Lorna Cook: Kirje suomalaisille lukijoilleni

Kirjablogimme Vieraskynä-kategorian seuraava kirjailija on Lorna Cook. Brittiläinen Cook on julkaissut historiallisten romaanien lisäksi myös romanttisia komedioita nimellä Elle Cook. Saimme kunnian välittää Ystävät, rakastavaiset, viholliset -kirjan tiimoilta terveiset Cookin suomalaisille lukijoille.

KUVA: Michelle Snaith
TEKSTI: Lorna Cook
SUOMENTAJA: Suvi Clarke

Gurnseyn saaren historiaa ja Lorna Cookin tervehdys

Rakas lukijani,


Olen niin innoissani, että romaanini Ystävät, rakastavaiset, viholliset julkaistaan suomeksi! Tuskin maltan odottaa kuvia, joissa se on kirjahyllyillä ympäri kaunista Suomea. Suuret kiitokset sinulle, joka luet tätä kirjaa. Toivon, että nautit siitä.


Romaanin tapahtumapaikkana on Kanaalisaarten Guernsey, joka sijaitsee aivan Normandian rannikon tuntumassa, lähempänä Ranskaa kuin Britanniaa. Monin tavoin ainutlaatuiset Kanaalisaaret kokivat toisen maailmansodan aikana erityisen kohtalon, sillä ne olivat ainoa osa Britannian maaperää, jonka saksalaiset miehittivät. Vihollinen saapui saarille 1940 ja viipyi viisi pitkää ja kauhistuttavaa vuotta.


Guernseyssä näkyy vielä nykyäänkin natsimiehityksen jälkiä. 1940-luvun alussa pystytetyt raskaat betonirakennelmat ovat edelleen vankasti pystyssä saaren kuvankauniilla rannoilla. Tässä maisemassa, jossa idyllinen luonto kohtaa menneisyydestä muistuttavat möhkäleet, sisarukset Lucy ja Clara saavat selville sukulaistensa Perseyn ja Didon salaisuudet.


Kanaalisaaret demilitarisoitiin vain muutamaa päivää ennen saksalaisten saapumista, kun kävi pelottavan selväksi, ettei Britannian armeija aikonut puolustaa saaria. Niillä ei ollut sotilaallista merkitystä. Brittiarmeijan lähdettyä saarten asukkaiden tilanne suistui nopeasti kaaokseen. Lapset piti evakuoida lyhyellä varoitusajalla, ja muille asukkaille annettiin mahdollisuus joko lähteä venekyydillä turvaan tai jäädä. Monet saarelle jääneet eivät ehkä täysin ymmärtäneet tilanteen äärimmäistä vakavuutta saati sitä, kuinka kauan kestäisi, ennen kuin heidät vapautettaisiin.


Saarille jääneet pakotettiin elämään Kolmannen valtakunnan oppien mukaisesti. Siinä missä Britannia lähetti salaisia agentteja Manner-Euroopan vastarintaryhmille, Kanaalisaarten asukkaille ei saapunut apua. Heitä jopa kannustettiin olemaan harjoittamatta vastarintaa.


He olivat yksin.


Tarinan päähenkilöt, sisarukset Persey ja Dido elävät tässä todellisuudessa. Lähteäkö vai jäädä? Myöntyäkö miehittäjien vaatimukseen vai vastustaako kaikin tavoin? Romaanin keskeinen teema onkin valinta, samoin kuin rakkaus ja sisarussuhteiden ikuinen voima.


Sydämellinen kiitos, että luet. Toivon todella, että nautit tämän kirja lukemisesta yhtä paljon kuin minä nautin sen kirjoittamisesta.


Rakkaudella Lorna x

Löydät kaikki Lorna Cookin kirjat täältä! 🤍

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.