Jos etsit kylmiä väreitä, olet löytänyt oikean artikkelin.
True crime on viihdearvoa kuluttajille tuottava, dokumentaarinen tyylilaji, joka käsittelee aitoja, tosielämässä tapahtuneita rikoksia esimerkiksi kirjojen muodossa. Suomalaiset ovat yleisesti ottaen dekkarikansaa, ja totuushan on usein tarua vielä ihmeellisempää. Ei siis ihme, että se koukuttaa. Ehkä moni meistäkin on siksi hurahtanut tosirikoksia läpikäyviin teoksiin. Me kustantamossa olemme jännityskirjallisuuden faneja, mutta halusimme artikkeliimme mukaan kokemusasiantuntijan. Siksi istutimme piinapenkkiin tosirikoskirjailija Tuomas Rimpiläisen ja tenttasimme, kuinka hyvä True crime -kirja syntyy. Kirjailijaa ei vahingoitettu juttua tehtäessä.
Rimpiläinen kertoo, kuinka vaikeinta tositapahtumiin perustuvan rikoskirjan kokoamisessa on tehdä kerronnasta riittävän elävää. “Samaan aikaan täytyy pitää tiukasti kiinni siitä, että kaikki on faktaa. Mielestäni onnistuin tekemään kerronnasta lähes dekkarimaista, sillä hankin niin valtavan määrän lähteitä. Jotta asiasta ei jäisi epäselvyyttä, tein True crime -genressä poikkeuksellisen ratkaisun ja varustin kirjani lähdeviitteillä”, hän selittää ja Rimpiläisen lukijat tuntuvat olevat samoilla linjoilla. Hänen teoksensa Viking Sallyn veriteko on saanut valtavasti positiivista palautetta juuri kerronnastaan.
“Vaikka vanhempani yrittivät varmasti estää uutisen näkemisen, he eivät onnistuneet”
Seuraavaksi tahdoimme tietysti tietää, mikä on ensimmäinen murhatapaus, jonka kirjailija itse muistaa. “Luulen, että se on Olof Palmen murha kevättalvella 1986. Olin vasta kuusivuotias. Uutinen oli niin iso, että vaikka vanhempani varmasti yrittivät estää sen näkemisen, he eivät onnistuneet.” Rimpiläinen jatkaa vielä: “Toisaalta tiedän varsin hyvin, että en välttämättä oikeasti muista rikosta tuolta ajalta. Kuten kirjassanikin kerron, ihmisen muisti on petollinen.”
Viking Sally -aluksella tapahtunut murha päätyi Rimpiläisen Viking Sallyn veriteko -kirjan aiheeksi useasta eri syystä. Yksi niistä liittyi kirjoittajan omiin juuriin: “Olen kotoisin Turun saaristosta, joten meri ja laivat ovat aina olleet läsnä elämässäni.” Myös tapahtuma-aika kiehtoi ja tarjosi kuulemma mainion tilaisuuden kuvata valtavaa yhteiskunnallista muutosta, jonka Suomi koki vuodesta 1987 nykyaikaan.
“Viking Sallyn veriteko muistuttaa salapoliisiromaaneista tuttua suljetun huoneen mysteeriä”
Eräs erityispiirre teki Viking Sallyn veriteosta tosirikoskirjailijalle erityisen kiehtovan: “Sana ”mysteeri” sopii tosielämän rikokseen huonosti, mutta tietyllä tavalla Viking Sallyn murha muistuttaa salapoliisiromaaneista tuttua suljetun huoneen mysteeriä.”
Siirrytäänpä kuitenkin salapoliiseista rikostoimittajiin. Rimpiläinen kokee rikostoimittajataustansa olleen hyödyksi kirjoitusprosessissa monin eri tavoin. “Osaan hankkia tietoa mitä erilaisimmin tavoin”, hän kertoo ja jatkaa vielä: “Pystyn olemaan kriittinen mutta toisaalta myös ymmärtämään erilaisia ihmisiä.“
Rimpiläinen on opiskellut poliittista historiaa, joten myös historiantutkimuksen menetelmät ovat hänellä hallussa. “Arkistot ja oikeastaan kaikki netin ulkopuoliset lähteet ovat hämmästyttävän vähäisessä käytössä suomalaisessa journalismissa”, hän toteaa vielä lopuksi.
Tutustu Viking Sally veriteko -kirjaan ja kahdeksaan muuhun hyytävään True crime -teokseen:
Tuomas Rimpiläinen – Viking Sallyn veriteko
Tositarina murhasta, kolmikymmenvuotisesta rikostutkinnasta, ennennäkemättömästä oikeudenkäynnistä ja ihmisistä kaiken sen keskellä. Viking Sallyn veriteko -kirjan on kirjoittanut rikostoimittaja ja tosirikoskirjailija Tuomas Rimpiläinen.
Kesä 1987. Kolme länsisaksalaista reppureissaajaa päättää hetken päähänpistosta nousta laivaan Tukholmassa. M/S Viking Sally on kuulemma Itämeren hienoin matkustaja-alus ja merimatka Turkuun unohtumaton kokemus. Kello 3.45 iloinen elämä sykkii merta kyntävän aluksen uumenissa. Rakastunut saksalainen pari nukkuu makuupusseissaan ulkona laivan helikopterikannella, kun joku kumartuu heidän ylleen. Tästä alkaa henkirikostutkinta, jonka johtolankoja tutkijat seuraavat ympäri Eurooppaa. 1990-luvulla jäljet ovat kylmenneet, ja tutkinta siirretään ratkaisemattomien henkirikosten arkistoon.
Syksy 2015. Henkensä edestä pelkäävä nainen saa tekstiviestin: ”Minä saan olla ylpeä, että olen selviytynyt murhasta. Olen niitä harvoja, jotka ovat tehneet ratkaisemattoman.” Kun vihje kulkeutuu Turun poliisin erityistutkintaryhmälle, se repii auki 30 vuotta vanhan murhatutkinnan.
Pauli Kuusiranta, JP Koskinen – Ulvilan murha
Mitä Ulvilassa todella tapahtui? Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan Ulvilassa 1.12.2006. Syylliseksi epäilty puoliso Anneli Auer vapautettiin oikeudessa. Jääkö yksi rikoshistoriamme kuohuttavimmista tapauksista ratkaisematta? Jutun päätutkijana toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta käy sekä poliisin tutkimusaineiston että oikeudenkäyntipöytäkirjojen perusteella henkirikoksen uudelleen seikkaperäisesti läpi.
Rikostutkija Kuusiranta ja rikoskirjailija JP Koskinen rekonstruoivat murhayön tapahtumat ennennäkemättömän tarkasti kirjassaan Ulvilan murha. Tekijät kertovat mitä poliisi sai selville, tehtiinkö tutkinnassa virheitä ja millaiseen lopputulokseen oikeuslaitos johtopäätöksissään päätyi. Lukija voi vetää omat johtopäätöksensä murhayön tapahtumista.
Teemu Keskisarja – Kyllikki Saari
Kyllikki Saari on historiateos Suomen kuuluisimmasta henkirikoksesta, arkistotutkimusten ja ennen julkaisemattomien lähteiden pohjalta. Suomen luetuin historioitsija Teemu Keskisarja kertoo Kyllikki Saaren koko tarinan ja siihen liittyvät ihmiskohtalot 1950-luvun Suomessa.
Tapahtuipa kerran Etelä-Pohjanmaalla 17-vuotiaan tytön surma. Hetki jälkeen sotien, hetki ennen kaupungistumista ja koneistumista, hetki ennen massakulttuuria ja rokkia. Yhden pitäjän, yhden kylän puurot ja vellit. Ihmiset kevätpäivässä ja -yössä 17. toukokuuta 1953. Uskovaiset, pontikankeittäjät, sekatyömiehet, sotaveteraanit, emännät, mummot, lapset, papit, pipit ja komisariot. Kyllikin salattu elämä ja kuolema ja iankaikkinen mysteeri. Arkistojen uumenista, historioitsijan kaivamana ja kertomana. Teemu Keskisarjan kirjoissa kamppailevat pienet, suuret ja keskikokoiset suomalaiset ihmiset. Aiheesta riippumatta Keskisarja etsii ja löytää tositarinansa raa’alla arkistotyöllä. Lukijat ovat kiittäneet myös hänen kerrontatekniikkaansa ja eläväistä kieltään.
Teemu Keskisarja – Tulilahti
Kaksi nuorta naista, telttaretki ja murhaaja. Teemu Keskisarja avaa koko Suomea järkyttäneen Tulilahden kaksoismurhan ja asettaa sen rankkoihin raameihinsa osaksi suomalaisten naismurhien historiaa kirjassan Tulilahti.
Ukkonen vikuuttaa koivun. Kirkkokansa kulkee kirkastusjuhlille. Haudankaivaja tekee heinää. Koskenkorvapullo särkyy saaressa. Astiakaapin ja seinän välissä on Jallu, josta puuttuu yksi sivu. Työmiehen vaatteet tahrautuvat vereen. Maanantain ja tiistain välinen yö 27.–28. heinäkuuta 1959 on tyyni, pilvetön ja melko lämmin. Hiljaa airot kolahtelevat ja perämoottori pärisee. Leiripaikan rantaveteen putoaa kattila ja muovimukin palasia. Kahden neidon ruumiit löytyvät suosta liekokasan ja kahdeksan taimen alta. Uhrien tavarat ovat kekseliäissä kätköissä ja polkupyörät järven syvimmässä kohdassa.
Kaikki liittyy kaikkeen, mutta mikään ei liity mihinkään. Teemu Keskisarja apureineen perehtyi KRP:n ja Kansallisarkiston asiakirjoihin sekä haastatteli aikalaiset. Teoksessa Tulilahden kaksoismurha asettuu osaksi suomalaisten naisten kokeman väkivallan jatkumoa. Tulilahden tapausta avaavat aiempien vuosikymmenten naismurhat Kivennavalla, Jalasjärvellä ja Lauttasaaressa.
Silja Koivisto – Sataman kapakan Hilda
Sataman kapakan Hilda on tositarina naisesta, joka oli uhka yhteiskunnalle. Sukusalaisuuksien takaa paljastuu murhamysteeri. Syntyy koukuttava tietokirja laitakatujen naisista ja naisen asemasta 1930-luvun Suomessa. Hilda Sofia Hakkarainen ammuttiin ravintolassa kesäkuussa 1939. Kesällä 2019 Helsinkiläinen kustannustoimittaja Silja Koivisto alkoi selvittää, mitä hänelle tapahtui ja kuka hänen isoisotätinsä Hilda oikeastaan oli.
Sataman kapakan Hilda on kirjoittajansa omakohtainen tutkimusretki Kotkan öisille kaduille ja seksiä myyneiden naisten luo, joita viranomaiset jahtasivat, passittivat työlaitoksiin ja sukupuolitautisairaaloihin. Varattomat naiset syyllistettiin – ei näiden asiakkaita. Hildan tarina on yksi lukuisista, vaietuista ja unohdetuista. Kun hänen kuolemastaan on kulunut yli 80 vuotta, paljon on muuttunut. Silti liian monet naisia koskevat käsitykset ovat säilyneet.
Niko Jutila – Kytäjän kartanon kolmoissurma
Kolme kuolemaa, kirottu kartano ja erään suvun tuho. Kytäjän kartanon kolmoissurma on tosielämän rikoskertomus Kytäjän kartanon mailla tapahtuneista tapoista ja niihin liittyvästä oudosta sukutarinasta Niko Jutilan kertomana. Helatorstain jälkeisenä yönä 1972 Hyvinkään Kytäjärvellä kajahti viisi laukausta. Aamulla järven rannalta löytyi kolme paikallista mopopoikaa lähietäisyydeltä päähän ammuttuina.
Pramean Kytäjän kartanon nuoren isännän Kai Vähäkallion tiedettiin valvoneen maitaan mustasukkaisesti revolveria mukanaan kantaen, ja pian Vähäkalliota jo epäiltiin surmista. Lopulta kolmoissurma osoittautui vain yhdeksi välikohtaukseksi kartanoon liittyvien kummallisten tapahtumien ketjussa, joka johti aikansa suurimpiin kuuluvan tilan tuhoon.
Toimitukset alkaen 2.11.2023.
Göran Wennqvist, Tero Haapala – Tutkinnan tässä vaiheessa voimme kertoa
Keskusrikospoliisin ex-rikosylikomisariot Tero Haapala ja Göran Wennqvist ehtivät toimia lähes kolmenkymmenen yhteistyövuotensa aikana monen mielenkiintoisen tutkinnan tutkinnanjohtajina. He pääsivät seuraamaan aitiopaikalta muun muassa Pasilan poliisitalon, KRP:n päämajan ja Myyrmannin räjähdystutkintoja, Jokelan koulusurmia, poliisimurhia ja lukuisia muita haastavia rikosjuttuja, joista ei ole aikaisemmin kerrottu.
Poliisitutkinnan ollessa käynnissä poliisi joutuu usein vaikenemaan tapauksen yksityiskohdista. Tutkinnan tässä vaiheessa voimme kertoa -kirjassa Haapala ja Wennqvist voivat vihdoin puhua suunsa puhtaiksi. He kertovat Suomea järkyttäneiden tapausten kautta teknisestä ja taktisesta rikostutkinnasta, kuten uhrien tunnistuksesta, kuolemansyyn tutkinnasta, tekijän profiloinnista ja kansainvälisestä poliisiyhteistyöstä.
Löydät Viking Sallyn veriteko -kirjan ja muut hyytävät true crime -teokset TÄÄLTÄ!