Haussa kirjavinkkejä nuorille? Näitä yläasteikäiset lukevat!

Etsitkö kirjavinkkejä nuorille? Onko yläasteikäisesi lukenut jo koko kirjahyllynsä läpi? Hyviä kirjoja nuorille on tarjolla paljon, mutta arvelimme, että tarvitset ehkä apua ison kirjamäärän läpikäyntiin. Siksi kävimme sen läpi puolestasi ja kuratoimme kattauksen kirjasarjoja, joissa riittää luettavaa enemmän kuin vain yhden kirjan verran.

 

Kun etsit sopivia kirjoja nuorille, pyri etsimään nuorten kirjoja, joiden aihepiiri puhuttelee juuri sinun nuortasi. Fantasiaelokuvia kuluttaville löytyy kyllä lisää fantasiaa kirjojen muodossa, jopa kotimaista. Romantikolle tarjoamme päättymätöntä kesää ja unelmia kuninkaallisesta romanssista. Kauhufaneja ei aliarvioida, vaan heille on kirjoitettu romaaneja, jotka nostavat aikuistenkin niskavillat pystyyn. Nappaa tästä artikkelista talteen kirjasuosituksia nuorille yläasteikäisille, kirjasarjojen yhteyteen on merkitty sarjan suositusikäraja. 

Kirjavinkkejä nuorille (12+)

Itämeri-kirjasarja (12+)

Itämeri kätkee salaisuutensa. Harmaja luode seitsemän on trillerimäiseksi kasvava nuortenromaani, joka on samalla koskettava sukellus nuoruuden ja Itämeren myrskyihin. Jännityskertomus tiivistyy teosparin jatko-osassa Bengtskär itä kahdeksan. Eetun äidin katoamisen ympärille kiristynyt vyyhti alkaa selvitä. Kaksiosaisen jännityskertomuksen kirjoittanut Leena Paasio palkittiin vuoden 2012 mediakasvattajana. 

Royalteen-kirjasarja (12+)

Maan tunnetuin poika ja suurta salaisuutta mukanaan kantava tyttö. Lukuisiin maihin myyty kuninkaallinen romanssi on tarina pelkojen voittamisesta ja yllättävästä rakkaudesta norjalaisessa eliittikoulussa. Royalteen on Randi Fuglehaugin ja Anne Gunn Halvorsenin luoma maailma. 

Taikuri ja taskuvaras –kirjasarja (12+)

Taikuri ja taskuvaras aloittaa trilogian täynnä silmänkääntötemppuja, juonittelua ja jännitystä. "Vakuutan teille, että teitä vedetään nenästä ihan koko rahan edestä!" Anniina Mikaman teoksille on myönnetty Laivakello-palkinto, kahdesti Topelius-palkinto sekä mm. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- ja Nuori Aleksis -palkintoehdokkuudet. 

Lara Jean -kirjasarja ja Kesä-trilogia (12+)

 

Mitä jos kaikki elämäsi ihastukset saisivat tietää tunteistasi yhtä aikaa? Pojille, joita joskus rakastin on Lara Jeanista kertovan trilogian ensimmäinen osa. Kesä-trilogia taas vangitsee kuuman kesätunnelman ja unohtumattoman rakkaustarinan. Kirjailija Jenny Han tunnetaan suosituista Lara Jean -nuortenkirjasarjasta sekä Kesä-trilogiasta.   

Kirjavinkkejä nuorille (14+)

Faunoidit (14+)

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuisi, jos puolet kyvyistäsi tulisi satunnaisesti valitulta eläimeltä? Käärmeenlumooja aloittaa Annukka Salaman faunoideista kertovan trilogian, joka yhdistää yliluonnollisia aineksia ja leiskuvaa intohimoa poikkeuksellisen vetävällä otteella.

Susiraja-kirjasarja (14+)

 

Etsitkö kirjavinkkejä nuorille fantasiakirjojen joukosta? Luuletko tietävästi millaista on susirajalla? Mieti uudestaan. Kesytön on Suomen susirajalle sijoittuva täysiverinen paranormaali romanssi. Se lyö laudalta tusinan ulkomaisia esikuviaan aseinaan ikimuistoinen henkilöhahmogalleria, pitelemätön huumori ja monta paria teräviä kynsiä. Elina Rouhiaisen sarja koukuttaa kuin Twilight tai Nälkäpeli. 

Kirjavinkkejä nuorille (15+)

Heartstopper-sarjakuvakirjat ja -romaanit (15+)

Alice Osemanin Heartstopper-kirjat käsittelevät ystävyyttä, rakkautta ja rohkeutta olla oma itsensä. Sarjan keskiössä on Nickin ja Charlien suhde, ja Charlien kokemukset koulunsa ainoana julkihomona ja Nickin vaikeus yrittää ymmärtää tunteitaan Charlieta kohtaan ja seksuaalisuuttaan. Charlien ja Nickin polut kietoutuvat yhteen ja muodostavat suuremman tarinan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Nordic Horror -kirjasarja (15+)

Nordic Horror -nuortenkirjasarja on pohjoismaista kauhua, jossa maanläheinen realismi, pohjoisen pimeys ja kylmyys, mysteerit, murhat ja mytologia pakkautuvat yhteen painajaisten kudelmiksi hyvinvointiyhteiskunnan pimeimmissä nurkkauksissa. Kirjasarjan kirjoittajana on A. R. S. Horkka, joka on julkisuutta ja määritelmiä kaihtava hahmo suoraan varjojen valtakunnasta. Nimimerkin takana ovat Riina ja Sami Kaarla ja Anders Vacklin

Selaa tästä lisää nuorten kirjoja 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille lukutoukille. Kirjanvinkkejä nuorille löydät artikkeleidemme joukosta!

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.