Kristan lukupiiri -podcastissa näyttelijä Krista Kosonen paneutuu syvällisesti suureen intohimoonsa: kirjoihin. Jokaisessa jaksossa on vieraana kirjailija tai kirja-alan ammattilainen, joiden kanssa keskustellaan mm. kirjallisuudesta, kirjailijan työstä, kirjoittajan ja lukijan kokemuksesta. Podcast jatkaa Instagramista tuttua lukupiiriä. Podcast on tuotettu Werner Söderström Oy:n kanssa. Haastateltujen kirjailijoiden kirjat on tilattavissa Kirja-verkkokaupasta.
Kuuntele jaksot tästä.
Vieraana Ujuni Ahmed, osa 1
Lukupiirin ensimmäisen jakson vieraana on ihastuttava Ujuni Ahmed. Yhdessä Elina Hirvosen kanssa kirjoitettu Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Ahmedin elämäntarina ja henkilökohtainen puheenvuoro sen puolesta, että vapaus ja sananvalta toteutuisivat myös vähemmistöyhteisöissä. Keskustelussa Krista Kososen kanssa Ahmed paljastaa, mikä kirjan vastaanotossa jännittää ja mitä toivoisi valkoisilta feministeiltä.
Vieraana Lenita Airisto, osa 2
Lenita Airisto antaa kunnian eri sukupolvien inspiroiville naisille. Krista Kosonen keskustelee Airiston kanssa Noitanaisen ilosanoma -kirjasta ja kysyy, miten tämä on selvinnyt sovinismista ja mikä on Lenita Airisto heikoilla hetkillään.
Haastattelussa Tiina Rauduskoski, osa 3
Tiina Raudaskosken mies otti ja vei pariskunnan lapsen mukanaan. Kun pitkä oikeustaistelu oli ohi, Raudaskoski alkoi kirjoittaa löytääkseen minänsä uudelleen. Kuudennen kerroksen nainen on omintakeinen, absurdi ja vinon hauskakin kuvaus ihmisestä byrokratian rattaissa. Krista Kosonen kysyy Raudaskoskelta mm. äitimyytin murtamisesta.
Haastattelussa Bernardine Evaristo, osa 4
Bernardine Evaristo halusi kirjoittaa mahdollisimman monta tarinaa ihmisistä, jotka yleensä ovat fiktiossa näkymättömissä. Kirsta Kosonen ja Evaristo keskustelevat kirjasta Tyttö, nainen, toinen ja muun muassa siitä voiko kaunokirjallisuus olla aktivismia. Keskustelu käydään englanniksi.
Haastattelussa näyttelijä-ohjaaja Toni Kamula, osa 5
Näyttelijä-ohjaaja Toni Kamulalla on takanaan yli 200 luettua äänikirjaa. Lukupiirissä Toni Kamula ja Krista Kosonen vertailevat kokemuksiaan äänikirjojen lukemisesta. He kertovat, mikä kirja on tempaissut mukanaan kesken lukemisen, mistä urakasta he ovat innostuneet ja minkä lukemisesta on tullut paineita. Jaksossa he myös lukevat otteen samasta kirjasta.
Miten uupumus ui mukaan romaaniin, Tommi Kinnunen? Osa 6
Opettaja-kirjailija Tommi Kinnunen sairastui työuupumukseen vuonna 2021. Opettajan työn vaatimukset muodostivat taakan, jonka kantaminen kävi hänelle liian raskaaksi. Nyt Kinnuselta on ilmestynyt romaani Pimeät kuut, jossa hän käsittelee muun muassa opettajiin kohdistuvia odotuksia. Uiko uupumus tekstiin tarkoituksella vai väistämättä? Haastattelijana on Krista Kosonen. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.
Mihin elämä menee, Hanna Brotherus? Osa 7
Lapset kasvoivat aikuisiksi, ja nyt on aikaa – aikaa itselle, läsnäololle, omille ajatuksille – ja aikaa huomata, miten paljon elämästä on jo takana. Tanssija ja koreografi Hanna Brotheruksen toinen romaani Henkeni edestä ei pelkää suuria ja kipeitä tunteita. Mitä minä vaadin itseltäni ja miksi? Sarjan on WSOY:lle tuottanut Jaksomedia.
Millainen on hyvä lause, Sofi Oksanen? Osa 8
Kun Sofi Oksanen tarttuu uuteen kirjaan, hän antaa sille yhden sivun aikaa vakuuttaa hänet. Tai oikeastaan puoli sivuakin riittää, sillä "kieli kertoo heti kaiken". Millaista siis on hyvä kieli? Onko hyvä lause hyvä yksinään? Miten hyvä lause kirjoitetaan? Sarjan on WSOY:lle tuottanut Jaksomedia.
Miten ajattelet, Esa Saarinen? Osa 9
Filosofi Esa Saarinen ylistää uteliaisuutta, ihmisyyttä ja ajatteluun heittäytymistä. Kun nykyihminen soimaa itseään keskittymiskyvyn puutteesta, Esa Saarinen kannustaa poukkoilevuuteen: hän lukee harvoin kirjaa kannesta kanteen, mutta vannoo silti kirjojen ajattelua tökkivään voimaan. Syntyvätkö uudet ajatukset ajattelemalla vai elämällä?
Miten Mielensäpahoittaja kehittyy, Tuomas Kyrö? Osa 10
Mielensäpahoittajan rakkaustarinassa tutusta päähenkilöstä nousee uusia puolia: hän on pehmeämpi, tuntevampi ja myös hyvin hämmentynyt isojen tunteiden äärellä. Rakkaudesta kirjoittaminen oli haaste myös Tuomas Kyrölle. Miten tuttua päähenkilöä kirjoitetaan uuteen suuntaan?