- Juuli Niemi, olet kirjailija, käsikirjoittaja ja runoilija, ja sait edellisestä kirjastasi lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian. Kuinka sait ajatuksesi Mahdottomista oletuksista, ja miksi päätit tällä kertaa kirjoittaa romaanin aikuisille? Miltä hyppy tuntui?

"Mahdottomia oletuksia lähti syntymään hyvin impulsiivisesti, en ollut yhtään suunnitellut kirjoittavani tätä romaania. Itse tarina oli ollut mielessäni jo pitkänkin aikaa, mutta en varsinaisesti ollut ajatellut sen kirjoittamista. Tarinoitahan voi päässä vilistä vaikka kuinka, mutta se on vähän mysteeri itsellenikin, mikä niistä lähtee sitten lopulta elämään ja vaatii päästä kirjaksi asti.

Sitä en oikeastaan koskaan ajattele alussa, onko tarina nuorille vai aikuisille. Yritän kirjoittaa mahdollisimman vapaasti kaikista ennakko-oletuksista, kirjoittamisen kohta saa mielestäni olla avoin ja määrittelemätön tila. Muut ihmiset ovat sitten ne, jotka miettivät myöhemmin mahdollista kohderyhmää."

- Juuli Niemi, kirjasi Mahdottomia oletuksia on saanut kiitosta niin replikoinnin luontevuudesta ja rytmistä kuin romaanin henkilöiden uskottavuudesta. Helsingin Sanomien arvioissa todetaan, että hahmot ovat heitettävissä suoraan elokuvan tai tv-sarjan päähenkilöiksi. Mahdottomia oletuksia maistuu hyvällä tavalla ihmissuhde-elokuvalta. Kirjan luettuaan sen haluaisi myös nähdä. Kuinka käsikirjoituksen ja romaanin konseptointi ja kirjoittaminen poikkeavat toisistaan? Missä vaiheessa tiesit, että tästä aiheesta tulee romaani? Oletko miettinyt, että Mahdottomia oletuksia voisi saada toisen tulemisen esimerkiksi televisiosarjana?

"Olen tosiaan kirjailijan lisäksi käsikirjoittaja ja tässä romaanissa tausta varmasti näkyy. Sillä tavoin sekä proosan että runon kirjoittaminen poikkeaa käsikirjoittamisesta, että jälkimmäinen on yhteisöllisempää työtä ja siinä on enemmän reunaehtoja, draaman lakeja, mitkä pitää ottaa huomioon. Nautin kummastakin tavasta kirjoittaa, mutta kirjoja kirjoittaessa koen ihanaa vapautta. Toisaalta käsikirjoittaminen on kiinnostavaa juurikin sen takia, että minulla ei ole viimeistä sanaa, oman työn pohjalta lukuisat loistavat taiteilijat pääsevät vielä antamaan oman kädenjälkensä näkyä lopputuloksessa.

Tiedän hyvin varhaisessa vaiheessa, olenko kirjoittamassa kirjaa vai käsikirjoitusta ja minulle Mahdottomia oletuksia oli ilmiselvästi romaaniksi tarkoitettu. En kirjaa kirjoittaessa koskaan mieti, että tulisiko tästä myös hyvä sarja tai elokuva. Ehkä se kirjoittamisen prosessi on sitten niin erilainen kuitenkin, ainakin omalla kohdallani."

- Juuli Niemi, Helsingin Sanomien arvostelu nostaa esille myös erityislahjasi: haparoivan ja epävarman nuoren ihmisen mielen, erityisesti orastavien rakkauden tunteiden ja seksuaalisuuden kuvaamisen. Siinä mielessä teksti on sukua Sally Rooneyn ja Saara Turusen ihmissuhteista ammentavalle proosalle; ja heihin sinua onkin verrattu. Miten koet tämän tyyppisen vertailun?

"Olen toki aina otettu, kun tekstiä verrataan hienojen kirjailijoiden tyyliin tai teoksiin! Luulen että vertailu itsessään on kuitenkin eniten lukijaa varten, itse sitä on liian sisällä kirjoittamisessaan, jotta näkisi tuollaisia yhteyksiä, näin ainakin minulla.

Juuli Niemi, Mahdottomia oletuksia (WSOY)

Sally Rooney'ta luin vasta kun olin jo kirjoittanut Mahdottomia oletuksia kertaalleen läpi. En silloin ajatellut samankaltaisuutta, mutta nyt ehkä huomaan sitä itsekin. Ja on sanottava, että Normaaleja ihmisiä kääntyi kyllä todella hienosti tv-sarjaksi, Rooneyn tekstissä näkyy tiettyä käsikirjoittajan kädenjälkeä, vaikka tietääkseni hän ei ole ainakaan aloittanut kirjoittamistaan sillä saralla. Mutta tässä juuri näkee, että proosassa voi näkyä vaikutteita monista muista taiteenlajeista, se tekee siitä juuri niin kiehtovaa."

Osta Juuli Niemen Mahdottomia oletuksia -romaani täältä tai tämän artikkelin alapuolelta!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.