Raha- ja sijoituskirjat aloittelijoille, edistyneille ja lapsille

Rahaan liittyy paljon unelmia, pettymyksiä ja muita tunteita. Mitä ovat palkka, verot, korko ja laina? Miten eri digipalveluihin hurahtaakin äkkiä iso summa, ja mihin kaikkeen perheen rahat menevät? Miten koko talous ja sijoittaminen oikeastaan toimivat, ja kuinka rahan saisi poikimaan sijoittamalla? Entä miten teidän perheessänne puhutaan talousasioista lasten kanssa? Onko sijoituskirjallisuus epämukavuusaluetta?

Raha- ja sijoituskirjoja kirjoitetaan nykyään enemmän täsmänä erilaisille kohdeyleisölle, joten ei ole lainkaan tavatonta, että vastaan tulee yleisteosten joukossa sijoituskirja naisille tai jopa lapsille. Tässä artikkelissa listaamme viisi hyvin erilaista kirjaa, joiden avulla tämä moniulotteinen aihe aukeaa. Parhaat sijoituskirjat löydät hahmottamalla, millainen sijoittaja olet!



Kuvitus: Anna Salmisalo

Nappaa talteen toimituksen raha- ja sijoituskirjasuositukset

Suosittu sijoitusbloggaaja Esa Juntunen on kauppatieteiden maisteri, joka aloitti sijoittamisen keskellä syvintä vuoden 2007 finanssikriisiä. Hänen Omavaraisuushaaste-sijoitusbloginsa on tunnettu erityisesti listautumisantianalyyseistaan sekä persoonallisista henkilökohtaisen talouden teksteistään, jotka ovat inspiroineet kymmeniä tuhansia suomalaisia säästämään ja sijoittamaan. Juntusen esikoisteos Viisas sijoittaja kertoo henkilökohtaisten ja universaalien tarinoiden ja esimerkkien keinoin, kuinka osakesijoittajana on mahdollista menestyä niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, kunhan tuntee osakemarkkinoiden lainalaisuudet. Mitä voimme oppia siitä, että pörssi on ainoa paikka maailmassa, jossa ihmiset juoksevat ulos alennusmyyntien alkaessa ja sisään alennusmyyntien loppuessa? Entä miksi osingot aiheuttavat sijoitusmenestystä haittaavaa riippuvuutta sijoittajissa? Kirjoittaja laittaa myös itsensä likoon ja kertoo paitsi onnistumisistaan sijoittajana myös tekemistään virheistä ja niistä saamistaan opeista.

Hieman eri lailla aihetta lähestyvä, maailmanlaajuiseksi ilmiöksi noussut Kakeibo on ollut Japanissa kestosuosikki jo yli sata vuotta. Se kuuluu myös Kirja-verkkokaupan bestseller-listalle tehden tasaista myyntiä pitkin vuotta. Tämä kirja voi auttaa sinua muistamaan taloudelliset tavoitteesi, ja viisaasta kuluttamisesta tulee osa joka­päiväistä elämääsi. Kirjan idea on yksinkertainen: jokaisen kuukauden alussa avaat oman tilikirjasi ja pohdit, mitä varten haluat säästää. Samalla mietit, millaisia askelia joudut ottamaan päästäk­sesi tavoitteeseesi. Kakeibon avulla voit helposti käydä läpi viikoittaisen kulutuksesi ja kuun lopuksi pysähtyä pohtimaan kuluneita viikkoja säästämisen näkökulmasta. Kirjan takana on Fumiko Chiba, joka on kirjailijanimi japanilaisten kirjailijoiden, bloggarien ja talousosaajien muodostamalle ryhmälle.

Enemmän yritäjähenkisen näkökulman rahaan ja tienaamiseen ottaa Unelmaduunarin tilipäivä -kirja, joka on Satu Rämön ja Hanne Valtarin yhteinen teos. Tässä rohkaisevassa, inspiroivassa ja lämminhenkisessä kirjassa annetaan konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja siihen, miten saat unelmahommista tarpeeksi rahaa. Opit myymään osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun. Kuljet kauemmas rahahuolista ja saat vapauden keskittyä omaan unelmaasi. Aloittelevalle yrittäjälle, freelancerille ja yrittäjyydestä haaveilevalle kirja antaa kullanarvoisia vinkkejä. Myös työsuhteessa puurtava löytää kirjasta apua oman asemansa parantamiseen.



Kuvitus: Anna Salmisalo

Miten kertoa lapselle rahasta? Kirjojen avulla!

Sijoituskirjaa lapselle tai nuorelle voi olla vaikeampi löytää, mutta onneksi niitäkin on olemassa. Leipäjonoista yhdeksi Suomen huippuvaikuttajista noussut Natalia Salmela on keskustelun herättäjä ja uusperheen äiti, joka innostaa etenkin naisia ottamaan ohjakset omasta taloudesta. Yhdessä Jasmin Hamidin, joka palkittiin vuonna 2020 vuoden sijoittajana Nordnetin järjestämässä äänestyksessä, kanssa kirjoitetussa Raha. Mis­sä se kas­vaa ja mi­hin se ka­toa? -kirjassa tartutaan tärkeään aiheeseen lapsille sopivalla tavalla. Mistä kirja sitten kertoo? Niin kuin lapsiperheissä aina, myös Emilin, Britan ja Tuiskun perheessä lapset toivoisivat, ettei äidin tarvitsisi mennä töihin. Kun he tällä kertaa marisevat asiasta, seurauksena onkin kattava selitys siitä, miksi ihmiset käyvät töissä ja miksi äiti myös tykkää siitä. Kaiken takana luuraa kummallinen juttu, raha, jolla saa leluja ja herkkuja, mutta jota pitäisi riittää myös muihin asioihin. Paljonko arjen asiat oikein maksavat ja mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole tarpeeksi? Tästä hauskasta kirjasta löytyvät vastaukset vähän erikoisempiinkin kysymyksiin. Ennakkotilaa nyt myös syksyn 2023 uutuus samalta kirjailijakaksikolta: Työ. Miksi siellä käydään ja mitä siellä tehdään?

Hieman vanhemmille lapsille toimii toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalaisen kirja Rahan jäljillä (ilmestyy 30.9.2013, ennakkotilaa nyt). Lastenromaania lähestyvässä tietokirjassa kuljetaan vanhan jugend-talon ullakkotornihuoneesta Rahamuseoon ja Yrityskylään ja opitaan monenlaisia asioita rahasta. Haku on mokannut. Antaako äiti ikinä anteeksi, ja miten he selviytyvät tästä? K-pop-tähteydestä haaveileva koululainen on ostanut äidin nimissä osamaksulla uuden puhelimen voidakseen videoida tanssimuuvejaan TikTokiin. Sitä hän ei tiennyt, että yksinhuoltajaperheen talous on muutenkin kuilun partaalla. Onneksi Hakun ystävät Lumi, Koko ja Miki auttavat, ja yhdessä puhelinrahat saadaan kasaan. Vähän jää säästöönkin, ja Hakulle avataan oma tili.

Tartu siis härkää sarvista jo tänään ja uppoudu tärkeisiin aiheisiin kirjojen avulla. Tilaa parhaat raha-, säästämis- ja sijoituskirjat suomeksi Kirja-verkkokaupasta! 

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.