Kuka voi ratkaista murhan?

Nainen osoittaa aseella pois kuvasta

Jokainen on lukenut ainakin yhden jännityskirjan, jossa poliisi saa selvitettäväkseen rikoksen ja myös ratkaisee sen. Tuttua ja turvallista, eikö vaan? Ehkä juuri siksi uuden jännityksen tason voi saavuttaa laittamalla rikosta ratkaisemaan jonkun, jota ei ehkä edes ole koulutettu siihen hommaan.


Murhia, varkauksia, sieppauksia ja muita mysteerejä ovat vuosisatojen varrella ratkoneet perheenäidit, ikäneidot, lentoemännät, opettajat, kirkkoherrat ja jopa hänen majesteettinsa. Totta se on! Listasimme dekkariviikon kunniaksi muutamia omia suosikkihahmojamme, joilla ei mene sormi suuhun, kun edessä on mysteeri vailla ratkaisua... Tai jopa kylmäverinen murha. 

Murhia ja mysteerejä ovat ratkoneet vuosien varrella mm.:

Muotisuunnittelija

Murha sydänyöllä jatkaa Marie Bengtsin hurmaavaa dekkarisarjaa, jonka päähenkilönä seikkailee kansainvälisestä muotisuunnittelijan urasta haaveileva Hannah Lönn. Muutama päivä ennen joulua vuonna 1957 Hannah Lönn on tätinsä Lillyn kanssa matkalla Öölantiin viettääkseen joulunpyhät Paratiisi-nimisessä majatalossa. Matka kuitenkin katkeaa yllättävän lumimyrskyn vuoksi, ja kaksikko joutuu hakeutumaan suojaan yhdessä matkalta kyytiin ottamansa Einar-liftarin kanssa. Kolmikko päätyy goottilaishenkiseen Inferno-nimiseen majataloon, jonka pitäjien ja vieraiden välillä vaikuttaa olevan outoa jännitettä.
 
Hannah ja Lilly haluaisivat jatkaa matkaa niin nopeasti kuin mahdollista, mutta lumimyrsky tekee sen mahdottomaksi. Pian käy myös ilmi, että Einaria epäillään hiljattain kylässä tapahtuneesta tuhopolttojen sarjasta. Hannah ja Lilly ovat jumissa epäillyn tuhopolttajan kanssa, ja kun majatalosta vielä löytyy ruumis, todelliset vaaranpaikat ovat selvästi vasta edessä. 

Hurmaava ikäneito

Agathan Christien luoman neiti Marplen menestyksen syy lienee suurilta osin hahmon persoonallisuudessa. Hän voittaa kenen tahansa luottamuksen. Jane Marple on pitkä, hoikka, harmaantunut vanha neiti, jonka olemukseen ei voi olla ihastumatta. Hän harrastaa kaikkea, mitä arvokas vanha neiti nyt St. Mary Meadin kylässä voi harrastaa eli lintujen tarkkailua, puutarhanhoitoa ja neulontaa. Romaaneista käy ilmi, että hän opiskeli Firenzessä jonkin aikaa tyttöjen sisäoppilaitoksessa. Nuoruudessaan hän työskenteli sairaanhoitajana, minkä vuoksi hän tuntee myös kemikaaleja ja lääkkeitä.    

Lentoemäntä

Tuulia Raja on neuvokas lentoemäntä, joka ei jäädy tiukoissakaan paikoissa. Mutta kun hänen työpaikkansa menee konkurssiin, on aika löytää jotain uutta. Sattumalta hän päätyy yksityisetsivän juttusille, eikä aikaakaan kun hän jo selvittää kuolleen teollisuusneuvoksen viimeisiä hetkiä. Kaikki tapaukseen liittyvät ihmiset salailevat jotain, mutta mitä. Sen Tuulia aikoo selvittää keinoja kaihtamatta.


Pauliina Suden romaani Yksityisalue avaa Tuulia Raja -sarjan, jossa sanavalmis yksityisetsivä ratkoo neuvokkaasti eteensä tulevia rikostapauksia. Susi on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut viime vuosina useita dekkareita ja tietokirjoja yksityisetsivistä. Nykyään Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Susi on työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä muun muassa Yliopisto-lehdessä ja useissa naistenlehdissä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri. 

Alkoholisoitunut rikostutkija

Harry Hole -dekkarien sarja kertoo oslolaisesta poliisista Harry Holesta, joka on vioistaan huolimatta ensiluokkainen rikostutkija ja ratkaisee rikoksia omintakeisella tyylillään. Sarjan päähenkilö on rosoinen ja alkoholisoitunut, mutta kuitenkin sympaattinen persoona. Harry Hole -sarja on nostannut Jo Nesbøn johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi, sittemmin myös johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Lukijan päätettäväksi jää mikä on paras Harry Hole -dekkari. 

Huonesiivooja

Molly Gray työskentelee hotellin huonesiivoojana. Mollyn järjestelmällinen elämä kääntyy ylösalaisin, kun hotellin vakiovieras, herra Black, löytyy sviitistään murhattuna. Ennen kuin Molly ehtii kissaa sanoa, on hän poliisin pääepäilty. Kummallisten tapahtumien keskipisteeseen päätynyt Molly joutuu selvittämään, mitä herra Blackille oikein tapahtui. Ennen kuin on liian myöhäistä.
 
Nita Prosen Huonesiivooja on suljetun paikan murhamysteeri, mutta myös sydäntä lämmittävä tarina siitä, millaista on olla kuin kuka tahansa meistä ja silti täysin erilainen. Nita Prose on kirjailijanimi, jonka takana on Kanadan Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö Nita Pronovost. Huonesiivooja on pitkän uran kirja-alalla tehneen Pronovostin ensimmäinen romaani, ja sen oikeudet myytiin ennen julkaisua yli kahteenkymmeneen eri maahan.

Arkeologian opettaja

Hurmaava brittidekkarisarja täynnä jännitystä ja tunnelmointia Norfolkin rannikon marskimailta! Elly Griffithsin rakastettu Ruth Galloway -sarja vie sinut sitkeän ja älykkään arkeologin matkassa haudanryöstöjen ja murhien kylmääviin pyörteisiin. Suurmenestykseen nousseet Ruth Galloway -kirjat saivat inspiraationsa, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa. Taidolla kirjoitettu dekkarisarja tarjoilee eläviä ja inhimillisiä henkilöhahmoja sekä viimeiselle sivulle saakka koukuttavia, kylmääviä juonenkäänteitä. Uskallatko mukaan? 

Suomen kovapalkkaisin copywriter

Suomen kovapalkkaisin copywriter Kimi Kataja elää Helsingin Kalliossa kalliiden artesaanioluiden, satojen eurojen lenkkareiden ja laadukkaiden huumeiden kyllästämää elämää. Hänen seurassaan viihtyy lyhyt ja pyöreä Benny Serlin, joka on kehittänyt elämänfilosofian nimeltä psykedeelinen empirismi.
 
Koko pitkän talven Kallion sateenkaarikansaa on piinannut raiskaaja, joka huumaa uhrinsa tyrmäystipoilla. Kun Oluthuone Sivukirjastossa järjestetyt drag queen -bileet päätyvät verisesti, Kimi Kataja tulee tahtomattaan vedetyksi mukaan surman tutkimuksiin. Ystävykset Kimi ja Benny päättävät perustaa Filosofisen etsivätoimiston, jonka ensimmäisenä tehtävänä on osoittaa oikeusmurhan kohteeksi joutuvan kollegan syyttömyys. Tehtävä osoittautuu vaikeaksi, sillä Kallion suvaitsevaa kuplaa sekoittavat haittaisänmaallinen katupartio, satumaisia voittoja takova mobiilipelifirma Red Hot Games, tekoäly, kaunis rikosylikomisario ja Bruce Leen muistolle omistetut valkoiset Onitsuka Tigerin lenkkarit.


Sateenkaarimurhat on psykedeelis-filosofinen dekkari, jossa kaikki omituinen on normaalia ja normaali ei enää näytäkään niin normaalilta. Janne Toivoniemi on kalliolainen esikoiskirjailija. Sateenkaarimurhat aloittaa sarjan Filosofisen etsivätoimiston tutkimuksista. 

Hänen majesteettinsa

Kirjailija Sophia Bennett on aiemmin kirjoittanut lastenkirjoja ja yhden tietokirjan. Windsorin solmua kirjoittaessaan hän pääsi puheille kuningatar Elisabetia pisimpään palvelleen henkilökohtaisen avustajan kanssa, joka kiitteli käsikirjoituksen autenttisuuden tuntua Syntyi Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjan ensimmäinen osa, jonka kautta lukija astuu kuninkaalliseen sisäpiiriin Buckinghamin palatsin käytäville ja Windsorin linnan puutarhaan ja tutustuu ihmisiin julkisivun takana, fiktion keinoin.

Kirkkoherra

Daniel Clement on toiminut Champtonin kirkkoherrana kahdeksan vuotta. Hän asuu pappilassa yhdessä jääräpäisen leskiäitinsä ja kahden mäyräkoiransa kanssa. Danielin suunnitelmat kirkon uudistuksista eivät saa kyläläisiltä yksimielistä kannatusta. Yksi kiista johtaa toiseen, ja äkisti seurakunta on jakautunut kahtia. Erimielisyydet nostavat esiin vanhoja salaisuuksia, jotka uhkaavat tuhota kylän rauhan. Sitten kirkosta löytyy ruumis. Poliisi ottaa tapauksen tutkittavakseen, mutta murha ei jää ainoaksi. Danielin on yritettävä parhaansa pitääkseen seurakuntansa kasassa... ja saadakseen murhaajan kiinni.


Richard Colesin Murha ennen iltahartautta on ensimmäinen osa kirkkoherra Clementin tutkimuksista kertovasta dekkarisarjasta.

Toimittaja

Toimittaja Mikael Kokkonen on aina halunnut kirjailijaksi. Kun Kokkonen juttukeikallaan löytää kansalliskirjailija Julius Ukkosen murhattuna merenrantakodista Lauttasaaresta, hän päättää etsiä mestarinsa tappajan. Tutkimukset vievät hänet keskelle menestyskirjailijan seurapiiriä ja perhesotkuja. Juhlitun kirjailijan ympärillä oli rakkautta – mutta oliko sitä hieman liikaa? Pete Suhosen 2000-luvun alun Helsinkiin sijoittuva Naiset kuin muuttolinnut avaa Postinumeromurhat-dekkarisarjan. 

Villapaitoja neuloja poliisiharjoittelija

Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Jakobkin huomaa pian, että kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet. 
 
Kirjailija Satu Rämön luomat Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään? 

Reserviläiset

Helena Immonen on turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reserviupseeri. Operaatio Kettu –kirjasarjan avausosassa maavoimien valmiusyksikössä palvellut nuori reserviläinen Joni Koivu lähetetään joukkueensa kanssa Gotlantiin ruotsalaisten tueksi juuri, kun hänen tyttöystävänsä on viimeisillään raskaana. Jonin isosisko Riina Koivu on hänkin aktiivireserviläinen, joka seuraa huolestuneena kriisin kärjistymistä ja pelkää veljensä puolesta. Miten pitkälle vihollinen on valmis menemään?

Psst! Mitä, jos rikoksen ratkaisisitkin SINÄ?

Tutustu true crime -kirjaosastoomme🕵️ 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.