Kirjamessujen jälkeisellä viikolla kustantamossamme panostetaan palautumiseen sekä tunnelmoidaan messukuvilla ja parhailla kohokohdilla. Helsingin Kirjamessuilla vieraili vuonna 2024 neljän messupäivän aikana lähes 98 000 kävijää, mikä lämmittää sydäntä ihan erityisen paljon. Kävijämäärä kasvoi huimat 11 % viime vuodesta. Tämän vuoden kävijämäärä ylitti edellisen kävijäennätyksen vuodelta 2019 lähes 6000:lla kävijällä. Tapahtuman juonsi monilahjakas Laura Friman, jonka messuasuja ihasteltiin sekä sosiaalisessa mediassa että Messukeskuksessa
Painettu kirja voi paremmin kuin koskaan, ja työntekijämme panivat merkille, että erityisesti nuoria kävijöitä oli messuilla tänä vuonna liikkeellä paljon. Lämmöllä muistelemme mm. nuorta herraa, joka saapui kassalle Agatha Christie -dekkaripinon kanssa ja niitä lapsia, jotka kiljahtivat riemusta löydettyään uusimman Neropatin erään hyllyn reunalta. Toki kyseisiä kirjoja oli vino pino vähän kauempana, mutta löytämisen riemu taisi saada hetken tuntumaan ihan erityiseltä.
Tässä artikkelissa jaamme messujen kohokohtia ja tunnelmoimme kirjailijavierailla sekä arvostetuilla kirjallisuuspalkinnoilla. Paljastamme myös artikkelin lopussa, mitä messuvieraat ostivat messuosastoltamme, mutta myös verkkokauppamme messutarjousvalikoimasta. Listat ovat nimittäin yllättävän erilaiset. Astu mukaan messutunnelmiin!
Muistamme Helsingin Kirjamessut 2024 -tapahtumasta erityisesti nämä hetket:
Kunnianarvoisia kirjailijavieraita
Elly Griffiths, Sarah Lark ja Sofie Sarenbrant vaikuttajien vieraina
Martin Widmark esitteli lumoavan luonnoskirjansa
Martin Widmark on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista, joka on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja. Widmark on tunnettu mm. Kauhuagentti Nelli Rapp -lastenkirjoista, ja hänen Lasse-Maija-teoksensa (Tammi) komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Widmark keskittyi messuilla torstaina Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasarjaansa ja esitteli signeerauspisteellä upeaa luonnoskirjaansa, jossa on jokaisen Lasse-Maijan juoni kuvailtuna ja muutama hahmotelma kuvituksesta.
Erityisiä ehdokkuuksia ja kirjapalkintovoittoja
Kirjallisuuspalkintoja jaetaan vuoden varrella monia, joten nostamme tässä esille vain muutaman, jotka ajoittuivat messujen yhteyteen joko ehdokkaiden tai voittajien julkaisun muodossa.
Vuoden 2024 kotimainen dekkaristi -palkinto
Äänikirjapalvelu BookBeat julkisti Helsingin kirjamessuilla vuoden 2024 kotimaisen dekkaristin. Voittajan ratkaisi Suomen suosituimman äänikirjapalvelun käyttäjädata: kirjojen kuuntelumäärät ja niiden saamat käyttäjäarviot. Dekkaristikategoriassa huomioidaan joka vuosi kirjailijoiden laajempi tuotanto eli kolme uusinta teosta. Palkinnonjaon juonsi Anni Ihamäki ja palkinnon nappasi Hildur-kirjasarjastaan (WSOY) tunnettu Satu Rämö.
”BookBeatin vuoden dekkaristi -palkinnolla on minulle valtavan suuri merkitys, koska se tulee suoraan yleisöltä, heiltä, joille tarinoitani kirjoitan. Sanna Majuri on lukijana ilmiömäinen. Olen kiitollinen, että juuri hänestä tuli Hildurien ääni Suomessa. Kiitos kaikki rakkaat Hildur-sarjan ystävät!” kiittää Rämö.
Kanava-tietokirjatunnustuspalkintoehdokkuus
Kirjamessuilla julkaistiin Kanava-palkinnon ehdokkaat. Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakaman Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon viisi ehdokaskirjaa on valittu. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle historian, politiikan, yhteiskunnan, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Se jaetaan tänä vuonna kolmannentoista kerran. Riku Keski-Rauska on kirjallaan Kasvonsa peittänyt mies (Docendo) ehdokkaana, samoin Jenni Kirves teoksellaan He selvisivät sodasta (WSOY).
Vuoden tietokirjailijapalkinto
Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät palkinnot jaetiin Helsingin Kirjamessuilla. Ne myönnettiin tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Johanna Vehkoo sai vuoden 2024 tietokirjailijapalkinnon kirjastaan Oikeusjuttu (Kosmos).
Tässä osa perusteluista: “Johanna Vehkoo on esimerkillään ja tuotannollaan tietokirjoittajana tehnyt suuren ja johdonmukaisen työn suomalaisen sananvapauden puolustajana erilaisia sosiaalisen median aikakauden demokratiaa rapauttavia ilmiöitä vastaan. Hänen itseään säästämätön työnsä on hyödyksi ja toivoksi kaikille julkisen sanankäytön alalla työskenteleville. Ja muistutus siitä, että lopulta oikeus voi sittenkin voittaa.”
Tärkeä yhteistyö kannustaa nuoria lukemaan
Helsingin Kirjamessuilta käynnistyi Opetushallituksen Lukutaito-ohjelman tukema Lukuboost-kampanja, joka kannustaa nuoria varaamaan vartin päivässä lukemiseen. Haasteella halutaan innostaa nuoria löytämään lukemisen ilo, nostaa esiin lukemisen hyötyjä sekä tuoda esiin nuorten lukusuosituksia uudella tavalla. Valtakunnallisen ja Nuorten lukuinnon herättämiseen tähtäävä hanke on syntynyt vaikuttavuustoimisto PING Helsingin aloitteesta ja yhteistyökumppanien tuella. Lukuboost-kampanjassa ovat mukana pääkumppaneina mm. Messukeskus, WSOY, Adlibris, ja Messukeskus.
Myydyimmät kirjamme messuilla
Messuosastollamme oli päivittäin kuhinaa aamusta iltaan. Vaikka kirjoja myytiin hyvin tasaisesti kaikista kategorioista, tietyt kirjapöydät vaativat selkeästi täydennystä muita useammin. Paneudumme verkkotarjouksiin myöhemmin tässä artikkelissa, mutta todettakoon jo nyt, että messuilla ja verkossa ostettiin aivan eri kirjoja. Paikan päällä kiehtoivat vakavammat aiheet, kun taas verkossa keskityttiin kevyempiin aiheisiin.
Myydyin kirja messuosastollamme oli joululahjaksikin täydellisesti sopiva Mielenrauha (WSOY). Toisena tuli Kiehtova katala Venäjä Arja Paanasen silmin (Docendo). Nexus (Bazar) kiinnosti monia ja kirja nousikin myyntilistalla kolmanneksi. Ainoana lastenkirjana listalla oli Neropatin päiväkirja: Kuumat paikat (WSOY), ja top-listan viimeiseksi nousi klassinen isänpäivälahjakirja eli Zeus (WSOY), joka myös uusimpana Remeksenä tunnetaan.
Myydyimmät kirjat verkossa
Sana Kirja.fi-verkkokaupan messutarjouksista levisi kulovalkean tavoin. Erityisenä messuherkkuna tarjosimme Satu Rämön Rakel-kirjan edulliseen messuhintaan ennakkotilattuna ja Rakel löytyykin myydyimpien listaltamme.
Myydyin tuote oli rakastettu Sitan kalenteri 2025 (Kosmos), jonka perässä tuli hyvin lähellä upeasti kuvitettu Joulu Tylypahkassa (Tammi). Erikoishintainen Rakel (WSOY) oli odotetusti sijalla kolme. Neljäntenä listalla oli keittokirja nimeltä Mutkatonta & Maukasta (WSOY) ja viidentenä upea Harry Potter ja Azkabanin vanki kuvitettuna juhlalaitoksena (Tammi).
Kiitos Helsingin Kirjamessut 2024! Nähdäänhän myös ensi vuonna? 👋