Rakastettua kirjailija Paul Austeria muistaen

Tammen Keltaisen kirjaston rakastetuimpiin kirjailijoihin kuulunut Paul Auster kuoli 30.4.2024 keuhkosyövän komplikaatioihin kotonaan Brooklynissa. Hän oli 77-vuotias.

Paul Auster ja Nicolas "Niki" Thieulon helsinkiläisessä ravintolassa
Paul Auster ja Nicolas "Niki" Thieulon helsinkiläisessä ravintolassa

KUVAT: Timo Taussi / Tammi

TEKSTI: Johanna Harkkila


Auster syntyi vuonna 1947 New Jerseyn Newarkissa keskiluokkaiseen juutalaisperheeseen. Hän opiskeli New Yorkissa Columbian yliopistossa ja muutti valmistuttuaan neljäksi vuodeksi Pariisiin. Monipuolinen kirjoittajanura sai siellä alkunsa ranskalaisen kirjallisuuden kääntämisestä, ja Yhdysvaltoihin palattuaan Auster julkaisi käännöksiä, esseitä, runoja ja romaaneja. Hän myös käsikirjoitti ja ohjasi elokuvia (Smoke, Blue in the Face).


Jo Austerin ensimmäinen romaani, Yksinäisyyden äärellä (The Invention of Solitude, 1982) oli oikeastaan muistelma tai, kuten nykyään ajateltaisiin, autofiktiota. Identiteetti onkin yksi läpi tuotannon toistuvista teemoista, ja monissa teoksissaan Auster käsittelee oman elämänsä tapahtumia fiktion kautta. Kolmesta pienoisromaanista koostuva New York -trilogia (Lasikaupunki, Aaveita, Lukittu huone), Austerin kenties tunnetuin teos, on salapoliisiromaanin kaapuun puettu kafkamainen identiteettipeli.


Myöhäisvuosien merkkiteos taas on 4321, joka kuvaa Paul Austerin oloisen nuoren juutalaismiehen aikuistumista neljänä eri versiona. 

Baba Lybeck ja Paul Auster Ateneumissa

Austerin tavanneet kuvaavat häntä lämpimäksi, maanläheiseksi ihmiseksi. Hän toimi PEN-järjestössä, vastusti aseita, tunnustautui feministiksi ja seurasi innokkaasti urheilua. Auster oli kahdesti naimisissa, kummallakin kerralla tunnetun kirjailijan kanssa. Ensimmäinen vaimo oli Lydia Davis, toinen Suomessakin suosittu Siri Hustvedt. Perhemenneisyyteen liittyy traagisiakin tapahtumia, mutta viimeisinä kuukausinaan Auster sai iloita uuden lapsenlapsen syntymästä.

Paul Austerin Suomen-vierailu vuonna 2017 oli menestys, ja kirjailijalle oli suuri hämmästyksen ja ilon aihe huomata, miten Suomessa kadunmiehet ja taksikuskitkin tunsivat hänen tuotantoaan, presidentistä puhumattakaan. Vierailun kohokohta saavutettiin Akateemisessa kirjakaupassa, kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastatteli suosikkikirjailijaansa kaksituhatpäisen yleisön edessä. Haastattelu on katsottavissa Yle Areenassa.


Paul Austerin viimeiseksi teokseksi jäi huhtikuussa suomeksi ilmestynyt Baumgartner (suom. Arto Schroderus). Romaani kertoo leskeksi jääneestä professori Baumgartnerista, joka yrittää etsiä merkitystä elämälleen. Austerille tyypilliseen tapaan teos sisältää herkullisia henkilöhahmoja, yllättäviä sattumuksia ja pohdintaa elämästä ja kuolemasta.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Paul Auster Akateemisen kirjakaupan takahuoneessa
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Paul Auster Akateemisen kirjakaupan takahuoneessa

Me tammelaiset sekä suomalaiset lukijat muistamme Paulia lämmöllä ja kiitollisuudella. Onneksi teokset jäävät elämään! 

”Paul Austerin viimeinen romaani kasvaa suurenmoiseksi ylistykseksi rakkaudelle” – HS

”Austerin edellinen romaani 4 3 2 1 oli kaikinpuolinen järkäle. Illassa tai kahdessa luettava Baumgartner on toista maata. Kontemplatiivinen jaarittelu miellyttää ja pitää otteessaan.” – Suomen Kuvalehti

”Paul Austerin viimeinen romaani on älykäs ja lempeä” – KMV-lehti

”Lempeä välityö vanhenemisesta – Paul Auster jälleen mestarillisena” – Karjalainen

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.