Onnea Tammi 80 vuotta!

Toukokuun 6. päivänä 2023 tulee kuluneeksi 80 vuotta Tammen perustamisesta. Tammen perustamista oli suunniteltu jo paljon aikaisemmin, vuosina 1938-39, mutta talvisota esti suunnitelmien toteutumisen. Ensimmäinen perustava kokous pidettiin vuonna 1941, mutta taas tuli sota esteeksi, kun jatkosota alkoi. Vihdoin 6.5.1943 Tammen toiminta pääsi alkuun. Perustamisvuonnaan Tammi julkaisi 14 teosta.


Vuonna 1968 Tammen toimitusjohtaja Untamo Utrio kirjoitti Tammen neljännesvuosisata -kirjassa kustannusliikkeen perustamisen haasteista: ”Toiminnan aloittamista puolsi vain yksi seikka: kirjojen menekki oli hyvä. Kaikki muu oli vastaan: työvoiman ja paperin puute, kirjojen saannin vaikeus jne. melkeinpä loputtomiin. Mutta asian ratkaisi tuo yksi ja tärkein ja välttämätön syy: menekki oli varma.


Kun Tammen toiminnan jo alettua tiedusteltiin, mikä oli yhtiön tehtävä ja tarkoitus, se määriteltiin näin: Tammen tuli toimia yleiskustantajana ja julkaista kaikenlaista tieto-, kauno-, viihde-, nuorison- ja lastenkirjallisuutta. Tätä tehtäväänsä se toteutti vapaamielisesti ja ennakkoluulottomassa hengessä erityisesti välittämällä suomalaiselle yleisölle modernin maailmankirjallisuuden virtauksia, uusia yhteiskunnallisia aatteita sisältävää kirjallisuutta ja julkaisemalla uudenaikaista yleissivistävää tietokirjallisuutta. 

Tammi – jo 80 vuotta kirjoja, jotka jättävät jäljen

Paljon on muuttunut Tammen 80-vuotisen historian aikana, mutta paljon on myös pysynyt samana. Kirjojen menekki ei aina ole varmaa, mutta työvoimasta ja paperista on tässäkin ajassa pulaa. Kirjojen saanti taas on parantunut huomattavasti ja valikoimat laajentuneet valtavasti.


Sanojen lisäksi tärkeää ovat teot. Emme saa sulkea silmiämme maailmalta, ja kirjallisuus, tunnetusti, toimii väylänämme muihin maailmoihin. Kun epävarmuus ja turvattomuus maailmassa kasvavat, kirjat voivat tiedon lisäksi tarjota lukijalle hetkellisen pakopaikan. Tammi on kahdeksankymppisenäkin vapaamielinen, notkea ja valpas kustantamo, joka katsoo tulevaisuuteen rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Siitä osoituksena ovat juhlavuoden aikana julkaistavat yli 200 uutta teosta. 


Lukijat juhlivat lukemalla! 


 

Teksti: Outi Mäkinen, kustannusjohtaja 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.