Peppi Pitkätossu, Astrid Lindgrenin tunnetuin satuhahmo, täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Varsinaista syntymäpäivää vietetään 21.5., joka on myös Lindgrenin Karin-tyttären syntymäpäivä. Tässäpä sen kunniaksi pieni tietopaketti Pepistä ja juhlavuoden uusista Peppi Pitkätossu -kirjoista.
80 vuotta Peppi Pitkätossu -voimaa
Peppi tunnetaan paitsi ”maailman vahvimpana tyttönä” myös vapauden, kiltteyden, rohkeuden ja oikeudenmukaisuuden symbolina. Peppi-kirjoja on käännetty 78 kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti yli 70 miljoonaa kappaletta.
”Peppi on anarkistinen lastenkirjahahmo, ja ehkä juuri siksi edelleen niin kiinnostava ja ajankohtainen. Astrid Lindgrenin rakastetuista teoksista Peppi on ehdottomasti kansainvälisesti tunnetuin. On ollut hienoa huomata, miten suurta kiinnostus myös Suomessa edelleen on niin klassikkoromaaneja kuin uusia Peppi-kirjatuotteita kohtaan.

Kaipaamme edelleen Peppiä muistuttamaan meitä siitä, kuinka tärkeää annettuja normeja on välillä ravistella. Ja että elämä ei aina ole aivan niin vakavaa”, WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola sanoo.
Peppi-hahmon synty
1940-luvun alussa Astrid Lindgrenin tytär Karin pyysi kipeänä ollessaan äitiään kertomaan tarinan ”Peppi Pitkätossusta”. Syntyi kertomus maailman vahvimmasta tytöstä, joka elää omalaatuista, itsenäistä ja hauskaa elämää Huvikummussa ja matkoillaan.
Astrid Lindgren sai inspiraatiota Pepin hahmoon mm. L. M. Montgomeryn Anna-sarjasta, kouluaikaisesta rasavillistä ystävästään Sonjasta sekä Lindgrenin perheen kesäpaikan lähellä sijainneesta huvilasta, jossa eräänä kesänä asui nuori tyttö ja hevonen, joka seisoskeli sidottuna verannalla.
Lindgren keksi Peppi-tarinoita silloin tällöin ja kertoi niitä Karinille ja tämän ystäville. Vuonna 1945 hän päätti lähettää tekstin Pepistä kirjoituskilpailuun, jonka se myös voitti. Ensimmäinen Peppi-kirja julkaistiin samana vuonna ja hahmo sai koko nimen Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu.
Klassikot ja uusimmat Peppi-kirjat
Alkuperäisiä Peppi-romaaneja on kolme: Peppi Pitkätossu (1945), Peppi Pitkätossu astuu laivaan (1946) ja Peppi Pitkätossu Etelämerellä (1948). Nämä ja useimmat Peppi-kirjat on suomentanut Kristiina Rikman. Romaanien lisäksi Pepistä onkin 80 vuoden aikana ilmestynyt lukuisia kuvakirjoja, katselukirjoja, kokoelmia ja puuhakirjoja. Vuonna 1947 julkaistu Tunnetko Peppi Pitkätossun? oli ruotsalaiskustantamo Rabén & Sjögrenin ensimmäinen nelivärikuvitettu kuvakirja. Kuvitukset ovat Ingrid Vang Nymanin (1916–1959).
80-vuotisjuhlavuoden kirjauutuudet ovat ilmestymisjärjestyksessä:
Tässäpä Peppi Pitkätossu: Peppi valloittaa kaupungin (uusien helppolukuisten Peppi-kirjojen 1. osa, 5+-vuotiaille)
Peppi: Maailman vahvin tyttö (tunnetaitotarina, 3+-vuotiaille)
14.5. Peppi viettää syntymäpäiviä (synttärivinkeillä täydennetty juhlalaitos klassikkotarinasta)
15.5. Peppi Pitkätossu (muotoonleikattu pahvinen ensikirja)
21.5. Peppi järjestää huviretken (uusi Peppi-kuvakirja, 3+-vuotiaille)
10.6. Peppi käy ostoksilla (kuvakirja 3+-vuotiaille)
16.9. Tässäpä Peppi Pitkätossu: Yllättävä koulupäivä (2. osa helppolukuisten Peppi-kirjojen sarjassa)
Lisäksi Peppi on mukana 21.10. ilmestyvässä Astrid Lindgrenin rakkaimmat joulutarinat -kokoelmassa
Tulosta perheen pienimmille Peppi Pitkätossu -materiaaleja: bingo, kirjanmerkit, lettikoriste ja yhdistä pisteet -tehtävä! ✂️🐒