Satu Rämö: Aloita vuosi 2025 näillä kirjoilla

Kirjablogimme Vieraskynä-kategorian vuoden viimeisen vieraskirjotuksen on kirjoittanut kirjailija Satu Rämö. Rämö on on Islannissa asuva kauppatieteiden maisteri, kirjailija ja aktiivinen bloggaaja, jonka Hildur-kirjasarja on ollut poikkeuksellisen suuri menestys joka mittarilla. Tässä vieraskirjoituksessa Satu Rämö vinkkaa sinulle kirjat, joilla vuosi 2025 alkaa parhaalla mahdollisella tavalla.

"Ohjasin itseäni täyttämään kuluneen syksyn tyhjät hetket lukemisella ja olen iloinen, että tein niin."

KUVAT: Satu Rämön kotialbumista
TEKSTI: Satu Rämö

Aloita vuosi 2025 näillä kirjoilla

Luin tänä vuonna ennätyspaljon kirjoja. Muutamia mainitakseni vietin aikaa Tommi Kinnusen KaarnanJoona KeskitalonHelena Immosen ja Max Seeckin rikoskirjojen ja Salla Vuorikosken Sanna Marin. Poikkeuksellinen pääministeri -kirjan kanssa. Matkustin omien kirjatöideni takia pitkiä aikoja junissa ja busseissa, nukuin kymmeniä öitä poissa kotoa. Ohjasin itseäni täyttämään kuluneen syksyn tyhjät hetket lukemisella ja olen iloinen, että tein niin.


Yksin ollessa on helppo tarttua kännykkään silloinkin, kun ei tarvitsisi. Somen välttely ei ole ihan helppoa tällaiselle himolukijallekaan! Somesta saa ”palkinnon” heti, kirjojen kanssa pitää viettää kärsivällisesti aikaa päästäkseen niitä lähelle.  

Nämä kirjat saivat minut pauloihinsa heti

Joona Keskitalon Suo, joka upposi on sellaista rikoskirjallisuutta, mille Suomessa on vaikea löytää vertailukohtaa. Keskitalon tarinoiden täysin pitelemätön toiminta, oudot tilanteet ja ihmisenä olemisen mahdottomuus luo viihdyttäviä, rajuja ja koomisia tilanteita. Tämä on viihdyttävyydessään luokkaa ”Tarantino goes Pohjanmaa”.


Tommi Kinnusen Kaarna on kirja, joka jokaisen pitäisi lukea ja jonka jokainen pystyy lukemaan. Kinnusella on upea taito kertoa isoja tarinoita ja yksilöiden kohtaloita niin, että kaikki ymmärtävät. Kun joku näyttää helpolta, sitä on yleensä tehty hartaasti. Olen tavattoman iloinen siitä, että meillä on Tommi Kinnunen, joka kirjoittaa sellaisia kirjoja, jotka puhuttelevat suurta lukijajoukkoa ja lisäävät maailmaan ymmärrystä ja hyvää. Olen lukenut Kaarnan tänä vuonna yli kaksi kertaa kannesta kanteen.

Tietokirjoista minua ihastutti tänä vuonna erityisesti Salla Vuorikosken teos Sanna MarinistaPoikkeuksellinen pääministeri -kirjan teksti on vetävää ja nopealukuista. Kirja perustuu tehtyihin haastatteluihin ja julkisiin lähteisiin, Marinia ei ole haastateltu kirjaa varten. etäisyys päähenkilöön säilyy, mikä voi oilla tämäntyyppiselle tietokirjalle etu. Kirjassa on kyse ennen kaikkea suomalaisesta politiikasta, ei vain Sanna Marinista. Takakannen kysymys kuuluu: Mitä tapahtui Sanna Marinille? Oikeastaan kirja vastaa siihen, mitä tapahtui suomalaiselle politiikalle.

Mitä kirjoja odotan erityisen paljon vuoden 2025 alussa?

Odotan Christian Rönnbackan Henna Björk -sarjan uutuutta Hydraa. Jos tykkää Mission Impossible -tyyppisistä tykityksistä, tämä kirja on varmasti täydellinen valinta. Hydra käsittelee hybridiuhkia. Henna Björk on ihanan törkeä badass-muija, joka Supon agenttina laittaa maailmaa järjestykseen. Lähtisin hänen kanssaan baariin koska tahansa!


Kotimaisista rikoskirjoista odotan Kale Puontin Pasilan Myrkky -poliisidekkarisarjan uutuutta Topia, joka ilmestyy tammikuussa, kuten Pasilan Myrkky -sarjan muutkin osat. Tammikuu on Kale-kuu tänäkin vuonna! Kirjailija ja tv-käsikirjoittaja Matti Laineen uusi sarja Kovaset starttaa helmikuussa teoksella Isänsä tytär. Kirja menee heti lukuun. Olen utelias. Matti Laine käsikirjoittaa Hildur-tv-sarjaa ja olen tykännyt hänen aikaisemmista, alamaailmaan sijoittuvista toimintakirjoista kovasti. Nyt onkin kiehtovaa nähdä, millaisen trillerisarjan Laine on luonut. Aloitusosa kertoo varmasti paljon.


Kaipaatko jotain synkempää? ”Hyvä, niin minäkin”, sanoo Stephen King uutuutensa jälkisanoissa. Tarinankerronnan kuningas julkaisee tammikuun alussa suomeksi teoksen Pimeällä puolella. Kaksitoista karmeaa tarinaa, jotka ensin kauhistuttavat, sitten yllättävät ja lopulta ehkä jopa lohduttavatkin. 


Muistatteko tämän vuoden lukuromaanimenestyksen Mélissa da Costan Kaikki taivaan sini? Teoksessa seikkailee kaksi ison elämänmuutoksen kokenutta ihmistä, joiden kautta näytettiin, että ne asiat, joihin ei voi vaikuttaa, täytyy hyväksyä. Kaikki taivaan sini kertoo upeasti, miten eri tavalla sen hyväksymisen voi tehdä. da Costan uutuus Toivoa versovat päivät ilmestyy helmikuussa. Ennakkotietojen mukaan luvassa on haikea kertomus menetyksestä ja toivosta. Taas täytellään kyynelkanavia. 

Some on karkkia, kirja on arkiruokaa

Some on kuin karkkia. Välillä on ihanaa kiskoa kaksin käsin. Kirjojen lukeminen on kuin arkiruoka. Arkiruoka tuntui joskus tylsältä, mutta välillä se yllättää!


Lukeminen vaatii ajattelun hidastamista ja nopeista ärsykkeistä kieltäytymistä. Palkinto ei tule kolmen ensimmäisen sekunnin aikana, eikä välttämättä edes kolmannessa luvussa. Lukeminen rauhoittaa ja lohduttaa. Se kehittää ajattelua ja pitkäjänteisyyttä. 


Somessa tulee verrattua itseään jatkuvasti muihin. Kirjaa lukiessa keskityn vain itseeni ja omiin ajatuksiini. Olen enemmän sinut itseni kanssa, kun luen.


Lue sinäkin. Saat kaikista kirjoista, jo alennetuistakin, 25 %:n alennuksen käyttämällä Kirja.fi:n verkkokaupassa alekoodia SATURÄMÖ25


Joulu on aikaa hiljentyä lukemaan. On pimeää ja yleensä rauhallistakin. Hämärinä iltapäivinä, kun valo vähenee jo varhain, on mukava tarttua sekä suklaarasiaan että kirjaan. Haluan toivottaa hyvää joulua teille kaikille. Joulurauhaa ja lukurauhaa. 


Satu Rämö

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.