Haastattelussa Mikko Kuustonen kirjastaan Omaelämäkerta

Kirja.fi haastattelussa on Mikko Kuustonen, jonka uutuusteos Omaelämäkerta oli huhtikuun myydyin kirja Suomessa, kaikki genret ja formaatit huomioiden!

Mikko Kuustonen kertoo suositun kirjansa syntymisestä näin:

Mikko Kuustonen: Omaelämäkerta (Johnny Kniga)

"Lähtökohtana oli selkeästi omaääninen teos, johon myös halusin säveltää ja sanoittaa albumillisen lauluja sekä äänimaisemaa. Tämänkaltaista hanketta ei ole koskaan tehty, joten projektissa jouduimme ratkomaan lukuisia tekijänoikeudellisia ja teknisiä ongelmia. Motivaatio oli kuitenkin luja ja olen suunnattoman kiitollinen ja onnellinen hankkeen onnistumisesta."

"Kirjoittaminen ilmaisumuotona on ehdottomasti luontevaa ja innostavaa, mutta laadittuani yli neljä vuosikymmentä laulutekstejä jouduin opettelemaan avaraa ja kertovaa ilmaisua. Onneksi kustannustoimittajani Anu Räsänen ja Ari Elo jaksoivat sitkeästi rohkaista näin tekemään."

Mikko Kuustonen lukee äänikirjan itse, ja se sisältää myös albumillisen uutta musiikkia ja äänimaisemia. Heille, jotka ostavat painetun kirjan albumi on mukana CD-levynä. Laulut ja musiikin avaamat tunnelmat olivat edellytys kirjalle:

"En olisi ryhtynyt koko hankkeeseen, ellei musiikin liittäminen olisi ollut mahdollista."

"Kirjoitin lauluja ja kirjan tarinaa rinnakkain, mutta laulut valmistuivat lopulta ensin. Koen niiden ohjanneen myös muuta kirjoittamista ja ajattelua. Laulut eivät noudata kronologiaa vaan luovat kirjaan kokonaan uuden tason. Laulujen ja leipätekstin siltoina toimivat päiväkirjamerkinnät, joiden äänimaisemat ovat ainakin itselleni kokonaisuudessa ratkaisevan tärkeitä."

Musiikkiuransa lisäksi Kuustonen on tehnyt dokumentteja, ollut useassa tv-tuotannossa mukana eri rooleissa ja toiminut YK:n hyvän tahdon lähettiläänä. Mistä hän ammentaa voimansa?

"Olen utelias ihminen ja luultavasti myös addikti haaliessani projekteja. Koen olevani elossa, kun liike jatkuu ja uusia intohimoisia hankkeita löytyy. Omaelämäkerran äärellä olennaista oli kuitenkin myös pysähtyminen. Tein kirjaa ja uusia lauluja pandemian aikana kaksi vuotta. Tämä merkitsi myös mahdollisuutta kyseenalaistaa omaa muistia ja etsiä taipaleelta oppimisen jälkiä."

Osta omaksesi Mikko Kuustosen Omaelämäkerta Kirja-verkkokaupasta!

Mikko Kuustonen © Marica Rosengard

© Marica Rosengård
Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.