Yuval Noah Harari on historioitsija, filosofi, kirjailija ja luennoitsija. Hänen kirjojansa Sapiens. Ihmisen lyhyt historia (Bazar), Sapiens. Ihmiskunnan synty (Bazar), Homo Deus. Huomisen lyhyt historia (Bazar), 21 oppituntia maailman tilasta (Bazar) ja Sapiens. Sivilisaation peruskivet (Bazar) on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta 65 eri kielellä. Hararia pidetään nykyajan yhtenä vaikutusvaltaisimmista julkisista henkilöistä, kuka kiertää luennoimassa kaikkialla maailmassa ja hän saapuukin puhumaan Suomeen 21. syyskuuta. Hararin voi kuulla ja nähdä puhumassa Helsingissä pidettävässä Nordic Business Forumissa. Hänet on palkittu kaksi kertaa Polonsky-palkinnolla työstään, joka jaetaan vuosittain luovuudesta ja omaperäisyydestä humanistisissa tieteissä.
Harari on kotoisin Isrealista ja valmistunut tohtoriksi Oxfordin yliopistossa vuosituhannen vaihteessa 2002 ja hän toimii tällä hetkellä luennoitsijana Jerusalemin hepreankielisen yliopiston historian puolella. Vuonna 2019 Harari perusti miehensä Itzik Yahavin kanssa Sapienship nimisen yrityksen, joka on viihteen ja koulutuksen alan hankkeita harjoittava sosiaalinen vaikuttajayritys, jonka päätavoitteena on kohdistaa julkinen keskustelu maailman tärkeimpiin globaaleihin haasteisiin. Vuonna 2020 Harari piti pääpuheenvuoronsa ihmiskunnan tulevaisuudesta Davosissa ja 2018 World Economic Forumin kongressinhallin päälavalla. Hän keskustelee säännöllisesti globaaleista kysymyksistä korkea-arvoisten valtionpäämiesten kanssa.
Israelilainen kirjailija erikoistui aluksi maailmanhistoriasta, keskiajan historiasta ja sotahistoriasta, mutta hänen nykyinen tutkimustyönsä keskittyy makrohistorian kysymyksiin, kuten: mikä historian ja biologian suhde, mikä on olennaisin eroavaisuus Homo Sapiensin ja muiden eläinten välillä, onko historiassa oikeutta, onko historialla suuntaa, tulivatko ihmiset onnellisemmaksi historian kehittyessä ja mitä eettisiä kysymyksiä liittyy 2000-luvun tieteeseen ja teknologiaan?
Kuusi erilaista kyseisiin makrohistorian kysymyksiin liittyvää Hararin kirjaa on saatavilla Kirja-verkkokaupan valikoimasta.
Sapiens. Ihmisen lyhyt historia (Bazar)
Kuinka Ihmisestä tuli ihminen?
Kirjassa Sapiens. Ihmisen lyhyt historia Yuval Noah Harari käy läpi koko ihmisen historian, aina ensimmäisistä maan kamaralla kulkeneista ihmisistä nykyhetkeen. Lajimme kehitykseen on vaikuttanut useita radikaaleja – ja joskus tuhoisiakin – läpimurtoja. Miten historian virrat ovat muovanneet ihmistä, yhteiskuntaa ja kaikkea ympärillämme? Rohkea, laaja-alainen ja provokatiivinen teos haastaa kaiken sen, minkä luulimme tietävämme ihmisyydestä.
100 000 vuotta sitten maapallolla asui ainakin kuusi ihmislajia. Nykyään lajeja on vain yksi: Homo sapiens. Miten meidän lajimme onnistui päihittämään muut lajit? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Miten ryhdyimme uskomaan jumaliin, valtioihin ja ihmisoikeuksiin sekä luottamaan rahaan, kirjoihin ja lakeihin? Miksi alistuimme byrokratialle, aikatauluille ja kuluttamiselle? Ja millaiseksi maailma on muuttumassa?
Homo Deus. Huomisen lyhyt historia (Bazar)
Mihin jatkamme tästä?
Sapiens. Ihmisen lyhyt historia -kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari pohtii kirjassaan Homo Deus. Huomisen lyhyt historia vuorostaan ihmiskunnan seuraavia askeleita. Mitä tapahtuu demokratialle, kun Google ja Facebook tuntevat poliittiset näkemyksemme paremmin kuin me itse? Entä miten käy hyvinvointiyhteiskunnan, kun teknologian kehittyminen ajaa osan ihmisistä työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tekee heistä tarpeettomia? Miten voimme suojella ihmiskuntaa ja planeettaamme oman lajimme tuhovoimalta?
Homo Deus tarjoaa kurkistuksen 2000-lukua muovaaviin unelmiin ja painajaisiin. Hararille tyypilliseen tapaan teos nivoo yhteen luonnontieteitä, historiaa, filosofiaa ja monia muita tieteenaloja. Tässä on ihmisen evoluution seuraava taso: Homo deus.
21 oppituntia maailman tilasta (Bazar)
21 oppituntia maailman tilasta tarttuu Hararin jo tutuksi tulleella tyylillä kiinni maailman tämän hetken suurimpiin ongelmiin. Kirjassa pohditaan, mitä syvempää merkitystä nykyhetken tapahtumilla on ja mitä me voimme yksilöinä tehdä selvitäksemme jatkuvista, tasapainoamme horjuttavista muutoksista.
Yuval Noah Hararin ensimmäinen teos Sapiens katsoi menneisyyteen ja seuraava kirja Homo Deus tulevaisuuteen. Teos 21 oppituntia maailman tilasta on tukevasti kiinni nykyajassa. Teoksellaan Harari auttaa meitä hahmottamaan maailmaa, jonka ymmärtäminen on yhä vaikeampaa. Mitä Donald Trumpin nousu valtaan merkitsee? Mitä voimme tehdä epidemian lailla leviäville valeuutisille? Miksi liberaali demokratia on kriisissä? Mitä meidän tulisi tehdä terrorismille? Entä mitä voimme opettaa lapsille koulussa, kun tiedämme niin vähän maailmasta, jossa he tulevat aikuisina elämään?
Sapiens. Ihmiskunnan synty (Bazar) (kuv. Daniel Casaneva & David Vandermeulen)
Yuval Noah Hararin menestysteoksen ensimmäinen osa Sapiens. Ihmiskunnan synty nyt myös tunnetun ranskalaispiirtäjä Daniel Casanaven sarjakuvana.
Meidän tarinamme Homo sapiens -lajina alkoi Afrikasta noin 300 000 vuotta sitten. Tuohon aikaan maan kamaralla taivalsi monia muitakin Homo-suvun edustajia, eivätkä sapiensit vaikuttaneet vielä mitenkään poikkeuksellisilta. Mutta pian he olivat syrjäyttäneet muut ihmislajit ja levinneet ympäri maapalloa. Miten sapiensin kaltainen heikko eläin kykeni siihen?
Sapiens-sarjakuvassa historioitsija Yuval Noah Harari astuu itse näyttämölle yhdessä veljentyttärensä Zoen kanssa ja ryhtyy selvittämään tätä arvoitusta. Harari tekee sen älykkäästi, hauskasti ja yllättävästi, kuten menestysteoksessaan Sapiens. Ihmisen lyhyt historia, mutta vieläkin lähestyttävämmin ja viihdyttävämmin.
Sapiens. Sivilisaation peruskivet (kuv. Daniel Casaneva & David Vandermeulen)
Yuval Noah Hararin, David Vandermeulenin ja Daniel Casanaven yhteistyö saa jatkoa Sapiens-sarjakuvan toisessa osassa Sivilisaation peruskivet.
Kahden ja puolen miljoonan vuoden ajan esi-isämme elivät metsästäen ja keräillen luonnon antimia, kunnes noin kymmenentuhatta vuotta sitten heidän maailmansa muuttui: he alkoivat hyödyntää uudella tavalla tiettyjä eläin- ja kasvilajeja, jotta saisivat käyttöönsä enemmän saalista ja satoa. Tapahtui maanviljelyn vallankumous, joka mahdollisti suuremmat ravintoresurssit ja niiden myötä ensimmäiset korkeakulttuurit. Suosittuun Sapiens-menestysteokseen pohjautuvan sarjakuvan toisessa osassa valotetaan syitä, miksi Homo sapiens asettui aloilleen ja mitä seurauksia sillä oli.
Uusi elämäntyyli aiheutti savanneilla kehittyneille esi-isillemme myös ongelmia: ravinto yksipuolistui, sairaudet levisivät ja muisti ylikuormittui, koska yhteiskunnassa oli valtava määrä tietoa, jota piti välittää ihmiseltä toiselle. Muistamisen avuksi ja hallinnoimisen tueksi syntyivätkin sitten sekä kirjoitustaito että matematiikka. Kuten sarjakuvan ensimmäisessä osassa Ihmiskunnan synty, tässäkin osassa seikkailevat Yuval, hänen veljentyttärensä Zoe, Tohtori Fiktio ja professori Saraswati.
Pysäyttämätön ihminen: Kuinka valloitimme maailman (WSOY, 2022) (kuv. Ricard Zaplana Ruiz)
Tietokirjallisuuden supertähdeksi noussut Yuval Noah Harari aloittaa uuden sarjan, jossa hän kertoo ihmiskunnan historiasta varhaisnuorille. Me ihmiset emme ole vahvoja kuin leijonat, emme osaa uida kuin delfiinit, eikä meillä totta vie ole siipiä! Kuinka me siis päädyimme hallitsemaan maailmaa? Tähän kysymykseen vastaa Yuval Noah Hararin neliosaiseksi kasvava Pysäyttämätön ihminen -kirjasarja. Värikkäästi piirroskuvitetut kirjat käsittelevät Hararin helposti lähestyttävään tyyliin huumorin ja tarinoiden kautta ihmisen historiaa eri näkökulmista, kognitiivisen vallankumouksen ajoista aina lähitulevaisuuteen ja hakkerointiin.
WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola uskoo Hararin kirjojen tuovan kaivattua syvää ja helposti ymmärrettävää tietoa informaatiotulvan keskellä kasvaville lapsille, ja yhtä hyvin myös aikuisille: ”Laaja näkökulma ja oivaltava käsittelytapa tuovat kiinnostavaa tietoa ja pohdittavaa niin koululaisille kuin heidän perheilleenkin. Sarja on hieno lisä varhaisnuorten tietokirjatarjontaan”, Halkola sanoo.
Tutustu Yuval Noah Hararin kirjoihin Kirja-verkkokaupassa täällä tai tämän artikkelin alapuolella ja osta mielenkiintoiset teokset omaksesi tai lahjaksi!
Lähteet: Bazar, WSOY, Ynharari.com